Cara Memberitahu Jika Seseorang Mengejar Halaman Facebook Anda

Facebook menghubungkan orang dari seluruh dunia. Dengan lebih dari 2 bilion pengguna, pengguna telah mencapai lebih dari 60 peratus pengguna internet. Tidak dinafikan, ia telah menjadi platform media sosial terkemuka di dunia.

Cara Memberitahu Jika Seseorang Mengejar Halaman Facebook Anda

Berhubungan dengan rakan-rakan, dari pelbagai pelosok dunia pasti merupakan perkara yang baik. Facebook membolehkan kami melihat profil rakan kami, menghantar mesej, melakukan sembang video dan panggilan suara, dan banyak lagi. Namun, sebilangan pengguna Facebook menjadi begitu leka dengan cara mereka berkongsi maklumat dalam profil mereka, menjadikan mereka sasaran yang mudah untuk penguntit.

Mengejar telah menjadi masalah besar di media sosial; kebanyakan orang di Facebook mengemas kini profil mereka secara berkala (jika tidak setiap hari), menyiarkan foto, status terkini, dan juga video langsung. Ini menjadikan Facebook sebagai tempat berburu semula jadi bagi pengejar. Sayangnya, sangat sukar untuk membezakan antara minat biasa dari rakan dan orang yang benar-benar mengejar. Dalam artikel ini kita akan membincangkan cara bagaimana mengetahui jika seseorang mencuri anda melalui laman Facebook anda.

mengintai di facebook

Apa itu Stalking?

Pertama, mari kita jelaskan: mengejar boleh menjadi jenayah, bergantung pada bidang kuasa, dan tidak ada seorang pun di TechJunkie yang menjadi peguam dan kami tidak dapat memberi anda nasihat undang-undang.

Yang mengatakan, tidak ada garis terang antara mengejar dan memeriksa seseorang. Sebagai contoh, katakan Jack memulakan pekerjaan baru, dan bertemu Jane pada hari pertamanya. Jane menganggap Jack menarik, dan dia mencarinya di Facebook. Dia melihat profil awamnya, melihat beberapa gambarnya dari perjalanan perkhemahannya baru-baru ini, mengetahui di mana dia pergi ke sekolah. Adakah Jane mengintai John? Tidak. Sebaliknya, jika Jane memeriksa keseluruhan profil John, membuat salinan setiap gambar yang dimilikinya, mencatat semua orang yang ditandai dalam kemas kini statusnya atau yang memberi komen genit di halamannya, dan memeriksa halamannya setiap hari untuk melihat jika ada kemas kini ... baik, itu penguntit.

Sudah tentu, terdapat kawasan kelabu yang besar di antara kedua-dua contoh tersebut. Semua orang telah mencari bekas rakan kongsi, memeriksa halaman tarikh berpotensi untuk mencari selera mereka dalam muzik atau politik, atau mencari halaman Facebook seseorang yang baru sahaja kita temui dan ingin tahu. Ini tidak mengejar; orang biasa melakukannya, majikan melakukannya, dan sesiapa sahaja yang berurusan dengan orang dalam kehidupan profesional mereka melakukannya. Jenis kursor yang memeriksa apa yang anda gemari sebagai orang atau dengan siapa anda bergaul di dunia nyata tidak berbahaya.

Mengejar adalah masalah yang lebih serius. Dari segi undang-undang, di kebanyakan bidang kuasa definisi mengejar cukup dekat dengan definisi kamus. Merriam-Webster mendefinisikan stalking sebagai "tindakan atau kejahatan dengan sengaja dan berulang kali mengikuti atau mengganggu orang lain dalam keadaan yang akan menyebabkan seseorang yang masuk akal takut akan kecederaan atau kematian terutama kerana ancaman tersurat atau tersirat. Secara amnya, ini adalah kejahatan untuk terlibat dalam tingkah laku yang ditujukan kepada seseorang yang tidak mempunyai tujuan yang sah dan serius, mengganggu, atau menakut-nakutkan orang itu ”.

Dalam pengertian undang-undang, ini hanya berlaku jika orang yang diperhatikan mengetahui kejadian itu, merasa terancam olehnya, dan pemerhati tidak mempunyai tujuan yang sah dalam pemerhatian mereka. Anda mungkin merasa "dikejar" jika bos anda memeriksa profil awam anda untuk melihat apakah anda benar-benar sakit ketika anda memanggil pada hari Sabtu yang lalu, tetapi itu tidak menguntit.

