Cara Melaporkan Akaun di Tik Tok

Terdapat lebih daripada satu bilion pengguna berdaftar di TikTok. 70 juta daripadanya aktif setiap hari, jadi anda akan mempunyai banyak video untuk melalui kitaran. Dengan begitu banyak orang menggunakan aplikasi ini, anda mungkin akan mengalami beberapa video, komen, sembang dan profil yang tidak diingini. Sebilangan orang suka menghina orang lain di media sosial seperti yang mereka lakukan dalam kehidupan sebenar.

Cara Melaporkan Akaun di Tik Tok

Apa yang boleh anda lakukan apabila itu berlaku? Adakah pilihan untuk melaporkan catatan, video, atau pengguna yang menyinggung perasaan?

Jawapannya adalah - ya.

TikTok mempunyai peraturan yang mesti dipatuhi. Sekiranya penapis mereka tidak menghapus kandungan yang menyinggung secara automatik, anda selalu dapat melaporkannya, dan aplikasinya akan menghapus kandungan atau profil dari mana ia diunggah.

Melaporkan Akaun di TikTok

Sekiranya pengguna menunjukkan tingkah laku kasar, menyiarkan video atau komen yang menghina atau rasis, atau melanggar mana-mana Garis Panduan Komuniti yang disediakan oleh aplikasi, anda boleh melaporkannya. Prosesnya tanpa nama, jadi orang yang anda laporkan tidak akan mengetahui siapa yang melakukannya.

Apabila anda ingin melaporkan profil, berikut adalah cara anda melakukannya:

 1. Pergi ke profil pengguna yang ingin anda laporkan.
 2. Ketik tiga titik untuk pilihan tambahan.

 3. Ketik "Laporkan".

 4. Pilih Laporkan Akaun

 5. Arahan di skrin akan meminta anda untuk menerangkan masalahnya. Anda akan dapat memilih antara kandungan yang tidak sesuai, identiti palsu, pelanggaran harta intelek, dan sebagainya.

Setelah anda menghantar laporan anda, TikTok akan mengkaji masalahnya. Sekiranya kuasa yang menentukan bahawa profil tersebut memang melanggar peraturan, mereka akan menghentikannya.

Melapor Video

Sekiranya pengguna menyiarkan video yang melanggar terma dan syarat aplikasi, anda juga boleh melaporkannya. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka video dan ketuk anak panah kecil di skrin.

 2. Pilih "Laporkan".

 3. Sekali lagi, anda perlu mengikuti arahan di skrin untuk menjelaskan masalahnya.

Sekiranya video yang anda hantar dilaporkan oleh orang lain, anda tidak perlu risau profil anda akan dihapuskan. Sekiranya video tersebut melanggar peraturan, pasukan sokongan TikTok akan membuangnya, dan anda akan mendapat senarai peraturan yang lengkap sebagai peringatan. Namun, jika anda terus menyiarkan video yang menyinggung perasaan selepas amaran, profil anda mungkin akan dihentikan.

Melaporkan Komen

Komen yang dibuat oleh pengguna lain kadangkala sangat menyinggung perasaan orang yang menyiarkan video tersebut. Beberapa orang mendapat tendangan menghina pekerjaan orang lain, jadi jika anda pernah mengalaminya, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Ketik dan tahan komen yang anda rasa tidak sesuai.
 2. Ketik "Laporkan".

 3. Ikuti arahan di skrin untuk memberikan lebih banyak maklumat mengenai siaran.

TikTok akan menghapus setiap komen yang melanggar peraturan aplikasi.

Sembang Melapor

Anda mungkin mengalami penyalahgunaan semasa berbual dengan pengguna lain melalui sembang TikTok. Sekiranya itu berlaku, anda boleh melaporkan keseluruhan perbualan dan sokongan TikTok akan melihat masalahnya. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka perbualan dengan kandungan yang kasar.
 2. Ketik tiga titik di sudut kanan atas.
 3. Ketik "Laporkan".
 4. Ikuti arahan di skrin untuk menentukan peraturan yang telah dilanggar.

Garis Panduan Komuniti

Seperti yang dinyatakan di atas, TikTok mempunyai garis panduan masyarakat yang ketat. Piawaian ini disenaraikan di laman web TikTok dan sesiapa sahaja yang menerima komunikasi yang telah dilaporkan dapat melihatnya di sini.

