Cara Mematikan Suara di Amazon Fire Tablet

Barisan tablet dan peranti Fire dari Amazon membentuk beberapa tawaran kegemaran kami dalam bidang teknologi sekarang. Sama ada anda melihat kotak set-up TV Fire 4K mereka, barisan pembesar suara Amazon Echo mereka yang sangat murah dengan Alexa diaktifkan untuk bantuan suara, atau siri tablet Fire mereka yang boleh dibeli dengan harga di bawah $ 200, ada banyak suka dengan alat Amazon jika anda berbelanja dengan bajet. Fire 7, tersedia hanya dengan harga $ 50 dan kadangkala dijual dengan harga hanya $ 30, adalah tablet murah terbaik yang boleh anda beli hari ini. Fire HD 8 dan HD 10 hanya menambah pengalaman itu, dengan pemproses yang lebih baik, paparan yang lebih tajam dan lebih besar, dan pembesar suara yang lebih baik tersedia mulai masing-masing dengan harga hanya $ 80 dan $ 150. Ini adalah beberapa tablet yang murah, dan ini menunjukkan bahawa hanya kerana peranti itu murah tidak bermaksud ia tidak akan berfungsi dengan baik dalam jangka masa panjang.

Cara Mematikan Suara di Amazon Fire Tablet

Sudah tentu, Amazon menggunakan perisian tersuai mereka sendiri pada tablet ini untuk memberikan pengalaman pertama kepada pengguna mereka di Amazon, dan itu termasuk membuat sendiri alat aksesibiliti mereka sendiri yang ditambahkan ke perisian. Fire OS juga didasarkan pada Android, yang sendiri memiliki beberapa pilihan aksesibilitas, yang menjadikannya sempurna untuk pengguna yang perlu menyesuaikan pengalaman mereka dengan tablet. Sama ada anda perlu menyesuaikan ukuran fon pada peranti anda, mengaktifkan teks kontras tinggi, atau menyesuaikan warna pada paparan anda untuk menebus kebutaan warna. Terdapat banyak alat kebolehcapaian untuk dipilih dan dipilih pengguna, yang sangat bagus ketika anda mencari kaedah untuk memastikan peranti anda berfungsi dengan cara yang dirancang untuk pengguna.

Sayangnya, tetapan ini kadang-kadang diaktifkan secara tidak sengaja, dan boleh menimbulkan masalah bagi pengguna yang hanya ingin menggunakan tablet Fire mereka tanpa tetapan aksesibilitas tambahan dihidupkan. Sekiranya tablet Amazon Fire anda tiba-tiba membaca kandungan yang dipaparkan di skrin anda dengan kuat, anda mungkin mengaktifkan Pembaca Skrin secara tidak sengaja. Apa sebenarnya pembaca skrin, dan bagaimana anda boleh melumpuhkannya agar tidak berjalan di tablet anda? Mari selami dan lihat bagaimana menghentikan program agar tidak berjalan di peranti Fire anda.

Apa itu Pembaca Skrin VoiceView?

Pada intinya, Pembaca Skrin VoiceView dan pilihan aksesibilitas pendampingnya, yang dikenali sebagai Explore by Touch, dirancang untuk membantu pengguna yang mengalami kesukaran melihat paparan untuk menggunakan peranti Amazon Fire mereka. Pembaca Skrin, juga dikenali sebagai VoiceView, dilumpuhkan secara lalai, kerana kebanyakan pengguna tidak memerlukan atau menginginkan peranti mereka membaca semuanya di paparan mereka. Pembaca Skrin diakses dengan masuk ke menu tetapan pada perangkat anda dan menatal ke kategori Sistem, kemudian memilih Aksesibilitas. Di sinilah anda akan menemui beberapa pilihan yang digariskan di atas, termasuk, di bahagian atas paparan, pilihan Pembaca Skrin VoiceView. Apabila VoiceView diaktifkan, ia memiliki semua jenis tetapan dan pilihan, bersama dengan tutorial yang menunjukkan cara menggunakan fitur tersebut. Kami akan membincangkan sedikit perkara ini di bahagian bawah artikel.

VoiceView, pada intinya, akan membaca teks yang dipilih di paparan anda. Sekiranya tablet anda menonjolkan ikon dan teks dengan kotak hijau, kemudian membaca maklumat itu dengan kuat, anda mungkin mengaktifkan mod Pembaca Skrin pada peranti anda secara tidak sengaja. Anda juga dapat mengetahui bahawa mod ini telah diaktifkan pada peranti anda apabila anda melihat ikon persegi di sudut kiri atas panel pemberitahuan anda di bahagian atas paparan. Sekiranya Pembaca Skrin diaktifkan, anda mungkin akan mengalami kesukaran untuk menavigasi tablet anda, terutamanya jika anda tidak bermaksud menghidupkan Pembaca Skrin dan tidak dapat menavigasi tablet dengan betul dengan mengetuk dan meleret. Dalam mod ini, sapu dan ketukan biasa anda tidak mengaktifkan ciri tradisional peranti. Ini dibentangkan dalam tutorial yang disediakan untuk Pembaca Skrin, tetapi jika mod secara tidak sengaja diaktifkan oleh anda atau ahli keluarga yang lain, sepertinya mustahil untuk mematikan mod dengan betul.

Cara Melumpuhkan Paparan Suara

Sekarang anda sudah biasa dengan mod yang telah diaktifkan pada tablet Fire anda, anda dapat mengambil langkah yang tepat untuk mematikan Screen Reader pada perangkat anda dan mengembalikannya ke pengaturan yang tepat. Ini tidak memerlukan pemulihan apa pun dari pihak anda, dan juga tidak memerlukan anda untuk menghapus data dari peranti Fire anda sepenuhnya. Sebaliknya, anda perlu menyelami menu tetapan anda untuk mematikan mod dengan betul. Ini memerlukan pemahaman tentang cara menavigasi Pembaca Skrin dengan betul, tetapi jangan risau — kami telah memberikan panduan yang tepat untuk setiap langkah di bawah. Langkah-langkah ini dilakukan pada peranti yang menjalankan Fire OS 5.6.0.0, versi terbaru Fire OS sebagai tulisan.

Mulakan dengan menavigasi ke skrin utama anda. Sekiranya anda menggunakan aplikasi yang tidak diketahui, ketuk sekali pada butang utama di bahagian bawah peranti anda untuk memilih butang berwarna hijau (anda mungkin akan mendengar tablet anda mengatakan "butang Laman Utama"). Setelah butang dipilih dengan warna hijau, ketik dua kali di mana sahaja pada skrin untuk pulang ke rumah. Sekiranya anda berada di skrin kunci peranti anda, ketuk ikon buka kunci di bahagian bawah peranti anda, kemudian ketik dua kali di mana sahaja pada peranti. Akhirnya, jika peranti anda terkunci dan anda berada di skrin kunci, anda harus mengetuk ikon kunci di bahagian bawah peranti anda, kemudian ketik dua kali pada paparan untuk memuatkan input kunci. Masukkan PIN atau kata laluan anda dengan memasukkan kata laluan anda di layar. Anda tidak perlu mengetuk dua kali untuk mengaktifkan nombor, tetapi tablet akan membaca kata laluan anda dengan kuat. Sekiranya anda berada di kawasan atau situasi yang sensitif dan anda tidak mahu pengguna lain mendengar PIN anda, tunggu sehingga anda berada di kawasan yang selamat. Akhirnya, jika anda memasukkan nombor yang salah dan perlu menghapus nombor yang dipaparkan, ketik sekali pada ikon ruang belakang, kemudian ketik dua kali pada skrin.

Sebaik sahaja anda berada di skrin utama setelah mengikuti langkah-langkah di atas, gunakan tiga jari untuk meleret ke bawah dari bahagian atas paparan anda. Ini akan membuka dulang pemberitahuan dan tetapan pantas untuk tablet anda. Sekiranya anda menggunakan satu atau dua jari, ini tidak akan berfungsi. Sekarang, anda akan melihat pemberitahuan VoiceView pada peranti anda, yang menunjukkan bahawa VoiceView saat ini diaktifkan pada peranti anda. Ketuk pemberitahuan ini untuk memilih pilihan, kemudian ketuk dua kali di mana sahaja di skrin untuk membuka tetapan Pembaca Skrin VoiceView. Tablet Amazon Fire anda harus memilih pilihan teratas secara automatik, berlabel "VoiceView". Sekiranya pilihan ini tidak dipilih, ketuk sekali untuk menyorot pilihan dengan warna hijau. Apabila pilihan ini telah dipilih, ketuk dua kali di mana sahaja di skrin untuk mematikan VoiceView. Mesej akan dipaparkan di peranti anda yang memberi tahu anda bahawa VoiceView akan dimatikan. Ketuk sekali pada butang lanjutkan, kemudian ketuk dua kali di mana sahaja di skrin untuk mengesahkan pilihan anda. Tablet Fire anda akan memberitahu anda bahawa VoiceView sedang keluar, dan peranti anda akan kembali ke skema kawalan biasa.

Sekiranya, atas sebab apa pun, anda sukar mengakses dulang pemberitahuan, anda juga boleh mematikan pembaca skrin dengan memuatkan tetapan peranti anda. Gunakan langkah-langkah di atas untuk mendapatkan akses ke skrin utama. Kemudian, dengan satu ketukan, pilih ikon Tetapan pada peranti anda untuk menyorotnya, kemudian ketik dua kali pada paparan untuk membuka aplikasi. Ini menimbulkan masalah yang unik: pilihan aksesibilitas berada di bahagian bawah paparan, yang bermaksud sukar untuk mencapai bahagian bawah halaman tetapan tempat pilihan aksesibilitas disimpan. Sekiranya anda cuba menatal dengan satu jari, anda akan mendapati bahawa tidak ada yang berlaku. Sebaliknya, gunakan tiga jari untuk menatal ke bahagian bawah paparan, kemudian ketuk menu Aksesibiliti. Ketik dua kali untuk membuka menu Kebolehcapaian, kemudian pilih VoiceView pada menu ini. Ketik dua kali sekali lagi, kemudian ikuti arahan di atas untuk mematikan VoiceView.

