Cara Memperbaiki ‘istilah tidak dikenali sebagai nama cmdlet’ di Windows PowerShell

PowerShell adalah utiliti baris perintah untuk digunakan di Windows yang membolehkan beberapa aplikasi dan skrip yang kuat dapat dijalankan. Walaupun GUI mudah digunakan dan menyelesaikan tugasnya, skrip cepat dapat mencapai lebih banyak lagi dalam waktu yang lebih singkat. Sekiranya anda menjalankan rutin lebih dari puluhan atau ratusan komputer, skrip adalah penyelamat yang asli.

Cara Memperbaiki ‘istilah tidak dikenali sebagai nama cmdlet’ di Windows PowerShell

‘Cmdlet’ adalah skrip atau proses yang berjalan di dalam PowerShell, biasanya dilambangkan dengan kata, kemudian tanda hubung, dan kata lain — misalnya, Tambah-Komputer atau Perkhidmatan Mula. Sama seperti semua perkara di baris arahan Powershell, mendapatkan sintaks dengan betul adalah mustahak.

Satu kesamaan yang dimiliki oleh semua produk Microsoft adalah mesej ralat yang terkenal apabila ada yang tidak kena. Daripada berbahasa Inggeris biasa agar semua orang dapat memahami, program Microsoft memberikan anda omong kosong yang tidak dapat anda fahami bahawa anda perlu menggunakan Google untuk memahami apa sahaja. Mesej ralat, "istilah itu tidak dikenali sebagai nama cmdlet," dalam PowerShell, adalah salah satu mesej tersebut.

Cara Menyelesaikan Istilah Tidak Dikenali di PowerShell

Sekiranya anda sudah mengetahui PowerShell, anda dengan mudah mengenal pasti kesalahan yang menghasilkan mesej, "istilah itu tidak dikenali sebagai nama cmdlet." Sekiranya anda baru menggunakan PowerShell, mungkin kelihatan seperti omong kosong untuk sementara waktu.

Banyak perkara boleh menjadi salah dengan arahan PowerShell, tetapi tiga yang khusus adalah yang paling biasa: masalah ejaan, jalan, atau modul. Apabila anda melihat ralat, "istilah tersebut tidak dikenali sebagai nama cmdlet," kemungkinan itu adalah salah satu dari tiga masalah tersebut. Mari kita memecahkannya.

1. Periksa Kesalahan Ejaan di PowerShell

Sekiranya anda mengeja sesuatu yang salah, PowerShell tidak akan dapat memahami arahan anda dan melaksanakannya. Senario ini biasanya paling sukar untuk diselesaikan. Walaupun mendapat ruang yang salah boleh membuang PowerShell. Apabila keadaan ini berlaku, lebih baik menonjolkan teks input agar lebih menonjol dan kemudian membacanya dengan huruf demi huruf.

Sekiranya terdapat banyak teks atau pilihan penyorotan tidak sesuai untuk anda, salin kod tersebut ke Notepad ++ atau editor teks biasa yang lain, kemudian periksa dari situ. Taip semula arahan / kod jika anda tidak melihat sebarang kesalahan dan cuba lagi. Jangan gunakan Word atau editor teks kaya kerana bermain-main dengan pemformatan. Gunakan editor teks biasa seperti Notepad atau Notepad ++ (disyorkan).

2. Periksa Jalan yang Salah di PowerShell

Sekiranya anda salah mengetik jalan, PowerShell tidak dapat mencari skrip atau modul anda. Contohnya, dengan menunjuk PowerShell pada folder tertentu dan memasukkan huruf pemacu yang salah atau bahagian yang tidak dapat diakses, PowerShell tidak akan dapat melakukan perkara itu.

Senario ini sering berlaku ketika cuba menjalankan cmdlet pada komputer jauh. Sekiranya komputer itu terkunci atau tidak membenarkan menjalankan skrip atau perubahan tertentu dari jarak jauh, ini akan menyebabkan kesalahan. Dalam kebanyakan situasi, anda dapat cmdlets dari jarak jauh, tetapi sebilangan organisasi hanya membenarkan skrip peringkat tinggi. Apa sahaja yang mengubah keselamatan, dasar, atau tetapan teras dikunci. Dalam kes ini, anda perlu menjalankan skrip secara tempatan.

Anda boleh menggunakan "jalan penyelesaian" atau periksa jalan secara manual untuk melihat apakah perintah anda adalah masalahnya.

3. Periksa Modul yang Hilang di PowerShell

Sekiranya modul hilang atau rosak, PowerShell tidak akan dapat melaksanakannya. Secara lalai, anda harus memasang modul mengikut urutan yang tepat untuk menggunakannya. Sekiranya modul itu hilang, rosak, atau dipindahkan, ini akan menimbulkan kesalahan, "istilah itu tidak dikenali sebagai nama cmdlet."

Anda boleh menggunakan "get-module" di PowerShell untuk melihat apakah modul itu ada dan betul. Ini akan menunjukkan kepada anda modul apa yang dimuat, dan anda boleh menambahkan atau membaikinya bergantung pada keperluan anda.

Sebagai penutup, tidak ada yang salah dengan pendatang baru menggunakan PowerShell, asalkan anda berhati-hati. Sekiranya anda menggunakannya di komputer rumah, perkara terburuk yang mungkin berlaku ialah anda memerlukan pemulihan atau pembangunan semula sistem. Sekiranya anda menggunakan komputer syarikat, anda mungkin perlu lebih berhati-hati.

Sekiranya anda baru menggunakan Powershell, jangan terintimidasi olehnya. Buat titik pemulihan sistem sebelum anda memulakan dan bermain-main. Perkara paling teruk yang boleh anda lakukan ialah merosakkan pemasangan Windows, tetapi ia dapat dengan mudah diperbaiki untuk pengguna rumah yang mengambil langkah berjaga-jaga terlebih dahulu!

Recent Posts