Cara Mengetahui jika Skrin Seseorang Merakam Catatan atau Kisah Snapchat Anda

//www.youtube.com/watch?v=WhGX2O1_tPMu0026t=6s

Snapchat pada mulanya dibuat untuk memberikan pengalaman sembang sementara. Gambar yang dikongsi dengan rakan-rakan di Snapchat akan hilang sepuluh saat setelah dilihat, sementara "Cerita" yang lebih terlibat akan berterusan selama 24 jam sebelum hilang. Kerana perlindungan privasi yang dirasakan ini, Snapchat menjadi terkenal sebagai tempat orang berkongsi foto mereka yang paling intim.

Oleh kerana penggunaan perkhidmatan itu meluas, dan lebih-lebih lagi kerana begitu banyak pengguna laman web ini adalah remaja, timbul kebimbangan mengenai kemungkinan pengguna laman web yang tidak bertanggungjawab itu mungkin menggunakan tangkapan skrin atau teknologi rakaman skrin untuk membuat salinan kekal gambar yang sepatutnya sementara. Snapchat mula membuat fitur yang akan memberi peringatan kepada pengguna jika seseorang mengambil tangkapan layar dari gambar mereka.

Sejak itu, pelbagai teknik dan kaedah untuk mengambil tangkapan skrin tersembunyi ditemui. Sebahagiannya disekat oleh Snapchat sementara yang lain tidak dapat dikesan. Oleh itu, anda dapat mengetahui sama ada seseorang menayangkan catatan atau cerita Snapchat anda, tetapi hanya separuh masa.

Walaupun ada variasi kapan dan bagaimana tangkapan layar dikesan dan dicatat oleh Snapchat, artikel ini menjelaskan status terkini pemberitahuan tangkapan layar dan rakaman layar di Snapchat, mulai Juli 2021.

iPhone dan Rakaman Skrin di Snapchat

Sekiranya anda membuka aplikasi Snapchat di iPhone anda, melihat sekejap atau cerita, dan anda mengambil tangkapan skrin dengan menekan butang Utama dan butang Daya pada masa yang sama, Snapchat akan mendaftarkan tangkapan skrin anda dan kemudian akan melakukan dua perkara : satu, ia akan menyebutkan di log sembang atau suapan anda bahawa anda mengambil tangkapan skrin, dan dua, ia akan menghantar amaran kepada orang yang anda ajak bual untuk memberitahu mereka tentang apa yang berlaku.

Makluman ini akan muncul sebagai munculan di Snapchat orang lain, dan sekiranya terlepas dalam banjir pemberitahuan, Snapchat juga akan memasukkan pemberitahuan di log atau umpan sembang.

Bolehkah Anda Skrin Merakam Cerita Snapchat tanpa Mereka Ketahui?

Sama ada anda menggunakan Android atau iOS, kemungkinan merakam cerita Snapchat tanpa diketahui oleh orang lain kira-kira 50 peratus. Oleh kerana terdapat banyak aplikasi yang tersedia dan yang baru muncul di kiri dan kanan, sukar untuk mengetahui apakah Snapchat mengesannya dan menghantar pemberitahuan kepada pihak lain.

Rakaman Skrin Snapchat di iOS

Perkembangan iOS versi 11 Apple pada bulan September 2017 menimbulkan masalah hubungan awam yang besar untuk Snapchat kerana iOS 11 melancarkan satu ciri baru ke iPhone: rakaman skrin. Dengan rakaman skrin, pengguna iPhone dapat menekan butang dan secara automatik merakam semua yang berlaku di paparan telefon mereka. Walaupun rakaman skrin di iOS sesuai, Snapchat tidak dapat mengesannya. Sehingga Snapchat versi iOS 10.17.5, rakaman itu dapat dikesan secara rasmi.

Snapchat

Terdapat sejumlah program perekam layar, beberapa di antaranya berfungsi pada versi iOS sebelum iOS 11, dan beberapa di antaranya melibatkan penggunaan iPad atau komputer desktop untuk melakukan rakaman iPhone yang disambungkan melalui kabel data.

Adakah kaedah ini dikesan oleh Snapchat adalah soalan terbuka; kerana kebanyakan aplikasi ini adalah program berbayar.

Rakaman Skrin Snapchat di Android

Dunia telefon pintar Android jauh lebih terbuka daripada kotak pasir Apple yang agak terkawal. Bukan hanya terdapat banyak pembangun yang berjuang untuk merakam layar berikutnya di Android kerana lebih mudah untuk mencantumkannya di Play Store, anda juga mempunyai pelbagai versi OS yang berfungsi dengan cara yang sedikit berbeza.

Secara praktikal mana-mana pembangun perisian dapat mengatur diri untuk melepaskan versi aplikasi baru di Android, dan banyak yang mempunyai; di samping itu, pengeluar telefon itu sendiri terkenal kerana membuat aplikasi separa proprietari mereka sendiri yang dapat menyembunyikan dengan mudah dari pengesanan Snapchat. Sudah tentu, Snapchat bekerja keras untuk mengikuti perkembangan pelanggar privasi terkini, tetapi masih mustahil.

Masalah privasi di Snapchat adalah sifat seni bina Android itu sendiri; ini adalah platform yang sangat terbuka tetapi juga menyediakan aplikasi individu dengan keselamatan yang sangat baik, sehingga mustahil satu aplikasi "mengintip" yang lain tanpa kerjasama antara pemaju.

Kaedah Umum Lain Rakam Skrin atau Tangkapan Skrin Cerita dan Catatan Snapchat Anda

Walaupun dunia Android menjadi lebih menyerupai komuniti yang rapi dan rapi yang dizalimi Apple, Snapchat tidak mungkin melindungi penggunanya dari tangkapan skrin dan rakaman skrin, kerana ada kaedah untuk melakukan tangkapan skrin yang benar-benar melewati perisian peranti yang dimaksudkan.

