Cara Menghidupkan TV dengan Palam Pintar Amazon

Jauh sebelum alat rumah pintar dan pembantu maya datang, banyak orang masih bermimpi hari ketika mereka dapat mengawal segala yang ada di dalam rumah mereka dengan suara mereka. Kami perlahan-lahan sampai di sana dengan semakin banyak alat pintar yang melanda pasaran setiap tahun.

Cara Menghidupkan TV dengan Palam Pintar Amazon

Palam Pintar Amazon adalah contoh yang baik, yang terdapat dalam senarai panjang alat pintar isi rumah yang bertujuan untuk menjadikan hidup anda lebih mudah, dan membantu anda menjimatkan sejumlah wang pada bil elektrik anda. Yang mengatakan, dapatkah itu benar-benar digunakan dengan dan untuk apa saja? Mari kita cari.

Peranti Sesuai dengan Amazon Smart Plug

Terdapat banyak alat isi rumah yang akan berfungsi dengan Amazon Smart Plug. Peralatan pencahayaan, kipas, peralatan audio-visual, dan banyak lagi. Tetapi ada batasan yang jelas juga.

Walaupun anda boleh menggunakan Amazon Smart Plug untuk mematikan peranti, anda akan mendapati bahawa tidak semua peranti juga dapat dihidupkan semula. Sebagai contoh, anda tidak dapat memulakan PC anda dengan Smart Plug kerana PC memerlukan kitaran kuasa yang hanya boleh dicetuskan oleh suis terpasang. Malangnya, banyak TV mengalami masalah yang sama.

Dan, walaupun terdapat peranti tertentu yang dapat anda tambahkan ke motherboard PC yang dapat tetap aktif dan mencetuskan kitaran kuasa apabila anda meminta Alexa untuk melakukannya, anda tidak dapat memasang peranti yang sama di TV anda. Apakah maksud ini?

amazon

Ini bermaksud bahawa tidak seperti kebanyakan kamera, lampu, lampu dan peralatan lain, TV anda mungkin tidak dapat berfungsi dengan Palam Pintar Amazon. Tidak seperti yang anda mahukan. Ini tidak bermaksud bahawa Palam Pintar tidak akan dapat mematikan kuasa dan mematikan TV anda. Itu masih akan berjaya.

Peranti yang Tidak Harus Anda Gandingkan dengan Palam Pintar

Terdapat juga beberapa alat yang mungkin tidak mahu anda gunakan dengan Palam Pintar. Fikirkan pemanas, unit AC, peti sejuk, peralatan perubatan, dll.

Palam Pintar Amazon tidak dirancang untuk mengendalikan peranti elektronik dengan tarikan kuasa yang besar. Untuk mengelakkan terlalu panas dan meletupkan peranti, gunakan pada peralatan yang lebih ringan. Selain itu, penting untuk anda fahami bahawa Palam Pintar anda akan selalu bergantung pada sambungan tanpa wayar.

Sekiranya Wi-Fi anda tiba-tiba mati dan kembali lagi, ini boleh menyebabkan peranti yang disambungkan kembali aktif. Ini bermaksud bahawa anda menghadapi bahaya kebakaran jika anda memasang Palam Pintar ke pemanas anda.

Anda juga berisiko merosakkan makanan di dalam peti sejuk anda jika Palam Pintar mati atau penghala anda rosak semasa anda berada di tempat tersebut dan akibatnya peti sejuk mati. Sejauh Plug Pintar, penting untuk memahami kapan dan di mana menggunakannya. Masih banyak keraguan untuk dikendalikan. Mungkin dalam beberapa tahun, terdapat cukup ciri keselamatan sehingga anda dapat menggunakan Smart Plug di setiap outlet di rumah anda.

plug pintar best beli photosmart plug best beli photosmart plug best beli foto

Cara Menyiapkan Palam Pintar Anda

Katakan TV anda boleh dimulakan tanpa kuasa fizikal. Maka anda boleh menggunakan Palam Pintar untuk menghidupkan dan mematikannya sesuka hati, menjadualkan waktu TV untuk anak-anak dengan lebih mudah, menghidupkan TV untuk mengelakkan perompak ketika anda pergi selama beberapa hari, dan seterusnya.

