Bagaimana Berdagang dalam Warframe

Salah satu aspek yang paling penting dalam permainan Warframe adalah sistem perdagangannya. Mana-mana pemain Tenno, atau Warframe, harus tahu cara berdagang dengan orang lain. Melalui perdagangan, anda dapat maju lebih cepat melalui barisan dan meningkatkan kehebatan pertempuran anda.

Bagaimana Berdagang dalam Warframe

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana anda berniaga di Warframe, jangan risau. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan prosesnya selangkah demi selangkah serta menjawab beberapa soalan umum mengenai perdagangan dalam permainan.

Bagaimana Berdagang dalam Warframe?

Berdagang dalam Warframe melibatkan pertukaran sekurang-kurangnya satu item dengan yang lain. Ini serupa dengan banyak tajuk Mass-Multiplayer Online (MMO) yang lain. Di Warframe, sesi perdagangan dilakukan antara dua individu Tenno.

Cara yang paling biasa untuk berdagang di Warframe adalah menggunakan Pos Dagangan Clan Dojo. Untuk memulakan perdagangan, ikuti langkah di bawah:

 1. Lawati mana-mana Clan Dojo, baik milik anda atau orang lain.

 2. Mendekati Pos Dagangan.

 3. Tekan butang "Tindakan".

 4. Pilih Tenno yang ingin anda jual dari senarai di sebelah kiri.
 5. Klik dua kali pada tag pemain mereka.

 6. Tunggu Tenno yang lain untuk menerima.
 7. Apabila tetingkap perdagangan dibuka, pilih slot mana pun dan cari apa yang anda ingin jual.

 8. Pilih "Sedia untuk Berdagang."

 9. Pilih "Terima."

 10. Akhirnya, pilih "OK" untuk mengesahkan perdagangan.

Anda mempunyai jumlah perdagangan yang terhad yang dapat anda buat setiap hari. Setiap perdagangan yang anda buat mengurangkan jumlah perdagangan yang diperuntukkan satu demi satu. Menjelang permulaan permainan baru, di Peringkat 2, anda mendapat dua perdagangan setiap hari. Walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan jumlah perdagangan anda jika anda tidak takut melakukan sedikit kerja keras.

Satu-satunya cara untuk meningkatkan jumlah perdagangan yang tersedia setiap hari adalah naik. Sebagai contoh, Rank 20 Tenno boleh berdagang 20 kali sehari dan Pengasas mempunyai dua perdagangan tambahan setiap hari.

Malangnya, tidak ada cara lain untuk mendapatkan perdagangan tambahan setiap hari.

Menggunakan Pos Dagangan adalah apa yang akhirnya dilakukan Tenno setelah berjumpa dengan seseorang di Obrolan Perdagangan. Seperti dalam kehidupan sebenar, cukai mungkin dikenakan semasa anda berdagang dengan pemain lain. "Pajak" ini adalah pembayaran Kredit ke Vault klan atau "sistem" Warframe bergantung pada tempat anda berdagang. Klan yang baik biasanya tidak mengharuskan anda membayar cukai perdagangan, tetapi jangan bergantung untuk mengelakkan cukai selama-lamanya.

Dojos adalah tempat terbaik untuk berdagang, tetapi tidak semua Tenno berdagang di sana.

Bagaimana Berdagang di Maroo's Bazaar di Warframe?

Maroo's Bazaar mungkin merupakan tempat pertama Tenno berdagang dengan orang lain. Tidak seperti berdagang di Clan Dojo, anda boleh berjalan-jalan dengan mempamerkan barang-barang anda. Anda juga dapat melihat persembahan orang lain. Cubalah dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Carta Bintang.

