Cara Menghidupkan Kamera di Google Meet

Google Meet adalah aplikasi hebat yang membolehkan anda bekerjasama dengan pasukan anda dari jauh, dari mana sahaja anda berada. Ini menjadikan bilik darjah dan mesyuarat perniagaan dalam talian menjadi lebih senang.

Cara Menghidupkan Kamera di Google Meet

Kadang-kadang anda akan mengambil bahagian dalam panggilan dengan hanya audio, di lain masa anda harus menghidupkan kamera untuk panggilan video.

Semasa setiap panggilan, tetingkap anda akan menunjukkan ikon Audio dan Video setiap masa. Oleh itu, anda boleh menghidupkan dan mematikannya sekerap yang anda mahukan. Tetapi adakah anda tahu bagaimana memulakan perjumpaan video dan mengubah kualiti video?

Sebelum Anda Memulakan Panggilan Video Google Meet

Selalunya digunakan dalam suasana profesional, Google Meet adalah bahagian dari akaun G Suite perniagaan. Ia juga dikenali sebagai Google Hangouts Meet. Dan bergantung pada jenis akaun perniagaan yang anda miliki, panggilan persidangan dapat menampung sehingga 250 orang.

Sering kali, panggilan Google Meet hanyalah audio, jadi anda tidak perlu risau untuk menyikat rambut atau memakai tali leher! Pada masa lain, panggilan video diperlukan. Anda boleh memulakan panggilan video menggunakan penyemak imbas web.

Untuk hasil terbaik, Chrome adalah pilihan yang lebih baik kerana Meets dioptimumkan untuk berfungsi paling baik dengan penyemak imbas Google. Tetapi anda juga boleh memuat turun aplikasi Google Hangouts Meet untuk Android dan iOS.

Hidupkan Kamera untuk Google Meet

Memberi Google Memenuhi Akses ke Kamera Anda

Apabila anda akan memulakan panggilan Google Meet pertama anda, anda harus memastikan bahawa anda membenarkan akses Meet ke kamera dan mikrofon anda. Sekiranya anda menggunakan aplikasi Meets, anda harus pergi ke tetapan telefon anda dan memberikan akses kepada aplikasi.

Sekiranya anda memulakan panggilan pertama di penyemak imbas web, anda akan diminta untuk mengklik "Benarkan" untuk membolehkan penggunaan mikrofon dan kamera secara automatik. Tidak perlu tetapan lebih lanjut.

Namun, kadang-kadang kegelisahan berlaku, dan anda secara tidak sengaja menyekat kebenaran kamera. Jangan risau. Anda boleh kembali dan memperbaikinya. Jika tidak, anda tidak dapat menghidupkan kamera semasa mesyuarat anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

Hidupkan Kamera untuk Google Meet

Sedia Membuat Panggilan

Setelah anda log masuk ke akaun G Suite, anda sudah bersedia untuk memulakan panggilan Meet. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti jika anda mengakses Google Meet dari penyemak imbas:

  1. Pergi ke Google Meet.

  2. Pilih "Mesyuarat baru" atau masukkan kod dan pilih "Gabung".

  3. Anda boleh memilih untuk menjadualkan mesyuarat atau memulakan mesyuarat segera jika anda memilih pilihan Mesyuarat baru.

  4. Pilih "Tambahkan yang lain" atau hantarkan pautan mesyuarat untuk menjemput peserta.

Setelah memulakan mesyuarat, anda masih boleh menambahkan dan menjemput orang lain. Anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh menyalin maklumat penyertaan dan meneruskannya melalui e-mel atau aplikasi pemesejan lain.

Atau anda boleh mengklik ikon Orang dan memilih "Jemput". Kemudian masukkan alamat e-mel orang yang ingin anda sertai dan hantar.

Nota PENTING: Anda boleh menghantar jemputan kepada orang yang bukan merupakan sebahagian daripada syarikat atau organisasi anda. Namun, untuk perjumpaan video, seseorang di dalam organisasi anda harus memberi mereka akses terlebih dahulu.

Semasa menggunakan Meet di komputer, anda boleh mengubah resolusi kamera jika diperlukan. Ini sangat berguna jika anda mengalami bateri rendah atau sambungan video yang lemah.

Anda boleh bergantian antara definisi Standard (360p) dan Definisi Tinggi (720p). Dan anda sentiasa boleh mematikan kamera dan hanya berpegang pada audio.

Sekiranya anda memulakan mesyuarat menggunakan aplikasi Google Hangouts Meet, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Buka aplikasi Google Meet pada peranti mudah alih anda.

  2. Pilih "Mesyuarat baru" atau "Gabung dengan kod" untuk memulakan mesyuarat.

  3. Sekiranya anda memilih yang terakhir, masukkan kod mesyuarat kemudian pilih "Gabung".

Prosesnya sama untuk kedua-dua peranti Android dan iOS. Semasa menggunakan peranti mudah alih, anda boleh menukar kamera dari depan ke belakang dengan mudah.

Ini berfungsi dengan baik jika anda perlu pergi dari paparan selfie untuk menunjukkan sesuatu di papan putih di pejabat atau di rumah. Namun, anda tidak dapat mengubah kualiti video di aplikasi Google Meet.

Cara Menghidupkan Kamera untuk Google Meet

Gunakan Ciri Kamera Google Meet untuk Keuntungan Anda

Panggilan video perniagaan selalu sedikit tidak selesa, tidak kira berapa banyak yang anda lalui. Menyusahkan untuk berkongsi skrin anda dan bercakap mengenai video di hadapan begitu banyak orang lain. Semasa pertama kali membuat panggilan, ingat semua butirannya. Biarkan Google Meet mempunyai akses ke kamera anda. Kemudian pilih antara penyemak imbas web dan aplikasi. Perlu diingat bahawa anda akan mempunyai lebih banyak pilihan untuk kualiti kamera jika anda menggunakan penyemak imbas.

Adakah anda pernah menghidupkan kamera di Google Meet sebelum ini? Atau mulakan panggilan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts