Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Mematikan Resit Baca Mereka?

Resit baca memberitahu pengirim bahawa mesej mereka telah dihantar dan dibaca. Pemberitahuan ini akan muncul dalam aplikasi pemesejan dalam beberapa bentuk atau yang lain.

Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Mematikan Resit Baca Mereka?

Pengguna yang lebih suka memantau mesej mereka akan mendapat faedah daripada penerimaan terbaca; namun, yang lain memilih untuk mematikan resit yang telah dibaca untuk mengekalkan kerahsiaan ketika menghantar pesanan.

Jadi, bagaimana anda dapat mengetahui jika seseorang mematikan resit bacaannya?

Jawapan untuk soalan ini berbeza-beza bergantung pada jenis perkhidmatan pesanan yang digunakan. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan resit baca dalam pelbagai aplikasi pesanan paling popular yang tersedia.

Bagaimana untuk memberitahu jika ada yang mematikan resit bacaan mereka

Sebilangan besar platform pesanan utama mempunyai ciri resit baca, tetapi tidak semuanya menjadikannya mudah untuk mematikan ciri ini atau untuk mengetahui sama ada seseorang telah mematikannya.

Berikut adalah cara menggunakan resit baca di beberapa aplikasi pesanan yang paling biasa digunakan.

iMessage

iMessage membolehkan penerimaan baca secara lalai tetapi membolehkan pengguna menyesuaikan resit baca mereka. Sekiranya anda menghantar teks melalui iMessage ke iPhone lain, anda akan melihat gelembung biru di tetingkap sembang. Di bawahnya, anda akan melihat status yang ditandai sebagai 'Terkirim', 'Dihantar', 'Baca'.

Tetapan iMessage membolehkan pengguna mengaktifkan resit baca untuk kenalan tertentu sambil tetap mematikannya untuk orang lain. Dengan andaian anda hanya melihat perkataan 'Dihantar' dengan warna abu-abu di bawah mesej yang anda hantar, penerima telah mematikan resit baca mereka.

Sekiranya gelembung berwarna hijau, ini bermaksud penerima tidak menggunakan iPhone yang bermaksud penerimaan penerimaan tidak akan berfungsi.

iMessages

(Ingin tahu bagaimana menghidupkan atau mematikan resit baca anda di iPhone? Lihat artikel tutorial kami mengenai tetapan resit baca untuk iPhone.)

Mesej (Android)

Salah satu ciri telefon Android yang lebih baru ialah Rich Communication Services (RCS). Fungsi ini membolehkan pengguna Android melihat resit baca yang serupa dengan iPhone Apple.

Setelah anda bersembang (nama pemasaran Google sendiri untuk RCS), anda akhirnya dapat melihat petunjuk menaip dan membaca resit dengan mereka yang juga mengaktifkan RCS di telefon mereka.

Resit baca boleh dilumpuhkan dalam tetapan Sembang di Mesej. Sekiranya seseorang telah membaca resit yang dilumpuhkan, cek tidak akan muncul di dalam aplikasi.

Isyarat

Isyarat menunjukkan status mesej secara lalai, walaupun anda boleh mematikannya jika anda mahu.

Tanda centang tunggal menunjukkan mesej diterima oleh pelayan Isyarat. Dua tanda semak bermaksud ia telah dihantar kepada penerima. Apabila kedua-dua tanda semak bertukar menjadi biru, ini bermaksud penerima telah membaca mesej anda.

Sekiranya tanda semak tidak berubah menjadi biru, mereka mungkin telah mematikan resit baca.

WhatsApp

WhatsApp juga menggunakan sistem tanda semak untuk menunjukkan status mesej. Seperti Isyarat, anda juga boleh mematikan resit baca jika anda mahu.

Satu tanda semak berwarna kelabu bermaksud mesej anda telah dihantar. Dua tanda semak kelabu bermaksud dihantar. Dua tanda semak biru bermaksud mesej telah dibaca. Anda boleh menekan dan menahan mesej untuk melihat jam berapa ia dibaca jika anda benar-benar memerlukannya.

