Cara Mengetahui jika Dua Sel di Excel Mengandungi Nilai Yang Sama

Banyak syarikat masih menggunakan Excel kerana ia membolehkan mereka menyimpan pelbagai jenis data, seperti rekod cukai dan kenalan perniagaan.

Oleh kerana semuanya dilakukan secara manual di Excel, ada kemungkinan risiko menyimpan maklumat palsu. Mungkin anda salah taip atau salah membaca nombor tertentu. Kesalahan seperti ini kadang-kadang boleh membawa kepada akibat yang sangat serius.

Itulah sebabnya ketepatan sangat penting semasa bekerja di Excel. Syukurlah, orang di belakang Excel memikirkan masalah ini, jadi mereka telah memasukkan ciri dan alat yang membantu pengguna setiap hari memeriksa data mereka dan memperbaiki kesilapan.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memeriksa sama ada dua sel di Excel mempunyai nilai yang sama.

Gunakan Fungsi Tepat

Sekiranya anda ingin memeriksa sama ada dua sel mempunyai nilai yang sama atau tidak tetapi tidak mahu melalui keseluruhan jadual secara manual, anda boleh membuat Excel melakukan ini untuk anda. Excel mempunyai fungsi terbina dalam yang disebut Exact. Fungsi ini berfungsi untuk nombor dan teks.

Inilah cara anda boleh menggunakan fungsi Exact Excel.

Dua Sel di Excel Mengandungi Nilai Yang Sama

Katakan anda bekerja dengan lembaran kerja dari gambar. Seperti yang anda lihat, tidak mudah untuk menentukan sama ada nombor dari lajur A sama dengan nombor dari lajur B.

Untuk memastikan bahawa sel dari lajur A tidak mempunyai pendua dalam sel lajur B yang sesuai, gunakan fungsi Tepat. Contohnya, jika anda ingin memeriksa sel A1 dan B1, anda boleh menggunakan fungsi Tepat di sel C1.

Apabila anda menggunakan fungsi ini, Excel akan mengembalikan nilai BENAR jika angka sepadan, dan nilai PALSU jika tidak.

Untuk mencari fungsi Tepat, klik pada tab Rumus dan kemudian pilih butang Teks. Pilih TEPAT dari menu drop-down. Walaupun formula Tepat didefinisikan sebagai fungsi teks (tahan kursor di Tepat dan anda akan melihat definisinya), ia berfungsi juga pada angka.

Setelah mengklik EXACT, tetingkap yang disebut Function Arguments akan muncul. Di tetingkap ini, anda perlu menentukan dengan tepat sel mana yang ingin anda bandingkan.

Excel Dua Sel Mengandungi Nilai Yang Sama

Jadi, jika anda ingin membandingkan sel A1 dan B1, ketik A1 di kotak Text1 dan kemudian B1 di kotak Text2. Selepas itu, klik OK.

Oleh kerana nombor dari sel A1 dan B1 tidak sepadan (periksa gambar sebelumnya), anda akan melihat bahawa Excel mengembalikan nilai SALAH dan menyimpan hasilnya di sel C1.

Anda tidak perlu mengulangi langkah yang sama untuk memeriksa semua sel lain kerana terlalu banyak kerumitan. Sebaliknya, anda boleh menyeret pemegang pengisi, yang merupakan petak kecil yang terletak di sudut kanan bawah sel, hingga ke bawah. Ini akan menyalin dan menerapkan formula ke semua sel lain.

Selepas anda melakukannya, anda harus perhatikan nilai PALSU di C6, C9, C11, dan C14. Sel sel yang selebihnya di lajur C ditandai sebagai BENAR kerana formula menemui padanan.

Formula tepat

Gunakan Fungsi IF

Fungsi lain yang membolehkan anda membandingkan dua sel adalah fungsi IF. Ia membandingkan sel dari lajur baris demi baris. Mari gunakan dua lajur yang sama (A1 dan B1) seperti pada contoh sebelumnya.

Untuk menggunakan fungsi IF dengan betul, anda perlu mengingat sintaksnya.

Dalam sel C1, taipkan formula berikut: = JIKA (A1 = B1, "Padankan", "")

Sekiranya sesuai

Setelah melaksanakan formula ini, Excel akan meletakkan "Match" di dalam sel jika kedua-dua nilai itu sama.

Sebaliknya, jika anda ingin memeriksa perbezaan, anda harus memasukkan formula berikut: = JIKA (A1B1, "Tidak cocok", "")

Excel juga membolehkan anda memeriksa kedua-dua padanan dan perbezaan dalam formula yang sama. Apa yang perlu anda lakukan ialah menaip sama ada = JIKA (A1B1, "Tidak ada pertandingan", "Pertandingan") atau = JIKA (A1 = B1, "Pertandingan", "Tidak ada pertandingan").

Periksa Pendua dan Kesalahan yang Betul

Ini adalah kaedah termudah untuk mengetahui sama ada dua sel mempunyai nilai yang sama di Excel. Sudah tentu, ada kaedah lain yang lebih kompleks yang boleh melakukan perkara yang sama, tetapi kedua-duanya harus cukup untuk pengguna sehari-hari.

Sekarang setelah anda mengetahui cara mencari pendua dalam lembaran kerja Excel anda, anda dapat memperbaiki kesalahan dengan mudah dan memastikan bahawa anda telah memasukkan data yang betul.

Recent Posts