Cara Memberitahu Jika Seseorang Mengejar Anda Di Instagram

Instagram adalah salah satu aplikasi media sosial yang paling popular di dunia. Ia menawarkan cara terbaik untuk berkongsi hidup anda dengan rakan, keluarga, dan pengikut anda melalui gambar dan video. Sama hebatnya dengan Instagram, banyak pengguna mementingkan privasi mereka ketika menggunakan aplikasi.

Fikirkan seseorang mengejar anda di Instagram? Fikirkan seseorang mungkin menyimpan rahsia kepada anda dan mengikuti anda dalam talian? Ingin tahu adakah seseorang terlalu berminat dengan apa yang anda lakukan di media sosial?

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang sedang menonton tetapi tidak terlibat atau mengintai di Instagram anda.

Media sosial betul-betul begitu, sosial. Sekiranya anda berada dalam talian, anda berada di mata umum, dan orang yang berminat dengan anda adalah kos menjalankan perniagaan dalam talian. Walaupun begitu, ada perbezaan antara terlibat secara aktif dengan anda, ingin tahu dan memeriksa anda, dan mengejar anda.

Dengan mengejar, kami tidak bermaksud pemandangan dari Anda; ini lebih kepada seseorang yang suka melihat apa yang anda harapkan tanpa bertanya khabar. Namun, dapat difahami bahawa anda mungkin ingin mengetahui siapa yang melihat profil anda dan melihat siaran anda.

Malangnya, pilihan anda terhad untuk mengetahui sama ada seseorang sentiasa melihat profil anda di Instagram. Tidak ada banyak maklum balas dari rangkaian mengenai apa yang sedang berlaku, siapa yang melihat apa, atau ketika seseorang melihat profil anda. Satu-satunya pilihan anda ialah Cerita Instagram yang, seperti leluhur Snapchat, memberitahu anda siapa yang melihatnya.

InstagramKredit: Instagram.com

Cerita Instagram: Satu-satunya Cara untuk Mengetahui Siapa yang Menonton

Cerita Instagram adalah salinan Cerita Snapchat dan berfungsi dengan cara yang hampir sama. Anda membuat catatan, menetapkannya sebagai Kisah; ia terbuka untuk 24 jam, kemudian hilang.

Anda memilih profil seseorang dalam aplikasi untuk melihat cerita mereka, dan mereka melakukan perkara yang sama untuk melihat profil anda. Sama seperti Snapchat, Cerita Instagram memberitahu anda siapa yang telah melihat kisah anda.

Anda boleh meleret ke atas dari salah satu Cerita Instagram anda sendiri untuk melihat siapa yang melihatnya. Skrin akan menunjukkan nama pengguna setiap orang yang melihat cerita anda. Walaupun tidak disahkan, ada yang percaya bahawa susunan nama muncul nampaknya seberapa sering mereka melihatnya. Sudah tentu, Instagram tidak pernah mengesahkan ini, tetapi ini adalah teori yang menarik.

Nama di bahagian atas adalah orang yang paling banyak melihatnya. Ini, seperti yang disebutkan, hanya teori yang tidak akan disahkan oleh Instagram sama ada benar atau tidak, tetapi terdapat banyak bukti anekdot dalam talian bahawa ini berlaku.

Menangkap Stalker

Cerita Instagram adalah satu-satunya cara untuk mengetahui siapa yang terlibat dalam kandungan anda. Analisis Instagram akan memberitahu pemilik akaun profesional berapa banyak orang yang menonton, tetapi mereka tidak mendedahkan akaun yang melihat catatan anda. Jadi, ada satu kaedah penyelesaian yang kami tentukan untuk memadamkan Stalker anda.

Apabila anda menyiarkan Cerita Instagram, anda mempunyai pilihan untuk menyembunyikan Kisah anda dari orang lain. Ini berbeza dengan senarai 'Tutup Rakan' yang memberi amaran kepada pengguna bahawa anda hanya membagikannya dengan orang tertentu.

Dengan andaian anda mempunyai kecurigaan bahawa seseorang mengekori kandungan anda, menyiarkan Cerita, dan menyembunyikannya dari orang lain dalam senarai anda. Sebelum menyiarkan Cerita anda, pergi ke Tetapan Cerita dan pilih pilihan untuk 'Sembunyikan Cerita Dari'. Pilih semua orang kecuali orang yang berminat. Melakukan ini bermakna mereka tidak akan tahu bahawa mereka adalah satu-satunya orang yang dapat melihat Cerita.

Anda tidak hanya akan melihat bahawa mereka melihatnya, tetapi jika anda menggunakan Instagram Analytics, anda juga dapat menyaksikan peningkatan jumlah tontonan setiap kali mereka melakukannya. Sekiranya mereka menonton Cerita berkali-kali, anda akan mengetahui bahawa mereka adalah satu-satunya orang yang mempunyai akses kepadanya.

Malangnya, ini adalah kaedah terbaik untuk mengetahui bagaimana melihat sama ada seseorang secara aktif mencari kandungan anda untuk ditonton berulang kali. Sekiranya anda tidak mempunyai persediaan Analitis Instagram, ini hanya akan memberitahu anda jika mereka menontonnya.

Cara Lain untuk Menguji Adakah Seseorang Mengejar Anda Di Instagram

Selain menunjukkan kepada anda yang telah melihat Kisah Instagram anda, tidak ada cara lain dalam aplikasi untuk memberitahu apa yang sedang berlaku. Snapchat menawarkan lebih banyak maklumat mengenai siapa yang melakukan apa, tetapi Instagram tidak.