Sekiranya kedua-dua tanda semak kekal kelabu, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Utusan Facebook

Resit baca messenger Facebook berfungsi sama seperti aplikasi pesanan lain yang disebutkan. Facebook Messenger menggunakan bulatan.

Lingkaran biru bermaksud mesej anda dihantar. Bulatan biru dengan tanda semak bermaksud berjaya dihantar. Bulatan biru yang penuh dengan tanda semak bermaksud ia telah dihantar. Gambar profil di bawah mesej bermaksud telah dibaca.

Sekiranya gambar profil itu tidak muncul, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Facebook tidak menawarkan pilihan kepada pengguna untuk mematikan Resit Baca dari dalam aplikasi, tetapi ada jalan keluar jika anda ingin agar aktiviti membaca mesej anda tidak diketahui. Baca artikel kami mengenai mematikan resit baca di Messenger.

Telegram

Telegram juga menyediakan resit baca secara lalai dan membolehkan anda mematikannya jika anda mahu. Tanda semak hijau tunggal bermaksud mesej telah diterima, sementara dua tanda semak hijau bermaksud mesej anda telah dibaca.

Sekiranya anda tidak melihat tanda semak hijau kedua, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Instagram

DM Instagram mempunyai sistem penerimaan baca yang sangat mudah. Sekiranya mesej anda telah dibuka; perkataan 'Dilihat' akan muncul di bawah mesej. Sekiranya anda sedang berbual dengan beberapa orang, maka ikon mata bersama dengan nama Instagram orang yang telah melihat mesej anda akan muncul.

Sekiranya anda tidak melihat teks 'Dilihat' atau ikon mata, penerima mungkin telah mematikan resit baca.

Snapchat

Di Snapchat, ketika pesan anda sampai di kotak masuk wartawan Anda, kata 'Dihantar' akan muncul di aplikasi. Setelah mereka benar-benar membuka mesej, ia akan berbunyi 'Dibuka.'

Snapchat tidak membenarkan anda menonaktifkan kemampuan untuk melihat apakah Snap atau mesej terbuka, jadi jika anda tidak mahu menggunakan platform dengan resit baca, jangan gunakan Snapchat.

Sebaliknya, jika anda ingin berkomunikasi dengan seseorang yang tidak suka resit membaca tetapi mempunyai Snapchat, anda pasti akan tahu bila mereka membuka mesej anda dalam Snapchat.

LinkedIn

LinkedIn memang memberi pilihan kepada pengguna untuk mematikan resit yang telah dibaca. Setelah mesej dibaca, foto profil penerima akan muncul di bawah mesej. Sekiranya gambar profil ini tidak ditunjukkan tetapi orang itu telah memberi respons, kemungkinan resit yang dibacanya telah dimatikan.

Lihat artikel tutorial kami tentang cara memberitahu sama ada seseorang membaca mesej anda di LinkedIn.

Pemikiran Akhir

Resit baca berguna bagi mereka yang ingin memastikan mereka diberitahu apabila mesej mereka telah dibaca. Mereka mengesahkan penghantaran dan menenangkan fikiran anda. Mereka membuat anda bertanggungjawab untuk membalas dan menjaga dialog dengan orang lain. Penggunaan pemberitahuan ini dapat mendorong kita untuk menjaga hubungan dengan orang lain dan menghalangi kita untuk pergi bertapa dan tidak berinteraksi dengan orang lain.

Walau bagaimanapun, banyak pengguna lebih suka mematikan resit membaca untuk menjaga privasi dan kurang bertanggungjawab apabila bertindak balas tepat pada waktunya. Sekiranya anda ingin memeriksa sama ada salah satu rakan anda telah mematikan resit baca, cara termudah untuk melakukannya adalah dengan hanya menghantar mesej, menunggu balasan, dan melihat sama ada anda mendapat pemberitahuan ‘Dilihat’ atau tidak.

Recent Posts