Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Memotret Perbualan Messenger Facebook anda

Pemberitahuan tangkapan skrin sangat penting bagi privasi anda. Dengan begitu banyak aplikasi dan laman media sosial yang menerapkan perisian untuk memastikan bahawa anda mengetahui seseorang yang menangkap kandungan, adalah wajar untuk bertanya-tanya sama ada perkhidmatan Messenger Facebook juga.

Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Memotret Perbualan Messenger Facebook anda

Kami telah menguji pelbagai cara dan tidak pernah menerima pemberitahuan bahawa pengguna lain menangkap kandungan, sayangnya. Tetapi, apa yang kami lakukan adalah mencari beberapa cara untuk melindungi diri kita daripada menjadi sasaran tangkapan skrin yang tidak diingini.

Setelah tangkapan skrin ditangkap, walaupun dengan pemberitahuan, hampir tidak ada yang dapat anda lakukan untuk mengembalikannya. Oleh itu, mari kita tinjau apa yang kita pelajari semasa menguji tangkapan skrin.

Mengapa Menggunakan Facebook Messenger?

Facebook Messenger telah menghubungkan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Memang, ia adalah aplikasi pesanan yang sangat popular. Sama ada anda berbual secara peribadi dengan rakan atau berkomunikasi secara berkumpulan dalam sembang kumpulan, Facebook Messenger telah benar-benar mempertemukan orang di mana sahaja mereka berada di dunia.

Dengan ciri kemas kini, penapis, pelekat, GIF, dan banyak lagi perkara menyeronokkan yang boleh anda tambahkan di Messenger, pengguna Facebook benar-benar menganggapnya cara yang luar biasa untuk berhubung.

Malangnya, ada beberapa masalah privasi yang menjadi perhatian pengguna Facebook Messenger. Terdapat beberapa keadaan ketika perbualan peribadi dibocorkan melalui tangkapan skrin dan kemudian diedarkan ke seluruh platform. Pasti, tidak ada yang mahu perkara ini berlaku kepada mereka. Pemesejan peribadi disebut "peribadi" kerana suatu alasan. Menyiarkan tangkapan skrin mesej peribadi bukan sahaja mengecewakan tetapi juga boleh menyebabkan kekacauan emosi.

Bila-bila masa anda menggunakan Facebook, anda harus selalu menganggap bahawa apa sahaja yang anda hantar, sembang atau sebutkan tidak bersifat peribadi dan boleh dilihat oleh sesiapa sahaja. Sekiranya anda sangat prihatin terhadap privasi anda dan bagaimana mesej peribadi diperlakukan, anda mungkin harus mengelakkan berbual dengan orang yang tidak anda percayai di Facebook Messenger. Melakukan sebaliknya adalah risiko yang anda pilih.

Perbualan Rahsia Facebook

Kami tidak menggunakan Facebook kerana selamat. Kami menggunakannya kerana kebanyakan rakan kami menggunakannya. Sekiranya anda serius memikirkan privasi anda, anda sudah lama memadam akaun Facebook anda.

Itu tidak bermakna anda harus membuang semua privasi dan berharap yang terbaik. Anda boleh menggunakan Perbualan Rahsia Facebook untuk sembang yang sebenarnya tidak mahu anda kongsi, tetapi anda harus ingat bahawa tangkapan skrin sembang ini masih boleh diambil. Kalau begitu, bukan rahsia lagi, bukan?

Perbualan Rahsia Facebook diperkenalkan kepada Messenger dan ini membolehkan dua pengguna berbicara satu sama lain di ruang yang disulitkan, yang tidak memungkinkan orang lain (kecuali Facebook) untuk melihat. Perbualan rahsia hanya dapat dibuka dan dibaca di peranti yang digunakan untuk membuat atau membuka perbualan anda. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat membukanya pada peranti lain walaupun Facebook anda log masuk ke dalamnya. Kedua-dua hujung perbualan perlu membolehkan Perbualan Rahsia Facebook di peranti yang serasi dan anda perlu menetapkan pemasa itu semasa menyiapkan aplikasinya.

