Cara Mengatasi Masalah Pencetak yang Tidak Langsung di Windows 10

Pencetak berangkaian seharusnya menjadikan kehidupan pekerja pejabat lebih mudah - mencetak dari mana sahaja ke mana sahaja, tidak ada kerumitan mengenai pelayan cetak atau meletakkan dokumen pada media yang boleh ditanggalkan dan membawa mereka ke stesen cetak. Namun, seperti yang telah terjadi, pencetak rangkaian, jika ada, lebih menyakitkan daripada sistem percetakan lama. Pencetak yang dilancarkan secara berkala kerap di luar talian, dengan alasan yang tidak jelas atau tidak diketahui. Sekiranya perkara itu sering berlaku kepada anda, maka tutorial ini sesuai untuk anda. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan masalah pencetak yang sedang offline di persekitaran Windows 10. Walaupun begitu, banyak petua dan cadangan ini berlaku untuk sistem operasi apa pun.

Cara Mengatasi Masalah Pencetak yang Tidak Langsung di Windows 10

Terdapat beberapa sebab mengapa pencetak mungkin berada di luar talian. Ia merangkumi:

 1. Kuasa atau pemasangan kabel
 2. Masalah rangkaian
 3. Masalah pemandu
 4. Tetapan Windows
 5. Masalah perkakasan pada pencetak itu sendiri

Seberapa besar kemungkinan setiap sebab ini bergantung, tentu saja, pada apa yang anda lihat ketika anda cuba mendiagnosis masalah tersebut. Sekiranya anda dapat melihat bahawa pencetak sudah dihidupkan dan siap, tetapi Windows mengatakan ia di luar talian, maka anda tahu bahawa itu mungkin bukan masalah dengan pencetak itu sendiri atau kuasa. Gunakan pertimbangan anda dalam menentukan penyelesaian mana yang harus dicuba terlebih dahulu.

Pencetak tidak berfungsi kerana kuasa atau pemasangan kabel

Sekiranya pencetak terus berada di luar talian secara fizikal dan menetapkan semula atau menghidupkan dan mematikannya sendiri, ia mungkin menjadi masalah kuasa. Periksa kabel kuasa dan soket dinding dan ubah satu per satu dan uji semula. Tukar sama ada stopkontak atau kabel dinding, jalankan pencetak sebentar kemudian uji yang lain jika masalah itu berlanjutan.

Cara menyelesaikan masalah pencetak yang sedang offline di Windows 10-2

Pencetak tidak berfungsi kerana masalah rangkaian

Sekiranya pencetak anda adalah pencetak rangkaian, masuk akal untuk memeriksa tetapan rangkaian. Log masuk ke penghala anda (biasanya dengan memasukkan 192.168.1.1 ke dalam penyemak imbas web anda) dan melihat tetapan rangkaian. Masalah yang paling biasa adalah konflik alamat IP, di mana pencetak anda diberikan alamat IP yang digunakan oleh peranti lain.

Dalam tetapan penghala anda, tetapkan pencetak alamat IP statik kepada pencetak anda untuk menghentikan kejadian ini dan tetapkan jauh dari alamat IP lain. Contohnya, jika rangkaian rumah anda menggunakan 192.168.1.2 - 100, tetapkan pencetak anda ke 192.168.1.250. Ini harus mengelakkan masalah alamat IP lebih lanjut.

Sebagai alternatif, tetapkan peranti anda yang lain untuk menggunakan IP statik dan biarkan pencetak sahaja. Sama ada akan berfungsi.

Cara menyelesaikan masalah pencetak yang sedang offline di Windows 10-3

Pencetak tidak berfungsi kerana masalah pemandu

Pencetak sangat bergantung pada pemacu yang baik untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya ada masalah dengan pemacu, pencetak tidak akan berfungsi sebagaimana mestinya. Periksa pemandu dan muat turun yang baru sesuai.

 1. Klik kanan butang Windows Start dan pilih Device Manager.
 2. Pilih pencetak anda dari senarai.
 3. Klik kanan dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu. Pilih automatik atau manual bergantung pada sama ada anda mempunyai pemacu pada sistem anda atau tidak.
 4. Benarkan pemandu dipasang dan diuji semula.

Memasang semula pemacu yang sama juga mungkin berfungsi jika Windows tidak dapat mencari versi yang lebih baru. Anda perlu melayari laman web pengeluar pencetak dan memuat turun pemacu Windows 10 secara manual untuk model pencetak anda. Kemudian pilih fail yang boleh dilaksanakan dan pasang.

Pencetak tidak berfungsi kerana tetapan Windows

Kemungkinan besar tetapan Windows 10 mengganggu pencetak dan menghentikannya berfungsi dengan betul. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dicari.

 1. Navigasi ke Panel Kawalan dan Peranti dan Pencetak.
 2. Klik kanan pencetak anda dan pilih tab Pelabuhan. Pastikan port yang betul dipilih. Sekiranya anda menggunakan USB, port USB harus dipilih. Sekiranya anda menggunakan rangkaian, port rangkaian harus dipilih. Perkara yang sama untuk Wi-Fi.
 3. Klik kanan pencetak dan pilih Lihat apa yang dicetak.
 4. Pilih Pencetak dari menu di tetingkap baru dan pastikan tidak ada tanda di sebelah Gunakan pencetak di luar talian. Sekiranya ada, keluarkan dan uji semula.
 5. Kembali ke Panel Kawalan dan pilih Pusat Rangkaian dan Perkongsian.
 6. Pilih Tetapan perkongsian lanjutan.
 7. Periksa Penemuan rangkaian dan perkongsian Fail dan pencetak diaktifkan.

Pencetak tidak berfungsi kerana masalah perkakasan

Masalah perkakasan boleh berlaku dengan komputer atau pencetak itu sendiri, jadi pertama-tama kita harus mengetahui yang mana. Sekiranya pencetak anda mempunyai rangkaian menggunakan kabel, cubalah tanpa wayar jika anda boleh atau pasangkannya terus ke komputer anda. Uji semula. Tukar kabel dan uji semula. Sekiranya anda dapat menyambungkannya melalui USB, uji juga.

Sekiranya menukar port atau kabel menyelesaikan masalah, anda tahu apa yang harus diperbaiki. Sekiranya tidak membuat perbezaan, kemungkinan ia adalah pencetak itu sendiri. Sekiranya anda telah memeriksa pemacu, kabel kuasa, tetapan Windows dan tetapan rangkaian, satu-satunya yang tinggal ialah pencetak itu sendiri dan saya bimbang saya tidak dapat menolong anda di sana!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found