Jadi Apa itu Facebook Stalking?

Apabila kita mengatakan "mengejar Facebook", apa maksud kita? Betul, ada dua komponen: pertama, penguntit mengawasi orang yang diintai dengan lebih dekat daripada orang yang diintai atau yang mereka inginkan; kedua, penguntit melakukannya dengan niat jahat untuk mengganggu.

Bekas pasangan anda memeriksa setiap langkah anda supaya mereka berada di sana untuk memberi anda kesukaran kepada pasangan anda? Pasti menguntit. Nenek anda memeriksa setiap langkah anda kerana mereka menyukai anda? Tidak mengejar - walaupun anda mahu dia tidak akan.

Adakah mungkin untuk memberi tahu secara pasti sama ada anda dikejar atau tidak? Malangnya, tidak secara langsung. Di dalam kumpulan kata-kata dalam syarat perkhidmatan Facebook terdapat frasa "Facebook tidak membiarkan anda mengesan siapa yang melihat profil atau catatan anda." Tuntutan ini nampaknya benar; syarikat mungkin mengesan semua yang anda katakan, fikirkan atau lakukan, tetapi ia tidak berkongsi data mengenai siapa yang melihat halaman anda (walaupun ada satu pengecualian… lihat di bawah).

Berikut adalah teknik yang kami ketahui untuk menilai sama ada seseorang mengintai akaun Facebook anda.

Lihat Kisah Anda

Kembali pada tahun 2017, Facebook memperkenalkan Stories, mengikuti jalan yang ditetapkan oleh Snapchat dan Instagram. Anda boleh membuat Kisah untuk menerbitkan montaj gambar dan menerbitkannya untuk dilihat oleh rakan anda. Cerita hanya dapat dilihat dalam masa 24 jam. Anda akan dapat mengesan bilangan orang yang melihatnya, dan anda juga dapat melihatnya who melihatnya. Ya, anda boleh membuang pengedar dengan menerbitkan Cerita dan melihat siapa yang memeriksanya. Kelemahan ini adalah bahawa jika penguntit anda mengetahui bagaimana Cerita Facebook berfungsi, mereka tidak akan dapat melihatnya. Sekiranya mereka tidak begitu arif, anda mungkin mengetahuinya. (Untuk panduan lengkap mengenai teknik ini, lihat tutorial kami tentang cara melihat siapa yang melihat Kisah Facebook anda.)

Cari Suka dan Komen Baru Pada Catatan Lama

Facebook memberitahu anda setiap kali seseorang menyukai atau memberi komen pada salah satu catatan anda. Sekiranya penguntit (agak tidak mengerti) berusaha menarik perhatian mereka kepada anda, mereka mungkin akan melalui dan menyukai dan memberi komen mengenai bahan lama. Ini menunjukkan kepada anda bahawa mereka melalui suapan anda secara metodis - bendera merah penguntit yang pasti.

Seseorang Yang Muncul di Kumpulan Anda

Sekiranya pengguna lain terus muncul dalam kumpulan yang menjadi milik anda, ini adalah tanda pasti mengintai. Apakah kemungkinan seseorang menyukai kumpulan masakan etnik yang sama, kumpulan jenaka kotor yang sama, kelab keibubapaan tempatan yang sama, dan kumpulan peminat baka anjing yang sama? Ini adalah salah satu cara untuk melihat penguntit yang lebih halus, orang yang tidak akan berkeliling menyukai kandungan anda.

Adalah berguna untuk menyemak senarai keahlian kumpulan yang anda sertai. Facebook membantu menunjukkan orang yang berada dalam kumpulan lain bersama anda apabila anda melihat nama mereka dalam senarai. Cukup pergi ke halaman kumpulan dan klik pada "Ahli" di bar sisi kiri. Ini akan memaparkan senarai ahli untuk kumpulan itu dan Facebook akan meletakkan orang yang anda ada hubungan (sama ada rakan, atau keahlian kumpulan bersama) di bahagian atas untuk memudahkan pemeriksaan.

