Cara Memindahkan Permainan ke Telefon Lain

Anda akhirnya mendapat telefon pintar baru yang anda impikan untuk dimiliki sejak anda melihat treler pelancaran. Tetapi ada masalah: Bagaimana anda memindahkan barang dari telefon lama ke telefon baru anda?

Cara Memindahkan Permainan ke Telefon Lain

Pengilang telefon telah membuat proses ini sedikit lebih lancar baru-baru ini. Tetapi belum sepenuhnya lancar.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara memindahkan permainan dan aplikasi kegemaran anda dengan jayanya dari telefon lama ke yang baru dan ketahui perkara yang tidak akan dipindahkan dengan mudah.

Cara Memindahkan Permainan ke Telefon Lain

Sekiranya anda tidak tahu, aplikasi iOS dan Android tidak bermain dengan baik antara satu sama lain. Oleh itu, jika anda bergerak dari satu sistem operasi ke sistem operasi yang lain, anda mungkin perlu pergi ke gedung aplikasi sistem operasi dan memuat turun semula aplikasinya ke telefon baru anda.

Sebaliknya, jika kedua-dua peranti mempunyai sistem operasi yang sama, beralih dari telefon lama ke yang baru agak mudah.

Android ke Telefon Android

 1. Pergi ke menu Play Store dan kemudian ke "Aplikasi dan peranti saya."

 2. Pilih yang anda mahu pindahkan ke peranti baru.

Memindahkan data aplikasi yang berkaitan dari satu telefon ke telefon yang lain bergantung pada permainan dan aplikasinya sendiri. Ada yang menyimpan maklumat secara tempatan, sementara yang lain mungkin disambungkan ke pelayan pembangun atau akaun media sosial. Sebilangan mungkin tidak menyimpan data sama sekali, yang bermaksud anda perlu memuat turunnya semula dari Play Store.

iPhone ke iPhone

 1. Anda mempunyai beberapa pilihan ketika memindahkan data dari satu iPhone ke iPhone yang lain. Yang paling mudah adalah menggunakan iCloud:
 2. Sandarkan telefon lama anda ke iCloud.

 3. Ikuti arahan penyediaan untuk iPhone baru sehingga anda sampai ke skrin "Aplikasi & Data".
 4. Pilih "Pulihkan dari Sandaran iCloud."
 5. Log masuk ke iCloud dengan ID pengguna yang sama dengan iPhone lama.
 6. Pilih butang "Seterusnya" dan sandaran terbaru untuk pemasangan.

Anda juga dapat menggunakan App Store untuk memulihkan permainan dan aplikasi satu per satu:

 1. Lancarkan App Store di telefon baru.

 2. Semak imbas atau cari aplikasi yang ingin anda pasang.
 3. Ketik muat turun awan untuk memasang semula aplikasinya.

Memasang permainan di telefon lain adalah proses yang mudah, tetapi mungkin tidak mengekalkan perkembangan permainan. Itu bergantung pada permainan dan sistem operasi.

Kemajuan Permainan Antara Telefon Android

Sayangnya, tidak semua permainan di Google Play Store menggunakan awan untuk menyimpan perkembangan permainan anda. Anda akan tahu jika permainan anda mungkin menggunakan awan yang disimpan sekiranya:

pindahkan permainan ke telefon lain
 1. Mempunyai ikon pengawal permainan hijau kecil di halaman kedai, atau garis besar putih jika anda berada dalam mod gelap.
 2. Anda telah mengaktifkan simpanan awan / log masuk automatik di menu "Tetapan" di Google Play Games.

Namun, memiliki ikon bukanlah jaminan ia menggunakan cloud. Sekiranya permainan anda tidak menggunakan perkhidmatan cloud untuk menyimpan data, selalu ada penyelesaian manual.

Kaedah Salin dan Tampal untuk Migrasi Data dan Permainan Permainan

 1. Pergi ke Pengurus Fail / Penjelajah> Android> Data.

 2. Cari folder permainan anda dan salin fail OBB.

 3. Pasang permainan di telefon baru tanpa membukanya.
 4. Tampal fail OBB di lokasi yang sama pada telefon baru (Android> Data> folder permainan).

Sebilangan besar permainan di OS Android dan iOS memberi pengguna pilihan untuk mendaftar dengan akaun media sosial. Dengan andaian anda tidak dapat log masuk dengan akaun khusus, tautkan halaman Facebook anda untuk membawa kemajuan dari satu peranti ke peranti yang lain. Ini adalah kaedah yang paling mudah dan berkesan untuk memindahkan kemajuan permainan.

Penyelesaian Sandaran Pihak Ketiga

Sekiranya anda tidak selesa menyalin dan menampal data kemajuan permainan, anda selalu boleh menggunakan PC atau kad SD anda sebagai perantara. Anda juga memerlukan perisian pihak ketiga untuk menolongnya.

Cara Memindahkan Permainan Gameloft ke Peranti Lain

Gameloft menghendaki anda menyerahkan tiket bantuan melalui menu tetapan permainan untuk memindahkan permainan. Memiliki kod rakan lama peranti anda dan yang baru dapat membantu proses ini bergerak lebih cepat, tetapi masih memerlukan beberapa saat.

cara memindahkan permainan ke telefon lain

Cara Memindahkan Minecraft ke Peranti Lain

Terdapat beberapa cara untuk memindahkan Minecraft dari satu peranti ke peranti lain, bergantung pada sistem operasi. Salah satu kaedah termudah untuk memindahkan adalah akaun dengan Minecraft Realms.

Sekiranya anda memilikinya, ikuti langkah di bawah untuk memindahkan dunia anda:

 1. Pada peranti lama anda, pergi ke senarai Realms dan ketuk ikon pen di sebelah Realm anda.

 2. Pilih "Ganti Dunia" dan sahkan pilihannya.

 3. Pilih dunia yang akan anda pindahkan dan klik "Mari kita pergi!"

 4. Pergi ke peranti baru anda dan pilih ikon pen di sebelah pilihan Realm anda.
 5. Ketik "Muat turun Dunia" dan tunggu muat turun.

 6. Pilih "Mari kita pergi!" untuk melancarkan dunia Minecraft baru.

Cara Memindahkan Candy Crush Dari Satu Telefon ke Yang Lain

Daripada memindahkan Candy Crush dari satu telefon ke telefon yang lain, lebih mudah untuk pergi ke kedai aplikasi telefon anda dan memuat turun permainan lagi.

Tetapi jika anda prihatin untuk menjaga kemajuan permainan anda, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Lancarkan permainan pada peranti lama.

 2. Sandarkan permainan / kemajuan anda dan sambungkan ke akaun Kerajaan atau Facebook anda.
 3. Pasang Candy Crush pada peranti baru.

 4. Lancarkan permainan dan sambungkannya kembali ke akaun Facebook atau Kerajaan anda.

Menyambung kembali ke akaun Facebook atau Kerajaan anda semestinya menyegerakkan permainan anda lagi. Perlu diingat bahawa sebarang pergerakan dan nyawa tambahan, serta penguat, hilang dalam perpindahan.

Cara Memindahkan Kemajuan Permainan Dari iPhone ke Android

Malangnya, anda tidak dapat memindahkan kemajuan permainan dari iPhone ke peranti Android, atau sebaliknya, kerana mereka menggunakan jenis fail permainan yang berbeza. Satu penyelesaian adalah menggunakan penyimpanan awan untuk menyegerakkan perkembangan permainan dan log masuk ke akaun media sosial yang terikat dengan permainan. Walaupun tidak semua permainan menggunakannya.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Memindahkan Aplikasi Dari Telefon Lama ke Telefon Baru?

Kedua-dua peranti iPhone dan Android mempunyai alat migrasi bawaan untuk membantu memindahkan maklumat ke telefon baru selagi peranti baru itu serasi. aplikasi dan kandungan yang setara dengan iOS. Sementara itu, Samsung mempunyai Smart Switch, yang membantu mencari aplikasi iOS versi Android. Android tidak mempunyai sistem yang serupa untuk pengguna beralih dari iOS ke telefon mereka. Aplikasi perlu dimuat turun secara manual.

Backup dan Transfer Sakit

Tidak kira sistem operasi telefon anda, beralih ke yang baru selalu menyakitkan. Syarikat telefon mempunyai fungsi "mengembalikan sandaran" untuk memudahkan prosesnya, tetapi tidak sempurna.

Cuba simpan telefon lama anda dan jangan lakukan tetapan semula kilang sehingga anda yakin prosesnya selesai. Anda tidak pernah tahu bila anda memerlukan kod permainan lama.

Bagaimana anda memindahkan permainan dan aplikasi ke telefon baru? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found