Cara Memberitahu Siapa yang Melihat Video IGTV Instagram anda

Apa itu IGTV? Apa yang dilakukannya? Bagaimana anda menggunakannya? Bagaimana anda membuat video IGTV? Bolehkah anda memberitahu siapa yang melihat video IGTV Instagram anda?

Cara Memberitahu Siapa yang Melihat Video IGTV Instagram anda

Ini semua adalah soalan biasa yang lebih senang kita jawab. Instagram, perkhidmatan media sosial milik Facebook yang popular telah berkembang dengan ciri-ciri baru yang menarik pengguna selama bertahun-tahun. IGTV hanyalah satu lagi ciri berguna untuk hiburan, iklan, dan berhubung dengan pengguna Instagram yang lain.

Apa itu IGTV?

IGTV adalah platform video baru-ish Instagram. Ia dilancarkan pada bulan Jun 2018 dan berfungsi sama ada sebagai bahagian Instagram atau sebagai aplikasi tersendiri. Pada dasarnya, IGTV adalah seperti saluran YouTube di mana pencipta dapat memuat naik video sehingga 10 minit setiap satu pada hampir semua subjek yang mereka suka. Di mana ia berbeza dengan YouTube adalah dalam orientasi. Oleh kerana Instagram adalah aplikasi mudah alih, video adalah menegak dan bukannya mendatar agar sesuai dengan skrin. Ini bukan perkara utama tetapi menambah sedikit nilai kebaharuan. Perlu diingat, video ini mesti berdurasi sekurang-kurangnya 1 minit.

IGTV mempunyai aplikasinya sendiri di Google Play Store dan iTunes. Aplikasi ini percuma untuk digunakan. Aplikasi ini adalah aplikasi tontonan yang menyediakan akses ke video.

Cara Dapatkan IGTV

Setelah memuat turun aplikasi IGTV, anda harus menyiapkannya dan menyiapkannya. Buka aplikasinya dan aplikasi Instagram anda akan dikesan untuk log masuk yang mudah. Masukkan kod pengesahan yang dihantar ke telefon anda apabila diminta. Anda juga boleh mengklik ‘Tukar Akaun’ di sudut kiri bawah aplikasi.

Setelah memilih akaun yang betul dan log masuk, anda akan dibawa ke skrin utama. Tatal dan anda dapat melihat saluran dan video yang diterbitkan oleh orang dan syarikat yang anda ikuti. Klik ikon di tengah bawah skrin (kelihatan seperti kompas) dan anda akan dapat menatal video yang popular.

Akhirnya, klik pada ikon profil di sudut kanan bawah untuk mengakses saluran, tetapan, atau membuat video anda sendiri. Anda mungkin perlu membenarkan kebenaran mikrofon dan kamera sebelum dapat mengakses semua ciri di bahagian aplikasi ini.

Menggunakan Aplikasi IGTV

Untuk pembuatan video, klik ikon profil di paling kanan di bahagian bawah, kemudian klik ‘Bagikan video IGTV pertama anda’ atau klik ikon kamera video di sudut kanan atas. Setelah kamera dibuka, anda boleh memilih untuk memuat naik video dari gulungan kamera anda di sudut kiri bawah atau menukar kamera di sudut kanan bawah. Untuk memulakan rakaman, cukup klik butang rakam di bahagian bawah tetingkap kamera.

Sekiranya anda ingin menukar antara akaun, ketik ‘x’ di sudut kanan atas skrin rakaman dan ketik tiga garis menegak dari skrin profil. Setelah di sana ketuk pilihan untuk beralih ke akaun Instagram yang lain.

Apa yang dilakukan oleh IGTV?

IGTV sedikit seperti TikTok tetapi dengan video yang lebih panjang. Had semasa ialah 10 minit untuk orang ramai dan satu jam untuk beberapa jenama dan akaun yang disahkan. Instagram mengatakan had ini akan diperpanjang apabila platform ini matang tetapi sepuluh minit cukup lama.

IGTV membolehkan anda membuat video mengenai apa sahaja yang anda suka dan memuat naiknya. Video boleh dipaparkan di akaun Instagram anda dan akan menunjukkan ikon kecil jika anda mempunyai video IGTV. Anda juga boleh menggunakan aplikasi mandiri. Kandungan disusun dan anda akan melihat banyak video yang difikirkan oleh aplikasi yang mungkin ingin anda tonton. Anda boleh menonton dan mengikuti pemuat naik dengan cara biasa.

Membuat Video IGTV Dengan Instagram

Salah satu cara mudah untuk membuat video IGTV adalah dengan menggunakan kamera telefon anda di luar aplikasi dan memuat naiknya ke IGTV apabila selesai. Anda boleh membuatnya di aplikasi Instagram standard jika anda suka.

Untuk memuat naik video untuk IGTV di aplikasi Instagram, klik tanda tambah sama seperti kandungan lain. Ketik video yang ingin anda muat naik dan klik ‘Next’ di sudut kanan atas. Menu akan muncul menanyakan sama ada anda mahu video pendek atau video panjang. Klik ‘Video Panjang’ dan teruskan menghantar seperti biasa.

Satu ciri yang sangat kemas adalah bahawa menyiarkan video IGTV melalui aplikasi Instagram akan menunjukkan ciri pendek 60 saat di halaman anda. Orang lain yang tidak mempunyai aplikasi IGTV akan tetap terlibat dengan kandungan anda.

Ingat, video ini adalah menegak, 9:16 dan bukan 16: 9 yang biasa anda gunakan. Ini bermaksud memegang kamera telefon anda tegak ketika membuat rakaman. Sekiranya anda pernah membuat Cerita Instagram sebelumnya, ia sama seperti itu.

Video IGTV boleh beresolusi 4K, minimum 1 minit dan maksimum sepuluh minit.

Terdapat banyak aplikasi penyuntingan video untuk pasca pengeluaran jika anda mahu atau anda boleh memuat turun ke komputer dan mengedit di sana. Sekiranya video anda kelihatan cukup bagus dan tidak memerlukan pasca pengeluaran, anda boleh memuat naiknya dengan segera.

Bolehkah anda memberitahu siapa yang melihat video IGTV Instagram anda?

Tidak, awak tak boleh. Anda dapat melihat berapa banyak orang yang melihat dan menyukainya tetapi tidak siapa yang melihatnya atau bila. Sekiranya anda membuka video, terdapat kaunter di bahagian bawah yang mengatakan '24 tontonan 'atau kata-kata yang berkaitan. Pilih kaunter ini untuk melihat tetingkap Paparan dan Suka. Ini memberitahu anda berapa orang yang melihatnya tetapi bukan siapa mereka.

Sekiranya mereka menyukai video anda, nama mereka akan dipaparkan dan akan ada pautan untuk mengikutinya di Instagram.

Sebilangan besar namanya tidak dikenali, tetapi IGTV masih memberikan cukup banyak maklumat kepada pencipta untuk melihat apakah kandungannya berjaya. Sekiranya anda tahu nama anda akan muncul di sebelah setiap video yang anda tonton, anda hampir tidak akan menonton video apa pun. Namun, pengunggah ingin mengetahui betapa popularnya video sehingga mereka dapat membuat lebih banyak atau mengubah resipi.

Malangnya, tidak ada penyelesaian untuk menunjukkan siapa yang menonton kandungan anda. Sekiranya seseorang mengganggu anda atau anda ingin merahsiakan video IGTV anda dari pengguna yang tidak dikenali, pastikan untuk mengemas kini tetapan privasi anda. Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada seseorang di aplikasi berminat dengan anda (oleh itu mereka akan menonton suapan IGTV anda), anda selalu dapat melihat siapa yang melihat Cerita Instagram anda.

Recent Posts