Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada Plex

Dengan pelayan media seperti Plex, anda boleh mempunyai semua filem dan rancangan TV anda di pelayan pusat, dan kemudian anda memasangnya melalui internet terus ke peranti yang anda ada sekarang.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada Plex

Menghidupkan atau mematikan sari kata memerlukan pengaturan dengan betul, tetapi setelah anda melakukannya, akan lebih mudah di masa hadapan. Anda bahkan boleh mengatur Plex untuk memuat turun sari kata secara automatik jika tidak disediakan.

Menyusun Tetapan Subtitle Anda

Dengan menyediakan sokongan sari kata Plex dengan betul, anda dapat membuatnya sehingga anda tidak perlu bermain-main dengan sari kata untuk penggunaan umum anda. Inilah cara membuatnya berjalan seperti yang anda suka:

 1. Pastikan aplikasi Plex Media Server anda berjalan.
 2. Sambungkan ke pelayan anda di penyemak imbas internet anda dengan pergi ke //app.plex.tv/desktop atau dengan mengklik kanan ikon bar tugas Plex Media Server dan kemudian mengklik pada Open Plex…
 3. Klik pada ikon Tetapan di sudut kanan atas.
 4. Klik ‘Bahasa’.
 5. Pada skrin seterusnya, anda boleh menggunakan menu drop-down untuk memilih bahasa yang anda mahu Plex menyediakan sari kata dan audio. Anda juga dapat memilih sama ada anda mahu sari kata selalu ditampilkan secara automatik, atau jika anda ingin mempunyai kawalan manual mengatasi mereka.
 6. Klik Simpan Perubahan.

  bahasa sari kata

 7. Seterusnya, klik pada 'Show Advanced' di sudut kanan atas.
 8. Klik pada ‘Pemain’.

 9. Di sini anda boleh mengubah sama ada Plex akan memberikan sari kata secara automatik. Anda juga boleh menetapkan pilihan untuk sari kata untuk orang yang cacat pendengaran, dan juga memutuskan sama ada anda lebih suka sarikata paksa atau bukan paksa.
 10. Klik Simpan Perubahan.

Dengan tetapan ini berubah, anda secara automatik akan mendapat gaya dan bahasa sari kata yang anda inginkan.

tetapan audio & sari kata

Cara Menghidupkan atau Mematikan Subtitle Semasa Menyiarkan Media

Setelah anda menetapkan tetapan anda, sari kata anda akan muncul secara lalai pada setiap video yang anda tonton - atau tidak muncul pada video apa pun, sesuai dengan pilihan anda. Tetapi anda mungkin masih perlu mengubah sama ada mereka muncul atau tidak untuk filem atau rancangan TV tertentu. Inilah cara menghidupkan atau mematikannya apabila anda sudah menonton video:

 1. Mula menonton video.
 2. Sekiranya bar atas dan bawah telah hilang, gerakkan kursor anda untuk membuatnya kembali muncul.
 3. Di kanan bawah skrin, klik butang yang kelihatan seperti pengadun audio, iaitu tiga bar menegak dengan titik di atasnya.
 4. Klik pada ‘Tetapan Main balik’.

 5. Ini akan memunculkan tetapan main balik. Klik pada menu dropdown di sebelah Subtitles untuk memilih trek sari kata yang tersedia yang digunakan, atau klik None untuk mematikannya.

Dan semudah itu. Anda harus mempunyai bahasa dan jenis kapsyen yang anda mahukan dalam senarai, dan menghidupkan atau mematikannya hanya memerlukan beberapa klik.

sari kata penstriman

Soalan Lazim

Format sari kata mana yang disokong dalam Plex?

Plex menyokong lima format sari kata. Format SRT, SMI, SSA, Advanced SubStation Alpha, dan VTT semuanya serasi dengan perkhidmatan. Ini penting untuk mengetahui sama ada anda mempunyai Pelayan Plex anda sendiri dan ingin memasukkan sari kata untuk kandungan anda.

Bagaimana saya mematikan sari kata pada Plex?

Sama ada anda menggunakan versi aplikasi mudah alih, desktop, atau bahkan set-top box, arahan untuk sari kata hampir sama. Yang perlu anda lakukan hanyalah membuat pergerakan di skrin untuk membuka menu. Klik pilihan ikon tiga titik di sudut kanan bawah dan pilih ‘Tetapan Main balik’.

Dari sini, anda boleh menukar bahasa Subtitle. Mungkin ada sedikit kelewatan dalam suapan video anda, tetapi ketika muncul lagi, sari kata anda tidak akan lagi ditampilkan di layar.

Maaf, Saya Tidak Mendengar Perkataan itu

Anda mungkin tidak selalu berada dalam situasi di mana anda dapat mendengar dengan suara dihidupkan, dan fon kepala tidak selalu menjadi pilihan. Kapsyen dan sari kata dapat membuat perbezaan dunia, sama ada anda sukar mendengar, terperangkap dalam persekitaran yang kuat, atau cuba menonton karya bahasa asing.

Dengan panduan ini, anda seharusnya dapat mengatur pilihan sari kata anda dengan mudah seperti yang anda sukai. Sekiranya anda mempunyai petua dan trik lain yang berkaitan dengan menyusun kapsyen anda dengan bijak, silakan kongsikannya dengan kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found