Cara Memindahkan Kod Pengesah Google ke Telefon Baru

Menggunakan Pengesahan Dua Faktor, atau 2FA, adalah kaedah terbaik untuk memastikan keselamatan Akaun Google anda. Lapisan perlindungan tambahan ini menggunakan peranti mudah alih yang menyediakan kunci yang dihasilkan secara rawak yang menambah kata laluan anda.

Cara Memindahkan Kod Pengesah Google ke Telefon Baru

Peranti mudah alih agak sementara. Namun, dan biasanya diganti berkali-kali dalam jangka masa yang pendek. Ini bermaksud bahawa anda harus memindahkan pengesahan 2FA anda ke peranti baru untuk terus menikmati keselamatan yang dipertingkatkan ini yang diizinkan oleh 2FA. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan kod Google Authenticator ke telefon baru untuk membolehkan anda terus menggunakan fungsi 2FA.

Memindahkan Pengesah Google dari Telefon Lama

Pertama dan terpenting, jangan padamkan Google Authenticator pada telefon lama anda. Anda memerlukannya jika anda ingin memindahkan kod dengan cara yang mudah. Sekiranya anda mempunyai peranti mudah alih baru dan ingin memindahkan pengesah, ikuti langkah di bawah:

Menggunakan Pemindahan Telefon ke Telefon pada Android

 1. Pasang Google Authenticator pada peranti baru anda. Anda boleh memuat turunnya secara percuma di Google Play Store.

 2. Pada telefon lama anda, buka aplikasi Authenticator.

 3. Ketik tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 4. Ketik Transfer Akaun.

 5. Ketik Eksport Akaun.

 6. Sahkan identiti anda.
 7. Pilih maklumat akaun yang ingin anda pindahkan dari senarai.

 8. Ketik Seterusnya.

 9. Pada telefon baru anda, ketik ikon tiga titik yang sama.

 10. Ketik Pindahkan Akaun.

 11. Ketik Import Akaun.

 12. Ketik Imbas kod QR (?).

 13. Gunakan telefon baru anda untuk mengimbas kodnya.
 14. Ketik Selesai pada kedua-dua peranti.

Cara Memasang Pengesah Google Menggunakan Kod Pengesahan 2 Langkah

Menggunakan Laman Web Google di Android, iPhone, atau iPad

 1. Pasang Google Authenticator untuk peranti baru anda. Muat turunnya dari gedung Google Play atau Apple App Store.

 2. Seterusnya, anda perlu membuka Halaman Pendaftaran Pengesahan Dua Langkah Google. Ini paling baik dilakukan menggunakan komputer, jika hanya untuk kemudahan, tetapi dapat dilakukan dengan menggunakan telefon atau tablet serta penyemak imbas web anda pada perangkat ini.

 3. Log masuk menggunakan Akaun Google yang kodnya ingin anda pindahkan.
 4. Tatal ke bawah Halaman Pengesahan 2 Langkah kemudian klik pada Tukar Telefon pada Tab Aplikasi Authenticator.

 5. Pilih versi OS peranti anda. Sama ada Android atau iPhone.

 6. Klik Seterusnya.

 7. Pada telefon baru anda, buka aplikasi Authenticator.

 8. Anda sekarang akan diberi dua pilihan untuk mengaktifkan Authenticator. Sama ada mengimbas kod bar atau memasukkan kunci keselamatan. Sekiranya peranti anda dapat mengimbas kod bar, pilih pilihan tersebut pada telefon baru anda dan di halaman Pendaftaran Pengesahan Dua Langkah.

 9. Sama ada imbas kod atau masukkan kunci. Anda akan menerima kod sensitif masa yang perlu anda masukkan di halaman pendaftaran.
 10. Setelah kod dimasukkan, persediaan anda selesai.

Langkah pertama ini kini telah memindahkan Pengesah Google anda dari satu telefon ke telefon yang lain, tetapi ini hanya untuk Akaun Google anda sendiri. Sekiranya anda telah menggunakan pengesah sebagai alat pengesahan 2FA untuk laman web lain, anda perlu memindahkannya satu persatu. Inilah sebabnya mengapa anda tidak membuang aplikasi pengesahan lama anda.

