Akaun TikTok Diretas - Cara Memulihkan & Melindungi Akaun anda

Pernahkah anda melihat aktiviti mencurigakan di akaun TikTok anda? Mungkin video telah dihapus atau diposkan tanpa izin anda, ada pesan yang tidak anda hantar, atau kata laluan anda telah diubah. Perubahan tersebut mungkin menunjukkan bahawa akaun anda telah diretas, yang memerlukan tindakan segera.

Akaun TikTok Diretas - Cara Memulihkan & Melindungi Akaun anda

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan apa yang harus dilakukan sekiranya akaun TikTok anda telah diretas. Selain itu, kami akan memberikan arahan untuk melindungi akaun anda daripada diretas pada masa akan datang. Teruskan membaca untuk mengetahui cara merahsiakan data anda.

Cara Memulihkan Akaun TikTok yang Diretas

Langkah-langkah yang anda ambil untuk memulihkan akaun TikTok yang diretas bergantung pada sama ada anda masih boleh mengaksesnya. Sekiranya anda melihat aktiviti pelik, tetapi kata laluan anda tetap tidak berubah, ikuti langkah di bawah untuk menetapkan semula kata laluan anda:

 1. Lancarkan aplikasi TikTok dan ketuk "Saya" untuk mengakses profil anda.

 2. Ketik ikon tiga baris di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Pilih "Urus Akaun", kemudian "Kata Laluan."

 4. Masukkan kata laluan lama anda dan tetapkan kata laluan baru.

Selepas kata laluan ditetapkan semula, ikuti arahan di bawah untuk menghentikan sesi aktif pada peranti lain:

 1. Ketuk "Saya" di halaman utama TikTok untuk mengakses profil anda.

 2. Ketuk ikon tiga baris di sudut kanan atas dan pilih "Keselamatan dan Log Masuk."

 3. Ketik "Urus Peranti."

 4. Anda akan melihat senarai semua peranti yang sedang log masuk ke akaun TikTok anda. Selain dari jenis peranti, anda dapat melihat lokasi dan tarikh masuk terakhir. Ketuk peranti yang ingin anda alih keluar, kemudian sahkan dengan mengetuk "Buang".

Sekiranya kata laluan anda telah diubah dan anda tidak mempunyai akses ke akaun TikTok anda, anda boleh menetapkannya semula menggunakan nombor telefon atau alamat e-mel anda. Ini hanya mungkin dilakukan jika anda telah menghubungkan nombor telefon atau e-mel ke akaun anda sebelum diretas. Begini caranya:

 1. Lancarkan aplikasi TikTok dan ketuk "Daftar."

 2. Ketik "Log Masuk."

 3. Pilih "Gunakan telefon / e-mel / nama pengguna."

 4. Ketik "Lupa kata laluan?".

 5. Pilih kaedah tetapan semula kata laluan pilihan - telefon atau e-mel.

 6. Sekiranya anda memilih e-mel, periksa peti masuk anda untuk e-mel yang mengandungi pautan tetapan semula kata laluan. Sekiranya anda memilih kaedah tetapan semula telefon, tunggu mesej dengan kod tetapan semula dan masukkan ke tetingkap khusus dalam aplikasi TikTok. Kemudian, masukkan kata laluan baru anda ke dalam bidang khusus.

Terakhir, jika anda belum memautkan e-mel atau nombor telefon anda atau tidak mempunyai akses kepada mereka, hubungi sokongan TikTok untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut. Ejen sokongan boleh membantu anda mendapatkan kembali akaun setelah anda mengesahkan identiti anda. Ingatlah bahawa setiap kes adalah unik, dan ini tidak selalu mungkin.

Cara Melindungi Akaun TikTok Anda Daripada Diretas

Akaun yang pernah diretas sekali mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk diretas pada masa akan datang. Oleh itu, menetapkan semula kata laluan anda tidak mencukupi. Anda harus melakukan langkah-langkah tertentu untuk melindungi akaun anda lebih jauh dari kemungkinan peretasan masa depan. Sekiranya anda telah menghentikan sesi log masuk yang mencurigakan tetapi tidak menukar kata laluan anda, ikuti langkah-langkah di bawah untuk melakukannya:

 1. Di aplikasi TikTok, ketuk "Saya", kemudian ketik ikon tiga baris di sudut kanan atas.

 2. Pilih "Urus Akaun", kemudian "Kata Laluan."

 3. Masukkan kata laluan lama anda, kemudian kata laluan baru, dan sahkan.

Langkah seterusnya adalah menghubungkan nombor telefon anda ke akaun anda. Nombor telefon lebih selamat daripada e-mel, kerana e-mel lebih mudah diretas, terutamanya jika anda menggunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun anda. Ikuti langkah di bawah:

 1. Di halaman utama TikTok, ketik "Saya."

 2. Ketik ikon tiga baris yang terletak di kanan atas untuk mengakses menu.

 3. Pilih "Urus Akaun."

 4. Ketik "Nombor Telefon."

 5. Masukkan nombor telefon anda dan tunggu mesej dengan kod pengesahan.

 6. Masukkan kod pengesahan ke dalam bidang khusus dalam aplikasi TikTok.

Soalan Lazim

Di bahagian ini, kami akan menjawab lebih banyak soalan yang berkaitan dengan menangani akaun TikTok anda yang diretas.

Bagaimana Saya Membuat Kata Laluan yang Kuat?

Keselamatan siber sangat penting di dunia moden. Jadi, anda harus tahu kata laluan mana yang merupakan kata laluan yang baik. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membuat kata laluan baru untuk akaun TikTok anda:

1. Semakin banyak watak, semakin baik. Sebaik-baiknya, jika kata laluan anda panjangnya sekurang-kurangnya 12 aksara.

2. Sertakan huruf besar dan huruf kecil, angka, dan watak khas. Campurkannya (misalnya, "qW12erTy56 * $") daripada menggunakan formula klasik "Qwerty12!".

3. Jangan gunakan kata laluan yang jelas, walaupun mudah diingat. Lupakan nama haiwan kesayangan anda, tarikh lahir anda, atau kumpulan kegemaran anda.

4. Jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun anda. Sekiranya salah satu akaun diretas, selebihnya juga.

5. Elakkan laluan papan kekunci yang tidak dapat dilupakan.

Peraturan ini tidak hanya berlaku untuk TikTok tetapi juga untuk akaun lain. Pertimbangkan untuk menukar kata laluan lain juga, jika tidak memenuhi kriteria ini.

Perlukah Saya Menyewa Penggodam untuk Mendapatkan Kembali Akaun Saya?

Pengguna yang tidak dapat mengakses akaun mereka kerana telefon mereka tidak dihubungkan kadang-kadang berfikir untuk menyewa penggodam. Pertama, tidak sah di banyak negeri. Kedua, anda tidak pasti akan niat penggodam. Setelah menggodam akaun anda, orang tersebut mungkin tidak memberi anda akses melainkan memeras engkau untuk mendapatkan lebih banyak wang. Ketiga, platform sosial tidak membahagi peretasan menjadi baik dan buruk. Sekiranya mereka mengesan bahawa akaun anda telah diretas, mereka mungkin menyekatnya secara kekal. Oleh itu, hubungi sokongan TikTok dan bersabarlah.

Pastikan Akaun Anda Selamat

Mudah-mudahan, anda berjaya mendapatkan kembali sepenuhnya pemilikan akaun anda dan telah mengambil semua langkah pencegahan. Membuat akaun anda digodam tidak akan pernah menjadi masalah, tetapi ini boleh menjadi pelajaran keselamatan siber yang hebat. Mungkin ini telah membantu anda mengenal pasti dan menghilangkan bahagian keselamatan akaun anda yang lemah. Pastikan juga melindungi akaun lain dengan betul, dan anda tidak perlu mengalami ini sekali lagi.

Adakah anda berpengalaman mendapatkan kembali akaun yang diretas yang tidak dihubungkan dengan nombor telefon? Langkah-langkah apa yang anda ambil, dan apakah itu berhasil? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found