Cara Memangkas Video di TikTok

TikTok adalah platform media sosial di mana pengguna boleh memuat naik video pendek, menambah muzik, mempamerkan bakat mereka, dan banyak lagi! Aplikasi media sosial mengalami kejayaan besar dan terus berkembang setiap hari.

Cara Memangkas Video di TikTok

Anda mungkin baru menggunakan platform atau menghadapi kesukaran untuk memotong video anda. Walau apa pun, kami telah menulis artikel ini hanya untuk anda! TikTok mempunyai banyak alat dan kesan penyuntingan sehingga mudah tersesat dalam perjalanan ke kemasyhuran TikTok.

Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda cara memangkas video TikTok anda dan memberi anda beberapa petua lain yang berguna.

Seronok berkongsi!

Walaupun banyak pengguna membuat video di aplikasi TikTok untuk dikongsi dengan peminat mereka di aplikasi itu sendiri, popularitinya yang berpengaruh sebahagiannya bergantung kepada kemudahan dengan mana anda dapat berkongsi kreasi anda di aplikasi media sosial yang lain. Sama ada Instagram, Twitter, WhatsApp, atau Facebook, TikTok membolehkan anda berkongsi video anda dengan satu sentuhan butang.

Tetapi banyak aplikasi media sosial ini membenarkan penggunanya untuk berkongsi video berdurasi terhad sahaja. Dalam senario seperti itu, anda mungkin ingin memotong video anda sebelum memuat naik dan membagikannya pada aplikasi lain.

Syukurlah, TikTok mempunyai perapi bawaan yang membolehkan anda memangkas video yang baru anda buat. Terdapat juga aplikasi pihak ketiga yang dapat membantu anda dalam hal itu. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memangkas video TikTok anda dengan keributan minimum.

Tik tok

Memangkas Video Menggunakan Aplikasi TikTok

Terdapat banyak cara untuk memuat naik video ke TikTok. Anda boleh memuat naik video yang ada, Stitch atau Duet video orang lain, atau merakam video anda sendiri. Ini bermaksud bahawa terdapat juga cara yang berbeza untuk memotong video anda. Di bahagian ini, kami akan mengkaji pelbagai kaedah yang digunakan untuk memotong video di TikTok dengan betul.

Potong Video yang Dimuat Naik

Memangkas video menggunakan perapi bawaan di TikTok adalah mudah. Prosesnya tetap sama pada kedua-dua peranti Android dan iOS. Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Buka TikTok pada peranti anda dan tekan ikon ‘+’ di bahagian bawah skrin.

 2. Klik pilihan ‘Muat Naik’ di sebelah kanan butang rakam.
 3. Pilih video yang ingin anda muat naik ke TikTok dan klik ‘Next’.
 4. Gunakan gelangsar di bahagian bawah skrin untuk memotong video anda.

Selepas anda mengklik 'Next' di bahagian atas skrin ini, anda boleh menambahkan kesan, teks, muzik dan banyak lagi. Kemudian, anda boleh terus menghantar seperti biasa.

Potong Video yang Anda Rakam di TikTok

Sekiranya anda menggunakan fungsi kamera dalaman TikTok untuk merakam video anda, anda masih boleh memotongnya. Cukup ikuti langkah berikut:

 1. Ketik tanda ‘+’ di bahagian bawah skrin TikTok untuk merakam video anda.

 2. Tahan butang rakam merah untuk menangkap kandungan yang ingin anda kongsi kemudian tekan ikon tanda semak untuk beralih ke halaman seterusnya.

 3. Ketuk pilihan ‘Laraskan klip’ di sebelah kanan.

 4. Gunakan slaid merah di bahagian bawah untuk menyesuaikan kandungan anda.
 5. Klik ‘Simpan’ di sudut kanan atas apabila anda memotong video anda dengan betul.

Nasib baik, TikTok begitu mesra pengguna sehingga secara automatik memainkan video yang dipotong untuk anda tinjau sebelum bergerak ke hadapan. Ini membolehkan anda menyesuaikan video dengan mudah sehingga sempurna.

Cara Memangkas Video yang Dijahit

Menjahit video adalah salah satu kaedah ‘Balas’ terbaik yang terdapat di mana-mana platform dalam talian hari ini. Sekiranya anda tidak biasa dengan fungsi jahitan TikTok, pada asasnya anda mengambil coretan kecil video orang lain dan menambahkan kandungan anda sendiri.