Sebilangan besar laman web mempunyai tetapan 2FA mereka di bawah keselamatan, jadi hapuskan perlindungan dua faktor lama kemudian, sediakan yang lain menggunakan peranti baru anda.

Harap maklum bahawa semasa menyiapkan Autentikasi Dua Faktor untuk pertama kalinya, atau menghidupkannya setelah menghapusnya, anda akan diminta untuk pilihan masuk sandaran. Pilih ‘Gunakan Pilihan Sandaran Lain’ daripada mesej teks atau panggilan telefon. Ini berlaku sekiranya anda kehilangan telefon dan perlu log masuk ke akaun anda untuk mematikan 2FA lama. Muat turun atau cetak kod yang diberikan dan selamatkannya

Bagaimana jika saya kehilangan telefon lama atau dicuri?

Kehilangan atau kecurian telefon anda adalah sebab mengapa anda tidak boleh menggunakan arahan teks atau suara sebagai pilihan log masuk sandaran. Kemungkinan kejadian ini agak tinggi dan mungkin bermaksud terkunci dari akaun anda.

Anda boleh memilih antara beberapa pilihan untuk membuat sandaran log masuk akaun anda:

Kod Log masuk Sandaran yang Dimuat turun atau Dicetak

 1. Log masuk ke akaun anda menggunakan kod yang disediakan. Perlu diketahui bahawa setiap sepuluh kod yang disediakan dapat digunakan hanya sekali per log masuk, jadi anda harus menukar peranti pengesah anda secepat mungkin. Juga, mematikan, kemudian menghidupkan kembali Google 2FA memberikan anda sekumpulan kod yang berbeza setiap kali.
 2. Ikuti langkah di atas untuk memindahkan pengesah dari satu peranti ke peranti yang lain.

Anda Mempunyai Prompt Pengesahan Langkah Kedua

 1. Log masuk ke akaun anda menggunakan kata laluan dan pengesahan langkah kedua anda.
 2. Buka Halaman Pendaftaran Pengesahan Dua Langkah.

 3. Tatal ke bawah dan cari kunci keselamatan di telefon lama anda. Di sebelah kunci keselamatan itu, klik Edit.

 4. Klik pada Keluarkan Kekunci Ini.

 5. Pilih Ok.

 6. Pasang Kunci Keselamatan baru menggunakan telefon baru anda dengan mengklik Tambah Kunci Keselamatan, kemudian ikuti arahan yang diberikan.

Anda Tidak Mempunyai Langkah Kedua atau Anda Tidak Boleh Mengingat Kata Laluan Anda

 1. Pergi ke Halaman Pemulihan Akaun Google.
 2. Masukkan nama akaun anda.

 3. Klik Seterusnya.

 4. Anda kemudian akan ditanya beberapa soalan untuk mengesahkan identiti anda.

Berikut adalah beberapa petua penting yang perlu diingat semasa memulihkan akaun:

 1. Cuba pulihkan akaun anda dari peranti atau lokasi yang pernah anda gunakan untuk log masuk sebelumnya.
 2. Sekiranya anda ingat kata laluan anda, pastikan kata kunci itu dimasukkan dengan betul dan kunci penutup tidak dihidupkan. Cuba jawab kata laluan keselamatan seakurat mungkin.
 3. Apabila diminta kata laluan terakhir yang anda ingat untuk akaun tersebut, cubalah dan buat tekaan sebaik mungkin.
 4. Sekiranya anda mempunyai e-mel sandaran yang disambungkan ke akaun, masukkan sekarang.
 5. Tambahkan butiran berguna untuk alasan mengapa anda tidak dapat mengakses akaun anda.
 6. Periksa folder Spam untuk mendapatkan respons Google. Kadang-kadang mereka boleh dihantar ke sana.

