Cara Mematikan Waktu Skrin pada iPhone atau iPad

Apple iOS 12 memperkenalkan ciri baru untuk iPhone dan iPad yang dipanggil Masa Skrin yang membantu anda memantau dan mengehadkan masa skrin anda, yang dapat anda tetapkan sendiri atau sebagai "kawalan ibu bapa" untuk membatasi masa anak-anak anda dan mengehadkan aplikasi apa yang dapat mereka gunakan pada peranti anda.

Cara Mematikan Waktu Skrin pada iPhone atau iPad

Pengguna mempunyai pilihan untuk menetapkan Waktu Skrin sebagai ibu bapa atau sebagai pengguna umum. Walaupun anda mungkin mahu mematikan Waktu Skrin, itulah yang akan ditunjukkan oleh artikel ini kepada anda cara melakukannya.

Apakah Masa Skrin?

Waktu Layar adalah sebahagian daripada usaha Apple untuk menangani kecanduan telefon pintar dan tablet, mengesan bagaimana anda menghabiskan masa ketika menggunakan iPhone dan iPad.

Ini memantau berapa lama anda menggunakan aplikasi atau kategori aplikasi tertentu, dan membolehkan anda menetapkan sekatan yang diharapkan dapat membantu anda mengembangkan hubungan yang lebih sihat dengan peranti dan aplikasi mudah alih anda. Sebagai kawalan ibu bapa, Waktu Skrin dapat membantu anda membantu anak-anak anda menjalin hubungan yang lebih sihat dengan peranti dan aplikasi.

Seperti yang dijelaskan oleh Apple mengenai masalah yang ditangani oleh Time Screen:

Memberi peluang kepada pelanggan untuk mengetahui bagaimana mereka menghabiskan masa dengan aplikasi dan laman web, Waktu Layar membuat Laporan Aktiviti harian dan mingguan yang terperinci yang menunjukkan jumlah masa yang dihabiskan seseorang dalam setiap aplikasi yang mereka gunakan, penggunaannya di seluruh kategori aplikasi, berapa banyak pemberitahuan yang mereka terima dan berapa kerap mereka mengambil iPhone atau iPad mereka. Dengan memahami bagaimana mereka berinteraksi dengan peranti iOS mereka, orang dapat mengendalikan berapa banyak masa yang mereka habiskan di aplikasi, laman web, atau kategori aplikasi tertentu.

Sebagai contoh, pengguna dapat mengehadkan jumlah masa yang dibenarkan oleh iOS untuk mengakses Facebook, menjadualkan waktu henti setiap malam yang menyekat akses ke permainan, atau bahkan menyekat akses ke laman web dan aplikasi tertentu sepenuhnya untuk membantu anda mengelakkan godaan.

Walaupun anda tidak mahu menetapkan sekatan sebenar, Masa Skrin masih akan menyediakan carta yang memperincikan berapa banyak masa yang anda habiskan menggunakan pelbagai kategori aplikasi dan perkhidmatan.

matikan iphone masa skrin

Tetapi tidak setiap pengguna iPhone atau iPad memerlukan ciri seperti Waktu Skrin atau mungkin mahu mematikannya buat sementara waktu. Ini juga boleh menjadi masalah privasi, bukan dari Apple tetapi dalam arti bahawa sesiapa yang mempunyai akses ke peranti anda dapat melihat aplikasi mana yang anda gunakan dan berapa lama anda menggunakannya.

Bagi mereka yang tidak memerlukan atau menginginkan Waktu Skrin, artikel TechJunkie ini akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk mematikan Waktu Skrin pada iOS 12 pada iPhone atau iPad anda.

Matikan Masa Skrin pada iPhone atau iPad anda

Pertama, nota penting: apabila Waktu Skrin diaktifkan pertama kali, ia dapat dikonfigurasikan untuk orang dewasa atau kanak-kanak. Sekiranya ia dikonfigurasi untuk kanak-kanak, anda memerlukan kod laluan orang dewasa untuk mematikan Waktu Skrin.

