Cara Memperbaiki Kesalahan ‘Aksesori ini mungkin tidak disokong’ pada iPhone

Talian iPhone dari Apple telah lama menjadi pilihan mudah bagi pengguna di Amerika Syarikat. Telefon iOS mudah digunakan, selamat, dan mempunyai aftermarket besar untuk aksesori. Oleh kerana platform ini sangat popular, anda boleh mendapatkan kabel pengecasan atau aksesori lain yang sesuai dengan telefon anda. Sama ada anda berada di kedai sudut atau kedai besar, anda boleh menemui barang yang dipasang terus ke iPhone anda untuk mengecas, memindahkan data dan foto, dan banyak lagi. Nampaknya setiap kedai mempunyai casing, kabel, fon kepala, dan penyesuai untuk iPhone anda untuk membantu anda ketika anda dalam perjalanan dan perlu mengambil aksesori untuk dipasang ke peranti iOS anda.

Cara Memperbaiki Kesalahan ‘Aksesori ini mungkin tidak disokong’ pada iPhone

Sebab besar mengapa Apple memperoleh banyak kejayaan dengan rakan aksesori mereka adalah kerana program MFi. MFi, singkatan dari Made for iPhone (atau iPad, dan sebelumnya iPod), adalah program perlesenan yang memberi pengeluar periferal dan aksesori lain yang secara langsung berintegrasi dengan iOS hak untuk meletakkan logo MFi pada produk mereka, yang, untuk pengguna di yang tahu, pada dasarnya menjamin produk berkualiti yang akan berfungsi dengan baik dengan peranti mereka. Pada asasnya, dengan membayar yuran pelesenan kepada Apple, pengeluar diakui sebagai berbeza dengan pembuat aksesori pihak ketiga yang tidak berdaftar, yang menjamin peranti dan kabel mereka akan dijual.

Sudah tentu, kadang-kadang anda memerlukan kabel baru dengan segera, dan tidak mampu untuk mencari produk yang bertanda logo MFi apabila kabel $ 5 duduk di kaunter tepat di hadapan anda. Peranti ini biasanya berfungsi sama seperti produk berlesen, dan biasanya dijual dengan harga lebih murah, tetapi kadang-kadang, anda mungkin menghadapi masalah di mana kabel enggan berfungsi, dengan iOS memberitahu anda bahawa aksesori anda mungkin tidak disokong pada peranti anda . (Ini mungkin berlaku pada peranti MFI sekali-sekala.) Pada dasarnya, perisian di telefon anda mengesan masalah dengan perkakasan yang dipasang ke dalam peranti anda dan, tidak mengetahui apa yang harus dilakukan dengan aksesori yang dipasang ke port Lightning anda, keluar dan memberi amaran kepada anda , pengguna, bahawa peranti tersebut nampaknya tidak sesuai dengan perkakasan anda. Ini adalah bug yang sangat menjengkelkan, terutama jika ia muncul dari kabel atau periferal yang telah anda gunakan selama berbulan-bulan sebelum mesej ralat muncul di peranti anda. Tetapi jangan risau: ada beberapa penyelesaian dan beberapa penyelesaian untuk masalah anda. Walaupun iOS hanya memberi anda gambaran yang samar-samar, biasanya sangat mudah untuk mencari punca mesej. Berikut adalah beberapa cara untuk menyelesaikan mesej ralat yang muncul semasa menggunakan kabel dan peranti dengan iPhone atau iPad anda.

Langkah Pertama: Menentukan Masalah

Seperti mana-mana mesej ralat, perkara pertama yang harus dilakukan adalah berusaha mencari tahu apa yang menyebabkan masalah dengan perisian anda. Adakah masalah iOS, di mana bug dalam perisian anda tidak membenarkan iPhone atau iPad anda mengecas atau menukar data dengan aksesori anda? Adakah peranti anda yang sebenarnya, menyebabkan masalah kerana port Lightning yang rosak? Atau adakah aksesori itu sendiri? Cara termudah untuk menjawab semua soalan ini dan menentukan punca masalah perkakasan anda semudah mencari aksesori iPhone yang lain. Sebagai contoh, jika peranti anda tidak akan dicas melalui kabel Lightning semasa anda, cari kabel pengganti untuk menguji peranti anda. Pinjam kabel rakan, atau cari barang ganti di rumah anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda mungkin perlu pergi ke kedai berhampiran untuk mengambil pengganti, walaupun dengan kelaziman pada peranti iOS di pasaran hari ini, anda mungkin dapat menjumpai seseorang yang mempunyai kabel Lightning di sekitarnya.