gambar selamat pagi alexa

Untuk melakukan semua itu, pertama-tama anda harus menyiapkan dan mengkonfigurasi Smart Plug dari telefon pintar anda. Ini caranya:

 1. Pasangkan Palam Pintar ke soket tiga serangkai.
 2. Buka aplikasi Alexa pada telefon pintar anda.
 3. Pilih Peranti.
 4. Ketik ikon tambah.
 5. Pilih pilihan Tambah Peranti.
 6. Pilih peranti Smart Plug.
 7. Ikuti arahan pada skrin untuk Smart Plug.
 8. Pastikan anda memberikan Smart Plug nama yang sesuai, mis. TV, lampu bilik mandi, lampu, bar bunyi, dll.
 9. Periksa untuk melihat sama ada lampu LED biru berkelip di Smart Plug.

Ini adalah proses yang cukup mudah, terutamanya memandangkan panduan penyediaan peranti intuitif. Tetapi, ada beberapa perkara yang mungkin anda mahu pilih senarai semak anda sebelum mengkonfigurasi peranti anda. Pertama sekali, periksa untuk mengetahui sama ada anda mempunyai versi terbaru Alexa.

Selepas itu, pastikan perkhidmatan lokasi dan Bluetooth diaktifkan pada telefon pintar anda.

Cara lain di mana anda boleh mengatur Smart Plug adalah dengan mengimbas kod bar di bahagian belakang peranti. Ini adalah proses yang lebih pantas kadang-kadang, tetapi mungkin tidak tersedia di semua telefon pintar. Lihat pilihan apa yang ada pada telefon anda di menu Penyediaan Pantas peranti.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda kemudian boleh mengatakan "Alexa, hidupkan / matikan [Smart Plug name]" dan kendalikan peranti anda yang disambungkan.

Menetapkan Rutin

Palam Pintar dihidupkan dan dimatikan. Mereka tidak dapat digunakan untuk menaikkan kelantangan, meningkatkan kelajuan kipas, lampu redup, dan apa sahaja yang sesuai. Tetapi, anda boleh mengkonfigurasinya sehingga mereka menghidupkan dan mematikan berdasarkan jadual.

 1. Buka aplikasi Alexa pada telefon pintar anda.
 2. Ketik ikon hamburger di sudut kiri atas.
 3. Ketik Rutin.
 4. Ketik ikon tambah.
 5. Ketik pilihan Bila ini berlaku.
 6. Pergi ke Jadual.
 7. Pilih masa.
 8. Pilih fungsi Ulangi (pilihan.)
 9. Ketik Selesai.
 10. Kembali ke menu Rutin Baru.
 11. Ketik butang Tambah tindakan.
 12. Pilih Rumah Pintar.
 13. Pilih Peranti Kawalan.
 14. Pilih Palam Pintar yang anda mahu terikat dengan rutin itu.
 15. Gerakkan slaid ke ON.
 16. Ketik Seterusnya.

Ini mungkin mengambil masa lebih lama tetapi perkara yang menarik untuk dilakukan. Bergantung pada alat dan peralatan apa yang anda ada, anda boleh menggunakan palam pintar anda untuk menghidupkan alat pembuat kopi anda, menyalakan lampu supaya anda tidak terkena perabot semasa ke bilik mandi pada waktu pagi, dan banyak lagi.

Palam Pintar Menarik tetapi Tidak Penting untuk Penyediaan Rumah Pintar

Memandangkan semua perkara menarik yang dapat anda lakukan dan potensi penjimatan kuasa mereka, mempunyai beberapa Palam Pintar di sekitar rumah bukanlah idea yang buruk. Tetapi, anda harus bersikap realistik dari segi jangkaan. Seperti yang disebutkan sebelumnya, mereka hanya berguna selagi peranti yang anda gunakan dapat dihidupkan dan dimatikan tanpa putaran kuasa butang fizikal.

Apa pengalaman anda dengan Amazon Smart Plugs? Adakah mereka berfungsi seperti yang diiklankan? Adakah anda fikir mereka memerlukan menu persediaan yang lebih mudah? Adakah anda melihatnya sebagai alat rumah pintar yang mesti dimiliki pada masa akan datang? Atau adakah anda berfikir bahawa ini hanyalah satu lagi "aksesori pintar" yang dapat dilakukan oleh dunia dalam keadaannya sekarang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found