Biasanya masalah anda dapat diselesaikan selama tiga hingga lima hari bekerja. Sebaik sahaja anda log masuk ke akaun anda, ganti tetapan 2FA seperti yang diperincikan dalam langkah-langkah yang diberikan di atas.

Soalan Lazim Tambahan

Ini adalah soalan yang paling sering ditanya semasa perbincangan mengenai Kod 2FA dan Pengesah Google:

Bagaimana Saya Menetapkan Semula Google Authenticator?

Mematikan Google Authenticator anda kemudian menghidupkannya semula pada dasarnya adalah reset kerana kod yang anda berikan unik setiap masa. Jangan lakukan ini terlalu kerap kerana menetapkan semula pengesah pada akaun Google anda tidak menetapkannya semula untuk laman web pihak ketiga lain yang menggunakan pengesah juga.

Bagaimana Saya Mengaktifkan 2FA pada Lebih Dari Satu Peranti?

Beberapa peranti boleh digunakan untuk pengesah yang sama dengan mengimbas kod QR yang sama semasa persediaan 2FA awal. Pasang aplikasi Google Authenticator pada semua peranti yang ingin anda gunakan, kemudian teruskan langkah di atas.

Apabila diminta untuk mengimbas kod QR, gunakan semua peranti yang anda mahukan satu persatu. Setelah selesai, mana-mana peranti penyediaan akan menerima arahan dan dapat digunakan untuk mengesahkan log masuk akaun.

Bagaimana Saya Menyandarkan Google Authenticator?

Ini juga boleh dilakukan semasa persediaan. Seperti yang disarankan pada bahagian pemindahan pengautentikasi, kod sandaran dapat digunakan untuk memulihkan pengesahan lama anda.

Kaedah lain adalah dengan mengambil tangkapan skrin kod QR seperti yang ditunjukkan di skrin semasa penyediaan dan menyimpannya di tempat yang selamat. Semasa menyediakan telefon baru, imbas kod QR yang disimpan untuk menyiapkan pengesah yang sama.

Bagaimana Saya Mengikat Pengesah Google?

Ini berbeza untuk setiap laman web yang menggunakan Google Authenticator sebagai kaedah 2FA. Sebilangan besar akan mempunyai tetapan di Halaman Keselamatan mereka. Buka halaman tersebut di laman web dan cari bahagian yang menyatakan Google Authenticator.

Anda harus diberi kod QR yang kini dapat dipindai menggunakan Aplikasi Google Authenticator. Aplikasi ini kemudian akan menghasilkan kod enam digit yang boleh anda kirimkan ke kotak input Google Authenticator di laman web. Setelah laman web mengesahkan kod, Pengesah anda akan terikat dengan laman web.

Bagaimana Saya Memulihkan Aplikasi Pengesah Saya?

Sekiranya anda telah menyimpan kod sandaran atau gambar QR lama, memulihkan Pengesah Google anda hanyalah masalah memasang semula aplikasinya kemudian memasukkan salah satu kunci keselamatan atau membuang semula kod QR.

Bagaimana Saya Menambah Pengesah?

Sekiranya anda ingin menyediakan Google Authenticator untuk akaun anda, ikuti langkah berikut:

• Buka Akaun Google anda.

• Pada menu di sebelah kiri, klik Security.

• Tatal ke bawah sehingga anda menemui tab Log masuk ke Google. Klik pada Pengesahan 2 Langkah.

• Anda sekarang akan melihat menu persediaan 2FA. Ikuti langkah-langkah yang diberikan di atas untuk menambahkan pengesah.

Perlindungan Kebakaran

Google Authenticator adalah cara yang pasti untuk melindungi diri anda daripada percubaan penggodaman yang biasa untuk mendapatkan maklumat peribadi anda. Mengetahui cara memindahkan Authenticator dari satu peranti ke peranti lain memastikan bahawa anda masih dilindungi walaupun anda mengganti peranti lama anda.

Adakah anda mempunyai pengalaman memindahkan kod Google Authenticator anda ke telefon baru? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found