Untuk melakukannya dengan betul, anda perlu memangkas video asal agar sesuai dengan kandungan anda sendiri ke dalam had masa 60 saat. Tapi jangan risau, ini sangat mudah! Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Ketik video yang ingin anda jahit dan klik ikon kongsi di sebelah kanan.
 2. Pilih ‘Stitch’ dari menu yang muncul.

 3. Seret bar gelangsar di mana anda mahu mula merakam kandungan anda sendiri. Anda juga boleh memotong awal video untuk mengambil coretan di tengah atau di akhir video asal.

 4. Apabila anda memangkas video, ketik ‘Next’ di bahagian atas untuk menambahkan kandungan anda sendiri.

Sama seperti kaedah yang disenaraikan di atas, anda boleh mengetuk ‘Laraskan klip’ untuk memangkas video anda sebelum menyiarkan.

Anda Boleh Melakukan Lebih Banyak Daripada Memangkas!

Daya tarikan TikTok bergantung kepada kemungkinan luar biasa. Selain memotong video pada aplikasi itu sendiri, anda juga dapat menggunakan Pengadun pilihan untuk menetapkan tahap bunyi relatif antara suara yang anda rakam dan klip suara yang anda pilih sebelum membuat video.

Kemudian, ada Kesan panel. Menggunakan pilihan ini akan membuka perpustakaan dengan pelbagai kesan, bersama dengan garis masa video yang baru anda rakam. Perkara yang hebat mengenai Kesan panel di TikTok ialah anda boleh memilih untuk menambahkan kesan hanya pada bahagian video tertentu sahaja.

Terdapat juga pilihan untuk Tetapkan Penutup untuk video anda. Ini adalah ciri yang serupa dengan YouTube, yang membolehkan anda memilih bingkai tertentu untuk video anda sebagai penutup ciptaan anda.

Penapis boleh digunakan untuk keseluruhan video dan memberitahu penampilannya.

Pilihan terakhir yang diberikan oleh TikTok memberi anda kemampuan untuk menambah Pelekat ke video yang baru anda buat.

Penyunting Luar Sangat Bermanfaat!

Sekiranya atas sebab tertentu pemangkas aplikasi TikTok tidak memenuhi tujuan anda, anda mempunyai banyak aplikasi pihak ketiga luaran yang dapat membantu anda dalam pencarian anda. Tetapi harap maklum bahawa tidak semua editor ini khusus untuk video TikTok dan akibatnya mungkin tidak menawarkan perubahan yang disesuaikan seperti aplikasi itu sendiri.

Untuk pengguna Android, anda boleh menggunakan segala jenis aplikasi penyuntingan video untuk memangkas video TikTok anda. Aplikasi yang paling popular (dan percuma) termasuk PowerDirector, BeeCut, YouCut, dan Inshot, antara lain.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi TikTok pada peranti iOS, kami mengesyorkan agar anda menggunakan alat penyunting video lalai Apple, iMovie, untuk memangkas dan mengedit video anda. Anda juga boleh menggunakan Splice atau Penyunting Video Filmmaker Pro.

cara memotong video

Semua aplikasi ini mudah digunakan dan boleh digunakan tanpa pengetahuan sebelumnya. Kami mengesyorkan anda menggunakan editor bawaan di TikTok untuk memangkas video anda

Tetapi jika anda sentiasa perlu mengedit video yang tidak semuanya dibuat di TikTok, kami mencadangkan agar anda menggunakan salah satu aplikasi luaran yang disebut dalam artikel ini.

Soalan Lazim

Bergantung pada seberapa biasa anda dengan TikTok, anda mungkin sudah banyak mengetahui mengenainya. Tetapi, jika anda mempunyai lebih banyak soalan, kami telah memasukkan bahagian ini untuk anda!

Bolehkah saya memotong video selepas menghantar?

Malangnya, TikTok tidak memberi kami banyak pilihan untuk mengedit video setelah kami menyiarkannya. Yang boleh anda lakukan ialah menyimpan video yang ada ke telefon anda dan menggunakan kaedah di atas untuk memuat naiknya.

Pergi Buat!

Jadi, tunggu apa lagi? Pergi membuat video menggunakan aplikasi TikTok dan kongsi dengan dunia!

Sekiranya anda masih tidak dapat mengetahui cara memotong video dengan tepat seperti yang anda mahukan, jangan ragu untuk memberikan komen di bahagian di bawah ini. Kami akan melalui semuanya dan membantu anda dengan sebaik mungkin.

Recent Posts