Cara Mematikan TV Anda Dengan Jauh Api Api Amazon Anda

Ketika menonton hiburan di layar lebar, tidak ada yang dapat mengatasi kekuatan dan kecekapan rangkaian peranti Amazon Fire TV. Bermula hanya $ 39,99 untuk 1080p Fire Stick, Fire TV membolehkan anda menonton Netflix, Hulu, HBO Go, perkhidmatan video Prime Amazon sendiri, dan ribuan aplikasi lain langsung di skrin besar.

Cara Mematikan TV Anda Dengan Jauh Api Api Amazon Anda

Walaupun ia bukan peranti Amazon Fire TV pertama, Fire Stick (dan produk 4Knya) adalah yang paling popular, dan bersaing secara langsung dengan Roku dan Google Chromecast di pasaran peranti streaming anggaran. Peranti disambungkan ke bahagian belakang televisyen anda melalui HDMI (sama ada dengan tongkat itu sendiri atau menggunakan penyesuai yang digabungkan untuk sambungan yang ketat), dan menyambung ke sambungan WiFi rumah anda untuk menyampaikan media terus ke televisyen anda menggunakan aplikasi, sama seperti telefon pintar anda .

Sekiranya anda cuba mempermudah persediaan teater rumah anda, anda sudah sampai di tempat yang betul. Fire Stick boleh membantu dalam menjadikan pengalaman anda menonton televisyen terasa lebih premium dan lebih mudah. Mari kita lihat cara mematikan televisyen menggunakan Amazon Fire Stick anda.

Alat Jauh Api Baru

Cara termudah untuk mengendalikan televisyen menggunakan Fire Stick anda adalah dengan menggunakan Fire Remote terbaru yang disediakan oleh Android. Tidak seperti model lama Fire Fire, versi terbaru (pertama kali diperkenalkan dengan 4K Fire Stick, dan kini digabungkan dengan semua peranti Fire) termasuk IR blaster yang membolehkan anda mengawal kelantangan dan, yang lebih penting lagi, kekuatan televisyen anda, langsung dari alat kawalan jauh itu sendiri. Sangat mudah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai versi ini: jika anda melihat volume goyang di bahagian bawah alat kawalan jauh Api (bersama dengan butang kuasa di sudut kiri atas), anda mempunyai model terbaru.

Sekiranya anda tidak mempunyai model ini, jangan risau - anda tidak perlu meningkatkan keseluruhan Fire Stick anda untuk mendapatkan alat kawalan jauh yang lebih baru. Amazon menjual alat kawalan jauh ini sebagai peningkatan untuk pengguna sedia ada dengan harga $ 29,99 di laman web mereka, dengan penjualan dan penurunan harga sesekali. Anda ingin memastikan bahawa televisyen anda menyokong blaster IR generik sebelum membeli, tetapi bagi kebanyakan orang, alat kawalan jauh ini akan membolehkan mereka mengawal navigasi Fire Stick mereka, bersama dengan kekuatan dan kelantangan televisyen mereka, semuanya dari satu peranti.

Menggunakan CEC

Kawalan Elektronik Pengguna, atau CEC, terdapat dalam banyak TV kontemporari. CEC adalah protokol HDMI yang membolehkan peranti berkemampuan CEC untuk menukar maklumat dan menerima kawalan melalui HDMI. Sekiranya anda mempunyai TV berkemampuan CEC, anda seharusnya dapat menggunakan Firestick anda untuk mengawal fungsinya. Pastikan arahan CEC diaktifkan di TV dan Firestick.

Untuk tujuan ilustrasi, artikel ini menerangkan TV Vizio. Anda tidak seharusnya menghadapi masalah menavigasi menu untuk menghidupkan CEC di TV lain sekalipun. Ini adalah salah satu perkara yang apabila anda melihatnya, anda akan tahu bagaimana menerapkannya pada situasi lain.

 1. Tekan Menu butang pada alat kawalan jauh televisyen anda.
 2. Akses Tetapan Sistem anda dengan menuju ke Sistem dan mencari CEC.
 3. Togol CEC pilihan kiri atau kanan untuk mengaktifkannya.

Nota Penting

Banyak pengeluar menggunakan nama berbeza untuk CEC di TV mereka. Mereka mungkin menyebutnya sesuatu yang hak milik tetapi semuanya bermaksud perkara yang sama.

LG menggunakan SimpLink, Samsung Anynet +, dan Sony sama ada Bravia Sync atau Bravia Link. Sekiranya anda tidak dapat mencari nama yang tepat untuk TV anda, berikut adalah senarai lengkap di Wikipedia.

Mengaktifkan CEC pada Fire Stick Anda

Setelah anda mengaktifkan CEC di TV, anda harus memastikan bahawa pilihan tersebut juga diaktifkan di Firestick anda. Perlu diingat bahawa CEC biasanya diaktifkan secara lalai pada kebanyakan Firesticks, tetapi tidak ada salahnya memeriksa semula.

Ini adalah langkah-langkah untuk mengaktifkan CEC di Fire TV anda:

 1. Navigasi ke Tetapan menu di Fire Stick anda. Laman Utama TV Kebakaran
 2. Kemudian, klik pada Paparan & Bunyi dari senarai pilihan. Halaman Tetapan TV Kebakaran
 3. Sekarang, di bawah Paparan & Bunyi, arahkan ke bawah dan pastikan Kawalan Peranti HDMI CEC dihidupkan.

Setelah mengaktifkan CEC di Firestick anda, anda harus bersedia. Contohnya, tekan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh Firestick dan TV akan segera menyala dan memaparkan skrin utama Fire TV. Mematikan TV lebih mudah. Suruh saja Alexa mematikan TV anda dan dia akan melakukannya untuk anda. TV yang berbeza menawarkan keupayaan CEC yang berbeza, jadi anda mungkin mempunyai lebih banyak pilihan.

Pastikan memasangkan Firestick anda dengan peranti Amazon Echo, jika anda menggunakan salah satu model yang tidak dikendalikan oleh suara yang lebih lama.

Kawalan TV Alexa Keren yang lain

Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda sebenarnya dapat mengawal kotak TV satelit dan kabel anda melalui Alexa, selain menghidupkan dan mematikan TV. Ini semua berfungsi dengan Alexa: Optic Hub, Dish, Tivo, Fios, dan Frontier. Ini adalah cara menyambungkan kotak TV satelit atau kabel anda ke aplikasi Alexa.

 1. Mulakan dengan melancarkan aplikasi Alexa di telefon anda, kemudian pilih Muzik, Video dan Buku dari menu tetapan.
 2. Pilih Pembekal anda di bawah tab Video.
 3. Pilih Urus dan Pautkan Peranti pilihan yang muncul di menu penyedia anda dan ketik Pautkan peranti.
 4. Pilih kotak pilihan anda.
 5. Pada ketika ini, anda perlu memilih peranti berkemampuan Alexa yang akan mengawal TV anda dan mengetuk butang Pautan Peranti untuk mengesahkan.

***

Soalan Lazim

Bagaimana Saya Menghidupkan Pekat TV Api Saya?

Seperti banyak peranti pada masa kini, Amazon Fire TV Stick tidak akan ditutup kecuali anda mencabutnya. Sebagai gantinya, mereka masuk ke mod tidur untuk menjimatkan kuasa sementara masih mengekalkan kemampuan untuk menerima kemas kini, dll dari Amazon.

Untuk bangun dari Fire TV Stick dari itu Mod tidur, tekan sahaja Rumah butang yang terletak di alat kawalan jauh Fire TV anda. Butang rumah Jauh TV Kebakaran

Mengapa Stick TV Api Menjauhkan TV Saya Tidak Mematikan?

Sebilangan besar peranti pintar sebenarnya tidak dimatikan, hanya menggunakan mod siaga atau tidur. Walaupun fitur ini bertujuan untuk menjimatkan tenaga, ia dapat menyebabkan masalah yang tidak terduga ketika berpasangan dengan banyaknya perangkat yang dapat.

Sekiranya TV anda menggunakan ciri penutupan automatik, maka anda perlu mematikan TV secara manual atau cabut Fire TV Stick agar TV anda mati dengan betul.

Walaupun Amazon Fire Stick anda mungkin merupakan tongkat sederhana yang dipasang di bahagian belakang televisyen anda, ia adalah alat yang sangat kuat yang memudahkan anda mengawal keseluruhan persediaan teater rumah anda. Sama ada anda memilih untuk menaik taraf alat kawalan jauh Fire yang ada, atau mengaktifkan sokongan CEC dan Alexa tepat di Fire Stick anda sendiri, mematikan dan menghidupkan televisyen dengan Fire Stick anda adalah tugas yang mudah, membolehkan anda menghidupkan televisyen dan memilih kegemaran baru anda tunjukkan semua dari satu peranti tunggal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found