Suhu Operasi untuk Perkakasan Komputer - Berapa Panas Terlalu Panas? Berapa Sejuk Terlalu Sejuk?

Komputer pada masa ini boleh dipercayai secara umum sehingga kita tidak mengendahkan persoalan sama ada persekitaran di sekitarnya adalah komputer di mana komputer boleh atau harus beroperasi. Terutama ketika bercakap mengenai persekitaran pejabat, kita biasanya menganggap bahawa jika kita baik-baik saja di dalam bilik, komputer mungkin juga baik. Itu bukan anggapan buruk untuk bermula, tetapi ada beberapa pengecualian. Sekiranya anda mahu peralatan anda bertahan lama dan berkinerja baik, maka mempertimbangkan faktor persekitaran sebenarnya adalah sesuatu yang harus anda lakukan.

Peraturan am untuk mesin atau pelayan desktop: semakin sejuk, semakin baik ia berjalan. Terdapat pengecualian untuk suhu yang melampau; lihat di bawah. Ini kerana komputer menghasilkan banyak haba, dan penambahan haba buruk bagi komponen dan sebenarnya boleh menyebabkan kegagalan sistem. Walau bagaimanapun, penumpukan haba ini sangat tempatan - walaupun mesin yang direka dengan buruk dan cenderung cepat panas akan tetap sejuk jika ditempatkan di bilik sejuk. (Sesiapa yang pernah menggunakan kemudahan pelayan tahu bahawa penyaman udara pada umumnya dimatikan untuk alasan ini.) Sebilangan orang suka bergurau bahawa komputer berfungsi dengan baik dengan "embun beku" di atasnya. Sebab jenaka itu adalah kerana pemeluwapan dalam bentuk apa pun secara fizikal pada komputer jelas teruk, kerana air dan elektrik tidak bercampur.

Peraturan umum untuk monitor komputer (sama ada CRT layar datar atau kuno): Ia berfungsi paling baik pada suhu bilik (72 F / 22.2 C) dan keluar dari cahaya matahari langsung.

Peraturan praktis umum untuk komputer riba dan tablet adalah sama dengan komputer desktop, kecuali biasanya anda akan menemui sekurang-kurangnya satu tempat pada peranti mudah alih yang lebih panas daripada unit yang lain setelah ia beroperasi sebentar. Ini berbeza mengikut lokasi bergantung pada model, dan tempat yang paling panas biasanya di mana pemproses berada. Pertahanan terbaik anda terhadap pemanasan komputer riba adalah memastikan kipas bersih, jika ada. Menyembur penyembur habuk ringan pada kipas semasa komputer riba berada MATI (jelas) biasanya satu-satunya cara untuk membersihkannya. Sekiranya slot ventilasi cukup tebal, anda juga boleh menggunakan cotton swab (komputer riba juga harus dimatikan). Tablet hampir selalu direkayasa untuk memancarkan haba yang cukup sehingga terlalu panas tidak menjadi masalah.

Cara menangani situasi suhu yang melampau

Sejuk (komputer): Sekiranya ada komputer yang berada di persekitaran yang sangat sejuk dan membeku di dalamnya, hapus apa yang boleh anda lepaskan dari casingnya, JANGAN hidupkan unit. Letakkan di dalam lingkungan yang lebih panas dan biarkan selama 20 atau 30 minit yang baik untuk membiarkan casing itu memanaskan hingga suhu bilik sebelum dihidupkan. Sekiranya tidak ada embun beku, komputer semestinya berfungsi dengan baik walaupun tidak kira sejuk. (Sekiranya anda tahan tanpa mantel musim sejuk, mesinnya baik-baik saja.)

Sejuk (komputer riba): Sekiranya komputer riba cukup sejuk, papan kekunci mungkin mula melengkung (secara harfiah) di sudut dan pad sentuh tidak akan berfungsi sama sekali kerana sensor tidak akan beroperasi pada suhu tersebut. Anda perlu membiarkan unit memanaskan hingga suhu bilik terlebih dahulu dalam keadaan mati sebelum menghidupkan, jika tidak, anda berisiko merosakkan komponen. Di samping itu, anda mungkin menyedari sukar untuk dibuka kerana "engsel" engsel yang sejuk. Sekiranya anda mula membuka penutup komputer riba anda terdengar bunyi retak / gosok, HENTI. Tutup penutup dan tunggu engsel "melentur kembali" sebelum dibuka lagi.

Sejuk (monitor CRT): Kecuali ada beku di dalamnya, CRT biasanya dapat dihidupkan walaupun pada suhu paling sejuk. Skrin akan menunjukkan gambar yang sangat redup sehingga tiub menjadi panas.