 2. Pindah ke Marikh.
 3. Pilih Maroo's Bazaar.

 4. Pilih mana-mana sesi dari menu.
 5. Tiba di Bazaar.

 6. Masuk ke Maroo's Bazaar.

 7. Mendekati mana-mana Tenno.
 8. Tekan butang "Tindakan" untuk memulakan perdagangan.

 9. Apabila tetingkap perdagangan dibuka, pilih mana-mana slot dan cari apa yang ingin anda jual.

 10. Pilih "Sedia untuk Berdagang."

 11. Pilih "Terima."

 12. Akhirnya, pilih "OK" untuk mengesahkan perdagangan.

Perbezaan utama adalah di lokasi, tetapi sebaliknya, proses perdagangan di Maroo's Bazaar serupa dengan perdagangan di Dojo. Anda boleh mengelakkan membayar cukai perdagangan klan di Bazaar jika klan memerlukannya. Walau bagaimanapun, anda mesti berjalan-jalan dan mencari Tenno tertentu dari orang ramai sebelum anda dapat berniaga.

Berniaga di Maroo's Bazaar kurang senang dan anda mungkin tidak dapat mencari apa yang anda mahukan. Sekiranya anda meminta Tenno bertemu di sana, anda mungkin memasuki sesi yang salah dan perlu meluangkan masa untuk mencari mereka. Bazaar juga mempunyai cukai perdagangan 10% kepada sistem.

Sekiranya anda menemui seseorang di Trade Chat, lebih baik berniaga di Dojo daripada mengajaknya ke Maroo's Bazaar. Pos Dagangan membolehkan anda berdagang dengan Tenno serta-merta tanpa mencarinya. Prosesnya jauh lebih pantas.

Maroo's Bazaar masih boleh berguna untuk Tenno tanpa Clan Dojo. Inilah sebabnya mengapa mengetahui bagaimana berniaga selepas itu bertemu dalam Trade Chat adalah penting. Anda tidak akan tahu sama ada anda akan berjaya melakukannya.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Cara Paling Selamat untuk Berdagang di Warframe?

Secara amnya, perdagangan di Clan Dojo lebih selamat daripada di Maroo's Bazaar. Walaupun tidak ada perbezaan praktikal, anda hanya memasukkan Dojo untuk berdagang setelah berbincang dengan Tenno yang lain. Di Bazaar, anda sering masuk secara membabi buta dan tidak ada orang yang dijamin mempunyai apa yang anda mahukan.

Pada akhirnya, kedua-dua kaedah ini sangat selamat, tetapi Pos Dagangan di Clan Dojo sedikit lebih selamat.

Sekiranya anda menjadi mangsa penipuan, hubungi Ekstrim Digital untuk mendapatkan bantuan. Ambil tangkapan skrin jika anda curiga dengan sebarang transaksi atau perdagangan. Lebih baik mengambil langkah-langkah untuk mencegah penipuan daripada melaporkannya setelah ia berlaku.

Juga, semasa anda berniaga, periksa selalu dan periksa tiga kali sama ada item di skrin adalah perkara yang anda setuju. Berdagang hanya untuk item dalam permainan dengan item lain atau Platinum. Jangan sekali-kali melakukan perdagangan untuk sesuatu yang bukan dari Warframe, baik itu wang tunai, nikmat, atau barang-barang dalam permainan lain.

Beberapa Tenno tertipu dalam perdagangan Kubrow dan Kavat Genetic Imprint. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda mendapat ciri-ciri yang anda inginkan. Anda dapat melakukannya dengan memilih "Lihat Cetakan Ditawarkan" sebelum anda menyelesaikan perdagangan.

Bagaimana Anda Berdagang Warframe?

Anda tidak boleh memperdagangkan Warframe, tetapi anda boleh menukar Bahagian Utama. Satu-satunya Warframe yang boleh anda jual adalah yang Primed, dan hanya melalui rangka tindakannya.

Warframe biasanya dipasang dari sekurang-kurangnya empat bahagian: Blueprint Warframe, Blueprint Chassis, Blueprint Neuroptics, dan Blueprint Sistem.

Setelah membuat ini, anda boleh menggabungkan semuanya dengan sumber lain yang diperlukan. Anda harus menunggu 72 jam untuk menyelesaikan proses atau membayar sebilangan Platinum untuk melewati masa menunggu.

Anda mungkin tidak dapat memperdagangkan keseluruhan Warframe dengan Tenno yang lain, tetapi anda boleh menukar cetak biru untuk Platinum atau item dan rangka tindakan lain. Perdagangan ini boleh ditawarkan dalam satu set atau secara individu.

Mari kita lihat contoh bagaimana perdagangan jenis ini berfungsi.

Bayangkan bahawa anda mempunyai semua kecuali Blueprint Neuroptics untuk Mag Prime. Sekiranya seseorang menginginkan bahagian ini, anda boleh membuat perjanjian, seperti 120 Platinum. Sebaliknya, anda boleh mendapatkan cetak biru komponen yang hilang dengan harga juga.

Blueprint komponen Warframe tertentu lebih mahal kerana kelangkaannya dan dapat menghasilkan keuntungan yang lumayan. Menjual dalam set juga merupakan cara untuk mendapatkan sejumlah besar Platinum sekaligus.

Warframe terbaik untuk diperdagangkan bergantung pada pelbagai faktor seperti:

• Kerangka Perang Perdana Terkini

• Perangkaan "berkubah" atau "tidak berkaki" Baru-baru ini

• Trend pasaran

Semua Blueprint Prime Warframe dan blueprint komponen boleh diperdagangkan dengan Tenno lain jika anda memilikinya. Satu-satunya pengecualian adalah Excalibur Prime, kerana ini adalah Warframe pra-binaan yang hanya tersedia bagi mereka yang membeli Founders Pack bertahun-tahun yang lalu.

Sekiranya anda ingin menukar dan menggunakan Blueprints ini, pastikan anda belum membuatnya. Setelah anda membuatnya, anda tidak akan dapat menawarkannya dalam perdagangan.

Blueprint Prime Warframe dan Blueprint tiga komponen yang lain dapat diperoleh melalui pembukaan Relik Void. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh mendapatkan ganjaran terbaik tanpa meningkatkan peluang penurunan dengan Void Traces.

Bagaimana Saya Mula Berdagang di Warframe?

Sebelum akaun anda layak untuk diperdagangkan, terdapat beberapa syarat yang harus dipenuhi. Pastikan anda menyelesaikan semuanya sebelum anda mula berniaga dengan orang lain. Syarat perdagangan merangkumi:

1. Mengaktifkan pengesahan dua faktor (2FA)

Memenuhi syarat-syarat perdagangan mungkin tidak mementingkan banyak pemain. Setelah Kemas kini 25, Ekstrim Digital telah mewajibkan semua Tenno untuk mengaktifkan 2FA pada akaun mereka. Ini untuk mengelakkan penggodaman dan orang jahat lain mengganggu akaun anda. Tanpa mengaktifkannya, anda boleh menjadi Mastery Rank 20 dan masih tidak dapat berniaga.

2. Jadilah sekurang-kurangnya Peringkat Penguasaan 2

Diperlukan Peringkat Penguasaan sekurang-kurangnya Rank 2 untuk berdagang. Anda sampai di sana dengan menaikkan senjata, Warframe, Sentinels, Companion, dan peralatan lain. Apabila anda mencapai Kedudukan 2, anda boleh mula berniaga di Clan Dojos atau Maroo's Bazaar.

3. Mempunyai Kredit yang mencukupi untuk membayar sebarang cukai

Oleh kerana semua perdagangan memerlukan beberapa Kredit cukai, anda perlu memastikan anda cukup membayar. Prime Mods mempunyai cukai perdagangan 1,000,000 Kredit, yang mungkin bermaksud menabung untuk sementara waktu untuk berdagang satu. Walau bagaimanapun, setiap perdagangan berbeza. Cukai perdagangan sebenar bergantung pada apa yang anda jual dan berapa item yang anda jual.

4. Tidak mempunyai Larangan Perdagangan dari Ekstrem Digital

Sekiranya anda didapati melanggar peraturan dan undang-undang perdagangan, anda mungkin dilarang berdagang untuk beberapa waktu. Contohnya, anda mungkin terperangkap dalam perdagangan wang tunai atau barang dari permainan lain. Sekiranya anda mempunyai sekatan untuk berdagang, anda harus menunggu sehingga larangan tersebut dicabut.

