Cara Mematikan & Melumpuhkan Google Sekarang

Google Now adalah usaha raksasa mesin pencari untuk memperibadikan pengalaman telefon pintar anda dengan mengenali anda dan cara anda menggunakan telefon anda. Bagi sesetengah orang, ini adalah penolong penting yang menawarkan akses cepat ke aplikasi, berita, hasil sukan, maklumat lalu lintas, atau banyak perkara lain yang sering digunakan. Bagi yang lain, penyerang privasi tidak mempunyai perniagaan di telefon mereka.

Cara Mematikan & Melumpuhkan Google Sekarang

Sekiranya anda berada di kem terakhir, saya akan menunjukkan kepada anda cara menonaktifkan Google Now.

Google Now dan Google Now on Tap dirancang untuk menawarkan nilai tambah pada telefon Android. Mereka memberikan maklumat berdasarkan aplikasi apa pun yang anda buka pada masa itu. Tekan butang Laman Utama dari dalam aplikasi dan kad Google Now muncul di bahagian bawah skrin. Sebilangan orang menyukai elemen tambahan ini, sementara yang lain tidak.

Dengan berita bahawa Google Now tidak lama lagi akan dikeluarkan dari Play Store dan secara beransur-ansur dihentikan, sekarang mungkin saat yang tepat untuk membuang diri dari keseluruhannya.

Cara melumpuhkan Google Now2

Lumpuhkan Google Now

Terdapat beberapa cara untuk melumpuhkan Google Now. Sebilangan besar proses bergantung pada jenis peranti yang anda miliki. Sekiranya anda menggunakan telefon pintar dengan UI pengeluar seperti TouchWiz untuk Samsung, Google Now tidak akan diaktifkan melainkan anda mengaktifkannya sendiri. Sekiranya anda menggunakan telefon Nexus atau Pixel yang menjalankan Marshmallow atau lebih tinggi, Google Now kemungkinan akan diaktifkan secara lalai.

Untuk telefon dengan tindanan pengeluar, inilah yang anda lakukan:

 1. Pilih Apl dan Google.
 2. Pilih ikon Google dan tiga baris menu di kiri atas.
 3. Pilih Suapan Anda (atau Sekarang Ketuk untuk versi Android yang lebih lama).
 4. Togol tetapan ke dalam tetingkap seterusnya.

Dan inilah yang anda lakukan untuk telefon tanpa tindanan pengeluar:

 1. Tahan butang Laman Utama anda untuk mengakses Google Now.
 2. Tatal ke bawah tetingkap Google Now sehingga tiga titik menu muncul di kanan bawah.
 3. Ketuk untuk mengakses Tetapan dan pilih Sekarang di Ketuk.
 4. Togolnya hingga mati.

Setelah dinyahaktifkan, apabila anda menekan butang Laman Utama anda, anda akan melihat versi Google Now yang lama.

Cara melumpuhkan Google Now3

Dayakan Google Now

Sekiranya anda mendapati bahawa anda salah menilai Google Now dan tidak dapat hidup tanpa sedikit sebanyak bantuan pada telefon anda dan masih memasang Google Now, anda boleh mengaktifkannya dengan cepat dengan membalikkan prosedur di atas.

 1. Pilih Tetapan dan Aplikasi.
 2. Pilih Google dan kemudian ikon menu tetapan tiga baris.
 3. Pilih Tetapan dan Sekarang Ketuk (atau Suapan Anda pada versi Android yang lebih baru).
 4. Hidupkan tetapan ke hidup.

Sekiranya telefon anda mempunyai persediaan yang berbeza dengan ini, lihat panduan ini untuk mengaktifkan Google Now. Walaupun Android cuba membuat perkara mudah, beberapa pengeluar dan versi Android yang lebih lama berfungsi berbeza. Sekiranya menu anda berbeza dari arahan ini, terokai tetapan Google anda dan beritahu kami di mana anda menjumpainya dalam komen di bawah untuk membantu pengguna lain.

Gantikan Google Sekarang

Dengan kehancuran yang hampir tiba (atau jika anda tidak menyukainya) anda boleh mengganti Google Now dengan pelancar tersuai jika anda mahu. Terdapat beberapa pelancar di pasaran, dan semuanya sangat bagus dalam apa yang mereka lakukan. Menggantikan pelancar sangat mudah.

 1. Cari pelancar baru dari Google Play Store.
 2. Muat turun dan pasang pelancar pada peranti anda.
 3. Tetapkan pelancar baru menjadi lalai apabila diminta.
 4. Gunakan pelancar baru anda

Terdapat banyak pelancar alternatif yang bagus tetapi saya sangat menyukai Nova Launcher, Action Launcher 3, dan Evie Launcher. Lakukan sedikit kajian, dan anda boleh mendapatkannya yang sesuai untuk anda dalam masa yang singkat.

Pelancar Nova

Nova Launcher adalah salah satu alternatif Google Now yang terkenal di luar sana sekarang. Ia licin dan cepat, dan sesederhana atau sesederhana yang anda mahukan. Ia dapat mengubah UI telefon anda sepenuhnya, termasuk kertas dinding, ikon, rupa, dan nuansa. Pergerakan lancar, tindak balas pantas, dan pasukan pengembangan berada di puncak kelas mereka.

Pelancar Tindakan 3

Action Launcher 3 dinilai hampir sama dengan Nova Launcher. Ia menggunakan reka bentuk yang selesa dan rata yang membolehkan akses cepat ke aplikasi yang paling sering anda gunakan dan semua tetapan telefon yang anda mahukan. Ia juga mudah untuk disiapkan dan dikonfigurasi, dan ia menawarkan sejumlah pilihan untuk penampilan dan nuansa UI.

Pelancar Evie

Evie Launcher adalah pelancar baru yang lebih ringkas daripada Nova Launcher, tetapi tidak kurang menyenangkan untuk digunakan. Skrin utama hanya empat ikon pelancaran pantas dan bar carian. Leret ke bawah untuk mengakses fungsi carian dan geser ke atas untuk mengakses laci aplikasi. Walaupun terdapat sedikit persilangan antara swipe dan pemberitahuan ini, namun sangat mudah untuk dikendalikan.

Google Now telah menjadi ruji telefon Android selama bertahun-tahun, baik atau buruk. Sekiranya anda lebih suka hidup tanpanya atau menarik diri daripadanya sementara anda boleh untuk mengelakkan diri daripada tersinggung ketika dihentikan di kemudian hari, sekarang sekurang-kurangnya anda tahu cara melumpuhkan Google Now, dan anda bahkan boleh menggantinya dengan sesuatu yang lebih baik.

Recent Posts