TV Tidak Berfungsi Selepas Pemadaman Kuasa - Apa Yang Perlu Dilakukan

Pemadaman elektrik adalah ketidakselesaan kehidupan moden tetapi masih sangat tidak menyenangkan. Malangnya, jika anda tinggal di kawasan dengan infrastruktur grid kuasa yang buruk atau iklim ribut, anda mungkin mengalami gangguan bekalan elektrik lebih kerap daripada orang yang tinggal di kawasan lain.

TV Tidak Berfungsi Selepas Pemadaman Kuasa - Apa Yang Perlu Dilakukan

Risiko terbesar gangguan bekalan elektrik adalah potensi bahaya yang boleh dilakukan pada peranti elektronik anda. TV, peti sejuk, mesin dobi, dan perkakas rumah anda yang lain mungkin mengalami masalah apabila menghidupkan semula. Dalam artikel ini, kami akan melihat apa yang harus dilakukan apabila TV anda tidak dapat dimulakan setelah gangguan bekalan elektrik.

Jenis-jenis gangguan elektrik

Pemadaman elektrik boleh berlaku kerana pelbagai sebab, kemungkinan disebabkan oleh kegagalan satu atau lebih komponen di sepanjang talian kuasa. Ini mungkin disebabkan oleh kegagalan di loji kuasa atau di tempat yang lebih dekat dengan anda.

Pada asasnya, penyebab gangguan boleh dikelompokkan dalam dua kategori, iaitu kehilangan kuasa (kerosakan kekal, pemadaman, pemadaman) dan lonjakan kuasa yang luar biasa. Kesalahan kekal berlaku disebabkan oleh kerosakan di sepanjang talian kuasa dan kuasa akan menyala semula secara automatik apabila keadaan diatasi. Brownout dicirikan oleh penurunan voltan. Sekiranya voltan jatuh sepenuhnya, maka ia adalah pemadaman - kehilangan kuasa sepenuhnya.

Lonjakan berlaku apabila voltan melonjak pada salah satu elemen pada grid dan membebankannya, sehingga memutuskan rantaian bekalan.

Apa yang Harus Dilakukan Selepas Pemadaman?

Sekiranya TV anda tidak berfungsi dengan baik atau sama sekali tidak menyala setelah pemadaman elektrik, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba sebelum memanggil pembaikan atau masuk ke dalam talian untuk membeli TV baru.

Cabut palam TV anda dan Lakukan Kekurangan Kuasa

Tindakan pertama yang harus anda cuba ialah kitaran pengaliran kuasa di TV anda.

 1. Cabut palam TV anda dari sumber kuasa.
 2. Tekan dan tahan butang kuasa selama 10-30 saat, ini akan menghabiskan semua sisa daya dari TV anda.
 3. Sekarang, sambungkan semula TV ke sumber kuasa dan cuba hidupkan. Sekiranya ini tidak berjaya, anda boleh mencuba mengulangi langkah di atas dan kemudian membiarkan TV dicabut selama beberapa jam. Sebilangan komponen elektronik dapat menetapkan semula diri mereka selepas beberapa ketika.
 4. Ini diharapkan dapat menyelesaikan masalah anda, jika TV berfungsi, tetapi tidak dengan betul, sudah tiba masanya untuk meneruskan tindakan kedua.

Tetapkan semula ke Tetapan Lalai Kilang

TV keluar dari barisan pengeluaran dengan tetapan lalai kilang. Sebelum anda memulakan proses penetapan semula, lepaskan kabel sepaksi dari TV anda jika anda menggunakan sambungan itu (kemungkinan besar terpasang ke port "Coax" atau "Semut").

 1. Setelah memutuskan sambungan kabel kabel / penerima satelit, tekan Butang kuasa untuk menghidupkan TV.
 2. Sekarang, tekan Butang menu untuk membuka menu utama TV.
 3. Sebaik sahaja anda masuk ke menu utama, arahkan ke Tetapan atau Tetapan sistem. Nama sebenarnya pilihan berbeza dari pengeluar ke pengeluar, tetapi prosedurnya hampir sama.
 4. Seterusnya, pilih Pilihan atau Pilihan Lanjutan. Sekali lagi, nama pilihan bergantung pada model dan model TV.
 5. Kemudian, arahkan ke Tetapan Semula Kilang / Lalai Kilang pilihan dan pilih.
 6. Menu akan menunjukkan kepada anda a Ya tidak segera; pilih Ya.
 7. Sekiranya diperlukan, sahkan pemulihan semula kilang dengan menekan okey atau Butang Enter di TV anda.
 8. Apabila skrin menjadi hitam dan TV anda memaparkan skrin Menu Utama sekali lagi, pasangkan kembali kabel sepaksi dan hidupkan TV.

Bagaimana jika TV tidak dihidupkan sama sekali?

Sekiranya TV tidak akan menyala selepas pemadaman elektrik, walaupun setelah anda memutuskan dan menyambungkannya semula, kemungkinan besar bahagian peraturan bekalan kuasa telah gagal. Sekiranya anda mudah menggunakan papan litar elektrik, anda boleh melihatnya sendiri. Anda akan menemuinya di papan utama atau yang terpisah dalam bekalan kuasa.

Cara yang paling biasa untuk dilakukan adalah dengan mengganti keseluruhan papan, kerana kebanyakan orang tidak terlalu berguna dengan solder dan multimeter. Memandangkan beberapa alat ganti sukar dicari di pasaran terbuka, walaupun anda membawanya ke pusat servis, yang kemungkinan besar mereka lakukan adalah mengganti keseluruhan papan dan menghantar yang rosak untuk diperbaiki di tempat lain.

Sekiranya anda yakin dengan kemampuan anda untuk mendiagnosis dan membaiki komponen elektrik pada papan litar, mulailah dengan memeriksa kapasitor untuk mengetahui tanda-tanda kehausan, seperti bahagian atas yang menonjol, ia mesti rata, tanda-tanda kebocoran, atau tanda terbakar pada dewan. Periksa kedua-dua sisi papan litar untuk kerosakan atau sambungan pateri yang lemah, seperti keretakan, perubahan warna, atau tanda-tanda kehausan lain.

Setelah pemeriksaan visual mengenai kapasitor pada papan litar anda, periksa transistor pada heatsink untuk kesinambungan, ini dilakukan dengan multimeter. Memandangkan kepanasan melampau yang mereka hadapi dan menghasilkannya sendiri, transistor mungkin merupakan penyebab menyebabkan bekalan kuasa TV anda rosak.

Bagaimana Mencegah Ini di Masa Depan?

Pemadaman elektrik adalah gangguan dan berpotensi merosakkan atau memusnahkan perkakas rumah anda. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang mempunyai voltan tidak stabil atau gangguan bekalan elektrik yang kerap, anda mungkin mempertimbangkan untuk melabur dalam unit UPS (Bekalan Kuasa Tidak Terputus).

Kesimpulannya

Walaupun sangat tidak menyenangkan, pemadaman elektrik dapat diatasi dengan beberapa cara. Selalunya, TV anda hanya perlu disambungkan semula atau diset semula ke tetapan kilang. Mudah-mudahan, artikel ini dapat membantu anda memulakan TV anda selepas gangguan, atau sekurang-kurangnya mengarahkan anda ke arah yang betul. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, jangan ragu untuk meninggalkannya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found