Petua Pantas: Cara Mematikan Pemberitahuan Cortana di Windows 10

Microsoft sungguh mahu anda menggunakan Cortana, pembantu digital terbina dalam Windows 10. Malah, mereka mahu anda menggunakan Cortana sehingga mereka mengganggu anda dengan pemberitahuan, walaupun anda tidak pernah menyentuh Cortana sejak awal. Walaupun tidak semestinya Microsoft melakukan ini secara lalai di Windows 10, berita baiknya ialah anda sekurang-kurangnya dapat mematikan pemberitahuan untuk Cortana, sama ada anda menggunakan ciri tersebut atau tidak.

Pertama, jika anda menangkap salah satu pemberitahuan Cortana ketika masih berada di Pusat Tindakan anda, anda dapat mematikan pemberitahuan Cortana dengan cepat dengan mengarahkan kursor ke atas pemberitahuan, mengklik ikon roda gigi kecil, dan memilih Matikan pemberitahuan untuk Cortana.

pusat tindakan pemberitahuan kortana

Sekiranya anda belum menunggu pemberitahuan Cortana, anda boleh mematikannya kapan saja dengan menuju ke Tetapan> Sistem> Pemberitahuan & Tindakan. Tatal ke bawah ke bahagian berlabel Dapatkan pemberitahuan daripada pengirim ini dan cari entri untuk Cortana.

tetapan pemberitahuan windows 10

Anda boleh mengklik suis togol untuk mematikan pemberitahuan Cortana sepenuhnya, atau klik ikon Cortana untuk melihat tetapan tambahan.

tetapan pemberitahuan kortana

Tetapan ini membolehkan anda menghadkan pemberitahuan Cortana jika anda tidak mahu menonaktifkannya sepenuhnya. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk menyembunyikan sepanduk pemberitahuan tetapi tetap membiarkannya muncul di Pusat Tindakan, mematikan suara untuk pemberitahuan Cortana, atau memprioritaskan bagaimana mereka akan muncul di Pusat Tindakan.

Setiap perubahan yang anda buat akan berlaku serta merta; tidak perlu log keluar atau but semula untuk menyimpan perubahan anda. Perhatikan juga bahawa mematikan pemberitahuan Cortana tidak mematikan Cortana itu sendiri. Anda boleh terus menggunakan semua ciri suara dan pembantu peribadi Cortana yang lain, anda tidak akan mendapat pemberitahuan dari perkhidmatan ini. Ini semestinya baik bagi kebanyakan orang tetapi ingatlah untuk menghidupkan kembali pemberitahuan Cortana jika anda bergantung padanya untuk perkara seperti peringatan dan penjejakan pakej.

Petua Pantas: Cara Mematikan Pemberitahuan Cortana di Windows 10

Recent Posts