Sejuk (monitor LCD): Monitor LCD biasanya sangat memaafkan ketika sejuk. Tetapi dengan beku di atasnya, anda harus membiarkannya menyesuaikan diri dengan suhu bilik terlebih dahulu sebelum menghidupkannya untuk mengelakkan kerosakan kondensasi. Anda juga akan melihat gambar yang redup semasa permulaan kerana lampu latar belum cukup panas.

Panas (komputer): Dalam keadaan panas yang melampau, anda boleh membuka casing untuk "mengeluarkannya" terlebih dahulu selama kira-kira 10 minit, kemudian tutup casing dan mulakan komputer. Sebilangan orang percaya bahawa membuka casing tidak akan menyejukkannya dengan lebih baik kerana aliran udara dari kipas tidak bermakna ketika casing itu terbuka. Yang lain menunjukkan bahawa keseluruhan sistem terkena suhu udara ambien dengan casingnya dibuka. Ini turun ke reka bentuk aliran udara dari kipas dan suhu persekitaran. Di tempat yang panas, menyimpan kes mungkin adalah yang terbaik. Sekiranya bilik sejuk atau sejuk, casing mungkin lebih baik dibiarkan. Walau bagaimanapun, kes terbuka terkena debu yang lebih banyak (untuk mengatakan apa-apa kemungkinan bencana minuman yang tumpah).

Panas (komputer riba): Situasi yang sama dengan PC desktop. Buka penutup, biarkan duduk dan sesuaikan dengan suhu bilik terlebih dahulu sebelum menyalakannya. Anda akan tahu ia siap dihidupkan jika anda menyentuh skrin LCD dan tidak terasa panas di tangan. Jika tidak, tunggu sehingga ia sejuk. Selalunya akan cepat sejuk.

Panas (monitor CRT): Biasanya tidak ada bahaya untuk memulakan monitor CRT walaupun ia telah "dimasak" sedikit dari panas yang melampau. Walau bagaimanapun jika penutup yang memegang tiub terasa panas, anda harus menunggu sehingga sejuk terlebih dahulu sebelum menyalakannya.

Panas (monitor LCD): Skrin LCD akan berjalan walaupun dalam keadaan panas terik kerana ia tidak menghasilkan banyak haba. Yang perlu diperhatikan adalah melengkapkan penutup skrin. Tetapi ini jarang berlaku dan pada dasarnya tidak akan berlaku melainkan persekitarannya sangat panas sehingga mula melengkung plastik yang dibentuk.

Saya akan memberikannya kepada anda dengan cara ini: Sekiranya anda berada di persekitaran yang cukup panas untuk melengkung plastik, awak tidak semestinya ada di sana, apalagi komputer.

Suhu "Tahap Amaran":

Suhu persekitaran di bawah 35 F / 1.7 C: Secara amnya terlalu sejuk untuk beroperasi pada ketika ini. Anda hampir mati beku dan ketika itulah sifat fizikal perkakasan komputer berubah dengan melenturkan (biasanya). Bukan idea yang baik untuk mengendalikan komputer di bawah tanda ini.

Suhu persekitaran melebihi 90 F / 32.2 C: Sangat jarang beroperasi pada suhu ini kerana anda berpeluh dengan banyak hanya duduk di sana, tetapi ada yang melakukannya. Monitor dan periferal anda akan berfungsi dengan baik tetapi komputer mula berfungsi seperti ketuhar. Mana-mana udara yang keluar melalui udara juga hangat (atau mungkin panas) yang pada ketika itu tidak banyak membantu menyejukkannya.

Catatan akhir

Akan ada orang yang sangat tidak setuju dengan saya mengenai suhu terlalu panas / sejuk untuk suhu operasi komputer kerana saya tidak mengambil kira faktor lain seperti ketinggian dan kelembapan. Dan ya saya tahu kedua-duanya sangat penting. Sekiranya anda ingin menambah komen yang khusus menumpukan pada ketinggian / kelembapan, jadilah tetamu saya.

Suhu sangat mudah diketepikan kerana kebanyakan kita tidak memikirkannya ketika datang ke komputer. Kami hanya menganggap bahawa tidak menjadi masalah apabila ia benar. Selagi anda tahu kapan dan kapan tidak boleh mengoperasikan komputer berdasarkan suhu, anda harus baik-baik saja.

Juga, ingat bahawa semua perkakasan dan komputer riba mempunyai spesifikasi yang menyatakan suhu operasi minimum dan maksimum - dan biasanya 100% tepat.

Recent Posts