Setelah anda mendapatkan kabel pengganti, pasangkan peranti anda ke pengecas itu. Anda mungkin juga ingin mencuba penyesuai AC yang berbeza untuk hasil yang optimum. Sekiranya anda telah menguji banyak kabel dan anda masih menghadapi masalah untuk mengecas peranti anda tanpa ada pesan amaran yang muncul di telefon anda, ini mungkin salah dari port Lightning peranti anda. Jelas ini adalah masalah utama, jadi langkau ke bahagian kami di bawah mengenai kemungkinan perbaikan pada port Lightning anda untuk maklumat lebih lanjut. Sebagai alternatif, jika iPhone atau iPad anda tidak mempunyai masalah untuk mengecas dengan peranti lain, langkau di bawah untuk membaca mengenai menyelesaikan masalah dengan kabel atau aksesori anda. Akhirnya, satu lagi masalah yang berpotensi terletak pada perisian telefon anda. Mungkin ada bug yang mungkin tidak dapat dibaca atau didaftarkan oleh telefon anda oleh telefon anda, dan anda harus memperhatikan masalah tersebut dalam panduan kami di bawah.

Menyelesaikan Masalah

Setelah anda mengetahui apa masalahnya berdasarkan langkah-langkah yang dijelaskan di atas, adalah lebih mudah untuk memberi tumpuan untuk menyelesaikan masalah tersebut. Walaupun bukan idea yang mengerikan untuk mencuba setiap langkah yang dinyatakan di bawah ini, dengan memfokuskan pada bahagian bermasalah pada peranti anda, sama ada kabel, port Lightning, atau perisian telefon anda, dapat membantu menyelesaikan masalah lebih cepat daripada kemudian. Mari kita perhatikan setiap masalah yang berpotensi dengan peranti anda satu demi satu untuk meningkatkan peluang anda menyelesaikan masalah tersebut.

Kabel atau Periferal Anda

Sebab yang paling umum untuk menerima mesej ralat pada peranti iOS anda adalah kerana kabel atau periferal yang tidak dibuat dengan baik dan belum diuji dengan betul untuk menyokong peranti iOS. Piawaian Lightning yang digunakan Apple pada produk mudah alih mereka dikembangkan sendiri oleh Apple untuk Apple, dan sementara ini dilengkapi dengan bahagian faedah yang adil bagi pengguna iOS, ini juga bermaksud bahawa sebahagian besar pasaran untuk aksesori Apple terdiri daripada ketukan -keluarkan peranti dan kabel yang tidak berfungsi dengan betul dengan peranti anda. Sebenarnya, kabel khususnya boleh menjadi masalah yang rumit. Tidak semua kabel dibuat sama, kerana kabel yang berbeza dapat menyokong voltan yang berlainan, dan ini mungkin menjadi penyebab utama masalah anda pada iPhone atau iPad anda. Sekiranya kabel memberikan voltan terlalu sedikit atau terlalu banyak, iOS mungkin berusaha untuk melindungi telefon dari kerosakan dengan menyekat peranti melalui perisian anda. Kabel yang buruk boleh memusnahkan peranti elektronik - kita telah melihatnya pada beberapa produk berasaskan USB-C sejak beberapa tahun kebelakangan ini ketika pengguna membeli kabel yang murah - jadi penting untuk memeriksa jenama dan ulasan peranti atau syarikat tertentu sebelum merebut kabel. Ini boleh menjadi sukar jika anda terikat dan memerlukan kabel dengan segera, tetapi kabel dari syarikat seperti Anker yang dijual di Amazon biasanya tersedia dengan harga kurang dari $ 10 dengan penghantaran percuma. Sekiranya anda ahli Perdana, manfaatkan penghantaran dua hari anda dan dapatkan kabel tersebut dengan harga murah.

bagaimana-untuk-memperbaiki-ini-aksesori-mungkin-tidak-dapat-disokong-kesalahan-di-iphone-2