Untuk menggunakan Perbualan Rahsia Facebook, anda mesti mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Kemas kini Messenger anda ke versi terbaru dan minta orang yang anda ajak berbual melakukan perkara yang sama.

  2. Buka skrin Sembang dan pilih ikon Edit di kanan atas skrin.

  3. Pilih Rahsia di bahagian kanan atas skrin itu.

  4. Pilih orang yang ingin anda bual dari senarai.

  5. Pilih ikon waktu untuk menetapkan pemasa agar mesej merosakkan diri.

Sekali lagi, ingat bahawa di sebalik semua tetapan privasi ini untuk Perbualan Rahsia, tangkapan skrin masih dapat dilakukan! Jadi, anda masih harus berwaspada.

Facebook dan Privasi

Anda harus mendekati media sosial dengan pemikiran tidak meletakkan apa-apa di rangkaian yang anda tidak mahu dunia lihat. Setelah di luar sana, di luar sana dan orang boleh melakukan apa sahaja yang mereka suka dengannya.

Ini bermaksud mengingat apa yang anda katakan, bagaimana anda mengatakannya, jenis gambar yang anda kongsi, video yang anda hantar, dan rakaman audio yang mungkin anda muat naik. TERIMA KASIH sebelum anda menyiarkan apa-apa!

Berkomunikasi dengan orang yang dipercayai melalui Messenger tidak bermaksud anda boleh mempercayai mereka dengan kandungan peribadi. Tidak pernah ada jaminan bahawa tangkapan skrin sembang anda akan tetap selamat. Sentiasa bersangka buruk dan melindungi diri anda semaksimum mungkin. Dengan rangkaian sosial sebesar dan terbuka seperti yang kita miliki, selalu ada risiko. Privasi anda sentiasa dipertaruhkan.

Facebook Messenger tidak memberitahu anda ketika seseorang mengambil tangkapan layar dan belum ada petunjuk bahawa fitur ini akan datang. Oleh itu, pastikan anda sentiasa memperhatikan apa yang anda masukkan dalam sembang kumpulan anda. Dengan dunia digital seluas dan menakutkan seperti kita, kita semua mempunyai alasan untuk mempertahankan privasi kita untuk kebaikan kita sendiri. Tentunya, kami tidak mahu terkenal dengan cara yang salah atau merosakkan maklumat peribadi kami.

Soalan Lazim

Privasi dalam talian anda sangat penting, sebab itulah kami memasukkan beberapa maklumat lebih lanjut mengenai Facebook Messenger di bawah!

Adakah terdapat apa-apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan seseorang daripada menyaring mesej saya?

Satu-satunya barisan pertahanan yang anda miliki terhadap pencerobohan ini adalah untuk mengelakkan menghantar kandungan dari awal. Malangnya, walaupun platform yang paling mementingkan privasi seperti Snapchat belum melaksanakan pilihan untuk menyekat tangkapan skrin.

Sekiranya saya menyekat seseorang di Facebook, adakah mereka masih dapat melihat mesej saya?

Ya, sebarang mesej (termasuk gambar) yang anda kirim pada masa lalu akan tetap muncul dalam sembang mereka. Nasib baik, nama dan gambar profil anda tidak akan dilampirkan. Terdapat cara-cara yang anda boleh u003ca href = u0022 // social.techjunkie.com / delete-all-messages-facebook-messenger / u0022u003hapus semua mesej dan perbualan di Facebook Messenger.u003c / au003e

Bolehkah saya memadam mesej setelah saya menghantarnya?

Ya. Sekiranya anda ingin memadam mesej Facebook setelah anda menghantarnya, tekan lama mesej tersebut dan ketik pilihan untuk 'Buang untuk Semua Orang.'

Adakah anda tahu ada kaedah untuk menjadikan Facebook Messenger lebih selamat? Adakah anda mempunyai cerita mengenai perbualan yang anda kongsi tanpa pengetahuan anda? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts