Cara Mematikan Zelle dengan Wells Fargo

Zelle adalah kaedah cepat untuk menghantar dan menerima wang. Sekiranya bank anda menggunakan Zelle, anda boleh menggunakan aplikasinya. Tetapi jika tidak, masih boleh menggunakan fungsi ini melalui aplikasi perbankan Zelle pada telefon pintar anda. Walau bagaimanapun, aplikasi ini mungkin tidak berfungsi dengan baik lagi, atau anda telah menemui penyelesaian pemindahan wang yang lain. Sekiranya ini berlaku dan anda mahu mematikan Zelle, anda sudah sampai di tempat yang betul. Di bahagian berikut, kami akan memperincikan cara menghapus akaun Zelle dengan mudah.

Cara Mematikan Zelle dengan Wells Fargo

Memadamkan Akaun Zelle

Sekiranya anda pelanggan Wells Fargo, menghapus akaun Zelle akan membawa anda ke laman web bank. Inilah yang perlu anda lakukan:

Matikan Zelle Wells Fargo

 1. Pergi ke laman web Wells Fargo.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, anda akan melihat "Perkhidmatan Pelanggan". Ketuk padanya.
 3. Tatal ke bawah dan lihat di bawah "Topik sokongan Perkhidmatan Pelanggan". Klik pada "Ciri Mudah Alih."
 4. Sebaik sahaja anda melihat halaman baru terbuka, cari bahagian "Masih ada soalan?" di sebelah kanan.
 5. Di sini, klik tanda tambah di sebelah "Hubungi Kami" untuk menghubungi perkhidmatan pelanggan. Pengendali kemudian akan memberi arahan kepada anda mengenai cara menghapus akaun Zelle.

Begitu juga, jika anda pelanggan bank lain, anda tidak dapat menghapus akaun Zelle melalui aplikasi Zelle. Cari nombor hubungan bank anda, hubungi mereka, dan operator mereka akan memberitahu anda langkah seterusnya.

Sebab Pengguna Mahu Mematikan Zelle

Terdapat pelbagai sebab seseorang mungkin memutuskan untuk menghapus akaun Zelle mereka. Contohnya, anda mungkin telah menemui penyelesaian pembayaran lain yang anda sukai. Sebab berpotensi lain adalah penipuan dan penipuan yang dialami oleh beberapa pengguna Zelle. Namun, masalah penipuan dan penipuan adalah pengguna sering tidak menyedari bahawa mereka telah ditipu sehingga terlambat.

Salah satu penipuan yang paling biasa berlaku apabila anda membeli barang dari orang lain dalam talian. Ini adalah bahaya tertentu jika laman web yang anda gunakan tidak begitu terkenal. Anda cuba membeli sesuatu dan penjual mengatakan satu-satunya cara untuk meneruskan pembelian adalah dengan membayarnya melalui Zelle. Sekiranya anda sudah menggunakan aplikasinya, ini mungkin memerlukan beberapa minit. Namun, setelah transaksi selesai, anda menunggu produknya, tetapi mereka tidak akan pernah datang. Anda sedar bahawa anda telah ditipu.

Pengguna lain telah melaporkan menerima panggilan telefon dari orang yang mengaku bekerja di jabatan penipuan bank mereka. Apabila anda mendengar notis seperti itu, adalah wajar untuk mempercayai bahawa seseorang telah menipu anda dan bahawa bank anda, dengan betul, memberitahu anda. Apa yang lebih menyusahkan adalah kebanyakan penipu ini adalah profesional yang dapat menipu (meniru) nombor telefon bank anda. Perkara seterusnya yang anda ketahui, anda memberi mereka nama pengguna dan kata laluan yang mereka tuntut perlu melindungi akaun Zelle anda.

Malangnya, ini bukan kes rawak. Baru-baru ini terdapat lebih banyak penipuan, dan tidak banyak yang dapat dilakukan oleh seseorang. Pada dasarnya, Zelle tidak menawarkan perlindungan kepada pelanggan mereka sekiranya berlaku penipuan atau penipuan. Mereka berulang kali menyatakan bahawa mereka adalah perkhidmatan yang membolehkan anda membuat pembayaran digital dengan mudah dengan orang yang anda kenal dan percayai.

Melindungi Diri Anda dari Penipu

Banyak kisah dari orang yang pernah ditipu sebelum terdengar. Ini membuat ramai pengguna Zelle ketakutan. Nasib baik, ada langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk melindungi diri anda daripada penipu yang berpotensi. Inilah yang boleh anda lakukan:

 • Jangan dedahkan nama pengguna dan kata laluan anda kepada sesiapa sahaja melalui telefon. (Walaupun anda mengenali ID pemanggil.)
 • Kadang kala, anda akan menerima teks tanpa nama yang meminta anda memasukkan kod pengesahan. Kecuali anda telah menghantar maklumat kepada Zelle sebelumnya, anda tidak akan menerima perkara seperti itu. Ini adalah cara untuk penipu mengakses akaun, jadi jangan masukkan kod.
 • Sekiranya anda merancang untuk menggunakan Zelle, sediakan akaun sahaja. Atau, minta bank anda melakukannya untuk anda. Jangan biarkan orang lain membuat akaun anda, kerana ini berpotensi menimbulkan penipuan.

Zelle Wells Fargo

Batalkan Bayaran Wells Fargo Zelle

Sekiranya anda menyedari bahawa anda telah membuat pembayaran kepada orang yang salah, jangan putus asa. Masih ada kemungkinan anda boleh membatalkan pembayaran Wells Fargo Zelle. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan aplikasi Wells Fargo di telefon.
 2. Tulis nama pengguna dan kata laluan. Atau berikan ID Sentuh.
 3. Setelah selesai, anda akan melihat "Ringkasan Akaun".
 4. Ketuk "Kirim Wang dengan Zelle" di skrin utama.
 5. Anda akan melihat "Kirim" atau "Minta" wang. Namun, untuk membatalkan pembayaran, cari "Aktiviti" di bawahnya. Anda akan melihat papan "Aktiviti" dengan pembayaran anda.
 6. Untuk membatalkan pembayaran, ketuk "Tertunda".
 7. Setelah anda melakukannya, anda akan melihat nama penerima dan jumlah yang anda hantar. Di bawahnya, anda akan melihat butang "Batal". Ketuk untuk membatalkan pembayaran.

Catatan: Membatalkan pembayaran hanya mungkin dilakukan sekiranya orang lain belum menerima wang. Sekiranya mereka tidak menggunakan akaun Zelle, mungkin ada kelewatan menerimanya. Namun, jika mereka menggunakan Zelle, mereka akan mempunyai wang di akaun mereka semasa anda menghantarnya. Oleh itu, anda tidak dapat membatalkan pembayaran.

Lindungi Urus Niaga Anda

Sama ada anda tidak lagi menyukai Zelle atau bertukar ke perkhidmatan yang lain, anda boleh menghapus akaun yang anda gunakan untuk membuat transaksi. Walau bagaimanapun, tindakan tersebut memerlukan bantuan daripada bank anda. Cari nombor hubungan mereka dan hubungi mereka untuk membantu anda dengan langkah selanjutnya.

Tetapi jika anda memutuskan untuk terus menggunakan Zelle, pastikan untuk melindungi diri anda dari kemungkinan penipu. Bagaimana dengan anda? Mengapa anda mahu memadamkan Zelle? Adakah anda pernah ditipu? Kongsikan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found