Ini semua menimbulkan persoalan yang cukup besar, dan satu persoalan yang betul. Sekiranya anda memiliki kabel yang sama selama tiga atau empat bulan, mengapa sekarang hanya memberi anda mesej ralat ketika dipasang ke telefon anda? Kabel murah biasanya dibuat dengan bahan murah, termasuk penyambung dan kenalan yang tidak dibenarkan atau palsu pada penyambung Lightning sebenar yang anda masukkan ke dalam peranti anda. Walaupun kabel berfungsi seperti yang diharapkan ketika anda pertama kali membelinya, dari waktu ke waktu dan keausan harian pada produk, kabel yang murah mungkin longgar atau mempunyai kenalan yang lemah dengan peranti anda, menyebabkan masalah ketika anda cuba mengecas telefon atau menggunakan anda, katakan, hubungan antara iPhone anda dan pengawal permainan. Dengan kata lain, walaupun kabel murah yang anda beli di kedai ubat untuk beberapa dolar berfungsi pada masa itu, kerana kualiti kenalan dan logam pada peranti, adalah wajar untuk menganggap bahawa kabel yang anda gunakan menggunakan, pada dasarnya, telah usang. Nasib baik, jika masalah muncul dari kabel Lightning anda, anda boleh mengambil yang baru dengan harga yang cukup murah. Walaupun kabel Apple sendiri dijual pada harga $ 19,99, kabel yang disebutkan di atas oleh Anker hanya berharga $ 5,99, sambil mengekalkan penilaian bintang 4,4 yang sihat di Amazon. Kabel Powerline II yang lebih baru mereka menjanjikan sehingga 12,000 selekoh sambil mengekalkan sambungan, dan bahkan yang dijual hanya dengan harga $ 12. Oleh itu, jika satu-satunya masalah dengan peranti anda muncul dari kabel yang murah dengan sambungan yang lemah, manjakan diri anda dengan kabel yang lebih baik.

Sekarang, jika anda mendapat makluman ini dari kabel berjenama Apple yang dihantar dengan telefon atau tablet anda, dan hanya muncul dari kabel tunggal itu, anda mungkin perlu membersihkan penyambung Lightning pada peranti anda. Sekiranya anda menyedari ada kotoran atau kotoran pada penyambung kabel anda daripada memasang dan keluar dari iPhone atau iPad anda, anda tidak perlu membuang kabelnya lagi. Selain senjata terkumpul di permukaan pengecas, anda mungkin juga melihat kakisan di sepanjang pin kenalan berlapis emas pada kabel Lightning. Ambil kain kecil dan alkohol gosok dan perlahan-lahan bersihkan penyambung pada kabel anda. Biarkan kabel kering sepenuhnya sebelum memasang semula ke dalam peranti anda, kemudian uji untuk melihat apakah iPhone anda boleh dicas tanpa menerima mesej ralat. Kami akan melindungi membersihkan port telefon anda sendiri pada langkah di bawah, jadi jika anda bimbang

bagaimana-untuk-memperbaiki-ini-aksesori-mungkin-tidak-dapat-disokong-kesalahan-di-iphone-3

Akhirnya, pastikan kabel anda tidak mempunyai sambungan atau wayar yang longgar atau pecah. Kabel Lightning Apple bukanlah kabel yang paling kukuh di dunia; mereka tidak dirancang untuk mengalami lenturan dan tarikan berulang. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan melepaskan kabel dari telefon anda dengan menarik dari wayar dan bukannya kepala plastik yang berkilat, kabel anda mungkin merosot di belakang lapisan getah. Anda juga mungkin mula melihat kabel yang tergoyahkan atau longgar keluar dari kabel anda. Sekiranya anda mempunyai pengalaman dengan memasang kabel dan wayar yang rosak, anda mungkin dapat memperbaiki sendiri kabel tersebut untuk memulihkan sambungan yang stabil antara kabel dan telefon anda. Yang mengatakan, untuk paling pengguna, menghabiskan enam atau tujuh dolar untuk kabel pengganti dalam talian akan menjimatkan masa dan tenaga, dan kabel yang lebih baru mungkin bertahan lebih lama daripada kabel asal yang dipulihkan. Sekiranya anda berminat untuk memperbaiki kabel Lightning yang rosak, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai itu di iFixit di sini.

Pelabuhan Kilat

Sudah tentu, jika anda menerima mesej ralat ini dengan setiap kabel yang anda pasangkan ke dalam telefon anda, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan masalah yang terdapat pada peranti anda, bukan dengan kabel yang anda coba gunakan. Port kilat pada iPhone dan iPad cukup tahan lasak, tetapi mereka masih menghadapi rintangan setiap hari, dalam bentuk debu, hujan, dan tentu saja, serat saku. Debu sebenarnya boleh menjadi masalah yang sangat serius ketika menggunakan telefon anda, jadi mungkin sudah waktunya membersihkan port Lightning di telefon anda. Sekiranya anda memiliki peranti anda selama satu tahun atau lebih, port Pencahayaan anda boleh menjadi lumayan. Debu, kotoran, serat dan banyak lagi boleh berkumpul di dalam peranti anda dan menyekat hubungan antara pengecas dan telefon anda. Oleh itu, kita mesti membersihkan port Lightning anda untuk memastikan bahawa telefon anda mendapat sambungan yang kuat antara peranti dan kabel anda.

Untuk membersihkan port Lightning telefon anda, semua pengguna paling memerlukan adalah tusuk gigi kecil untuk membantu membersihkan port. Sekiranya anda tidak mempunyai tusuk gigi, pemilih floser, jarum jahit, atau bahkan pin bobby mungkin berfungsi untuk membantu membersihkan port anda. Sebelum memulakan, matikan sepenuhnya peranti anda dengan menekan dan menahan butang kuasa di bahagian atas atau sisi peranti anda. Setelah mematikan iPhone atau iPad, ambil tusuk gigi atau utiliti lain dan perlahan-lahan mendorong bahagian dalam port anda untuk serat dan banyak habuk. Keluarkan semua bahan yang mungkin tersangkut di dalam peranti anda satu demi satu, dan setelah anda membersihkan port telefon anda dengan sempurna, hidupkan semula telefon anda. Setelah telefon anda dihidupkan semula, cuba gunakan pengecas anda sekali lagi untuk melihat apakah sambungannya bertambah baik dan apakah mesej ralat masih muncul di telefon anda. Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk membuat sambungan antara telefon dan kabel anda, atau anda masih menerima mesej ralat yang sama "tidak disokong", cuba bersihkan port Lightning anda sekali lagi. Kali ini, gunakan udara termampat untuk membersihkan habuk dan serpihan halus dari telefon anda. Berhati-hati untuk mengikuti arahan yang dicetak pada kaleng udara termampat anda dengan berhati-hati, agar tidak sengaja memasukkan cecair atau kelembapan ke dalam peranti anda. Akhirnya, kami tidak mengesyorkan menggunakan alkohol pada peranti anda, kerana cecair dan kelembapan boleh merosakkan port pengecasan anda.

Sekiranya anda masih tidak dapat mengecas iPhone atau iPad tanpa kesalahan walaupun anda terus berusaha membersihkan port, masih ada dua penyelesaian. Pertama, lihat arahan kami untuk perisian peranti di bawah. Anda mungkin dapat mengetahui bahawa pembaikan perisian atau penyelesaian dapat membantu mengecas peranti anda, walaupun terdapat peringatan bahawa telefon anda terus dipaparkan ketika cuba mengecas atau menggunakan periferal. Kedua, buat janji temu dengan Apple Genius jika anda tinggal berdekatan dengan lokasi Apple Store. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi talian sokongan mereka untuk mendapatkan bantuan dari mereka. Sekiranya ada yang tidak kena pada perkakasan telefon atau iPad anda, mereka yang dapat memperbaikinya. Sekiranya telefon anda dalam jaminan atau dilindungi melalui AppleCare +, anda mungkin dapat menerima penggantian dengan kos yang sedikit. Jika tidak, mungkin dikenakan sedikit kos untuk menggantikan port Lightning pada peranti anda.

Perisian Peranti Anda

Akhirnya, perkakasan untuk telefon dan kabel anda tidak bertanggungjawab sama sekali. Sebaliknya, ia mungkin menjadi masalah dengan perisian iPhone atau iPad anda. Tidak ada sistem operasi yang benar-benar bebas bug, dan mengingat bagaimana kebanyakan pengguna iOS tidak repot-repot menghidupkan semula peranti mereka, kemungkinan bug atau gangguan pada perisian peranti anda telah menyebabkan mesej ralat muncul di peranti anda. Untuk memperbaikinya, mulakan dengan mencuba menghidupkan semula telefon anda. Setelah peranti anda dihidupkan, cuba pasangkan kembali kabel anda ke telefon atau tablet anda. Sekiranya anda masih menerima mesej, mereka adalah beberapa tip perisian yang boleh anda cuba agar pengecas atau penyesuai anda berfungsi. Mari kita lihat.

Petua pertama kami muncul di beberapa catatan forum sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan nampaknya mempunyai peluang yang baik untuk bekerja untuk beberapa pengguna. Perlu dicuba, jika hanya kerana kita telah melihat beberapa pengguna melaporkan kejayaan dari kaedah ini, tetapi lakukan langkah pertama ini dengan sebilangan kecil garam. Mulakan dengan memasang telefon anda dengan kabel yang memberi anda mesej ralat 'tidak disokong'. Setelah menerima mesej ralat dari iOS, tekan dan tahan jari anda pada butang "Ketepikan" di skrin anda. Jangan lepaskan butang "Ketepikan". Sekarang, semasa masih menekan butang "Ketepikan" pada iPhone anda, pasangkan kembali kabel anda ke dalam telefon. Kemudian lepaskan ikon tutup dari paparan anda. Walaupun tidak berjalan lancar, ini membolehkan peranti anda tertipu untuk mengecas telefon anda. Kami menambah bahawa ini bukan rancangan yang sangat mudah, dan mungkin telah ditambal dalam versi iOS yang lebih baru sejak mula-mula menghantar tip ini.

Setelah anda mencuba helah yang disenaraikan di atas, cara lain untuk memotong peringatan perisian untuk pengecas anda adalah mematikan peranti anda sebelum memasang telefon anda menggunakan kabel anda. Ya, ini boleh menjadi kerumitan, juga membuat frustrasi atau mustahil jika anda cuba menggunakan telefon pada siang hari semasa mengecasnya. Tetapi jika anda benar-benar perlu mendapatkan kembali kuasa ke dalam peranti anda, mematikan telefon boleh memperdayakan peranti ini, kerana sistem operasi tidak terjaga untuk menghentikan anda daripada menggunakan pengecas. Untuk selamat, kita harus menunjukkan bahawa alasan yang paling biasa untuk melihat mesej ralat ‘tidak disokong’ muncul di peranti anda adalah kerana kabel berbahaya, sama ada disebabkan oleh kerosakan atau voltan yang tidak disokong. Oleh itu, jika anda mematikan peranti anda untuk membiarkannya mengecas menggunakan pengecas yang tidak disokong, pastikan anda menonton peranti tersebut dan pastikan ia tidak berlebihan atau mula terbakar. Kami pernah melihat alat peledak sebelum ini kerana pengecas berkualiti rendah, dan kita tidak melihat salah satu pembaca kita mengalami nasib yang sama.

Akhirnya, untuk memastikan perisian anda bebas bug mungkin, pastikan sistem operasi anda dikemas kini dengan memeriksa kemas kini perisian di menu Tetapan anda. Kami telah melihat beberapa pengecas secara tidak sengaja menyebabkan ralat ini berikutan kemas kini besar ke iOS, dan dengan iOS 11 baru dilancarkan selama dua minggu terakhir, perlu memastikan bahawa peranti anda telah menerima kemas kini keselamatan dan pembetulan pepijat yang mungkin telah dikeluarkan Apple minggu-minggu sejak. Biasanya, kemas kini perisian tidak menyebabkan kabel berhenti berfungsi, walaupun empat tahun lalu semasa pelancaran iOS 7, beberapa kabel pihak ketiga menyebabkan kesalahan "peranti tidak disokong" berlaku kerana standard yang lebih tinggi pada kabel Lightning yang diletakkan oleh Apple.

***

iOS adalah salah satu sistem operasi yang paling selamat dan mudah digunakan yang pernah kita lihat pada semua jenis peranti, tetapi itu tidak bermaksud bahawa ia tidak dapat diselesaikan. Mempunyai mesej ralat muncul di peranti anda semasa anda cuba mengecas telefon anda atau melampirkan aksesori boleh menjadi kesakitan yang nyata. Nasib baik, penyelesaiannya biasanya tidak terlalu rumit. Kesalahan itu biasanya bermaksud bahawa iOS cuba memberi amaran kepada anda bahawa ada masalah dengan kabel anda, sama ada ralat voltan berbahaya, kekurangan arus, atau kotoran dan kotoran yang terbina semasa cuba menggunakan port Lightning peranti anda. Sekiranya anda terus mengalami masalah dengan kabel Lightning anda, kami tidak boleh mengesyorkan untuk menaikkan atau mengganti kabel anda yang rosak dengan yang baru, yang biasanya menyelesaikan masalah dalam sekejap jantung. Akhirnya, jika sepertinya setiap peranti terus memberikan kesalahan yang sama, pastikan anda membuat janji temu dengan Apple. Pasukan sokongan mereka tidak sempurna, tetapi adalah salah satu yang terbaik dalam perniagaan, hampir menyelesaikan masalah secara rutin dan mencari jalan keluar yang tidak dapat dilakukan oleh kebanyakan pengguna tanpa alat khas.

Secara keseluruhan, iPhone atau iPad anda cuba memberi amaran bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan peranti anda. Perhatikan amaran tersebut, pastikan peranti anda bersih dan bebas kotoran, dan anda tidak seharusnya menghadapi masalah menggunakan telefon anda dari luar sana.

Recent Posts