Sebilangan kandungan, walaupun kontroversial atau menyinggung perasaan, mungkin akan berterusan jika dianggap sebagai pendidikan. Kandungan lain, yang didefinisikan sebagai gangguan, berbahaya, atau menyalahi undang-undang, dikeluarkan oleh syarikat. Mungkin mengejutkan beberapa pengguna bahawa TikTok membuang kandungan mereka, memahami apa yang ada, dan tidak dapat diterima adalah penting sebelum menyiarkan video atau menghantar mesej.

Nasib baik, apabila video dilaporkan, video tersebut segera dihantar ke pasukan sokongan untuk disemak. Ini mempunyai faedah kerana dua sebab:

 • Hanya memerlukan satu orang untuk melaporkan kandungan yang menyinggung - Sekiranya seseorang mempunyai simbol yang mewakili kebencian atau kumpulan pengganas di latar belakang videonya, mungkin mudah dilupakan. Sekiranya anda menangkapnya dan yang lain tidak, anda tidak memerlukan orang ramai untuk menolak video tersebut.
 • Sekiranya seseorang melaporkan video anda secara tidak langsung atau persaingan, video tersebut tidak akan diturunkan - Setelah diteliti dan tuntutan tidak berasas, anda tidak akan mengalami kesan negatif.

Dengan andaian bahawa video anda tidak bertentangan dengan garis panduan komuniti, anda seharusnya baik-baik saja walaupun ada aduan dari pengguna lain.

Penangguhan Sementara

Beberapa pengguna menyatakan bahawa akaun mereka ditangguhkan buat sementara waktu. Ini dapat terjadi kerana aplikasi ini memiliki fitur "anti-spam". Sesiapa yang suka, komen, atau berkongsi terlalu banyak dalam masa yang singkat mungkin beberapa aktiviti ditangguhkan selama 24 jam.

Sebab penangguhan anda juga mungkin berpunca dari sesuatu yang anda hantar atau melanggar T & C apl. Sekiranya anda merasakan penangguhan itu salah, hubungi Sokongan TikTok, atau pergi ke pilihan 'Laporkan Masalah' di bawah 'Tetapan dalam aplikasi.

Penghapusan Profil Automatik

Setelah TikTok membayar 5.7 juta dolar dalam tuntutan besar-besaran kerana melanggar Undang-Undang Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak, mereka keluar dengan kemas kini yang menghapus semua profil dengan ulang tahun palsu.

Kanak-kanak di bawah 13 tahun tidak dapat berkongsi dan memuat naik video yang dibuat dalam aplikasi.

Ramai pengguna melaporkan profil mereka dihapus tanpa amaran. Mereka tidak melanggar peraturan apa pun, tetapi akaun mereka masih dihapus. Ternyata kebanyakan mereka tidak menggunakan hari lahir yang betul semasa membuat akaun. Satu-satunya cara untuk mendapatkan kembali akaun anda adalah dengan membuktikan tarikh lahir anda dengan memberikan salinan ID anda.

Akaun Diaktifkan Semula Kehilangan Semua Video

Sebilangan besar pengguna yang membuktikan identiti mereka dengan memberikan ID terkejut melihat semua video dan muzik mereka dihapuskan. Itu mungkin tidak menjadi masalah jika anda tidak mempunyai khalayak yang luas, tetapi sebilangan pengguna kehilangan puluhan ribu pengikut kerana ralat aplikasi ini.

Malangnya, tidak ada cara untuk mengembalikan video, muzik, atau pengikut anda. Anda mesti membina semula akaun anda dari awal. Masalahnya telah menjadikan banyak pengguna TikTok dari aplikasi. TikTok harus meningkatkan algoritma untuk memastikan bahawa perkara seperti itu tidak pernah berlaku lagi.

Syarikat telah menyatakan bahawa mereka menyedari masalah tersebut dan mencari jalan keluar untuk pengguna yang kehilangan kandungan dan pengikutnya.

Fikir Dua Kali Sebelum Membuat Pengeposan

Perkara telah berubah di TikTok berikutan tuntutan 5.7 juta dolar di atas dan penghapusan ribuan profil. Peraturannya lebih ketat dari sebelumnya, jadi pastikan video, komen, dan sembang anda tetap dalam Garis Panduan Komuniti yang disediakan oleh aplikasi. Jika tidak, anda boleh kehilangan semua kandungan asal anda dalam semalam tanpa berpeluang mendapatkannya semula.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found