Cara Menerjemahkan Dokumen PDF

Dalam tiga puluh tahun kebelakangan, fail PDF (Portable Document Format) berubah menjadi sesuatu yang tidak pernah didengar oleh orang lain menjadi format dokumen paling popular di dunia. Dokumen PDF adalah serba lengkap, fleksibel, serasi lintas platform, dan jejak yang agak ringan; anda boleh memaparkan PDF pada perkakasan yang sangat asas seperti telefon pintar yang murah.

Cara Menerjemahkan Dokumen PDF

Bahagian terbaik mengenai dokumen PDF ialah dokumen itu kelihatan sama tidak kira pada peranti yang anda gunakan untuk melihat dokumen - PDF di telefon anda akan kelihatan sama seperti PDF di desktop kelas atas anda. Malah penyemak imbas web dapat membaca fail PDF, menjadikannya hampir universal dalam kebolehcapaian mereka dari peranti berkemampuan web. Format PDF hampir menjadi format universal.

Walau bagaimanapun, kebebasan platform itu tidak berlaku untuk bahasa manusia; PDF dalam Bahasa Inggeris hanya dapat dibaca oleh seseorang yang tahu Bahasa Inggeris. Sekiranya anda bekerja dengan atau membuat dokumen dan perlu menterjemahkan fail PDF ke dalam bahasa yang berbeza, terdapat tiga pendekatan asas untuk melakukannya. Anda boleh menyewa penterjemah manusia untuk menukar dokumen menjadi bahasa baru, anda boleh menggunakan perisian komersial untuk menerjemahkannya, atau anda boleh menggunakan perkhidmatan Terjemahan Google untuk melakukannya.

Dalam artikel TechJunkie ini, saya akan menunjukkan kepada anda untuk memulakan kaedah berbeza dalam menerjemahkan dokumen PDF dari satu bahasa ke bahasa lain.

Terjemahkan Fail PDF Dengan Bantuan Penterjemah Profesional

Sekiranya anda mempunyai fail sumber yang digunakan untuk membuat PDF, anda boleh menggunakan perkhidmatan terjemahan pihak ketiga untuk menukar dokumen menjadi bahasa yang anda perlukan dan kemudian simpan atau cetak sebagai PDF. Bergantung pada apa atau berapa bahasa yang anda perlukan, ini boleh menjadi kaedah paling tepat untuk mendapatkan terjemahan yang tepat. Terjemahan manusia biasanya lebih baik daripada terjemahan mesin, terutama untuk teks yang rumit.

Mencari penterjemah tidak sukar; terdapat banyak syarikat terjemahan profesional di Internet dan anda juga boleh melihat laman web bebas seperti Upwork. Anda boleh menghantar permintaan terjemahan dan pekerja bebas akan membuat tawaran untuk kerja tersebut. Saya telah menggunakan Upwork sebagai penyedia dan pelanggan dan dapat membuktikan keberkesanannya. Sebilangan orang yang sangat berbakat mendapat pekerjaan dari sana, jadi wajar untuk mendapatkan penterjemah bebas.

Sekiranya anda perlu menterjemahkan fail PDF untuk penggunaan profesional atau persembahan, menyelesaikannya secara manual mungkin merupakan pilihan terbaik anda. Ini jelas akan berfungsi paling baik pada peringkat penciptaan sebelum dokumen dibuat menjadi fail PDF tetapi boleh berfungsi selepas itu juga. Ini hanya bermaksud sedikit lebih banyak pekerjaan untuk penterjemah dan sedikit lebih banyak perbelanjaan untuk anda.

Cara menterjemahkan fail PDF2

Terjemahkan Fail PDF Menggunakan Perisian

Sekiranya anda sering perlu menterjemahkan fail PDF, anda mungkin ingin melabur dalam perisian atau perkhidmatan terjemahan profesional untuk melakukannya untuk anda. Sekiranya anda hanya memerlukannya sekali-sekala, perkhidmatan percuma mungkin seperti yang anda perlukan.

Salah satu perkhidmatan sedemikian untuk penggunaan sekali-sekala adalah DocTranslator. Ini adalah perkhidmatan pengurusan dokumen berasaskan web percuma yang dapat menterjemahkan fail PDF ke dan dari mana-mana 109 bahasa. DocTranslator dikendalikan oleh sukarelawan dan dikuasakan oleh Google Translate, ia tidak memerlukan pembayaran untuk digunakan, tetapi sumbangan ke laman web ini pasti bernilai.

