Ulasan Ubuntu 15.04

Sekiranya musim bunga, itu mesti bermaksud pelepasan baru Ubuntu. Yang terbaru ini dinamakan dengan nama "Vivid Vervet", tetapi - seperti yang telah biasa dilakukan untuk rilis Ubuntu - anda harus berjimat untuk melihat perbezaan antara ini dan "Utopic Unicorn" musim luruh yang lalu.

Ulasan Ubuntu 15.04

Sebenarnya, Ubuntu 15.04 menaikkan bar ketika datang ke kemas kini yang tidak jelas. Dari perspektif pengguna, satu-satunya perubahan yang ketara adalah menu aplikasi, yang kini muncul di tetingkap masing-masing dan bukannya di bahagian atas skrin. Tingkah laku seperti itu menjadi pilihan sejak itu 14.04 - dan memang merupakan lalai di Ubuntu 10.10 dan sebelumnya - jadi seiring dengan kemas kini pengalaman pengguna, ini bukanlah dunia baru yang berani.

Ubuntu 15.04 - desktop

Ulasan Ubuntu 15.04: apa yang baru?

Terdapat perubahan besar yang terdapat di bawah permukaan Ubuntu 15.04. Secara dalaman, sistem permulaan Canonical (yang melancarkan pekerjaan dan perkhidmatan) telah digantikan oleh systemd, berikutan penerimaan yang terakhir ke Debian, yang menjadi asas Ubuntu. Pengguna desktop seharusnya tidak melihat perbezaan, tetapi pentadbir perlu memahami cara sistemd yang lebih kompleks dalam melakukan sesuatu - anda akan mendapat panduan untuk beralih di pcpro.link/249systemd.

Kernel Linux juga telah diperbaharui, ke versi 3.19.3, yang memberikan sokongan yang lebih baik untuk IPv6 dan pelbagai kemas kini pemacu perkakasan. Sayangnya, kernel 4.0 tiba terlambat dalam kitaran pengembangan Ubuntu untuk membuatnya menjadi pelepasan ini - memalukan, kerana selain pemacu yang lebih baru, ia menambahkan kemampuan untuk menambal kernel tanpa reboot sistem.

Ubuntu 15.04 - kemas kini perisian

Dan itu, dalam pengedaran standard, cukup untuk kemas kini. Sudah tentu, Ubuntu masih mempunyai banyak variasi "rasa" seperti Kubuntu, Xubuntu dan sebagainya - serta pengedaran Ubuntu MATE yang baru disetujui, berdasarkan desktop MATE yang mesra - yang mungkin membawa perubahan antara muka mereka sendiri. Tidak dapat dilupakan, pelepasan asas Ubuntu 15.04 terasa seperti bukan acara.

Itu tidak semestinya kritikan terhadap platform secara keseluruhan. Ubuntu mampu dan dapat diakses seperti sebelumnya, dan sama percuma. Tetapi sukar untuk tidak merasa sedikit kecewa dengan kurangnya kemajuan dalam pertunjukan, terutama mengingat semua ceramah ambisius yang keluar dari Canonical dalam beberapa tahun terakhir. Pada mulanya Ubuntu sepatutnya menggunakan desktop Unity 8 yang mesra sentuhan baru sekarang, berjalan di pelayan paparan Mir Canonical. Tetapi kelewatan yang lama telah menyebabkan kedua-dua peningkatan bertahun-tahun di belakang jadual; front-end baru sekarang tidak dijangka siap dengan baik untuk desktop yang stabil sehingga 2016 (jika anda ingin mencubanya sebelum itu, pendekatan yang disyorkan adalah menggunakan gambar pratonton "Desktop Next" harian).

Ulasan Ubuntu 15.04: dunia baru yang berani

Kemudian ada idea penumpuan yang sangat disuarakan, yang mengintegrasikan OS desktop dengan pengedaran Ubuntu Touch yang berorientasikan telefon pintar. Ketika pertama kali melayang pada tahun 2012, ini terdengar seperti ide yang dapat mendorong Ubuntu ke arus perdana, dan disokong oleh rancangan besar untuk tablet dan TV pintar. Sekali lagi, kenyataannya kurang cerah: pada tahun 2013, telefon pintar Ubuntu Edge yang akan menjadi perdana pertama Ubuntu Touch gagal mencapai sasaran crowdfunding dan berjaya. Dua tahun kemudian, hanya ada satu telefon pintar Ubuntu pengguna yang tersedia, sementara tablet dan TV Ubuntu belum sampai sejauh ini.

Ubuntu 15.04 - menu

Sejauh mana perkara ini menjadi persoalan terbuka. Ubuntu tidak didorong oleh keuntungan, jadi ia tidak perlu mengejar bahagian pasaran, atau memang relevan. Namun, karena rencana besar telah goyah, dan inovasi pada OS desktop tampaknya berhenti, aroma stagnasi telah mulai berkeliaran di platform.

Mungkin itu petanda bahawa sudah waktunya Canonical mengambil jalan bertentangan dengan Microsoft dan beralih ke siaran yang kurang kerap, atau sekurang-kurangnya yang dijadualkan secara timbang. Ubuntu cukup stabil sekarang tidak memerlukan pembaruan berterusan, dan dalam hal ini menunggu kernel Linux kernel 4.0 akan dibuat untuk pelepasan yang lebih menarik. Jurutera Canonical, sementara itu, boleh mendapat keuntungan daripada menghabiskan lebih banyak masa untuk bekerja pada peningkatan yang dijanjikan lama, dan lebih sedikit masa untuk menambal dan menggilap versi separuh siap untuk pelepasan dua tahunan.

Ulasan Ubuntu 15.04 - dash

Ulasan Ubuntu 15.04: keputusan

Sekiranya anda mencari OS percuma, mesra dan hebat untuk desktop dan pelayan, Ubuntu masih merupakan pengedaran Linux yang mudah untuk dicadangkan. Tetapi untuk pengguna Ubuntu yang mapan, kemas kini ini tidak menarik secara praktikal atau emosi. Sekiranya Canonical serius ingin Ubuntu membuat lebih banyak kesan arus perdana, Ubuntu 15.04 - kemas kini yang hampir tidak diperlukan untuk melancarkan jadual waktu dan bukannya strategi - adalah jenis perkara yang perlu dihentikan.

Recent Posts