Cara Dapatkan Tiang di Terraria

Sejak dilancarkan pada tahun 2011, Terraria telah menerima beberapa kemas kini utama, yang membawa mekanik permainan tambahan dan pilihan untuk digunakan oleh pemain. Pembangun menambah tiang dengan pelepasan utama terakhir, 1.4.0, item kuat yang membolehkan pemain melintasi kawasan yang dijelajahi dengan cepat.

Cara Dapatkan Tiang di Terraria

Walau bagaimanapun, mendapatkan tiang di tempat yang anda perlukan

Nasib baik, kami sedia membantu. Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara mendapatkan tiang dan apa yang boleh anda lakukan dengannya.

Cara Dapatkan Tiang di Terraria

Anda biasanya boleh membeli tiang dari NPC., Tetapi anda tidak dapat membuatnya. Karakter yang berbeza akan menjual tiang mengikut bioma yang mereka gunakan sekarang. Namun, untuk mendapatkan tiang dari NPC, anda harus menggunakan NPC "Happiness System" yang baru diperkenalkan.

Setiap NPC mempunyai pilihan bioma tertentu yang menambah kebahagiaan mereka. Mereka juga harus dekat dengan NPC lain yang mereka sukai untuk mendapatkan kebahagiaan yang cukup untuk menjual anda tiang. Sekiranya NPC tidak gembira, ia tidak akan mempunyai tiang dalam inventori penjualannya.

Sistem ini juga mempertimbangkan kemungkinan terlalu ramai dan menyesuaikan tahap kebahagiaan dengan sewajarnya. Sebagai contoh, jika terdapat lebih dari empat NPC lain di kawasan itu, sebarang bonus kebahagiaan daripada tinggal bersama jiran yang disukai kebanyakannya ditolak. Menempatkan NPC sendiri di bioma yang mereka sukai akan membuat anda mencapai tahap yang diperlukan untuk membeli tiang. Selepas itu, anda boleh meletakkan satu NPC yang mereka sukai dekat dengan mereka dan itu harus memberi mereka kebahagiaan yang cukup untuk menjual anda tiang untuk bioma itu.

Menguasai "Sistem Kebahagiaan" dan menggerakkan NPC sehingga mereka tinggal di bioma yang sesuai dan dekat dengan NPC lain akan menjadi sangat penting dalam memperoleh barang berharga ini. Setelah anda mendorong kebahagiaan NPC cukup jauh, mereka akan menjual tiang emas untuk anda.

Setiap tiang mempunyai beberapa kemungkinan kombinasi, tetapi kita akan membincangkan hanya beberapa yang akan memberikan hasil yang terbaik. Semua tiang berfungsi sama, dengan satu pengecualian. Satu-satunya perbezaan adalah bagaimana ia muncul (berdasarkan bioma yang mereka beli).

Setiap NPC menyukai Puteri, jadi dia boleh menjadi wildcard untuk anda mendapatkan tiang di mana sahaja yang anda mahukan, dengan syarat anda meletakkan NPC yang menyukai domain tersebut.

Tiang Laut

Tiang laut boleh dibeli di bioma laut. NPC yang lebih suka tinggal di bioma ini adalah Stylist, the Angler, dan Pirate. Nasib baik, Pirate suka tinggal berhampiran Angler, jadi anda boleh menggunakan dua NPC tersebut untuk mendapatkan Ocean Pylon. Sebagai alternatif, anda boleh mengumpulkan Pirate dan Tavernkeeper.

Tiang Salji

Seperti namanya, tiang salji boleh dibeli di bioma salji, rumah bagi Mekanik dan Cyborg. Sekiranya anda meletakkan kedua NPC tersebut di bioma salji, Mekanik harus menjual tiang kepada anda. Anda boleh mengganti Cyborg dengan Goblin Tinkerer untuk hasil yang sedikit lebih baik (jika, misalnya, anda mempunyai terlalu banyak NPC di kawasan tersebut).

Tiang Gurun

Tiang gurun dapat diperoleh dengan meletakkan Dye Trader dengan Pelukis atau Penjual Senjata di bioma gurun. Oleh kerana hanya Dye Trader yang suka padang pasir, ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan tiang ini.

Tiang Cendawan

Satu-satunya NPC yang suka tinggal di bioma cendawan adalah Truffle. Sekiranya anda memasangkannya dengan Dryad atau Panduan, mereka harus menjual tiang untuk bioma mereka.

Cavern Pylon

Tiang gua relatif mudah diperoleh kerana terdapat banyak pilihan pasangan yang tersedia. Tiga penjual untuk tiang ini (di bioma gua atau Bawah Tanah) adalah Goblin Tinkerer, Demolitionist, dan Clothier. Memasangkan dua yang pertama dengan Mekanik mestilah berfungsi dengan baik. Demolitionist juga berpasangan dengan penjaga kedai. Sekiranya anda mempunyai Clothier di gua, letakkan Truffle atau Pemungut Cukai berhampiran mereka untuk mencapai hasil yang sama.

