Sekiranya Anda Mematikan Komputer Anda Setiap Malam

Mematikan komputer dengan kerap merosakkan perkakasannya dan memendekkan jangka hayatnya sebelum waktunya. Walau bagaimanapun, membiarkan komputer anda sentiasa berjalan juga cenderung melakukan perkara yang sama. Terdapat alasan untuk dan tidak melakukan kedua-duanya; dalam artikel ini kami telah menggariskan apa itu.

Sekiranya Anda Mematikan Komputer Anda Setiap Malam

Selain membincangkan kebaikan dan keburukan mematikan komputer anda pada waktu malam, kami akan memberikan petua mengenai amalan sihat dan perkara yang harus dielakkan agar komputer dapat dioptimumkan dan terus melayani anda selama mungkin.

Mengapa Saya Mematikan Komputer Saya Setiap Malam?

Jawapan cepat untuk ini bergantung pada seberapa kerap anda menggunakannya.

Sekiranya anda menggunakannya untuk bekerja atau beberapa kali sepanjang hari, lebih baik membiarkannya lebih kerap daripada mematikannya. Pekerjaan yang terlibat dalam melancarkan semua yang diperlukan adalah membebankan perkakasan komputer anda. Semakin banyak yang perlu dihidupkan, semakin banyak kerja yang perlu dilakukan oleh perkakasan, menyebabkan kehausan tambahan dari masa ke masa.

Sekiranya anda menggunakannya untuk waktu yang singkat, katakanlah, sehingga beberapa jam - sekali sehari - atau kurang, maka lebih baik dimatikan pada waktu malam.

Sebab untuk Meninggalkan Komputer

Berikut ini disenaraikan sebab mengapa anda harus mempertimbangkan untuk membiarkan komputer anda berjalan semaksimum mungkin:

Bantu Memelihara Jangka Hayat Komputer

Komputer menggunakan lonjakan kuasa setiap kali reboot. Semakin banyak komputer anda perlu menghidupkan semula, semakin banyak permintaan dimasukkan ke komponen dalaman, oleh itu, perlahan-lahan mengurangkan jangka hayatnya.

Membolehkan Kemas Kini Perisian dan Pengimbasan Rutin

Apabila komputer anda tidak digunakan pada waktu malam, ini adalah waktu terbaik untuk kemas kini, pengimbasan virus, tugas rutin, dan aktiviti penyelenggaraan yang harus dilakukan. Kemas kini kadangkala memerlukan komputer anda dihidupkan semula, yang biasanya bermula secara automatik.

Apabila Komputer Anda Diakses Dari Jauh

Sekiranya komputer anda berfungsi sebagai pelayan, komputer harus dibiarkan sehingga dapat diakses.

Untuk Menjimatkan Masa Menghidupkan

Komputer anda akan mengambil masa untuk melancarkan semula semua program dan fail yang anda perlukan setelah dimatikan sepenuhnya.

Sebab-sebab Mematikan Komputer

Berikut ini disenaraikan sebab mengapa anda harus sering mematikan komputer:

Menjimatkan Bil Elektrik Anda

Bil elektrik boleh naik, dan seperti peranti elektrik lain di rumah anda, membiarkan komputer anda menggunakan elektrik. Mematikan komputer pada waktu malam akan membantu menjimatkan beberapa dolar setiap bulan pada bil elektrik anda.

Komputer Panas Semasa Hidup

Perkakasan komputer memerlukan elektrik berfungsi. Geseran berlaku kerana terdapat sedikit daya tahan semasa elektrik melalui wayar dan litar - geseran ini menimbulkan haba. Apabila perkakasan dalaman mula panas, kipas berusaha untuk mengelakkannya daripada terlalu panas. Lama-kelamaan ini perlahan-lahan melengkapkan jangka hayat komputer.

Semua komponen dalaman mempunyai kitaran hidup yang terhad. Mematikan komputer anda - membiarkan komponen ini berehat sepenuhnya akan membantu memperluasnya.

Untuk Kehidupan Yang Lebih Tenang

Mematikan komputer pada waktu malam bermaksud kurang gangguan yang timbul dari segi bunyi kipas atau pemberitahuan yang diaktifkan.

Tidur vs Hibernate

Seterusnya, kita akan melihat perbezaan antara "Tidur" dan "Hibernate" dan mana yang lebih baik untuk komputer anda dalam jangka masa panjang.

Tidur

Apabila komputer anda berada dalam mod "Tidur", semua perkakasannya berada dalam keadaan kuasa rendah. Semua fail dan aplikasi dibiarkan terbuka sebelum memasuki mod Tidur disimpan dalam RAM (Random Access Memory) - memori jangka pendek komputer. Dari sana ia akan segera tersedia apabila anda sudah bersedia untuk mula menggunakan komputer anda lagi.

