5 cara untuk menjadikan diri anda manusia super

Kami telah menguasai penggunaan alat dan belajar berjalan tegak, tetapi sejak itu kita manusia tidak banyak melakukan untuk mengembangkan sisi fizikal kita. Kami belum berkembang menjadi spesies berukuran super, insang tumbuh atau bahkan berjaya berlari ke bas tanpa dikurangkan menjadi kekacauan berwajah merah. Peningkatan pada tubuh kita yang berdehit sudah lama terlambat, dan terima kasih kepada sifat bintang sejati kita - kekuatan otak - masa sekarang.

5 cara untuk menjadikan diri anda manusia super Lihat Shut up, kaki yang berkaitan: Melawan Parkinson dengan berbasikal dan robotik 12 mitos sains yang tidak akan hilang

Kemampuan manusiawi akan segera hadir di tubuh anda tidak lama lagi, kerana teknologi Bionic diperbaiki dan disempurnakan di makmal yang siap untuk meningkatkan diri organik kita yang lusuh. Jangan mengharapkan asimilasi humanoid sepenuhnya, tetapi terdapat beberapa kejayaan yang berpotensi untuk mengubah tubuh kita seperti yang kita kenal sekarang.

1. Kekuatan super manusia

Di kerajaan haiwan, manusia duduk cukup rendah di bawah pohon ketika mendapat kekuatan. Sekiranya otot kita sesuai dengan kekuatan otak kita, kita akan mentertawakan balang mayonis yang belum dibuka itu; kita semua mahukan kekuatan super. Syukurlah, melalui keajaiban teknologi, kita tidak perlu memalukan diri di gim untuk mendapatkannya.

Terdapat orang-orang di dunia hari ini yang mampu mengangkat objek yang hancur tulang belakang semudah mengambil pensil. Tetapi mereka tidak mengalami kecelakaan sinar gamma untuk mencapai prestasi ini - itu adalah exoskeleton.

Ini adalah "bingkai" yang dipakai di seluruh badan yang menggunakan motor dan servo untuk membuat otot melakukan tugas yang intensif. Pengilang Korea Daewoo telah mengembangkan exoskeleton untuk pembuat kapal yang membolehkan mereka mengambil kepingan logam 27kg tanpa mengeluarkan keringat. Masih hanya di tahap prototaip, penciptanya sedang berusaha untuk mendapatkan sut yang mampu mengangkat objek hingga 100kg.

Tentera adalah pengadopsi besar dan pembangun exoskeletons. Ini telah menunjukkan ideanya untuk tentera masa depan, dan reka bentuk terbaru kelihatan anggun, ringan dan hebat. Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS) sedang dilancarkan oleh Komando Operasi Khas Amerika Syarikat agar tenteranya membawa bungkusan, bekalan dan persenjataan yang jauh lebih berat daripada yang dapat dikendalikan oleh badan biasa. Ia dijuluki sebagai pakaian "Iron Man" kerana kandang penuhnya menawarkan perlindungan kalis peluru, pendengaran yang lebih baik dan penglihatan 360 darjah.

Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA) telah mencipta "robot yang boleh dipakai" ringan untuk meningkatkan kekuatan otot dan sendi kaki. Projek Web Warrior berasal langsung dari otak sains di Universiti Harvard, dan menggabungkan motor dan pegas ke dalam legging lembut yang menambah kerja yang dilakukan oleh kaki. Dengan membawa beban menjadi lebih tertahankan, dan dorongan hidrauliknya dengan setiap pergerakan kaki membolehkan pemakai berjalan jauh tanpa penat.

Syarikat swasta Ekso Bionics, yang telah memberikan kepakarannya kepada program TALOS, membuat exoskeleton untuk orang awam dan telah membantu mereka yang kurang upaya atau lumpuh untuk berjalan lagi. "Pendakap badan" bertenaga bateri menggerakkan kaki dan menanggung beban individu untuk pemulihan, yang dengan sendirinya cukup hebat.

2. Penglihatan manusia

8891141288_4921f85cf4_k

Gambar oleh Chad Cooper

Mata kita indah tetapi tidak tanpa kelemahan. Sebagai permulaan mereka merosot, dan kedua kita tidak dapat melihat dengan baik dalam kegelapan, tidak kira berapa banyak wortel yang kita makan selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, peningkatan okular adalah salah satu bidang kemajuan Bionic yang paling menarik, dengan banyak makmal, universiti dan syarikat swasta yang menggunakan kanta lekap yang menawarkan apa-apa kepada pemakai dari penglihatan teleskopik ke skrin komputer terbina dalam.

Penyelidik Switzerland di École Polytechnique Fédérale de Lausanne telah mengembangkan lensa nipis yang mempunyai keupayaan untuk memperbesar dan memperkecil sekelip mata. Ditugaskan oleh DARPA untuk menawarkan pengawasan kepada para prajurit, mereka juga melayani penderita degenerasi makula - suatu keadaan di mana, terutamanya akibat usia tua, penglihatan pusat hilang. Pada masa ini lensa mampu memperbesar objek 2.8 kali, tetapi teknologinya semakin bertambah baik, sehingga suatu hari kita dapat berakhir dengan kemampuan untuk memperbesar objek yang jaraknya bermil-mil jauhnya.

Terima kasih kepada kejayaan teknologi berasaskan graphene dalam kanta lekap, yang dapat mengesan spektrum cahaya inframerah keseluruhan, penglihatan malam juga menjadi kenyataan. Penemuan itu dibuat oleh saintis di University of Michigan, yang mempelopori penggunaan nanomaterial. Graphene tidak hebat menyerap cahaya, tetapi para saintis merancang cara untuk mengesan isyarat cahaya dengan menggunakan dua lapisan graphene dengan lapisan dielektrik penebat di antara. Apabila foton memukul lapisan atas mereka bekerja melalui dielektrik pengalir, mewujudkan cas elektrik untuk meningkatkan jumlah foton yang ditangkapnya. Sekiranya ia berfungsi, teknologi ini bermaksud penglihatan kita tidak akan terhalang lagi dalam kegelapan, dengan implikasi bagi askar, yang dapat melihat musuh tersembunyi dalam bayang-bayang atau pengguna jalan raya yang dapat melihat bahaya pada waktu malam.

Kurang mungkin menjadi kuasa besar yang diketengahkan dalam filem Marvel seterusnya, tetapi yang penting, adalah lensa sentuh dari Google X yang dapat memberi amaran kepada pesakit diabetes mengenai tahap glukosa rendah. Makmal rahsia melancarkan lensa, yang memantau glukosa dalam air mata pemakai dan akan memancarkan lampu LED miniatur terpasang untuk memberi amaran jika tahap menjadi sangat rendah.

Recent Posts