Berapa Banyak Item Yang Boleh Anda Berdagang di Warframe?

Setiap sesi perdagangan membolehkan anda memperdagangkan hingga enam item dalam satu masa. Peraturan ini juga berlaku untuk Tenno lain yang anda jual. Sekiranya anda ingin berdagang lebih banyak, anda perlu membuka sesi baru dengan Tenno yang lain. Apabila anda memulakan sesi baru, item perdagangan maksimum ditetapkan semula menjadi enam lagi.

Perlu diingat bahawa anda tidak dapat menumpuk lebih dari satu item atau Mod yang sama. Sekiranya anda mahukan gandaan, anda harus memilih yang lain secara manual untuk mengisi slot yang tinggal. Tidak ada pengecualian untuk peraturan ini.

Apa yang Tidak Boleh Anda Berdagang dalam Warframe?

Terdapat beberapa perkara yang tidak dapat anda jual dengan Tenno lain di Warframe, termasuk:

• Senjata buatan

• Senjata yang boleh diperdagangkan yang telah memperoleh Pertalian

• Sebilangan besar sumber

• Kredit

• Mod tertentu

Apabila anda membuat senjata dengan Foundry, anda tidak akan dapat memperdagangkannya dengan Tenno yang lain. Peraturan ini juga berlaku untuk Warframes.

Namun, ada beberapa senjata yang dapat anda jual, seperti Mara Detron dan Prisma Skana. Ini adalah pengecualian, dan mereka hanya dapat diperdagangkan jika mereka tidak memperoleh Pertalian.

Ferrite, Plastids, dan kebanyakan sumber lain tidak dapat diperdagangkan dan berjuta-juta sumber anda akan masuk ke inventori anda sehingga anda menggunakannya. Walau bagaimanapun, tidak semua sumber tidak dapat diajar.

Walaupun sumber yang anda perolehi dari memancing ikan tidak dapat diproses, ikan itu sendiri dapat diperdagangkan. Anda juga boleh memperdagangkan Bintang dan Patung Ayatan yang terdapat di ladang. Walaupun begitu, sedikit sumber lain yang layak untuk diperdagangkan.

Sebilangan besar Mod yang anda dapat dari bermain permainan boleh diperdagangkan secara bebas selagi anda mampu membayar cukai. Pengecualiannya adalah Mod Flawed, Precept Mods, dan Primed Mod yang diberikan dari kumpulan ganjaran Tribute Harian.

Anda juga hanya boleh menukar Mod dengan kekutuban Precept jika anda mempunyai pendua. Jika tidak, anda dikehendaki menyimpannya.

Mod seperti Primed Vigor, Primed Fury, dan Primed Shred tersekat di inventori anda selama-lamanya. Anda tidak akan dapat melepaskannya jika anda mencuba.

Sekiranya anda memiliki Mod Riven yang mempunyai syarat Peringkat 12, Tenno yang anda jual mesti mempunyai syarat pangkat yang sama. Sekiranya tidak, mereka tidak akan dapat menyelesaikan urusan dengan anda.

Terakhir, tidak dapat memperdagangkan Kredit dengan alasan yang jelas. Terdapat banyak peluang untuk memperoleh Kredit dalam permainan, namun anda akan mendapati bahawa anda tidak perlu memperdagangkannya.

Bolehkah Kita Berunding?

Kadang kala, layak untuk menjual sesuatu yang anda mahukan, seperti Riven Mod tertentu atau bahagian yang hilang dari set Ember Prime anda. Anda akan menjimatkan masa dan mungkin juga Platinum. Sekarang setelah anda mengetahui cara berdagang di Warframe, anda boleh mula membuat Platinum dan mendapatkan peralatan yang lebih kuat.

Apakah perdagangan paling mahal yang pernah anda buat? Adakah anda suka sistem perdagangan semasa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found