Kelebihan

 • Terdapat lebih sedikit kehausan pada perkakasan komputer yang disertakan dengan mematikan dan menghidupkannya.
 • Mod tidur pada dasarnya adalah mod jeda. Apabila anda sudah bersedia untuk mula menggunakan komputer anda lagi, anda boleh memilih dari tempat yang anda tinggalkan.
 • Oleh kerana komputer anda secara teknikal masih aktif, sebarang kemas kini masih dapat dilakukan.

Keburukan

 • Terdapat potensi risiko kehilangan data dari apa pun yang disimpan ke RAM. RAM dianggap tidak stabil kerana jika kuasa hilang, apa sahaja yang disimpan ke RAM juga akan hilang.
 • Masuk ke mod Tidur bermaksud komputer anda tidak akan mendapat faedah penetapan semula dari reboot.

Hibernate

Apabila komputer anda melakukan hibernasi - seperti di negara binatang, ia akan tidur lama. Komputer anda berhenti menggunakan kuasa sepenuhnya dan menyalin semua fail dan aplikasi yang dibuka ke pemacu but komputer anda, kemudian pada dasarnya mematikan komputer yang lain.

Kelebihan

 • Tidak ada risiko kehilangan data anda jika kuasa hilang kerana disimpan ke memori yang tidak mudah berubah.
 • Hibernasi adalah pilihan yang baik untuk sementara anda akan berada jauh dari komputer untuk sementara waktu.
 • Berbanding dengan mod tidur, ia sama sekali tidak menggunakan tenaga.

Keburukan

 • Menghasilkan keausan pada perkakasan yang serupa dengan mematikan dan menghidupkannya.
 • Anda pada dasarnya menghidupkan semula komputer anda ketika keluar dari mod hibernate, oleh itu memerlukan sedikit masa untuk boot.

But semula dengan kerap

Menyalakan semula komputer anda sekurang-kurangnya sekali seminggu memberi sumbangan positif kepada kesihatannya dan dapat membantu menyelesaikan masalah yang menyebabkannya tidak berfungsi seperti yang diharapkan. Gagal melakukan reboot secara berkala mungkin menimbulkan masalah - seperti kelambatan dan kecekapan yang berkurang. Berikut adalah beberapa faedah yang akan diperoleh oleh komputer anda daripada melakukan boot semula yang kerap.

 • Oleh kerana RAM tambahan digunakan oleh program dan proses yang berbeza, prestasi komputer akan berkurang. Reboot melenyapkan memori dan menghentikan semua tugas termasuk yang mungkin menyebabkan kelambatan.
 • Kadang-kadang program tidak ditutup sepenuhnya dan akan terus menggunakan memori. "Kebocoran memori" juga dapat menyumbang kepada kelambatan. But semula akan menetapkan semula program ini dan menghentikan penggunaan memori setelah ditutup.
 • Reboot sering menyelesaikan masalah sambungan internet dan lebih cepat daripada reboot penghala anda terutama apabila masalah itu tidak disebabkan olehnya.
 • Mereka membantu memastikan kemas kini perisian anda diterapkan dengan betul.

Bilakah Masanya untuk Reboot?

Penyelenggaraan komputer secara umum adalah alasan yang baik untuk menghidupkan semula, terutamanya apabila anda tidak melakukannya lebih dari seminggu. Berikut adalah beberapa ketika komputer anda mungkin memerlukan reboot:

 • Sekiranya anda mengalami pembekuan berterusan dan tindakan mengambil masa lebih lama untuk bertindak balas
 • Sekiranya fail dan aplikasi enggan dibuka
 • Sekiranya peminat dalaman mengeluarkan bunyi yang berlebihan
 • Sekiranya komputer anda terasa panas
 • Selepas memasang perkakasan baru
 • Selepas kemas kini firmware atau perisian baru

Petua untuk Penjagaan Komputer yang Betul

Penyelenggaraan komputer yang betul sama dengan prestasi dan jangka hayat yang boleh dipercayai. Seterusnya, kami membincangkan beberapa petua penjagaan komputer yang penting dan cara mengatasinya.

Jaga Kebersihan Komputer Anda

Kita semua bersalah kerana mempunyai makanan ringan yang aneh semasa menggunakan komputer kita. Lama kelamaan, jumlah serpihan, debu, dan serpihan yang terkumpul di papan kekunci kami boleh mengejutkan. Zarah kotoran yang terbina dalam menghasilkan butang yang sukar untuk ditekan atau tersekat. Dengan menggunakan udara termampat yang terdapat dalam kaleng dari kebanyakan kedai perkakasan, anda dapat membuang kotoran dan debu dari bahagian komputer anda yang sukar dijangkau.

Pastikan Komputer Anda Dilindungi

Untuk mengelakkan ketukan dan goresan yang berlaku daripada menjatuhkan komputer riba secara tidak sengaja atau menggerakkan PC anda, sentiasa melindungi mereka. Sarung pelindung keras sangat bagus kerana mudah dipasang dan membenarkan akses ke port, kipas angin, dan semua jurang standard yang anda perlukan.

Lengan laptop terbuat dari bahan lembut dan menawarkan perlindungan ringan ketika dalam perjalanan.

Pastikan Kabel Anda Teratur

Cegah kabel komputer anda daripada membentuk sarang dengan meluangkan masa untuk menyusun dan menguraikannya. Alat seperti klip kabel dapat membantu memastikan kabel anda tetap lurus dan tidak saling berkait antara satu sama lain. Gunakannya untuk meletakkan kabel anda di tempat dengan memasangkannya ke lantai, dinding, atau meja anda.

Pastikan Sistem Operasi Anda Dikemas kini

Ini adalah standard dan salah satu kaedah termudah untuk penyelenggaraan komputer asas. Sebaik sahaja kemas kini tersedia apabila dipasang di komputer anda, anda akan dapat memperoleh prestasi yang optimum.

Simpan Virus di Bay

Serangan perisian hasad mempunyai kebiasaan menyerang tanpa amaran; oleh itu, sangat penting untuk memasang perisian antivirus yang berkualiti untuk melindungi komputer anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh virus. Memastikan imbasan anti-virus dilakukan di komputer anda setiap minggu akan membersihkan sebarang penularan perisian berbahaya.

Pastikan komputer riba tidak dicabut setelah dicas sepenuhnya

Membiarkan komputer riba terpasang apabila dicas sepenuhnya menyebabkan pengecasan berlebihan dan lama-kelamaan merosot bateri anda. Anda akan menyedari bahawa bateri anda tidak dapat menahan casnya selama ia pertama kali membelinya. Untuk mengelakkan ini, cabut komputer riba anda setelah bateri terisi 100% dan hanya pasangkannya untuk mengecas semula apabila kuasa bateri rendah.

Jaga Kebersihan Sistem Anda

Singkirkan fail dan program yang tidak digunakan secara percuma di cakera keras anda.

Program dan fail sampah yang tidak berguna ini memakan banyak ruang. Untuk mengosongkan ruang dan meringankan beban yang tidak perlu pada komputer anda, lakukan perkara berikut untuk membersihkan sistem anda:

 • Padamkan cache dan fail sementara anda
 • Kosongkan Sampah anda

 • Jalankan beberapa perisian pembersih cakera - ini akan menyingkirkan fail yang tidak diperlukan

 • Nyahpasang sebarang perisian percubaan

Soalan Lazim Tambahan

Kesalahan Penjagaan Komputer yang biasa

Seterusnya, kami akan membincangkan kesilapan penyelenggaraan komputer yang menyumbang kepada pengurangan jangka hayat komputer anda.

• Pengudaraan yang lemah. Sebarang halangan pada lubang komputer anda akan mengelakkan aliran udara yang diperlukan untuk memastikan perkakasan tetap sejuk. Ini menyebabkan kipas bekerja lebih keras, dan perkakasan akan menjadi panas apabila udara tidak dapat keluar. Haba adalah faktor besar merosakkan komponen. Untuk mengelakkannya, elakkan menggunakan komputer anda di dekat pemanas atau di mana ia terkena cahaya matahari. Juga, jika menggunakannya di tempat tidur, cuba hentikan selimut anda daripada menyekat saluran udara.

• Lonjakan kuasa. Kejadian lonjakan kuasa mungkin disebabkan oleh peti sejuk atau mesin basuh anda. Dalam senario terburuk, ia boleh menyebabkan kerosakan pada papan induk anda. Membaikinya boleh mahal. Pertimbangkan untuk menggunakan pelindung lonjakan keluar untuk melindungi komputer anda daripada lonjakan voltan.

• Penjagaan bateri. Bantu mengekalkan jangka hayat bateri komputer riba anda dengan mencabutnya setelah dicas sepenuhnya. Seboleh-bolehnya, biarkan ia mengecas sepenuhnya berbanding dengan mencabutnya dari separuh jalan. Sekiranya bateri anda terpasang setelah dicas 100%, pengecasan berlebihan akan menyebabkan pengecasannya semakin berkurang dari masa ke masa.

• Mencegah kerosakan fizikal. Berhati-hati mungkin semasa mengendalikan komputer anda. Berhati-hatilah semasa minum dan makan, kerana kelembapan yang disebabkan oleh tumpahan boleh menyebabkan karat.

Memperluaskan Jangka Hayat Komputer Anda

Perkakasan komputer anda mempunyai jangka hayat yang terhad dan jangka masa ini akan mengurangkan semakin banyak kerja yang perlu dilakukan. Semakin lama anda mematikan komputer, semakin lama ia akan bertahan. Kekurangan mingguan cukup untuk menetapkan semula dan membersihkan apa sahaja yang berpotensi menyebabkan masalah.

Sekarang setelah anda mengetahui kebaikan dan keburukan mematikan komputer anda setiap malam, apa yang telah anda putuskan untuk lakukan? Sudahkah anda menggunakan salah satu petua penyelenggaraan yang dijelaskan dalam artikel ini - jika ya, apakah itu dan apa perbezaannya? Kami ingin mendengar tentang bagaimana anda memulai - beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts