Cara Menambah Petua di Aplikasi Uber atau Uber Eats

Aplikasi Uber memudahkan anda memberi petunjuk kepada pemandu semasa dan selepas perjalanan. Walaupun anda tentu saja boleh memberi petunjuk kepada pemandu secara langsung dengan memberi mereka wang tunai, anda juga boleh melakukannya melalui aplikasi. Tetapi adakah anda tahu anda mempunyai pilihan untuk mengedit jumlah tip untuk mengubah tip awal anda.? Dan berita baiknya adalah bahawa keseluruhan petua anda akan diserahkan terus kepada pemandu, kerana Uber tidak mengambil peratusan tip.

Cara Menambah Petua di Aplikasi Uber atau Uber Eats

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memberi petunjuk kepada pemandu Uber anda dengan aplikasi Uber. Kami juga akan menjawab beberapa soalan yang sering diajukan mengenai dasar pemberian maklumat Uber.

Cara Menambah Petua di Uber pada iPhone

Cara termudah untuk memberi petunjuk kepada pemandu Uber adalah dengan aplikasi mudah alih. Petua dalam aplikasi dipindahkan ke akaun pemandu Uber dengan segera.

Setiap kali anda menggunakan perkhidmatan Uber, anda akan diminta menilai pemandu anda. Anda boleh memberi petunjuk kepada pemandu Uber semasa dan selepas setiap perjalanan setelah anda menilai mereka. Perlu diingat bahawa pemberian tip adalah pilihan sepenuhnya dan tidak termasuk dalam tambang.

Walaupun anda hanya dapat memberikan wang tunai pemandu Uber pada akhir perjalanan, lebih mudah dan praktikal untuk melakukannya melalui aplikasi Uber. Begini caranya dilakukan pada iPhone:

 1. Lancarkan aplikasi di iPhone anda.

 2. Gunakan skrin putih untuk melihat perincian perjalanan.

 3. Teruskan ke pilihan "Nilai atau tip".

 4. Nilai pemandu anda. Anda boleh memberi mereka antara satu dan lima bintang.

  Catatan: Sekiranya anda memberi pemandu Uber lima bintang, aplikasi akan membawa anda ke tab tip. Sekiranya anda menilai pemandu anda dengan bintang kurang dari lima bintang, aplikasi akan menanyakan apakah anda mahu memberi petunjuk kepada pemandu.

 5. Aplikasi ini membolehkan anda memilih antara $ 1, $ 3, dan $ 5 untuk mendapatkan tip.

 6. Jika anda ingin memberikan tip yang lebih besar, ketuk pada pilihan "Masukkan Jumlah Khusus" di bahagian bawah skrin anda.

 7. Sekiranya anda memilih jumlah khusus, pilih butang "Tetapkan Petua".

 8. Pilih pilihan "Selesai".

Kaedah ini digunakan untuk petua yang dibuat semasa perjalanan. Sekiranya anda ingin memberi petunjuk kepada pemandu Uber selepas perjalanan, maka anda mempunyai 30 hari untuk melakukannya. Anda juga boleh menggunakan aplikasi Uber untuk membuat petua seterusnya. Selain aplikasi, ada kemungkinan untuk memberi petunjuk kepada pemandu di riders.uber.com dan dengan resit perjalanan yang anda terima melalui e-mel.

Cara Menambah Petua di Uber pada Android

Sekiranya anda pengguna Android, ini adalah cara anda boleh menggunakan aplikasi Uber untuk memberi petunjuk kepada pemandu anda:

 1. Buka aplikasi Uber pada Android anda.

 2. Teruskan ke maklumat perjalanan.

 3. Di bawah "Bagaimana perjalanan anda?" medan, pergi ke "Nilai atau tip."
 4. Nilai pemandu Uber anda dengan satu hingga lima bintang.

 5. Terus ke tab petua.
 6. Pilih jumlah tip yang telah ditetapkan atau masukkan jumlah khusus untuk tip anda.

 7. Ketuk butang "Selesai".

Sekiranya anda bepergian dengan rakan dan anda menggunakan ciri Split Fare, hanya tambang yang akan dibahagikan. Jumlah tip ditentukan oleh orang yang memerintahkan perjalanan. Orang yang sama juga bertanggungjawab untuk tip, kerana ia tidak berpecah di antara penunggang lain.

Anda tidak akan dapat memberi petunjuk kepada pemandu Uber anda melainkan jika anda menilai mereka terlebih dahulu. Namun, jika anda memilih memberi petunjuk kepada pemandu melalui resit perjalanan, anda tidak perlu memberi penilaian terlebih dahulu.

Sekiranya anda tertanya-tanya berapa banyak yang harus anda berikan, adalah lumrah bagi tip anda antara 10% hingga 15% dari tambang perjalanan. Untuk perjalanan yang sangat baik, anda boleh memberikan tip 15% hingga 20%. Sudah tentu, semuanya bergantung kepada anda.

Cara Menambah Petua untuk Perkhidmatan Uber Eats

Anda juga boleh memberi petua kepada pengirim Uber Eats. Anda boleh menggunakan tiga kaedah tip untuk melakukan ini - sebelum anda membuat pesanan setelah ia dihantar dan dengan sejarah pesanan anda.

Untuk memberi tahu orang yang menghantar Uber Eats sebelum membuat pesanan, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi Uber Eats pada telefon pintar anda.

 2. Pilih restoran dari mana anda ingin memesan makanan.

 3. Pilih "Checkout" apabila anda selesai.

 4. Ketuk pada butang "Pesanan".

 5. Terus ke bahagian "Nilai".

 6. Pilih "Tambahkan Petua."

 7. Pilih jumlah tip yang telah ditetapkan atau masukkan jumlah tip khusus.

 8. Pilih "Hantar dan Teruskan."

Sekiranya anda ingin mengubah jumlah yang akan anda berikan, anda mempunyai satu jam selepas penghantaran untuk melakukan ini.

Sekiranya anda ingin memberi perkhidmatan kepada Uber Eats selepas penghantaran, anda boleh melakukannya setelah anda menilai perkhidmatan tersebut. Tambahan pula, anda mempunyai tujuh hari selepas tarikh penghantaran untuk memberi tahu orang yang menghantar Uber Eats anda.

Anda juga boleh memberi perkhidmatan Uber Eats selepas penghantaran melalui sejarah pesanan anda. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka aplikasi Uber Eats di telefon anda.
 2. Pilih tab "Pesanan" di bahagian bawah layar anda.
 3. Cari pesanan yang ingin anda beri petua.
 4. Pergi ke pilihan "Tambah Petua".
 5. Masukkan jumlah tip.
 6. Simpan perubahan.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya mengedit tip di Uber kemudian?

Anda boleh mengedit tip yang anda buat pada masa lalu. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menambah jumlah yang anda berikan pada awalnya. Anda tidak boleh mengurangkannya Terdapat jangka masa untuk ciri ini, antara 30 hingga 90 hari. Had masa bergantung terutamanya pada wilayah anda.

Untuk mengedit petua, anda telah memberikan kepada pemandu Uber, ikuti langkah-langkah di bawah:

1. Buka aplikasi Uber pada telefon anda.

2. Teruskan ke ikon menu di sudut kiri atas skrin anda.

3. Pilih "Perjalanan Anda" dari menu.

4. Cari perjalanan yang anda mahu edit tipnya.

5. Pilih pilihan "Tambahkan ke tip anda".

6. Taipkan petua tambahan.

7. Ketuk butang "Tetapkan tip" di bahagian bawah layar.

Seperti yang disebutkan, anda hanya boleh menambah hujungnya. Sekiranya anda tidak dapat menjumpai perjalanan yang ingin anda beri tambahan, maka ciri hujungnya mesti habis.

Anda juga boleh mengedit tip semasa perjalanan Uber. Sekiranya anda melakukannya sebelum perjalanan berakhir, anda boleh memasukkan jumlah tip yang lebih kecil. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

1. Lancarkan aplikasi di telefon anda.

2. Pergi ke halaman butiran perjalanan.

3. Teruskan ke tab "Rating".

4. Pilih "Edit."

5. Sama ada memilih jumlah tip yang telah ditetapkan atau masukkan tip khusus.

6. Simpan perubahan.

Anda bukan sahaja dapat mengedit jumlah tip semasa perjalanan Uber, tetapi penilaian juga.

Adakah pemandu Uber tahu jika anda memberi maklumat?

Apabila anda memberi petunjuk kepada pemandu Uber anda, mereka akan dapat melihat petua di halaman butiran perjalanan mereka. Petua dikaitkan dengan perjalanan, jadi nama dan foto anda tidak akan didedahkan di aplikasi pemandu Uber. Ini dilakukan untuk melindungi privasi setiap pelanggan. Namun, setiap kali pemandu Uber menerima tip, mereka akan mendapat pemberitahuan yang menentukan jumlah tip.

Adakah Uber menambah tip secara automatik?

Tidak. Sebaliknya, Uber akan memberi anda pilihan untuk memberi petua setiap kali anda menggunakan perkhidmatan mereka. Sekiranya anda menggunakan aplikasi Uber untuk memberi petua, pertama anda perlu menilai pemacu.

Sekiranya anda memberi pemandu Uber lima bintang, maka secara automatik anda akan diminta memberi petua kepada mereka. Walau bagaimanapun, anda masih perlu menentukan jumlah tip. Sebaliknya, jika anda memberi pemandu Uber anda kurang daripada lima bintang, maka aplikasi tersebut akan memberi anda pilihan untuk meneruskan petua.

Mengapa saya tidak dapat memberi petunjuk kepada pemandu Uber saya?

Sekiranya anda ingin memberi petunjuk kepada pemandu Uber anda, tetapi tidak dapat menemui ciri tip pada aplikasi Uber, ia mungkin dilumpuhkan. Walaupun ciri ini diaktifkan secara automatik, ada kemungkinan pemandu Uber yang ingin anda tentukan mematikan ciri ini. Dengan kata lain, jika anda ingin memberi petua kepada mereka, anda harus melakukannya menggunakan kaedah lain. Ciri pemberian tip dalam aplikasi mungkin tidak tersedia di wilayah anda.

Terima kasih Pemandu Uber Anda untuk Pengalaman Memandu yang Menyenangkan

Sama ada anda memilih untuk memberi petunjuk kepada pemandu Uber anda semasa atau selepas perjalanan, ini adalah kaedah terbaik untuk mengucapkan terima kasih atas layanan yang memuaskan. Cara terpantas dan termudah untuk memberi petunjuk kepada pemandu Uber adalah dengan aplikasi Uber. Anda juga boleh melakukan ini menggunakan laman web Uber atau resit e-mel anda. Sekiranya tidak ada pilihan yang sesuai untuk anda, anda selalu dapat memberikannya wang tunai.

Adakah anda pernah memberi petunjuk kepada pemandu Uber anda sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang diliputi dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts