Cara Bermain secara Berbalik di TikTok

Kecuali jika anda seorang pakar dalam platform menari semua-tarian yang merupakan Tik Tok, anda mungkin berfikir bahawa satu-satunya cara untuk memainkan video secara terbalik adalah dengan menggunakan penyunting video. Dan sementara secara teori, anda boleh memuat turun alat percuma seperti Blender dan mengedit filem secara terbalik, sebenarnya ada kaedah yang kurang padat tenaga kerja.

Cara Bermain secara Berbalik di TikTok

Fungsi Pembalikan Lalai

Mulakan dengan mengetuk ikon rakam, yang biasanya merupakan ikon "+". Rakam video anda dan ketuk ikon "Periksa". Ini akan membolehkan anda menyemak / melihat pratonton video anda.

Sekarang ketik ikon "Kesan" yang terletak di sudut kiri bawah skrin anda. Ia kelihatan seperti simbol putus atau jam randik.

tik tok

Melakukan ini akan memunculkan fungsi kesan. Terdapat "Kesan Masa" yang boleh anda pilih. Salah satunya adalah "Terbalik". Pilih ini dan terapkan pada video anda. Sebaliknya, video anda akan disiarkan secara terbalik.

Bilakah Anda Memerlukan Penyunting Video?

Tik Tok tidak dibina untuk video canggih. Ini adalah tempat di mana orang dapat memotong video dengan mudah dan menambahkan kesan terhad. Ia tidak canggih kerana ditujukan kepada orang yang mempunyai telefon pintar, dan bukan untuk orang dengan kamera 4K.

Menekan Butang Kesan

Kesan yang boleh anda tambahkan dengan Tik Tok adalah terhad. Oleh itu, mungkin memuatkan video anda ke desktop anda dan menggunakan penyunting video. Sekiranya anda menggunakan Windows, anda sudah mempunyai penyunting video. Letakkan video anda di desktop dan klik kanan untuk membuka menu drop-down. Pilih pilihan, "Buka dengan Foto".

Cukup aneh, ini memaparkan pemain video. Di bahagian atas, tertera, "Edit & Buat". Klik pada itu, dan ia memaparkan penyunting video.

Apabila Anda Memerlukan Sesuatu yang Lebih Mahir

Katakan anda mahu video anda berjalan seperti biasa, dan kemudian mundur untuk tindakan semula. Atau, mungkin anda mahu ia berjalan ke hadapan dan kemudian ke belakang, dan kemudian ke depan sekali lagi. Dalam senario, misalnya, di mana anda jatuh, pulih, dan kemudian jatuh lagi dalam gerakan perlahan.

Kesan seperti itu memerlukan penyunting video berbayar, atau penyunting video percuma berkualiti tinggi seperti Blender. Ambil video anda, edit, buat sempurna, kemudian muatkan semula ke telefon anda. Anda kemudian boleh memuatkan video anda ke Tik Tok di mana anda masih dapat menggunakan alat Tik Tok, dan masih dapat menambahkan skor muzik Tik Tok.

Cubalah Kesan Gerak Lambat

Oleh kerana penyunting video disebutkan, patut dicuba fungsi "Slow Motion" Tik Tok kerana lebih mudah digunakan daripada kebanyakan editor video profesional membuatnya. Selain itu, anda boleh memasangnya, kemudian melepaskannya, tanpa merosakkan video anda dengan cara apa pun. Masa yang sesuai untuk menggunakan gerakan perlahan adalah jika sesuatu bergerak sedikit cepat dan anda ingin mengekalkan beberapa butiran visual.

Bereksperimen sedikit semasa anda mencuba kesan gerakan perlahan, tetapi ingat bahawa gambar terbaik sering ditangkap secara tidak sengaja.

Kepantasan dan Momentum Adalah Segalanya

Sekiranya anda benar-benar mahukan video Tik Tok yang baik secara terbalik, kemudian rakam video anda beberapa kali dan bereksperimen dengan langkah pantas. Di sinilah anda bereksperimen di mana anda bergerak dengan kelajuan yang berbeza. Anda akan mengetahui perkara seperti bagaimana jalan kaki yang aneh kelihatan normal pada video terbalik anda.

Contohnya, ketika anda berjalan normal, kaki anda bergerak lebih cepat ketika turun daripada ketika diangkat. Letakkan gerakan ini secara terbalik dan kelihatan sedikit licin. Walau bagaimanapun, jika anda sengaja menggerakkan kaki anda pada tahap yang sama seperti ketika melangkah ke bawah, maka ia menjadikan video terbalik yang lebih menarik.

Pemikiran Akhir

Bereksperimenlah dengan kesan yang ditawarkan oleh Tik Tok, tetapi jadilah percakapan dengan video sebelum anda mula membuat sendiri. Ini kerana banyak orang yang menggunakan fungsi terbalik merakam video yang sama dan melakukan perkara yang sama seperti ratusan orang lain, dan ia menjadi sedikit membosankan. Namun, demikian, penggunaan mana-mana kesan Tik Tok yang bijak boleh menjadi legenda. Tetapi periksa apa yang dilakukan oleh orang lain sebelum anda mencubanya sendiri.

Adakah anda bosan dengan video klik Tik Tok, adakah setiap video baru menambah rasa baru? Adakah anda pernah mencuba untuk mengungguli beberapa video Tik Tok yang paling terkenal? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts