Panduan BIOS: cara overclock CPU anda

Anda boleh mengakses tetapan BIOS anda dengan menghidupkan PC anda, kemudian menekan kekunci yang sesuai ketika skrin power-on muncul. Ini biasanya adalah kunci "Padam", tetapi beberapa sistem menggunakan salah satu kunci fungsi sebagai gantinya. Sekiranya anda tidak pasti apa yang harus ditekan, perhatikan layar kerana maklumat tersebut sering dipaparkan secara ringkas di sini.

Panduan BIOS: cara overclock CPU anda

Hampir semua PC menawarkan antara muka BIOS yang serupa dengan yang akan anda lihat di bawah, tetapi susun atur dan istilah yang tepat digunakan berbeza antara motherboard yang berbeza. Sekiranya anda tidak dapat mengikuti contoh kami dengan tepat, baca manual yang disertakan dengan papan induk anda.

Tetapan overclocking yang kami tunjukkan di sini biasanya hanya tersedia pada motherboard desktop - komputer riba membolehkan anda mengkonfigurasi pelbagai tetapan BIOS tetapi overclocking biasanya tidak tersedia. Bergantung pada kombinasi CPU dan papan anda, tidak semua tetapan yang kami tunjukkan mungkin tersedia, atau mungkin tidak berpengaruh.

Sekiranya anda mengubah tetapan yang tidak anda maksudkan, anda selalu boleh keluar dari BIOS dan membuang perubahan anda, atau kembali ke tetapan lalai. Untuk lebih jelasnya, lihat ciri yang disertakan dalam edisi 202 dari Pro PC majalah.

BIOS AMD: menu utama

BIOS AMD: menu utama

Ini adalah menu BIOS utama untuk motherboard MSI Socket AM3. Pada papan seperti ini, Anda dapat mengakses pengaturan yang digunakan untuk overclocking dengan memilih "Menu Sel" dan menekan Return. Pada papan pengeluar lain, pilihannya mungkin memiliki nama yang berbeda, seperti "Tetapan CPU", "Pengendalian Frekuensi", "Ai Tweaker" atau "MB Tweaker Cerdas".

AMD Bios: tetapan CPU

AMD Bios: tetapan CPU

Di sini kita melihat pelbagai tetapan CPU, dengan ringkasan di bahagian atas yang menunjukkan tetapan yang sedang digunakan - jam asas 200MHz dan pengganda 18, memberikan frekuensi CPU 3.6GHz. Pengganda disebut di sini sebagai "Nisbah", dan secara default ditetapkan ke "Auto", yang akan memilih pengganda terpantas yang diizinkan oleh CPU.

BIOS AMD: pilihan pengganda

BIOS AMD: pilihan pengganda

Pilih tetapan "Auto" (dengan turun ke bawah dan tekan Return) dan anda akan melihat banyak pilihan. Dalam contoh ini, kita mengubah pengganda menjadi 20, dengan kelajuan efektif 4GHz. Dengan cip yang tidak dikunci, anda boleh mengambil nombor ini setinggi yang anda mahukan: papan ini menyokong kelajuan melebihi 5GHz, walaupun tidak mungkin CPU akan berjalan dengan stabil pada kelajuan ini. Sekiranya CPU anda tidak terkunci, pengganda tidak akan melebihi tetapan stoknya: anda boleh menentukan tetapan yang lebih tinggi di BIOS, tetapi ini tidak akan memberi kesan.

BIOS AMD: frekuensi CPU baru

BIOS AMD: frekuensi CPU baru

Kami telah memilih pengganda pilihan kami dan menekan Return. Sekarang kita kembali ke halaman tetapan CPU. Gambar di bawah kursor menunjukkan bahawa frekuensi CPU baru akan. Nombor di bahagian atas halaman tidak berubah: tetapan baru hanya diterapkan ketika kita menyimpan perubahan dan keluar dari BIOS. Sekiranya anda ingin mencuba tetapan baru anda, anda boleh melakukannya sekarang (arahan utama ditunjukkan di bahagian bawah skrin). Sekiranya anda membuat kesilapan, hentikan BIOS tanpa menyimpan perubahan anda dan mereka akan dibuang.

BIOS AMD: jam asas

BIOS AMD: jam asas

Sekiranya CPU anda terkunci, anda boleh menaikkan jam asas dan bukannya pengganda. Pada papan ini jam asas disebut sebagai FSB (bas sebelah depan). Kami telah kembali ke tetapan pengganda biasa 18, tetapi menaikkan jam asas sebanyak 20MHz - kenaikan 10%. Ini memberi kita kelajuan CPU efektif 3,960MHz, tetapi juga meningkatkan frekuensi NB (jambatan utara) sebanyak 10%. Jambatan utara - lebih tepat dipanggil HyperTransport pada papan AMD - adalah yang menghubungkan CPU ke komponen berkelajuan tinggi seperti memori dan kad grafik. Ia hanya dirancang untuk menjalankan 2.0GHz, jadi overclock dengan cara ini boleh menyebabkan masalah.

BIOS AMD: pengganda jambatan utara

BIOS AMD: pengganda jambatan utara

Kita dapat mengimbanginya dengan mengurangkan pengganda jambatan utara. Lazimnya bas ini berjalan pada kelajuan 10x jam asas, tetapi kita boleh mengubah pengganda itu dengan cara yang sama kita mengubah pengganda CPU. Dengan menurunkannya menjadi 9x, kita dapat mendekati kecepatan 2GHz yang dimaksudkan sambil menjaga frekuensi CPU kita dekat dengan 4GHz. Setelah melakukan ini, kita dapat keluar dari BIOS dan mencuba tetapan baru kita.

Intel BIOS: menu utama

Intel BIOS: menu utama

Ini adalah skrin utama BIOS untuk motherboard Gigabyte Sandy Bridge. Di papan seperti ini, Anda dapat mengakses pengaturan yang digunakan untuk overclocking dengan memilih "MB Intelligent Tweaker" dan menekan Return. Pada papan pengeluar lain, pilihannya mungkin memiliki nama yang berbeda, seperti "Tetapan CPU", "Pengendalian Frekuensi", "Ai Tweaker" atau, seperti di atas, "Menu Sel".

Intel BIOS: menu utama

Intel BIOS: menu utama

Ini adalah skrin utama BIOS untuk motherboard Gigabyte Sandy Bridge. Di papan seperti ini, Anda dapat mengakses pengaturan yang digunakan untuk overclocking dengan memilih "MB Intelligent Tweaker" dan menekan Return. Pada papan pengeluar lain, pilihannya mungkin memiliki nama yang berbeda, seperti "Tetapan CPU", "Kontrol Frekuensi", "Ai Tweaker" atau, seperti di atas, "Menu Sel".

Intel BIOS: Tetapan CPU

Intel BIOS: Tetapan CPU

Tetapan yang ingin kami ubah adalah tetapan frekuensi: jika motherboard anda tidak menunjukkannya secara langsung dalam menu CPU, mereka mungkin berada dalam submenu, seperti di sini. Di halaman ini, anda juga dapat melihat beberapa tetapan CPU semasa, termasuk jam dasar 100MHz (sebenarnya sedikit di bawah, tetapi ini tidak penting).

Intel BIOS: tetapan frekuensi lanjutan

Intel BIOS: tetapan frekuensi lanjutan

Di halaman Advanced Frequency Settings, anda dapat melihat bahawa kelajuan stok CPU ditetapkan dengan pengganda 33 pada jam asas 100MHz, memberikan frekuensi efektif 3.3GHz. Pada pemproses Intel dengan Turbo Boost, anda mungkin perlu memasuki tetapan CPU Core untuk mencari tetapan pengganda; pada cip lama, anda mungkin dapat menukar pengganda secara langsung.

Intel BIOS: menyesuaikan pengganda

Intel BIOS: menyesuaikan pengganda

CPU contoh kami menggunakan Turbo Boost. Oleh itu, ia menggunakan pengganda yang berbeza bergantung pada berapa teras yang digunakan. Di sini kita dapat memilih pengganda maksimum untuk digunakan semasa 1, 2, 3 dan 4 teras digunakan. Kami juga dapat menetapkan had kuasa, yang akan mengatur seberapa keras inti ini dapat berfungsi sebelum CPU secara automatik memotong kelajuannya sendiri untuk memastikan penggunaan tenaga dan turun.

Intel BIOS: menyesuaikan jam asas

Intel BIOS: menyesuaikan jam asas

Sekiranya anda ingin menyesuaikan jam asas dan bukannya pengganda, itu boleh dilakukan dari halaman Tetapan Frekuensi utama. Papan ini membolehkan anda menyesuaikan jam asas (BCLK pendek) dalam selang 0.1MHz, untuk penalaan halus. Tidak disyorkan untuk bermain-main dengan ini di papan Sandy Bridge, kerana ia tidak hanya mempengaruhi CPU tetapi banyak komponen lain yang tidak mungkin berfungsi dengan baik jika overclock.

Setelah berpuas hati dengan perubahan ini, anda boleh keluar dari BIOS dan menyimpan tetapan anda untuk mencubanya. Perintah utama ditunjukkan di bahagian bawah skrin.

Recent Posts