Cara Mematikan Garis Masa Paparan Tugas di Windows 10

Paparan Tugas Windows 10 pada awalnya menunjukkan kepada pengguna aplikasi terbuka dan desktop maya mereka. Tetapi pada awal tahun ini dengan peluncuran Windows 10 Versi 1803, syarikat itu menambahkan ciri baru ke Task View yang disebut Timeline.

Selain menunjukkan tetingkap dan desktop aplikasi terbuka anda, Garis Waktu Tugas Tugas menyimpan rekod mengenai apa yang anda adakah dalam aplikasi tersebut. Contohnya, laman web mana yang anda lawati di Edge, dokumen mana yang anda edit di Word, dan gambar mana yang anda lihat di aplikasi Foto.

Jenis maklumat ini sangat berguna - misalnya, "artikel apa yang saya baca petang semalam?" - tetapi ini juga boleh menjadi masalah privasi yang serius, terutamanya jika anda berkongsi akaun yang sama dengan pengguna lain atau membiarkan komputer anda tidak terkunci di rumah atau pejabat bersama. Garis masa juga "menghalangi jalan" bagi pengguna yang lebih suka susun atur Task View tradisional yang sederhana hanya untuk aplikasi dan desktop mereka.

Syukurlah, ciri Garis Masa adalah pilihan, jadi berikut adalah cara mematikan Garis Masa Tampilan Tugas di Windows 10. Perhatikan bahawa kami menggunakan Windows 10 1803 ke arah ini. Prosesnya mungkin berbeza pada versi Windows yang akan datang, jadi beritahu kami di komen jika anda melihat perubahan.

Cara Mematikan Garis Masa Paparan Tugas di Windows 10

Matikan Garis Masa

  1. Lancarkan aplikasi Tetapan dan pilih Privasi.
  2. privasi tetapan windows 10

  3. Dari menu Privasi, pilih Sejarah Aktiviti di bar sisi.
  4. matikan garis masa paparan tugas

  5. Untuk mematikan Garis Masa sepenuhnya dan mengelakkan aktiviti anda dilacak dan diselaraskan dengan peranti Windows 10 anda yang lain, hapus centang kedua kotak di bawah Sejarah Aktiviti.
  6. Cari akaun pengguna anda di bahagian bawah tetingkap dan gunakan suis togol untuk mematikan perkongsian aktiviti.
  7. Akhirnya, untuk membersihkan sebarang data aktiviti yang ada, klik Jelas butang dan sahkan apabila diminta.

Setelah anda mematikan semua bentuk aktiviti dan penjejakan aktiviti, ciri Garis Masa akan dilumpuhkan dan anda hanya akan melihat antara muka Task View lama yang biasa apabila anda mengklik butang Task View pada bar tugas atau menggunakan pintasan papan kekunci Kekunci Windows + Tab.

Recent Posts