  1. Dari iPhone atau iPad anda, ketik Tetapan.

  2. Kemudian ketik Masa Skrin.

  3. Leret ke bawah ke bawah senarai dan pilih Matikan Masa Skrin.
  4. Masukkan kod laluan Masa Skrin anda apabila telefon anda memintanya.
  5. Ketik Matikan Masa Skrin sekali lagi untuk mengesahkan

Dengan Waktu Skrin dilumpuhkan, peranti iOS anda tidak akan melacak waktu penggunaan aplikasi anda dan sebarang had atau batasan berdasarkan tetapan Waktu Skrin akan dicabut pada peranti anda.

Namun, perhatikan bahawa dari perspektif privasi, penggunaan aplikasi masih dapat dilihat melalui maklumat Kesihatan dan Penggunaan Bateri dalam Tetapan iOS, yang mana anda dapat mempelajari lebih lanjut mengenai membaca Cara Menggunakan Maklumat Penggunaan iPhone 12 dan Maklumat Kesihatan Bateri.

Hidupkan Waktu Skrin Kembali

Sekiranya anda kemudian memutuskan bahawa anda ingin menggunakan Waktu Skrin dan ciri-ciri yang berkaitan dengannya sekali lagi, anda boleh menghidupkannya kembali dengan menuju kembali ke Tetapan> Masa Skrin dan memilih Hidupkan Masa Skrin.

Anda perlu melalui keseluruhan proses penyediaan sekali lagi, dan sebarang data Waktu Skrin sebelumnya tidak akan dipulihkan.

Untuk artikel lengkap mengenai cara membatasi masa skrin anda, lihat Cara Mengehadkan Waktu Skrin Anda Di iPhone dan iPad.

Soalan Lazim

Waktu Layar Apple adalah penyelesaian terbaik untuk kawalan ibu bapa dan juga untuk menguruskan penggunaan anda sendiri. Tetapi, anda mungkin mempunyai lebih banyak soalan mengenai ciri tersebut. Itulah sebabnya kami memasukkan bahagian ini. Baca terus untuk jawapan kepada lebih banyak soalan anda mengenai Waktu Skrin.

Bagaimana saya mematikan kod laluan Masa Skrin saya?

Mematikan kod laluan Masa Skrin anda adalah mudah. Yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Tetapan pada iPhone anda dan ketik pada 'Waktu Skrin.' Tatal ke bawah dan ketuk 'Ubah Kod Laluan Waktu Skrin.' Kemudian, ketuk 'Matikan Kod Laluan Waktu Skrin.' Semasa timbul muncul, ketuk untuk mengesahkan bahawa anda ingin mematikan kod laluan.

Sudah tentu, anda boleh mematikan kod laluan dan membiarkan Waktu Skrin dihidupkan. Beberapa ciri tidak akan berfungsi, tetapi telefon anda tetap akan memantau aktiviti anda dan mengirimkan makluman penggunaan kepada anda.

Apakah Kod Laluan Waktu Skrin saya?

Oleh kerana ia adalah fungsi kawalan ibu bapa, anda perlu menetapkan kod laluan empat digit yang terpisah dari kod buka kunci skrin anda. Dengan andaian anda mengetahui kod laluan yang ada, anda sentiasa boleh menukar kod laluan anda mengikuti langkah-langkah di atas.

Cukup buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik ‘Waktu Skrin’. Seterusnya, ketuk ‘Ubah Kod Laluan Waktu Skrin’. Kemudian, ketuk ‘Ubah Kod Laluan Waktu Skrin’ sekali lagi. Masukkan kod laluan lama anda dan tetapkan yang baru.

Sekiranya anda lupa kod laluan Masa Skrin semasa, ikuti langkah yang sama seperti yang telah kami sebutkan tetapi ketuk ‘Lupa Kod Laluan’. Ketik ID Apple dan kata laluan, kemudian ikuti arahan untuk menetapkan semula Kod Laluan anda.

Adakah anda menggunakan Waktu Skrin pada peranti Apple anda? Sekiranya demikian, adakah anda menggunakannya untuk “kawalan ibu bapa, untuk membatasi masa skrin anda sendiri atau keduanya? Mohon kami mengenainya dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found