Cara Mengawal VoiceView

Walaupun anda mungkin datang ke artikel ini untuk mengetahui petunjuk yang betul untuk mematikan utiliti, masih ada idea yang baik untuk mempunyai beberapa pemahaman tentang bagaimana kawalan untuk Pembaca Skrin berfungsi, jika hanya supaya mudah dilumpuhkan jika pernah -mengaktifkan. Berikut adalah panduan ringkas untuk mengawal tablet anda semasa berada dalam Mod Pembaca Skrin:

  • Mengaktifkan Pembaca Skrin: Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana Paparan Suara dapat diaktifkan pada peranti anda jika anda tidak pernah masuk ke menu tetapan untuk mengaktifkannya. Tidak hairan lagi: VoiceView telah mengaktifkan pintasan supaya tetapan dapat dihidupkan dengan mudah tanpa perlu memasuki menu tetapan. Untuk mengaktifkan Pembaca Skrin, tekan dan tahan butang kuasa peranti sehingga mesej mematikan muncul di peranti anda. Setelah peranti anda berbunyi lembut, tekan dan tahan dua jari ke bawah pada paparan selama lima saat. Anda akan mendengar suara yang memberitahu anda untuk terus menekan jari untuk mengaktifkan VoiceView; lepaskan jari anda untuk membatalkan pengaktifan mod atau terus menekan jari anda untuk menyelesaikan proses mengaktifkan alat. Jalan pintas ini hanya berfungsi untuk mengaktifkan tetapan; anda masih perlu mengikuti langkah di atas untuk melumpuhkannya.

  • Memilih ikon dan tindakan: Untuk memilih apa sahaja pada peranti anda, ketuk ikon atau butang sekali, kemudian ketuk dua kali di mana sahaja di skrin anda. Ini akan mengaktifkan setara dengan satu ketukan dalam penggunaan biasa.
  • Menatal: Seperti yang kita bahas di atas, anda harus menggunakan tiga jari untuk menggesek pada paparan anda dan bukan hanya satu.
  • Meleret ke bawah baki pemberitahuan dan tetapan cepat: Sekali lagi, gunakan sapu tiga jari anda untuk mengaktifkan menu dari bahagian atas paparan.
  • Pulang ke rumah: Leret ke atas, lalu ke kiri, menggunakan satu jari (ini tidak akan berfungsi jika anda sudah pulang).
  • Menggunakan papan kekunci: Sekiranya anda mempunyai kata laluan pada peranti anda dan perlu membuka kuncinya, anda perlu menggunakan papan kekunci. Untuk melakukan ini, tekan dan tahan jari anda ke bawah pada peranti dan tatal huruf di papan kekunci anda sehingga anda menemui kunci yang sesuai yang anda inginkan, kerana VoiceView membaca kembali huruf-huruf di layar anda. Lepaskan jari anda dari paparan ketika Anda mencapai huruf yang benar, kemudian beralih ke watak berikutnya.

Anda boleh mendapatkan senarai lengkap arahan untuk mengawal Pembaca Skrin VoiceView di laman sokongan Amazon di sini. Tetapan ini untuk tablet generasi ketiga mereka, tetapi kawalannya masih berfungsi seperti yang diharapkan.

***

VoiceView dan rangkaian aksesibilitas Amazon yang lain adalah tambahan yang bagus untuk alat yang lebih hebat lagi, yang membolehkan sesiapa sahaja menggunakan peranti tanpa mengira kecacatan fizikal. Walaupun Amazon melakukan pekerjaan yang baik untuk mencapai keseimbangan antara dapat mengaktifkan VoiceView dengan mudah dan memastikannya tidak diaktifkan secara tidak sengaja. Namun, kesilapan dapat dilakukan, dan menemukan tablet anda di VoiceView dapat menjadi pengalaman yang mengecewakan jika Anda tidak terbiasa dengan fungsinya. VoiceView mengubah segala-galanya mengenai konsep asas tablet anda, yang bermaksud anda pada dasarnya perlu mempelajari semula cara menggunakan peranti anda untuk mematikan tetapannya. Mudah-mudahan, panduan ini telah membantu anda mematikan fungsi pada tablet Fire anda, yang membolehkan anda kembali ke penggunaan biasa, malah membantu anda belajar bagaimana mengawal Screen Reader jika diaktifkan sekali lagi secara tidak sengaja. Sekiranya anda masih menghadapi kesulitan mematikan VoiceView, beri tahu kami di komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found