Perbezaan Antara Pengguna, Pelanggan dan Profesional

Pembeli kamera digital dan penggemar telah lama berhadapan dengan bahasa yang agak aneh dalam ulasan untuk kamera digital. Seberapa sering anda membaca sesuatu seperti "[Jenama] membuat kamera prosumer yang hebat, tetapi dapatkah mereka bersaing di ruang profesional?" Tiga istilah utama adalah "pengguna," "prosumer," dan "profesional." Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan tiga penerangan umum ini?

Perbezaan Antara Pengguna, Pelanggan dan Profesional

Dalam istilah orang awam, anda boleh memikirkan masing-masing seperti ini:

  • Pengguna: Asas
  • Prosumer: Lanjutan (atau "kelas pertengahan")
  • Profesional: Ahli

Kamera Digital Pengguna

Kamera digital yang dirancang untuk mempunyai fungsi asas disebut kamera "pengguna". Pada kamera pengguna, hampir semua fungsi automatik, atau apa yang dikenali sebagai "nannied". Sangat sedikit jika ada ciri yang boleh ditetapkan secara manual. Sebaliknya, pengguna disajikan dengan pilihan

cara operasi, seperti "Sunset", "Sport", "Landscape" dan tentu saja "Auto" untuk pemotretan semua-lingkungan. Memilih salah satu mod ini menetapkan sebilangan ciri kamera untuk beroperasi dengan betul untuk jenis fotografi umum yang dipilih.

Pada kamera pengguna, biasanya hanya ada beberapa fungsi yang dapat diset secara manual - umumnya pengaturan untuk menggunakan atau tidak lampu kilat, dan pengaturan fokus "tutup" (biasanya dengan ikon yang menyerupai bunga). Sangat jarang melihat kemampuan untuk mengatur kemampuan fokus manual pada kamera digital pengguna, seperti yang dianggap "sukar" oleh pengeluar kamera.

Akhirnya, biasanya kamera digital peringkat pengguna hanya mempunyai satu, lensa terpasang, dan kamera tidak dilengkapi dengan keupayaan untuk menukar lensa.

Kamera Digital Prosumer

Tingkat berikutnya dari pengguna adalah prosumer, kata buatan yang menggabungkan "profesional" dan "konsumen." Kamera prosumer adalah kamera yang masih cukup asas dari segi fungsi, tetapi memperlihatkan lebih banyak ciri kepada kawalan pengguna, yang dianggap lebih mampu membuat keputusan mengenai operasi kamera.

Di kebanyakan kamera prosumer, anda akan mendapat kemampuan fokus manual. Namun, ini adalah kemampuan yang terbatas, karena jangkauan fokus masih terbatas karena lensa kamera terintegrasi yang tidak dapat dialihkan pada kebanyakan model prosumer. Di samping itu, fokus manual biasanya dikendalikan melalui menu bawaan daripada secara fizikal menukar lensa secara tradisional.

Kebanyakan orang akan mendapat fungsi dan kualiti gambar yang diinginkan dari kamera digital yang dikelaskan sebagai prosumer. Semasa membeli kamera digital prosumer, kebanyakan laman web secara terbuka akan menggunakan "prosumer" sebagai klasifikasi untuk menjadi "langkah seterusnya" di atas pengguna / asas.

Kamera Digital Profesional

Semua kamera digital profesional biasanya mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Badan penuh dengan lensa yang boleh ditanggalkan
  • Fokus manual optik yang boleh disesuaikan sepenuhnya
  • Semua ciri boleh diatur ke manual atau automatik

Komponen kamera digital profesional sepenuhnya dipisahkan dengan sengaja untuk memberi lebih banyak pilihan kepada jurugambar. Tubuh mengandungi semua cara kerja dalaman dan mekanisme elektronik. Lensa adalah lensa kamera sebenar yang melekat pada badan. Item lain, seperti lampu kilat, mungkin merupakan komponen yang berasingan. Anda mungkin melihat rel penghubung logam di bahagian atas badan untuk pelbagai jenis kilatan.

Biasanya, kamera digital profesional tidak mesra pengguna mengikut reka bentuk. Mereka dimaksudkan untuk jurugambar yang menginginkan kawalan mutlak pada setiap aspek foto mereka. Walaupun ini mungkin terdengar bagus pada mulanya, kamera digital pro tidak "menunjuk dan menembak" seperti kamera pengguna atau pengguna. Memang, anda boleh menyiapkan kamera profesional untuk menjadi "automatik", tetapi intinya untuk memiliki penyediaan profesional sepenuhnya adalah memiliki kawalan penuh (iaitu untuk mengatur sesuatu secara manual). Sekiranya ini bukan yang anda perlukan, pertimbangkan prosumer sebelum profesional.

Adakah terdapat cadangan untuk kamera digital pengguna, pengguna, atau profesional yang hebat? Kongsi mereka dengan kami di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found