Cara Mematikan Alexa Voice Assistant di Amazon Fire Stick anda

Wanita yang tinggal di Amazon Firestick anda boleh mula bercakap setiap kali anda menavigasi dari satu menu ke menu lain atau menimbulkan aksi. Amazon memanggil wanita VoiceView dan direka untuk menjadikan pengalaman pengguna anda lebih selesa.

Cara Mematikan Alexa Voice Assistant di Amazon Fire Stick anda

Walau bagaimanapun, navigasi VoiceView biasanya lebih menjengkelkan daripada membantu, jadi anda mungkin mahu mematikannya dengan segera. Menutup suara tidak sukar dengan cara apa pun. Tulisan ini memberi anda panduan ringkas mengenai cara membungkam VoiceView, dan juga menawarkan beberapa petua dan trik persediaan di sepanjang jalan.

Beberapa Catatan Sebelum Anda Mula

Pada masa penulisan, VoiceView telah dipasang sebelumnya di Fire TV Stick yang mempunyai Alexa Voice Remote. Ia juga disokong pada Fire TV Remote, tetapi tidak pada aplikasi Fire TV Remote. Sekiranya anda memiliki model Fire TV atau Firestick yang lain atau lama, VoiceView akan tersedia setelah anda melakukan pembaharuan sistem.

amazon firestick

Adakah Wanita dihidupkan sendiri?

Jawapan cepat adalah tidak, tidak, dan peranti Fire TV biasanya tidak menggunakannya secara lalai. Tetapi tangkapannya, anda boleh mengaktifkan VoiceView dengan tidak sengaja. Di sinilah bermulanya masalah.

Yang perlu anda lakukan ialah tekan dan tahan butang Menu dan Kembali selama kira-kira dua saat dan hidupkan mod. (Wanita itu memberitahu anda ini; dia akan marah ketika anda menavigasi!) Untuk memburukkan lagi keadaan, banyak pengguna tidak menyedari tombol panas yang menjadikan tindakan sebaliknya kelihatan mustahil.

amazon

Menghidupkan VoiceView

Terdapat dua cara untuk menghilangkan suara Firestick yang menjengkelkan - yang jelas adalah kaedah hotkeys. Tekan butang Menu dan Kembali sehingga wanita itu memberitahu bahawa dia akan berhenti bercakap sekarang, dan anda boleh pergi. Sekiranya tidak berjaya, anda selalu boleh melakukannya melalui Tetapan.

Lancarkan menu Tetapan dan arahkan ke Kebolehcapaian. Pilih VoiceView, yang seharusnya menjadi pilihan kedua di bawah Kebolehcapaian. Pilih VoiceView sekali lagi dan tetingkap skrin penuh muncul bersama butang untuk mematikannya.

matikan suara firestick

Sorot butang Matikan, klik padanya, dan suara wanita akan memberitahu anda bahawa ia telah dimatikan. Anda kini boleh kembali ke menu VoiceView dan periksa apakah pilihan tersebut ditetapkan ke Mati.

pandangan suara

Petua dan Trik Suara

Selain membaca dengan kuat, VoiceView dapat meningkatkan pengalaman menu-hopping anda dengan memberikan keterangan teks di layar. Ciri ini dinamakan Review Mode. Ia diaktifkan apabila anda menekan butang Menu selama kira-kira dua saat.

Dengan Mod Ulasan dihidupkan, anda boleh menggunakan butang arah untuk memilih teks dan, tentu saja, beralih antara menu. Contohnya, butang Atas dan Bawah memilih potongan teks, seperti maklumat mengenai video, dan butang Kiri dan Kanan menggerakkan anda melalui menu yang berbeza.

Sekiranya anda ingin melepaskan Mod Ulasan, tahan butang Menu sekali lagi dan ia akan mati.

Catatan: Apabila anda memilih sekeping teks, VoiceView memberitahu anda "Item tidak dapat dipilih." Walau bagaimanapun, Mod Ulasan membaca / menerangkan bahagian teks untuk anda.

Lebih banyak pada Butang Menu

Anda boleh mendapatkan penerangan orientasi dan petua navigasi dengan menekan butang Menu ketika VoiceView aktif. Yang mengatakan, kali ini, anda hanya menekan butang, tidak menahannya.

Sebagai contoh, satu tekan memberitahu anda maklumat item, jika ada. Menekan dua kali butang menunjukkan pilihan tambahan untuk item yang dipilih.

Trik kemas: Apabila anda melibatkan Mod Ulasan, menekan butang Menu mengaktifkan VoiceView untuk mengeja perkataan yang dipilih.

Menukar Keutamaan VoiceView

Amazon Firestick memberi anda pilihan untuk menyesuaikan tetapan VoiceView tertentu. Masih belum ada cara untuk mengubah suara atau aksen, tetapi anda dapat mengubah kelajuan membaca, suara dan kelantangan suara, dll.

Untuk melakukannya, anda perlu mengakses menu VoiceView dari Firestick Settings. Berikut adalah peringatan ringkas mengenai cara melakukannya sebelum anda memeriksa semua tetapan VoiceView.

Tetapan> Kebolehcapaian> Paparan Suara

Berikut adalah pilihan yang boleh anda ubah:

  1. Kelantangan Bunyi - Secara lalai, Volume Bunyi ditetapkan kepada 40% dari keseluruhan tahap kelantangan yang anda pilih. Ini merujuk kepada bunyi maklum balas seperti klik dan loncatan dan anda boleh mengurangkannya atau mematikannya sepenuhnya.
  2. Isipadu Ucapan - Tahap lalai adalah sama dengan Volume Bunyi dan anda boleh menaikkan atau menurunkannya mengikut kehendak anda. Ini mempengaruhi seberapa keras wanita itu bercakap.
  3. Kelajuan Membaca - Mengapa tidak bermain-main sedikit dan meningkatkan kelajuan membaca wanita menjadi maksimum?
  4. Tahap Tanda Baca - Ya, VoiceView dapat membaca semua atau tidak ada tanda baca dari menu.
  5. Gema Utama - Pilihan ini menggema teks, watak, atau keduanya ketika anda menaipnya melalui papan kekunci maya. Gema aksara dihidupkan secara lalai dan anda boleh memilih Kata, Karakter, Karakter dan Kata, atau Tidak ada.

Butang Suara

Beberapa remote Firestick mempunyai butang Suara, yang mempunyai ikon mikrofon. Butang itu tidak ada kaitan dengan VoiceView, tetapi ia membolehkan anda mengeluarkan arahan suara ke peranti anda.

Tekan ke bawah untuk membangunkan Alexa dan beritahu apa yang anda mahu lakukan. Anda boleh menggunakannya untuk mencari, memainkan video, melompat ke menu, dan banyak lagi.

Berhenti Mendengar Suara

Untuk merakam, tekan dan tahan butang Menu dan Kembali untuk mematikan atau menghidupkan VoiceView - itu semudah itu. Adakah suara di Firestick anda menyala secara tiba-tiba? Adakah anda mungkin menganggapnya lebih berguna daripada menjengkelkan? Beri komen di bawah dan kongsi pengalaman anda dengan seluruh komuniti.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found