Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Sony (2021)

Oleh itu, anda mempunyai TV pintar Sony yang baru? Hebat, anda dapat menikmati video kegemaran anda pada skrin Ultra-HD yang jernih! Salah satu yang terbaik mengenai perkara itu ialah terdapat puluhan tetapan yang berkaitan dengan pemutaran video di TV Sony anda, yang membolehkan anda menyesuaikan pengalaman anda agar sesuai dengan keperluan anda.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Sony (2021)

Artikel ini memfokuskan pada menghidupkan dan mematikan kapsyen tertutup (CC) untuk mendapatkan sari kata untuk video anda. Sony telah menjadikannya sangat mudah untuk mengaktifkan / mematikan CC. Tetapi jika anda hanya mengklik butang CC pada alat kawalan jauh, sari kata mungkin tidak dimainkan. Inilah sebabnya mengapa perlu melihat lebih dekat semua pilihan dan menu yang ada.

"Kapsyen Tertutup Disediakan Oleh ..."

Ketersediaan dan tetapan Kapsyen Tertutup bergantung pada peranti yang anda gunakan sebagai sumber video. Contohnya, TV anda mungkin disambungkan ke kotak set-top satelit, kabel, Amazon Fire Stick / TV, atau Apple TV. Sekiranya disambungkan melalui kabel atau set-top box, anda perlu menggunakan menu peranti, bukan TV anda, untuk menghidupkan / mengaktifkan CC. Inilah caranya:

Masuk ke menu peranti, arahkan ke Tetapan, dan kemudian pilih Pilihan. Cari Pilihan di bawah Pilihan, dan klik pada Pilihan TV. Menu berikut harus menyenaraikan Captioning, klik padanya dan pastikan dihidupkan.

Mereka yang mempunyai sambungan komposit jenis RCA (kabel kuning) boleh menghidupkan CC melalui menu Sony TV. Walaupun begitu, tetap disarankan untuk melakukannya di kotak dan kabel set-top anda juga.

Petua pakar: Tetap aktifkan CC, tanpa mengira peranti streaming / main balik video yang anda sambungkan ke TV Sony. Anda boleh mematikannya dengan mudah melalui alat kawalan jauh semasa main balik dimulakan.

Menu TV Sony

TV Sony menyokong CC digital dan analog, sekiranya anda tidak menggunakan set-top box atau kabel. Kedua-dua pilihan tersedia dalam tetapan TV. Tetapi garis besar dan menu yang tepat mungkin sedikit berbeza berdasarkan model tepat yang anda miliki. Penjelasan berikut akan membantu anda menavigasi ke bahagian yang betul pada kebanyakan model.

Cara Menghidupkan atau mematikan TV Sony Captioning Tertutup

Kapsyen Tertutup Digital

Lancarkan menu TV, pilih Pilihan, dan arahkan ke Persediaan - ini adalah salah satu pilihan di sebelah kanan. Pergi ke Closed Captioning (CC) di tetingkap utama dan pilih Caption Vision. Pilihan ini boleh Lanjutan atau Asas, dan terdapat dua ciri tambahan.

Anda boleh memilih Pilihan CC Digital: CC1 atau Digital Digital: "Sebagai siaran" dan, sebahagian besarnya, kedua-duanya berfungsi dengan baik. Tetapi jika anda mendapat yang lebih baik daripada yang lain, kongsi pilihan anda dengan komuniti TechJunkie yang lain di bahagian komen di bawah.

Penting untuk diperhatikan bahawa Digital CC membolehkan anda mengubah warna dan saiz fon, serta jenis teks. Menu boleh didapati di bawah Closed Captioning (CC), tentu saja.

Kapsyen Tertutup Analog

Untuk CC analog, profil CC1 berfungsi dengan kebanyakan perkhidmatan streaming / penyiaran video. Sekiranya tidak, anda juga boleh mencuba pilihan CC2, CC3, dan CC4. Untuk tetapan lain, mereka perlu diformat ke CC Display: ON dan Analog CC1 (atau profil lain yang anda suka).

Oleh itu, apa perbezaan antara CC analog dan digital? CC analog hanya dapat memaparkan teks putih pada latar belakang hitam, sementara CC digital membolehkan anda menyesuaikan sari kata. Dan menurut Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC), pengedar harus memberi anda peralatan yang menyokong kedua-dua format tersebut.

Catatan: CC pada Sony Bravia berada di bawah Aksesibilitas, tetapi mungkin terletak di bawah menu yang berbeza pada model lain.

Alat Jauh TV Sony

Dengan CC diaktifkan di TV dan kotak / kabel set-top, anda seharusnya dapat menghidupkan dan mematikan sari kata dengan mudah melalui alat kawalan jauh Sony. Lokasi butang CC mungkin berbeza-beza, bergantung pada model yang anda miliki. Tetapi biasanya di bahagian bawah alat kawalan jauh hanya di bawah volume dan saluran goyang.

Sony TV Cara Menghidupkan atau mematikan Kapsyen Tertutup

Tekan butang sekali untuk menghidupkan CC. Anda mungkin diminta untuk mengesahkannya melalui tetingkap pop timbul. Tekan sekali lagi jika anda mahu mematikannya.

Perkara yang Perlu Diingat

Beberapa penyiar HDTV tidak menghantar isyarat CC, yang bermaksud ia tidak akan berfungsi tidak kira apa yang anda lakukan. Sekiranya demikian, hubungi penyedia anda untuk mengetahui cara mendapatkan sari kata. Selain itu, terdapat juga stesen TV yang tidak menyiarkan CC. Dalam kes ini, hampir tidak ada yang dapat anda lakukan.

Dengan CC dihidupkan, anda mungkin mengalami sedikit kelewatan sari kata ketika beralih di antara saluran. Beberapa peranti penstriman / media mungkin tidak mempunyai CC sama sekali. Untuk mengatasi masalah ini, sambungkan peranti ke TV Sony anda melalui kabel S-video atau komposit dan hidupkan CC di menu TV.

Gunakan butang Utama pada alat kawalan jauh untuk mengakses menu CC dan buat perubahan yang diperlukan.

Nenek Suka Kapsyen Besar

Memandangkan ciri CC yang disediakan oleh Sony, anda tidak akan menghadapi masalah dalam mengatur sari kata. Perkara penting yang perlu diingat adalah bahawa ia bukan hanya mengenai TV. Sebagai contoh, jika anda menikmati video di Sony melalui Apple TV, anda perlu mengaktifkan CC pada kedua-dua peranti dan memastikan video tersebut disertakan dengan sari kata.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found