Cara Menyukai Atau Suka Video Di TikTok

TikTok adalah aplikasi media sosial yang popular yang membolehkan anda melihat dan membuat video pendek anda sendiri. Salah satu ciri terbaik adalah muzik dan suara (bersama dengan kesan tentu saja). Mencari lagu yang anda suka di TikTok boleh menjadi cukup sukar apabila anda tidak tahu namanya, tetapi apa yang akan berlaku jika anda mendengar lagu yang anda suka dalam video orang lain?

Cara Menyukai Atau Suka Video Di TikTok

Syukurlah, pereka TikTok memikirkannya. Tidak memerlukan banyak usaha untuk memasukkan muzik yang anda sukai ke bahagian "Kegemaran" di mana anda dapat mencarinya dengan lebih mudah.

Artikel ini akan mengajar anda cara menggemari dan menyukai lagu dan video. Dengan begitu, anda akan sentiasa mempunyai pilihan muzik dan kenangan kegemaran anda yang tersedia hanya dalam beberapa ketukan.

Simpan Lagu dan Video yang Anda Suka

Dengan begitu banyak pencipta di TikTok, anda pasti akan menemui beberapa kegemaran. Sudah tentu, anda selalu dapat mengikuti pencipta kegemaran anda tetapi apa yang boleh anda lakukan jika anda ingin melihat satu video berulang kali? Anda boleh menyukainya. Teruskan membaca untuk mengetahui cara kerjanya.

Cara Suka Video

Terdapat banyak video yang dapat anda temukan di TikTok, tetapi jika anda ingin mencarinya lagi, lebih mudah jika anda suka. Untuk menyukai video, anda hanya perlu klik pada ikon jantung di sebelah kanan.

Apabila anda menyukai video, ke mana perginya? Sekiranya anda menghadapi masalah dalam mencarinya, kami akan menunjukkan caranya.

Anda perlu pergi ke profil anda untuk melihat video yang anda sukai. Untuk menuju ke profil anda, buka TikTok dan ketik ikon ‘Saya’ di sudut kanan bawah.

Lihat di bawah ‘Edit Profile’ untuk tiga ikon. Yang di tengah kelihatan seperti hati dengan garis melaluinya. Anda boleh menatal video yang anda suka untuk yang anda inginkan lagi. Tetapi, bagaimana jika anda ingin mencari beberapa video kegemaran anda dengan mudah? Teruskan membaca dan kami akan menunjukkan caranya!

Cara Memilih Video

Terdapat banyak sebab pengguna lebih suka menambahkan video ke Favorit mereka daripada video yang mereka sukai. Satu, mungkin lebih mudah untuk mencari video kegemaran kerana anda tidak akan mempunyai banyak. Sebab lain ialah anda mungkin tidak menyukai pencipta sehingga anda tidak mahu menambah suka. Walau apa pun, anda boleh menggemari video TikTok dengan mengikuti langkah berikut:

  1. Ketik ikon Kongsi di sebelah kanan sambil menonton video.

  2. Ketuk ikon ‘Tambah ke Kegemaran’.

Anda boleh mencari video kegemaran anda dengan mudah di TikTok dengan menavigasi ke profil anda (ikon ‘Saya’ di sudut kanan bawah).

Terdapat sedikit ikon di sebelah butang "Edit Profil". Ia kelihatan seperti penanda buku kecil. Ketuk, dan anda akan memasukkan pangkalan data semua video yang anda gemari. Pautan kecil di bahagian atas halaman membolehkan anda menavigasi antara tab yang mengandungi hashtag, suara, kesan, dan, tentu saja, video kegemaran anda. Semuanya diletakkan dalam kategori, jadi anda tidak akan sukar mencari video yang anda mahukan.

Itu sahaja yang ada! Sekarang, video kegemaran anda disimpan dengan selamat di bahagian Kegemaran TikTok.

Lagu Kegemaran

tab kegemaran

Anda dapat mendengar semua jenis lagu dalam video orang lain. Kadang kala, anda akan mendengar sesuatu yang anda suka, dan apabila itu berlaku, anda boleh menyimpannya untuk kemudian! Itu adalah ciri kecil yang bagus untuk orang yang menggemari muzik kerana membolehkan mereka menemui lagu baru yang mungkin tidak pernah mereka dengar.

bagaimana suka atau suka video pada tik tok

Apabila anda menemui video dengan lagu yang ingin anda gemari, yang harus anda lakukan ialah mengetuk ikon bulat kecil di sudut kanan bawah siaran yang sedang anda tonton. Nama lagu dan artis akan muncul di skrin anda.

tiktok video bagaimana suka atau suka

Cukup ketuk "Tambahkan ke Kegemaran," dan lagu akan disimpan di menu Bunyi. Anda dapat mendengarkannya kapan saja anda mahu, dan anda juga dapat menggunakannya dalam video anda dengan mengklik tab Favorites ketika menambahkan suara.

cara suka atau suka video di tiktok

Komen Suka

Anda juga boleh menyukai komen yang dibuat oleh orang lain, seperti yang anda lakukan di platform media sosial lain seperti Facebook atau Instagram. Anda melakukannya dengan mengetuk butang Komen pada video dan mengetuk ikon hati di sebelah komen kegemaran anda. Sekali lagi, jantung akan berubah warna dari kelabu menjadi merah, dan bilangan kiraan yang serupa akan meningkat.

video kegemaran atau suka di tiktok

Kongsi Video Kegemaran Anda Di Platform Media Sosial Lain

TikTok adalah aplikasi masuk untuk membuat video pendek, meme, dan gif. Terdapat hampir satu miliar pengguna berdaftar, tetapi kebanyakan mereka tidak melihat suapan dalam aplikasi. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa video kegemaran anda sampai kepada rakan anda, anda harus membagikannya di Instagram atau YouTube.

Aplikasi ini membolehkan anda menghubungkan akaun anda di kedua platform media sosial ini terus ke TikTok. Ini bermakna anda tidak perlu menyimpan dan memuat naik video ke setiap platform secara berasingan. Sebaliknya, ketik butang kongsi semasa melihat video di TikTok, dan ia akan muncul di profil Instagram atau YouTube anda.

Soalan Lazim

TikTok adalah platform yang indah di mana anda boleh menghiburkan diri selama berjam-jam. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, kami telah memasukkan bahagian ini untuk memberikan lebih banyak maklumat mengenai TikTok anda.

Bagaimana saya tidak menyukai video di TikTok?

Sekiranya anda memutuskan bahawa anda mempunyai terlalu banyak video yang disukai, anda tidak boleh menyukainya. Sekiranya anda tidak sengaja memukul ikon jantung, ketuk sekali lagi untuk tidak menyukainya. Sekiranya disimpan dalam video yang anda suka, ketik video yang dimaksud dan ketik ikon hati. Ia akan hilang.

Bagaimana saya membuang video dari kegemaran saya?

Ikuti langkah yang sama di atas, ketik video yang dimaksud dan ketik ikon kongsi. Kemudian, ketik ‘Buang dari Kegemaran.’ Video akan hilang dari senarai kegemaran anda.

Perkongsian bermakna

TikTok agak senang digunakan. Anda boleh membuat video pendek anda dan rakan anda dengan mudah dan membagikannya dalam kumpulan tertutup atau di platform media sosial yang lain. Aplikasi ini membolehkan anda membuat beberapa bahan asli yang direka khas untuk rakan anda, mengingatkan mereka tentang beberapa momen dan tempat istimewa yang anda alami bersama. Tambahkan lagu kegemaran anda ke video anda, dan lagu itu pasti akan memberi kesan yang lebih besar. Kemungkinan tidak berkesudahan - anda hanya perlu kreatif.

Apa yang anda lakukan untuk menjadikan video TikTok anda istimewa? Adakah anda mempunyai beberapa petua TikTok yang berguna untuk dikongsi dengan komuniti? Beritahu kami dalam komen di bawah!

Recent Posts