Sekiranya anda mempunyai fail sumber Microsoft Word, anda boleh menggunakan Penterjemah Microsoft untuk Word untuk menterjemahkan dokumen, kemudian menukarnya ke PDF. Sekiranya anda tidak mempunyai fail sumber di Word, anda boleh menukar PDF anda menjadi dokumen Word dan menerjemahkannya dan kemudian menukarnya kembali. Alat terjemahan perkataan cukup bagus tetapi tidak akan berfungsi dengan baik seperti yang dilakukan oleh penterjemah manusia. Walau bagaimanapun, anda mempunyai kelebihan bahawa jika dokumen anda diformat dengan betul di Word, dokumen yang diterjemahkan harus mengekalkan susun atur dan pemformatan anda.

Kaedah ini dapat berfungsi dengan baik untuk dokumen profesional atau persembahan tetapi anda harus mempercayai perisian untuk mendapatkan terjemahannya dengan betul. Untuk dokumen dalaman atau peribadi, ini tidak seharusnya menjadi masalah.

Cara menterjemahkan fail PDF3

Terjemahkan Fail PDF Menggunakan Terjemahan Google

Google Translate adalah perkhidmatan terjemahan multibahasa yang hebat yang ditawarkan oleh Google melalui antara muka web, aplikasi iPhone dan iPad, aplikasi Android, dan API yang membolehkan pembangun web mengintegrasikan perkhidmatan terjemahan ke laman web dan aplikasi web mereka. Terjemahan Google menggunakan algoritma pembelajaran mesin yang kuat untuk terus meningkatkan keupayaan terjemahannya.

Terjemahan Google adalah percuma dan pantas. Kelemahannya ialah Terjemahan Google tidak akan menghormati susun atur atau reka bentuk, dan tidak dapat berfungsi dengan fail PDF yang panjang. Sekiranya anda mempunyai fail sumber dan tidak mempunyai Word, ini akan menjadi pilihan yang sangat sesuai untuk menterjemahkan fail PDF kecil. Sekiranya anda mempunyai PDF, anda harus memutuskan sama ada anda perlu mengekalkan susun atur atau tidak sebelum memuat naiknya.

Berikut adalah arahan untuk menerjemahkan PDF menggunakan aplikasi web Google Translate:

  1. Navigasi ke Terjemahan Google.
  2. Klik pada Dokumen tab.
  3. Seterusnya, Pilih Dokumen untuk dimuat naik dari komputer anda.
  4. Pukul Terjemahkan dan tunggu prosesnya selesai. Mungkin memerlukan beberapa minit bergantung pada ukuran fail. Perhatikan kemajuan di sudut kiri bawah penyemak imbas anda untuk memastikannya berfungsi.
  5. Muat turun fail yang diterjemahkan dengan menavigasi ke Sejarah dan mengklik Jimat. Seterusnya, anda boleh mengeksport dokumen ke Helaian Google dengan mudah dengan mengklik Disimpan dan Eksport ke Helaian Google.

Ingat, anda mesti log masuk untuk memuat turun fail yang diterjemahkan, jika tidak anda mendapat halaman web PDF yang diterjemahkan.

Anda juga dapat mengakses Terjemahan Google dari dalam Google Docs, jadi jika anda sudah memiliki dokumen di Google Drive, cukup akses melalui Dokumen dan pilih Terjemahkan dari menu atas.

Terjemahan Google terkenal dan tersasar apabila ketepatan terjemahannya. Memandangkan itu adalah aplikasi percuma, kita tidak boleh terlalu banyak mengeluh tetapi ada masalah jika anda menyiapkan dokumen untuk penerbitan atau pembentangan. Oleh itu, Terjemahan Google telah membuat peningkatan besar dalam beberapa tahun terakhir dan terus bertambah baik.

Kaedah menerjemahkan fail PDF yang harus anda gunakan bergantung pada apa yang anda lakukan dengan dokumen tersebut. Penterjemahan manual memerlukan masa dan kos wang tetapi harus jauh lebih tepat daripada terjemahan mesin - dokumen penting untuk perniagaan mungkin harus menuju ke arah ini. Menggunakan perisian seperti Microsoft Translate untuk Word atau Google Translate mungkin tidak begitu tepat tetapi percuma (jika anda mempunyai Word 365) dan cepat yang dapat menjadi apa yang anda perlukan.

Sekiranya anda menikmati artikel ini, anda mungkin juga berguna Cara Menerjemahkan Google Spreadsheet dengan Google Translate berguna,

Adakah anda mempunyai kaedah lain untuk mendapatkan terjemahan dokumen PDF yang hebat? Beritahu kami dalam komen di bawah!

Recent Posts