Cara Mematikan Skrin Sentuh pada Chromebook

Chromebook adalah peranti yang hebat, jika anda tidak memerlukan komputer riba yang dapat menangani program yang menuntut. Sekiranya anda menggunakan pengalaman penyemak imbas, mendapatkan Chromebook adalah idea yang bernas. Walau bagaimanapun, beberapa ciri boleh menjadi terlalu banyak.

Skrin sentuh adalah contoh utama. Baik untuk penyemakan imbas yang mudah dan menjadikan kombinasi navigasi seperti telefon pintar dan komputer riba yang hebat. Namun, anda mungkin ingin mematikan skrin sentuh dan pad sentuh pada Chromebook anda pada masa-masa tertentu. Nasib baik, Google memikirkan ini dan menjadikan menghidupkan / mematikan skrin sentuh sangat mudah.

Inilah cara menangani skrin sentuh dan pad sentuh, serta beberapa petua pad sentuh tambahan.

Mengapa Melumpuhkan Skrin Sentuh?

Mempunyai skrin sentuh pada komputer riba sangat bagus. Anda dapat menggunakan layar tanpa menggunakan pad sentuh, sementara masih dapat mengetik menggunakan papan kekunci. Namun, ada kalanya anda ingin menunjuk ke arah layar dan tidak berlaku apa-apa. Inilah sebabnya mengapa Google telah membuat pilihan untuk mematikan dan menghidupkannya sesuka hati.

matikan skrin sentuh pada chromebook

Mengapa Melumpuhkan Pad Sentuh?

Katakan bahawa anda menggunakan ciri skrin sentuh dan bukannya pilihan pad sentuh. Atau mungkin anda telah memasukkan tetikus biasa ke Chromebook anda. Sesekali, anda tidak sengaja menyentuh pad sentuh semasa menaip dan penunjuk akan bergerak menjengkelkan. Lebih teruk lagi, anda mungkin mengklik dan melakukan tindakan yang tidak anda mahu lakukan.

Inilah sebabnya mengapa ciri pad sentuh dapat dihidupkan atau dimatikan dengan mudah di Chromebook.

Melumpuhkan Skrin Sentuh / Pad Sentuh

Chromebook tidak seperti komputer riba biasa anda. Mereka mempunyai ciri yang lebih sederhana daripada peranti Windows dan MacBook. Sebenarnya, kebanyakan penyesuaian dilakukan dari penyemak imbas Chrome sebenar di komputer riba. Ini mungkin terdengar agak menjengkelkan, tetapi ia pasti menambah aspek kesederhanaan di sini.

  1. Untuk mematikan skrin sentuh dan / atau pad sentuh, buka penyemak imbas Chrome di Chromebook anda.
  2. Kemudian, taip "chrome: // flags / # jalan pintas-abu-pintasan”Di bar alamat.
  3. Dari skrin seterusnya, cari Pintasan papan kekunci nyahpepijat. Mungkin akan diketengahkan.
  4. Klik Aktifkan untuk mengaktifkan pilihan ini.
  5. Sekarang, mulakan semula peranti dan gunakan Cari + Shift + T untuk mematikan fungsi skrin sentuh. Untuk mematikan fungsi pad sentuh, tekan Cari + Shift + P.

Petua Tambahan Mengenai Menggunakan Pad Sentuh

Nampaknya tidak begitu, tetapi pad sentuh Chromebook mempunyai lebih banyak fungsi daripada pad sentuh komputer riba biasa anda. Oleh itu, sebelum melumpuhkan pad sentuh selama-lamanya, periksa petua ini dan berikannya.

Untuk mengklik, ketik atau tekan separuh bawah pad sentuh. Untuk melakukan tindakan klik kanan, cukup tekan / ketuk pad sentuh menggunakan dua jari pada masa yang sama. Sebagai alternatif, tekan Alt dan kemudian klik / ketik dengan satu jari.

cara mematikan skrin sentuh pada chromebook

Untuk menatal, letakkan dua jari pada pad sentuh dan gerakkan ke kiri / kanan untuk melakukan tatal mendatar atau ke atas / bawah untuk melakukan tatal menegak.

Sekiranya anda ingin kembali ke halaman yang anda buka, sapu ke kiri dengan dua jari. Leret ke kanan menggunakan dua jari untuk maju.

Untuk melihat semua tingkap yang terbuka, gunakan tiga jari dan sapu ke bawah atau ke atas.

Untuk menutup tab, arahkan penunjuk anda ke atasnya dan ketuk / klik pad sentuh menggunakan tiga jari. Untuk membuka pautan web di tab baru, arahkan kursor ke pautan dan ketuk / klik pad sentuh menggunakan tiga jari. Leret ke kiri / kanan menggunakan tiga jari untuk beralih antara beberapa tab.

Akhirnya, untuk memindahkan item dari titik A ke titik B, klik dan tahan menggunakan satu jari. Kemudian, seret item ke lokasi yang diingini.

Untuk menukar cara pad sentuh berfungsi, pergi ke Tetapan dan ubah tetapan di Pad sentuh / Pad sentuh dan tetikus bahagian.

Mematikan Skrin Sentuh dan Pad Sentuh

Seperti yang anda lihat, mematikan skrin sentuh dan pad sentuh pada Chromebook anda cukup mudah. Yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan pilihan pintasan papan kekunci Debugging. Beralih antara pad sentuh dan skrin sentuh dan gunakan petua yang disebutkan untuk pengalaman menyemak imbas yang lancar di Chromebook anda.

Adakah anda menganggap tutorial ini berguna? Adakah anda belajar bagaimana menggunakan skrin sentuh dan pad sentuh pada Chromebook anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Dan jangan takut untuk mengemukakan sebarang pertanyaan atau menambah petua tambahan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found