Pilar Rimba

Tiga watak lebih suka hutan: The Dryad, Doktor Penyihir, dan Pelukis. Menempatkan Pelukis dengan Dryad adalah hasil yang terbaik, tetapi anda boleh meletakkan Doktor Dryad dan Penyihir bersama-sama dengan syarat tidak ada NPC lain yang berdekatan.

Hutan Tiang

Ahli Zoologi, Golfer, Pedagang, dan Panduan suka tinggal di bioma hutan. Terdapat beberapa kombinasi yang boleh anda cuba untuk tiang ini. Yang terbaik adalah mengumpulkan Zoologist dan Witch Doctor, atau Golfer dan Angler. Golfer dan Panduan juga suka tinggal bersama Ahli Zoologi, membuat dua pilihan selamat lain untuk mendapatkan tiang.

Tiang Hallow

Bioma suci disukai oleh hanya dua NPC, Party Girl, dan Wizard. Sekiranya anda menyatukannya, Girl Party harus menjual tiang itu. Sebagai alternatif, gunakan Zoologist bukan Wizard, atau Golfer sebagai ganti Party Girl.

Tiang Sejagat

Tiang sejagat adalah unik di kalangan tiang. Ia berfungsi sedikit berbeza kerana boleh diletakkan tanpa NPC berdekatan. Untuk mendapatkan tiang ini, anda perlu mengisi Bestiary anda, menjadikan item ini sebagai jatuhan selepas Bulan. Setelah mengisi Bestiary, anda boleh membeli tiang universal dari Zoologist untuk satu keping platinum (dengan harga asas).

Cara Menggunakan Tiang di Terraria

Sekiranya anda ingin meletakkan tiang, ia mesti berada berdekatan dengan kediaman sekurang-kurangnya dua NPC. NPC sendiri boleh berkeliaran di luar kawasan, tetapi selagi segi empat tepat 169-jubin dan 124-jubin tinggi merangkumi dua rumah NPC, anda boleh meletakkan tiang di kawasan itu.

Tiang hanya berfungsi apabila diletakkan di dalam bioma masing-masing, iaitu, anda perlu meletakkan tiang hutan di hutan.

Tiang universal adalah pengecualian untuk kedua-dua peraturan, kerana boleh diletakkan di mana saja dan di luar jangkauan perumahan NPC mana pun. Ini menjadikannya sangat penting untuk menghubungkan bahagian peta yang jauh atau menggandakan tiang bioma.

Setiap tiang hanya boleh dibeli sekali, jadi anda harus menyusun strategi di mana anda meletakkannya.

Apabila anda meletakkan sekurang-kurangnya dua tiang di dunia, mereka menghubungkan ke rangkaian tiang. Pemain boleh berinteraksi dengan satu tiang untuk memilih tiang yang lain untuk diteleport ke, dengan berkesan melintasi jarak yang jauh dengan cepat.

Anda juga dapat membuka peta ketika lima jubin atau lebih dekat dengan tiang dan memilih destinasi tanpa berinteraksi dengan tiang. Perhatikan bahawa tiang tidak boleh digunakan semasa pertempuran bos atau pencerobohan, menjadikannya tidak berkesan untuk melepaskan diri dari bahaya segera. Kaedah pengangkutan dan teleportasi lain lebih baik untuk membuat jalan keluar cepat.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa saya tidak boleh membeli tiang di Terraria?

Terdapat dua sebab utama anda mungkin tidak dapat membeli tiang. Yang pertama ialah anda sudah membeli tiang jenis itu. Oleh kerana anda hanya dapat membeli satu tiang per bioma, anda perlu pergi ke NPC dalam bioma yang berbeza (atau memindahkannya ke sana) untuk mendapatkan tiang lain.

Sebab lain NPC tidak dapat menjual tiang kepada anda adalah bahawa kebahagiaan mereka tidak cukup tinggi. Meletakkan terlalu banyak NPC berdekatan satu sama lain akan memberi kesan negatif terhadap kebahagiaan keseluruhan mereka. Untuk hasil terbaik, letakkan satu NPC yang disukai penjual yang dimaksudkan di sebelah mereka.

Selain itu, anda perlu mengesahkan bahawa versi permainan anda sekurang-kurangnya 1.4.0. Edisi permainan sebelumnya tidak mempunyai ciri tiang.

Anda Mesti Membina Tiang Tambahan

Sekarang anda tahu bagaimana tiang berfungsi dan bagaimana memperolehnya dari NPC permainan. Gunakan sistem kebahagiaan sepenuhnya dan terokai kombinasi NPC lain yang akan menghasilkan hasil yang sesuai. Ingatlah bahawa tiang tidak membuat pelarian yang berkesan kerana mereka mati dalam pertempuran dan pencerobohan bos.

Apakah strategi penempatan tiang terbaik anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found