Cara Melihat Penggunaan Data T-Mobile Anda

Pada satu masa, pembawa telefon bimbit mengenakan bayaran yang besar jika anda melebihi had penggunaan data yang telah ditetapkan. Hari ini, rancangan Data Tanpa Had kini kembali dan lebih popular berbanding sebelumnya.

Cara Melihat Penggunaan Data T-Mobile Anda

Sayangnya, seperti setiap pembawa telefon bimbit lain, berhak membuang data anda setelah penggunaan tertentu. Ini bermakna akan lebih sukar untuk melayari web, menstrim video, dan melayari media sosial kerana kelajuan data anda akan jauh lebih perlahan. T-Mobile menyatakan bahawa mereka hanya membuang data ketika anda berada di kawasan yang padat (ada banyak pengguna data di satu menara).

Syukurlah, terdapat beberapa teknik yang dimiliki pengguna T-Mobile untuk melakukan ini.

Beberapa Perkara yang Perlu Diingat

Sebelum anda mula memeriksa, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai angka yang anda lihat ketika menggunakan alat T-Mobile rasmi.

Pertama, data yang anda gunakan semasa perayauan boleh memakan masa sekitar sebulan untuk muncul. Sekiranya anda mengetahui bahawa anda telah menggunakan data perayauan pada suatu ketika dalam 30 hari terakhir, ingat bahawa angka yang anda lihat mungkin tidak tepat secara langsung.

Terdapat juga masalah dengan angka jika anda mengubah rancangan anda. Menukar rancangan pada hari lain selain hari pertama kitaran pengebilan anda pada dasarnya menetapkan semula angka. Anda hanya akan melihat apa yang telah anda gunakan pada rencana saat ini, jadi sebaiknya lakukan pemeriksaan cepat untuk mencatat angka untuk rancangan sebelumnya sebelum membuat perubahan.

T-Mobile juga memaparkan angka penggunaan datanya dalam Waktu Pasifik, yang perlu diingat oleh mereka yang berada di zon waktu lain. Ia juga menyegarkan setiap dua jam.

Mereka yang menggunakan perkhidmatan prabayar T-Mobile tidak akan mempunyai pilihan yang sama seperti yang kami senaraikan di bawah. T-Mobile tidak memberikan perincian penggunaan data bagi mereka yang berada di perkhidmatan prabayar.

Di sisi positifnya, anda akan mendapat amaran pesanan teks percuma apabila anda mencapai tanda had 80% dan 100%.

Dengan begitu, mari kita lihat beberapa teknik.

Teknik # 1 - Gunakan Kod Pendek

T-Mobile menawarkan dua kod pendek yang boleh anda hubungi untuk mendapatkan kemas kini segera. Cukup tekan # 932 # atau # WEB # dan tekan butang "call".

Anda akan menerima makluman dalam beberapa minit yang memberi anda nombor penggunaan data terkini.

Kod pendek ini berfungsi pada kedua-dua peranti Android dan Apple.

Teknik # 2 - Periksa Akaun T-Mobile Anda di Desktop

Sebilangan besar orang membuat akaun My T-Mobile supaya mereka dapat mengawasi bil mereka. Namun, anda juga dapat menggunakannya untuk memeriksa penggunaan data anda. Ikuti sahaja langkah berikut:

  1. Klik pilihan "Penggunaan". Anda akan dapati ini di bahagian "Pelan Semasa Saya" di akaun anda jika anda menggunakan akaun prabayar.
  2. Klik pautan "Lihat semua butiran penggunaan" di sudut kanan atas skrin.
  3. Klik pilihan "Data" untuk melihat penggunaan anda.

Anda juga boleh menapis melalui nombor telefon bimbit tertentu jika anda mempunyai beberapa telefon yang menggunakan rancangan data T-Mobile.

Teknik # 3 - Gunakan Aplikasi T-Mobile

T-Mobile mempunyai aplikasi yang boleh anda muat turun di kedua-dua peranti Android dan Apple. Anda boleh menggunakannya untuk melacak penagihan dan penggunaan data.

Untuk memeriksa penggunaan data, ikuti langkah berikut:

  1. Log masuk ke aplikasi menggunakan T-Mobile ID anda.
  2. Ketuk ikon "Menu" kemudian ketuk "Penggunaan dan Rancangan".
  3. Ketuk "Lihat Butiran Garis" kemudian ketuk "Periksa Penggunaan (Data).

Aplikasi ini memberitahu anda berapa banyak data yang telah anda gunakan dan berapa lama anda perlu menunggu sebelum kitaran pengebilan anda seterusnya. Anda juga dapat menggunakan aplikasi untuk memeriksa minit dan penggunaan teks.

Soalan Lazim

Adakah T-Mobile akan memberi amaran sekiranya saya melebihi had data saya?

Ya! T-Mobile akan menghantar makluman kepada anda melalui teks atau e-mel apabila anda telah menggunakan 80% dan 100% peruntukan data anda. Sekiranya anda tidak menerima makluman ini, anda mungkin perlu log masuk ke aplikasi T-Mobile dan pilih pilihan kandungan anda.

Saya mendapat mesej teks bahawa saya menggunakan 50Gb data pada rancangan tanpa had saya. Kenapa?

Walaupun T-Mobile tidak akan mengenakan bayaran jika anda melebihi had data anda, syarikat akan membendung data anda setelah anda menggunakan 50Gb. Ini bermaksud bahawa anda mungkin mengalami masalah memuatkan laman web, penyangga, dan bahkan menghantar mesej bergambar.

Adakah penambatan menggunakan peruntukan data mudah alih saya?

Ya. Apabila anda menggunakan telefon bimbit T-Mobile anda untuk menyediakan internet untuk peranti lain, ia akan diperhitungkan. Namun, jika anda tersambung ke rangkaian WiFi lain, data T-Mobile anda harus dibiarkan.

Saya mendapat amaran penggunaan tetapi saya menggunakan WiFi. Apa yang sedang berlaku?

Telefon pintar masa kini direka untuk memberi anda pengalaman yang paling lancar. Apabila rangkaian WiFi lemah, telefon anda akan secara automatik menyambung kembali ke menara telefon bimbit untuk membantu anda melakukan streaming tanpa gangguan. Malangnya, anda mungkin tidak menyedari bahawa suis ini berlaku.

Kata Akhir

T-Mobile menawarkan banyak cara untuk anda memeriksa penggunaan data anda dengan cepat. Mereka juga menghantar mesej teks percuma ketika anda hampir mencapai had anda.

Selagi anda berwaspada, anda seharusnya tidak melebihi had data anda. Cukup periksa secara berkala dan ingat bahawa jumlahnya mungkin tidak sampai dua jam, yang perlu anda pertimbangkan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found