Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: tablet Android bajet mana yang terbaik?

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: tablet Android bajet mana yang terbaik?

Gambar 1 dari 6

Hudl 2

Nexus 7
Hudl 2
Hudl 2
Nexus 7
Hudl 2

Tesco telah melancarkan versi kedua tablet Hudl yang murah dan ceria, Hudl 2. Ia kuat, berwarna-warni dan mempunyai skrin yang menyenangkan, tetapi bagaimana bentuknya untuk menyaingi tablet Google Nexus 7?

Di sini kami membandingkan kedua-dua pihak untuk membantu anda memutuskan mana yang akan dibeli.

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: asasnya

Dengan ketebalan 9.3mm dan berat 410g, Hudl 2 adalah sekeping kit yang jauh lebih gemuk daripada Nexus 7. Sebagai perbandingan, tablet Google seberat 290g dan setebal 8.5mm.

Hudl 2

Hudl 2 juga berbentuk setinggan, berukuran lebar 223mm dan tinggi 129mm, sedangkan Nexus 7 berukuran 114 x 200mm.

Keputusan: seri

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: skrin

Sebab di sebalik perbezaan ukuran adalah kerana ukuran skrinnya berbeza. Nexus 7 mempunyai layar 7in (diukur diagonal), sedangkan skrin Hudl 2 sedikit lebih besar pada 8.3in. Kedua-duanya mempunyai resolusi 1.920 x 1.200 yang sama, dan kualitinya baik secara keseluruhan.

Nexus 7

Dalam tinjauan penuh kami, Hudl 2 mempunyai paparan yang terang dan berwarna-warni yang "sangat tajam dan mempunyai beg kontras". Namun, kami sedikit kecewa dengan keputusan syarikat untuk menggunakan kontras dinamik yang, dalam usaha untuk menjimatkan bateri, meredupkan dan mencerahkan paparan bergantung pada apa yang ditunjukkan di layar. Walau bagaimanapun, kesan ini agak halus digunakan.

Paparan Nexus 7 lebih baik. Ia lebih cerah, tidak menggunakan kontras dinamik dan kontras sedikit lebih baik juga; satu-satunya kesalahan yang kami dapati adalah bahawa warna sedikit menyeronokkan.

Hasil: Nexus 7 menang dengan rambut

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: pemproses, bateri dan memori

Dari dua tablet, Nexus 7 nampaknya mempunyai pemproses yang lebih pantas: 1.5GHz quad-core Krait 300 vs 1.3GHz quad-core Intel Atom in the Hudl 2. Kenyataannya tidak begitu jelas: dalam penanda aras, Hudl 2 mengatasi Nexus 7; tetapi sebaliknya adalah soal responsif dalam penggunaan umum, terutama ketika melayari halaman web yang kompleks dan berat gambar. Kami berpendapat bahawa Nexus 7 hanya berada di sini, tetapi tidak banyak yang terdapat di dalamnya.

Kedua-duanya mempunyai storan 16GB dan RAM 2GB yang sama, tetapi sementara Hudl 2 dapat ditingkatkan menggunakan kad microSD sehingga 32GB, anda harus membeli Nexus 7 berkapasiti lebih tinggi dan lebih tinggi jika anda mahukan lebih banyak storan. Ia tidak mempunyai slot microSD.

Di mana Nexus 7 benar-benar mengalahkan Hudl 2 adalah hayat bateri. The Hudl 2 mencapai masa hanya 6 jam 51 minit dalam ujian video gelung kami; Nexus 7 mencapai 11 jam 48 minit. The Hudl 2 juga tidak bertahan dengan baik.

Hasil: kemenangan untuk Nexus 7

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: Kamera dan pembesar suara

Hudl 2

Spesifikasi kamera untuk Hudl 2 dan Nexus 7 adalah serupa: kamera 5-megapiksel menghadap ke belakang tanpa lampu kilat bawaan yang juga mampu menangkap video, dan kamera 1.2-megapiksel di depan. Walau bagaimanapun, Nexus 7 meniup Hudl 2 dari air ketika datang ke kualiti.

Mengingat Nexus 7 dan Hudl 2 adalah tablet bajet, dan tidak mempunyai set pembesar suara yang hebat. Walau bagaimanapun, hudl2 mampu mengeluarkan audio yang jernih dan bersuara tinggi, sedangkan pembesar suara Nexus 7 tenang dan tidak begitu baik untuk mengeluarkan suara bernada rendah.

Keputusan: seri

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: Perisian

Ketika menggunakan perisian, Nexus 7 meninggalkan Hudl 2 dalam keadaan kotor. Android pada Nexus 7 lebih kerap dikemas kini, dan bagi pemilik yang mahir secara teknikal, juga mungkin memasang edisi pembangun versi baru OS, jika anda ingin lebih awal.

Hudl 2, sebaliknya, kemungkinan akan mendapat keuntungan daripada kitaran kemas kini yang lebih lesu, dan walaupun kebanyakannya bebas dari penyesuaian, bahagian OS dapat merasa sedikit ketinggalan.

Sebaliknya, Hudl 2 dilengkapi dengan beberapa tambahan berguna, termasuk pautan langsung ke perkhidmatan Tesco, dan kawalan ibu bapa yang telah dipasang sebelumnya, yang membolehkan anda mengunci dan mengehadkan masa tablet. Berguna jika tablet digunakan oleh seisi keluarga.

Keputusan: Nexus 7 menang

Tesco Hudl 2 vs Google Nexus 7: harga dan keputusan

Walaupun berusia setahun lebih tua, Nexus 7 masih lebih mahal, dengan harga sekitar £ 170 berbanding £ 129 untuk Hudl 2, dan itu bermakna Tesco Hudl 2 adalah pencabar kuat untuk takhta tablet anggaran Nexus 7.

Nexus 7

Ia bahkan berkinerja lebih baik dalam beberapa aspek, namun paparannya tidak begitu baik pada Hudl 2, dan juga tidak begitu mulus dalam penggunaan umum. Ia juga lebih berat dan lebih cepat di tangan dan - paling kritikal - jangka hayat bateri hampir separuh daripada pesaingnya.

Oleh itu, jika anda mencari tablet ringkas untuk diri sendiri atau orang lain dalam keluarga, Nexus 7 masih merupakan pilihan terbaik. Namun, tergesa-gesa: Google telah mengeluarkan peranti dari Play store untuk memberi laluan kepada Nexus 9 baru, jadi stok di peruncit pihak ketiga mungkin terhad.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found