Permintaan Rakan yang tidak diminta

Sebilangan orang mendapat permintaan teman sebanyak puluhan hari setiap hari, sementara yang lain hanya mendapat permintaan baru ketika mereka bertemu dengan seseorang yang baru dalam kehidupan nyata. Apa pun, jika anda mendapat permintaan berteman dari orang yang tidak anda kenal, mungkin penguntit berusaha masuk ke dalam lingkaran dalaman anda. Terutama curiga dengan permintaan rakan dari orang yang anda kenal, tetapi dengan siapa anda sudah lama tidak berjumpa atau berinteraksi dengan anda Mengambil persona palsu seseorang dari masa lalu sasaran adalah langkah mengejar klasik kerana melepasi pertahanan kita - “oh, itu Miss Johnson guru bahasa Inggeris lama saya! KURSUS saya akan menerima permintaan rakannya! "

Sekiranya anda mendapat permintaan yang mencurigakan seperti itu, jangan menerimanya. Sebaliknya, pesan orang itu kembali dan (dengan sopan) mempersoalkan kepercayaan mereka. "Hai Cik Johnson! Wow senang mendengar dari anda? Hei, awak ingat nama panggilan saya di kelas awak? ” Sekiranya mereka ingat apa itu, maka setujui. Sekiranya mereka menggergaji atau menghancurkan anda, mereka mungkin bukan orang yang mereka katakan.

Membela Terhadap Mengejar

Pertahanan terbaik adalah kesalahan yang baik, dan cara paling mudah untuk mempertahankan diri daripada penguntit adalah dengan mengetahui siapa semua orang dalam senarai Rakan anda. Ramai pengguna Facebook mengambil pendekatan yang jauh berbeza; mereka mempunyai ratusan atau ribuan rakan Facebook, dan hampir semua permintaan rakan dari nama yang samar-samar adalah penerimaan automatik. Ini baik-baik saja, jika begitulah cara anda ingin menguruskan kehidupan dalam talian anda, tetapi jika anda benar-benar prihatin untuk menguntit, maka dasar pintu terbuka semacam itu akan membantu mencegah seseorang daripada mengejar akaun anda.

Untuk profil tahan stalker yang serius, anda perlu melakukan dua perkara. Pertama, hantar senarai rakan anda kepada orang yang anda mempunyai hubungan sebenar dan yang anda tahu tidak mengejar anda. Perkara ini tidak harus terhad kepada rakan-rakan anda dalam kehidupan sebenar; jika anda mengenali seseorang dengan baik dalam talian maka mungkin anda mempercayainya sekurang-kurangnya sehingga menjadi sebahagian daripada kalangan dalam talian anda. Dua, singkirkan pengikut anda. Facebook membolehkan lebih kurang sesiapa yang mengikuti anda secara lalai, tetapi anda boleh mengubah tetapan ini. Saya akan mengesyorkan menetapkan kebenaran pengikut anda untuk membenarkan Sahabat sahaja yang mengikuti anda. Ini mudah dilakukan:

  1. Pergi ke Tetapan.

  2. Pilih Catatan Awam dari bar sisi kiri.

  3. Di bawah "Siapa Yang Boleh Mengikuti Saya", pilih "Rakan".

Sekiranya anda serius memikirkan kemungkinan seseorang mengekori anda di Facebook atau jika anda merasa tidak selesa seseorang melihat halaman Facebook anda, maka penting untuk memperhatikan semua yang anda hantar. Jangan hantarkan apa-apa dalam talian yang kemungkinan besar anda akan menyesal pada akhirnya. Yang paling penting, jangan berkongsi foto, video, atau maklumat yang tidak anda maksudkan. Fikirkan sebelum anda menyiarkan; internet lebih berbahaya daripada apa yang kita fikirkan.

Adakah anda tahu cara lain untuk melihat penguntit Facebook? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Privasi dalam talian menjadi perhatian serius, dan kami mempunyai sumber untuk membantu anda mempertahankan diri.

Inilah panduan kami untuk memberitahu siapa yang paling banyak mengikuti akaun Instagram anda.

Kami mempunyai tutorial untuk mengesan pengejar Snapchat, bagaimana untuk mengetahui apakah seseorang memeriksa lokasi anda di Snapchat. dan cara menghidupkan mod hantu di Snapchat.

Jangan lupa LinkedIn - inilah cara untuk menyekat seseorang di LinkedIn.

Recent Posts