Di iPhone, ada teknik untuk menggunakan QuickTime di komputer desktop untuk menangkap paparan video dari iPhone yang disambungkan. Pada mesin Windows, anda boleh menyiapkan emulator Android seperti BlueStacks atau Nox dan memasang Snapchat pada emulator, kemudian gunakan tangkapan skrin Windows dan program rakaman skrin untuk mengarkibkan apa sahaja yang anda ingin tangkap. Bahkan mungkin untuk menyiapkan peranti lain dan menggunakan kameranya yang terpasang untuk merakam apa yang dipaparkan di layar telefon anda, dengan melewati semua ciri keselamatan Snapchat sepenuhnya. Atau, jika anda ingin menjadi sekolah lama, anda boleh mengambil gambar skrin telefon anda dengan kamera lain.

Snapchat, walaupun tidak mengetepikan fakta ini ke pangkalan penggunanya, secara senyap-senyap berhenti mendakwa bahawa ia dapat menghentikan orang daripada mengambil tangkapan skrin tanpa memberitahu penggunanya. Janji pengalaman berkongsi foto dan perkongsian video yang sementara, walaupun menarik pada awalnya, terbukti tidak dapat ditoleransi secara teknologi dalam dunia masa kini.

Sistem operasi telefon pintar terlalu bagus untuk menyediakan aplikasi dengan fungsi yang diperlukan, dan telefon pintar sendiri terlalu mudah untuk membuat rangkaian dan antara muka ke mesin lain. Baik Snapchat maupun pembangun aplikasi lain tidak dapat memberikan kawalan yang bermakna terhadap persekitaran pengkomputeran yang dapat diperluas dan fleksibel.

Melindungi Privasi Anda di Snapchat

Dengan semua kemajuan teknologi hari ini dan kawalan terhad oleh pengguna, apa yang boleh anda lakukan untuk melindungi privasi anda di Snapchat?

Melangkah ke hadapan, penting untuk menghadkan akses ke suapan Snapchat anda kepada orang yang anda kenal dan percayai. Ini adalah konsep asing bagi banyak orang hari ini yang telah berkembang dengan budaya "Influencer" dan anggapan bahawa lebih banyak pengikut dan lebih banyak penonton selalu lebih baik. Namun, mengenai bahan paling peribadi anda, itu tidak benar. Sekiranya anda tidak keberatan dengan bahan seperti itu untuk umum, maka tidak mengapa — itulah pilihan anda. Sekiranya anda mahu menyekatnya, anda perlu mengehadkan tindakan Snapchat anda dan mengawal siapa yang dapat melihatnya. Berikut adalah beberapa langkah yang dapat anda lakukan untuk melindungi Privasi anda di Snapchat.

Snapchat pada iPhone
  1. Tetapkan anda privasi akaun pilihan untuk Kawan sahaja. Ini bermaksud bahawa hanya rakan anda yang boleh dinyatakan bersama yang dapat melihat catatan anda.

  2. Matikan Tambah Pantas. Fungsi Tambah Pantas sangat sesuai untuk orang yang berusaha membina pengikut tanpa pandang bulu sebanyak mungkin. Di bawah Tetapan, cari Lihat Saya dalam Tambah Pantas, ketuk padanya, dan matikan tetapan.

  3. Tolak permintaan rawak. Apabila anda mendapat permintaan berteman dari orang yang tidak anda kenal, tolaklah.

  4. Jangan terbitkan nama pengguna anda atau Kod Snap.

  5. Sekiranya anda mempunyai gambar yang tersimpan di Kenangan, pindahkan mereka ke Bahagian Mata Saya sahaja. Ketik tanda semak di sudut kanan atas bahagian Kenangan, pilih gambar yang ingin anda selamatkan, dan ketuk ikon kunci di bahagian bawah aplikasi.

Sekarang, bagi mereka yang ingin mengikuti orang ramai di Snapchat, berhati-hatilah dengan apa yang anda hantar! Itu sahaja yang boleh dikatakan.

Pemikiran Akhir

Satu perkara yang harus diingat adalah bahawa apabila seseorang mempunyai akses ke gambar atau cerita anda, anda harus menganggap bahawa mereka mempunyai akses kekal ke cerita tersebut. Maksudnya, setelah mereka mendapat kebenaran untuk melihat barang anda, barang itu dapat disimpan dengan mudah ke cakera keras tempatan mereka atau ke awan, atau lebih buruk lagi, diterbitkan di beberapa sudut Dark Web. Oleh itu, jika anda mempunyai bahan semacam itu di masa lalu Snapchat, anda mungkin harus menganggap privasi anda sudah dilanggar.

Sejak dimulakan, Snapchat telah menjadi salah satu platform media sosial terbesar di dunia terutamanya disebabkan oleh sifat sementara mesej Snapchat. Mampu mengirim dan menerima gambar dan video sementara boleh menjadi sangat menyenangkan, tetapi rasanya seperti pencerobohan privasi ketika orang membuat rakaman catatan atau cerita anda.

Walaupun Snapchat tidak memberi tahu Anda ketika layar seseorang merekam Snaps Anda, penting untuk diingat bahawa ada aplikasi pihak ketiga yang dapat mengatasi masalah ini. Oleh itu, seperti yang anda mahukan semasa menggunakan platform media sosial, perhatikan kandungan yang anda hantar ke Snapchat. Setelah berada di luar sana, sukar untuk mengawal apa yang berlaku padanya.

Anda selalu boleh membuat cerita peribadi di Snapchat, tetapi sekali lagi, sedar bahawa seseorang boleh membagikannya kepada orang lain yang tidak anda kenali!

Recent Posts