Saluran WiFi 5Ghz Terbaik untuk Penghala Anda [Disember 2020]

Bagi kebanyakan orang, semua WiFi mungkin kelihatan sama. Selagi penghala anda disambungkan dengan betul ke internet, rangkaian adalah rangkaian, yang membolehkan anda menstrim Netflix, memeriksa Facebook, menghantar e-mel, dan apa sahaja yang anda telah membina kehidupan dalam talian anda. Namun, mereka yang mengetahui mengetahui bahawa banyak teknologi masuk ke dalam rangkaian, dan bergantung pada bagaimana anda mengkonfigurasi perkakasan isyarat WiFi anda dan perisian, anda dapat meningkatkan pengalaman anda dengan kelajuan yang lebih pantas dan sambungan yang lebih dipercayai.

Saluran WiFi 5Ghz Terbaik untuk Penghala Anda [Disember 2020]

Jalur WiFi membuat perbezaan besar dalam cara rangkaian anda beroperasi. Jalur WiFi 5GHz — yang, sangat jelas, sangat berbeza dengan peluncuran rangkaian 5G yang telah didorong oleh pembawa anda — jauh lebih baik daripada jalur 2.4GHz yang digunakan oleh penghala anda secara eksklusif. Lebih pantas, dapat memindahkan lebih banyak data dalam jangka masa yang lebih pendek, dan mempunyai lebih banyak saluran yang tersedia. Itu menjadikan penyempurnaan penghala anda bukan hanya kemungkinan, tetapi harus.

Memilih saluran yang tepat untuk anda tidak semudah hanya memilih pilihan lalai. Banyak pertimbangan untuk memilih saluran yang tepat untuk rangkaian 5GHz, dan jika anda sudah bersedia memilih yang tepat untuk anda, anda telah datang ke panduan yang betul.

Saluran pada 5GHz

Walaupun rangkaian 2.4GHz lama hanya mempunyai tiga saluran yang tersedia, rangkaian 5GHz yang lebih moden mempunyai lebih daripada 20 saluran. Saluran pada 5GHz dibahagikan kepada empat jalur yang ditujukan untuk pelbagai jenis pengguna. Berikut adalah ikhtisar ringkas setiap julat sebelum kita melangkah ke proses pemilihan dan pertimbangan.

UNII-1

Bermula di bahagian bawah, empat saluran terendah pada 5GHz secara kolektif disebut sebagai larangan UNII-1 d. Saluran 36, 40, 44, dan 48 membentuk jadual. Jalur ini merangkumi frekuensi dari 5,150MHz hingga 5,250MHz. Sebilangan besar peranti berjalan di salah satu daripada empat saluran ini. Mereka diperuntukkan untuk kegunaan domestik umum, dan anda boleh mengaksesnya secara percuma pada bila-bila masa.

Walaupun saluran ini sering menjadi pilihan paling popular bagi pengguna, sehingga menyebabkan kesesakan, ada sebabnya. Sejauh ini, ini adalah saluran terbaik untuk digunakan di rumah anda, dan ada cara untuk mengurangkan risiko kesesakan rangkaian. Pastikan menggunakan kata laluan selamat untuk menjauhkan tetamu yang tidak diingini, dan pertimbangkan untuk memutuskan sambungan peranti yang tidak anda gunakan.

UNII-2

Bahagian UNII-2 juga mengandungi empat saluran - 52, 56, 60, dan 64. Mereka menempati lebar jalur dari 5,250MHz hingga 5,350MHz. Julat ini juga disebut sebagai UNII-2A. Julat UNII-2B berada di antara 5,350MHz dan 5,470MHz. Julat Luas UNII-2C / UNII-2 dijumpai antara 5,470MHz dan 5,725MHz. Julat ini merangkumi saluran dari 100 hingga 140. Untuk menggunakan julat ini, peranti anda harus dilengkapi dengan Pemilihan Frekuensi Dinamik (DFS) dan Kawalan Daya Transmisi (TPC). Ini memastikannya tidak mengganggu stesen cuaca, radar, dan alat ketenteraan.

Saluran WiFi untuk 5GHz

UNII-3

Julat UNII-3 atau UNII- Atas bermula dari 5,725MHz hingga 5,850MHz. Ini mengandungi saluran berikut: 149, 153, 157, 161, dan 165. Oleh kerana pertindihan dengan frekuensi yang ditetapkan ke jalur ISM (industri, saintifik, dan perubatan), ia sering disebut sebagai UNII-3 / ISM julat. Anda perlu mempunyai SPF dan TPC pada peranti anda jika anda ingin menggunakan saluran dalam julat ini.

UNII-4

Kawasan tertinggi diberi nama UNII-4 atau DSRC / ITS. DSCR bermaksud Perkhidmatan Komunikasi Jarak Pendek yang berdedikasi. Saluran 165 adalah yang terendah di rantau ini. Saluran dalam julat ini dikhaskan untuk amatur radio berlesen dan DSRC. Tidak disyorkan untuk menggunakan saluran ini walaupun peranti anda dapat menggunakannya.

Apa yang Perlu Saya Pertimbangkan?

Dengan pemahaman penuh mengenai bagaimana saluran lebar jalur 5GHz berfungsi, inilah masanya untuk memilih yang terbaik. Walaupun saluran UNII-1 dianggap yang terbaik untuk kebanyakan pengguna, ada banyak yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mengunci saluran anda. Dari ukuran rumah anda hingga gangguan antena di sekitar, inilah yang perlu anda pertimbangkan.

Gangguan

Sejauh ini, penyebab paling lambat internet lambat dan halaman beku disebabkan oleh gangguan. Terdapat dua jenis gangguan - gangguan yang berasal dari peranti Wi-Fi lain dan gangguan yang datang dari peranti elektronik lain yang tidak menggunakan Wifi. Contohnya, anda mungkin mempunyai peralatan yang boleh mengganggu isyarat WiFi anda walaupun peralatan tersebut tidak menggunakan isyarat WiFi.

Saluran Lanjutan UNII-2 dan UNII-2 mempunyai jumlah gangguan terendah dari semua. Ini adalah saluran dari 52 hingga 140. Namun, bagi mereka, anda memerlukan TCP dan DFS. Seterusnya, peranti yang menggunakan saluran UNII-1 kebanyakannya tidak mampu menghasilkan isyarat yang boleh membuat gangguan yang kuat. Oleh itu, mereka berada di kedudukan rendah pada jadual gangguan.

Saluran dalam julat UNII-3 cenderung mempunyai masalah gangguan terbesar. Seperti saluran UNII-2, anda memerlukan TCP dan DFS untuk menggunakannya.

Saluran Wi-Fi Terbaik 5GHz

Lalu Lintas Saluran

Seterusnya, anda harus mempertimbangkan berapa banyak lalu lintas di saluran sebelum menghubungkan. Sekiranya tidak ada banyak pengguna, itu mungkin pilihan yang baik. Namun, jika gangguan itu kuat, anda akan lebih baik berada di saluran sibuk dengan gangguan yang lemah. Itulah sebabnya jajaran UNII-1 cenderung menjadi pilihan terbaik.

Di kawasan kejiranan yang sesak, anda mungkin ingin memeriksa setiap saluran yang ada dan melangkau ke saluran yang mempunyai lalu lintas paling sedikit. Sekiranya keadaannya sangat teruk, anda mungkin ingin berkoordinasi dengan jiran anda.

Lokasi

Bergantung pada tempat anda tinggal, anda harus mengetahui undang-undang dan peraturan mengenai penggunaan saluran 5GHz. Di kebanyakan dunia, termasuk AS dan Kanada, saluran UNII-1 disyorkan untuk penggunaan umum. Di AS, anda boleh menggunakan saluran dari spektrum UNII-2 dan UNII-3, tetapi sekatan tertentu berlaku. Oleh kerana rangkaian UNII-3 membolehkan peranti yang lebih kuat, kemungkinan besar anda akan mendapat gangguan yang kuat sekiranya memilih saluran UNII-3.

DFS

Di Amerika Syarikat dan sebahagian besar dunia, anda memerlukan Pemilihan Frekuensi Dinamik jika anda ingin menyambung ke saluran UNII-2 atau UNII-2E. DFS mendengar radar dan hanya akan membolehkan anda menyambung ke saluran jika tidak ada radar di atasnya. Biasanya, masa pengimbasan adalah 30 saat.

Apa keputusannya?

Semasa mencari saluran 5GHz terbaik untuk peranti anda, anda harus mencari saluran yang mempunyai gangguan rendah dan lalu lintas rendah. Sekiranya anda pergi ke mana-mana di atas jangkauan UNII-1, disarankan untuk mempunyai DFS dan TCP pada peranti anda. Dan sekali lagi, jika anda tidak memerlukan lebih cepat daripada 450 hingga 600 Mbps yang ditawarkan 2,4 GHz, mungkin tidak perlu repot untuk beralih ke 5 GHz.

Adakah anda menukar Wi-Fi anda dari 2,4 GHz menjadi 5 GHz? Adakah anda melihat perbezaannya? Ceritakan pengalaman anda dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found