Oleh itu, jika tiada siapa yang memberikan komen atau berinteraksi dengan anda dengan cara lain, anda akan berada dalam kegelapan.

Atau adakah anda?

Aplikasi Pihak Ketiga

Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga, pelanjutan penyemak imbas, dan laman web yang berjanji untuk menunjukkan kepada anda siapa yang melihat profil anda. Sebilangan besar ini tidak berfungsi, sementara yang lain memerlukan akses ke maklumat peribadi anda untuk tujuan jahat.

Walaupun ada beberapa sumber yang sah di luar sana, pengguna harus berhati-hati dengan bahaya menggunakan perkhidmatan tersebut. Baca ulasan dan buat kajian anda mengenai pembangun sebelum mendaftar untuk mendapatkan apa sahaja.

Mengendalikan Stalking di Instagram

Tidak banyak yang boleh anda lakukan sekiranya anda menganggap seseorang mengejar anda di Instagram. Selagi mereka tidak membuat ancaman atau mengganggu anda dengan serius, mereka tidak akan melakukan sesuatu yang salah secara sah. Ini adalah harga media sosial. Anda berada di luar sana untuk dilihat oleh semua orang, dan orang dapat melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dengan maklumat yang anda hantar dalam talian.

Sekiranya kecurigaan anda semakin baik dari anda, anda boleh mengubah beberapa tetapan privasi di Instagram yang dapat menghentikan orang yang mengikuti anda di rangkaian.

  1. Buka profil Instagram di kanan bawah skrin dan pilih ikon menu tiga baris.

  2. Pilih Tetapan dan Privasi.

  3. Di bawah Privasi Akaun, hidupkan Akaun Peribadi.

Akaun Peribadi hanya dapat dilihat oleh orang yang mengikuti anda. Orang yang ingin mengikuti anda akan menghantar permintaan yang boleh anda terima atau tolak mengikut budi bicara anda. Tetapan ini menjadikan anda lebih kurang kelihatan di Instagram dengan membolehkan anda memutuskan siapa yang akan melihat profil dan catatan anda.

Anda juga boleh mematikan status aktiviti anda:

  1. Buka Tetapan kemudian Privasi di Instagram.

  2. Pilih Status Aktiviti dan togol Tunjukkan Status Aktiviti ke mati.

Ini akan menghalang sesiapa sahaja untuk melihat apa yang anda mahukan di Instagram tetapi juga akan menghalang anda untuk melihat status aktiviti orang lain. Ini jalan dua hala.

Sekiranya anda mempunyai idea tentang siapa yang mengejar anda, hapus mereka sebagai pengikut.

  1. Pilih anda Profil dalam Instagram.

  2. Pilih Pengikut di bahagian atas.

  3. Pilih Keluarkan butang di sebelah pengikut yang ingin anda alih keluar.

Sekiranya anda telah menetapkan akaun anda secara peribadi, orang ini tidak akan melihat apa lagi yang anda lakukan di akaun anda selagi mereka bukan pengikut. Mereka mungkin masih melihat komen atau suka anda pada siaran orang lain, tetapi mereka tidak akan melihat apa-apa yang anda siarkan di profil anda sendiri.

Akaun Instagram peribadi menurunkan faktor keterlibatan media sosial tetapi juga memberikan sedikit perlindungan. Anda boleh mencuba menjadikan akaun anda peribadi selama satu atau dua bulan dan kemudian menjadikannya semula. Kemungkinannya, siapa pun yang mengejar anda akan merasa bosan pada masa itu dan terus bergerak.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan anda mengenai privasi Instagram.

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya seseorang membuat ugutan di Instagram?

Sekiranya seseorang mengancam anda melalui komen atau mesej langsung, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mengambil tangkapan skrin. Ramai profesional mengesyorkan agar anda tidak bertindak balas terhadap seseorang yang memusuhi media sosial, tetapi menangkap gambar kandungan dengan nama pengguna mereka akan membantu anda terus maju.

Anda boleh melaporkan pengguna ke Instagram dengan mengklik menu tiga titik di profil mereka atau melayari laman web sokongan Instagram (di sinilah tangkapan skrin dimainkan. Sekiranya ancaman itu cukup serius, atau anda merasakan ia sah, mungkin idea yang baik untuk menghubungi pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang tempatan anda.

Sekiranya seseorang muncul di bahagian atas suapan saya, adakah itu bermakna mereka melihat profil saya?

Terdapat teori bahawa algoritma Instagram menjadikan mereka yang paling banyak berinteraksi dengan anda di bahagian atas suapan anda. Walaupun tidak masuk akal, ia belum disahkan oleh Instagram.

Syarikat milik Facebook mungkin menggunakan algoritma yang serupa di platform Instagram untuk membawakan kepada anda cerita dan catatan yang mungkin anda minati. Kononnya, memang masuk akal jika mereka yang muncul di bahagian atas kerap memeriksa profil anda dan sebaliknya.

Pemikiran Akhir

Instagram boleh menjadi aplikasi hebat untuk berkongsi foto dan video dengan rakan, keluarga, dan pengikut anda, tetapi ini bukan aplikasi terbaik bagi mereka yang prihatin mengenai privasi dalam talian mereka.

Seperti yang ada, tidak ada cara untuk mengetahui sama ada ada yang mengejar anda di Instagram. Oleh itu, seperti yang anda mahukan semasa menggunakan platform media sosial, selalu ingat apa yang anda hantar semasa menggunakan Instagram.

Recent Posts