Cara Membuka Nombor Telefon setelah Menyekatnya

Sekiranya anda tidak mahu menerima panggilan telefon seseorang, anda sentiasa dapat menyekat nombor mereka di telefon pintar anda. Tetapi bagaimana jika anda telah menyekat nombor yang salah secara tidak sengaja? Atau jika anda berubah fikiran dan memutuskan anda mahu menyahsekat seseorang?

Cara Melepaskan Nombor Telefon setelah Menyekatnya

Walau apa pun, artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara membuang nombor seseorang dengan mudah dari senarai yang disekat.

Nyahsekat Nombor Telefon

Langkah-langkah yang perlu anda ambil untuk membuka blokir nombor telefon tertentu bergantung pada sistem operasi yang digunakan oleh telefon pintar anda. Jangan ragu untuk menelusuri tutorial yang sesuai dengan sistem operasi telefon anda.

Nyahsekat Nombor Telefon di Android

Beberapa langkah berikut hanya berfungsi pada Android 6.0 dan versi yang lebih baru. Namun, walaupun anda mempunyai versi OS Android yang lebih lama, langkahnya mungkin serupa. Perlu dicuba.

Inilah cara anda dapat menyahsekat nombor tertentu setelah anda menyekatnya di Android anda:

 1. Buka Aplikasi Telefon telefon pintar anda.

 2. Ketik ikon ‘More’.

 3. Pilih pilihan 'Tetapan'.

 4. Di bawah Panggilan Masuk, ketuk ‘Tetapkan peraturan’

 5. Pilih ‘Senarai Sekat’.

Setelah melakukan ini, anda harus memaparkan senarai nombor yang disekat di skrin anda. Cari sahaja yang anda mahu buka blokirnya, dan kemudian ketik Buang atau Nyahsekat. Itu akan mengeluarkan nombor dari senarai nombor yang disekat, jadi anda akan dapat menerima panggilan dan teks daripadanya.

Nyahsekat Nombor Telefon pada iPhone

Pengguna iPhone perlu mengambil langkah yang berbeza untuk membuka blokir nombor tertentu. Walau bagaimanapun, ini juga sangat mudah. Sekali lagi, anda mungkin menemui sedikit perbezaan dalam versi lama sistem operasi.

 1. Pilih 'Tetapan' dari skrin utama anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik ‘Telefon’.
 3. Cari dan ketik ‘Sekatan & Pengenalan Panggilan’.

 4. Pilih ‘Edit’.
 5. Cari nombor yang ingin anda nyahsekat.

Setelah anda menemui nombornya, ketuk ikon Minus yang terletak betul-betul di sebelahnya. Ini akan menyahsekat nombor dan membenarkannya menghubungi anda semula.

Jangan lupa tekan Unblock untuk mengesahkan tindakan anda. Selepas semua itu, ketik Selesai.

Cara Mengaktifkan Pemajuan Panggilan di Telefon Bimbit Anda

Bagaimana jika anda ingin mengalihkan panggilan dan bukannya menyekatnya? Inilah cara anda boleh mengaktifkan ciri pemajuan panggilan pada telefon pintar anda. Pastikan nombor dibebaskan terlebih dahulu.

Mendayakan Pemajuan Panggilan di Android

 1. Ketik pada Aplikasi Telefon.

 2. Pilih ikon Action Overflow - biasanya diwakili oleh tiga titik.

 3. Ketuk ‘Tetapan’ - pilihan ini disebut ‘Tetapan Panggilan’ di beberapa telefon Android.

 4. Pilih ‘Tetapan panggilan pembawa.’

 5. Pilih ‘Pemajuan panggilan’.

 6. Pilih pilihan yang ingin anda tetapkan - sentiasa maju, ketika sibuk, ketika tidak dapat dijangkau, dll.

 7. Masukkan nombor pemajuan.
 8. Ketik ‘Check mark’ atau ‘Enable’ untuk mengaktifkan.

Dayakan Pemajuan Panggilan pada iPhone

 1. Ketik Tetapan telefon anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Telefon.
 3. Ketik pada pilihan Pemajuan Panggilan.
 4. Untuk mengaktifkan ciri ini, gerakkan gelangsar.
 5. Pilih Teruskan Ke.
 6. Masukkan nombor telefon di mana anda ingin menerima panggilan telefon anda.
 7. Ketik Kembali.

Soalan Lazim

Pada hari-hari yang lalu, sangat sukar untuk menyekat pemanggil, terutamanya pada telefon bimbit. Tetapi hari ini, sangat mudah. Walau bagaimanapun, dengan teknologi baru timbul persoalan baru. Bahagian ini akan menjawab beberapa soalan anda yang lain.

Bagaimana seseorang tahu jika saya menyekat nombor telefon mereka?

Sudah tentu, tidak ada amaran berkelip untuk memberitahu pemanggil bahawa anda telah menyekatnya. Dalam kebanyakan keadaan, ketika pengguna yang diblokir memanggil nombor telefon anda, mereka akan mendapat pesan yang memberitahu mereka bahawa nombor yang mereka panggil tidak menerima panggilan telefon pada masa ini. Pada akhirnya, nombor telefon anda akan berkelakuan seperti telah terputus.

Satu-satunya cara pemanggil akan mengetahui dengan pasti bahawa anda telah menyekatnya adalah jika mereka menghubungi anda dari nombor telefon lain.

Bolehkah saya menyekat keseluruhan kod kawasan?

Malangnya tidak. Menyekat keseluruhan kod kawasan adalah ciri yang sangat diminta oleh pembawa dan pengeluar dan belum dibuatnya. Selalunya, panggilan spam anda akan datang dari kod kawasan yang sama dengan yang anda gunakan. Ini adalah usaha penipu untuk kelihatan lebih sah.

Tetapi, beberapa panggilan datang dari kod kawasan rawak. Walaupun berguna untuk menyekat keseluruhan kod kawasan, namun masih belum dapat dilakukan. Walaupun, adalah ide yang baik untuk mengawasi Google Play Store dan Apple App Store untuk aplikasi terkenal yang dapat membantu menyekat panggilan telefon spam ini.

Bolehkah pemanggil yang disekat meninggalkan saya mel suara?

Ya, tetapi anda tidak akan menerima pemberitahuan. Apabila anda mengikuti kaedah yang kami senaraikan di atas, anda pada dasarnya hanya menyekat pemberitahuan. Ini bermaksud bahawa pemanggil tidak akan dapat menghubungi anda dan telefon anda tidak akan mengakui bahawa mereka pernah cuba menghubungi.

Pemanggil akan berpeluang meninggalkan mel suara tetapi anda tidak akan mengetahuinya melainkan anda memeriksa aplikasi mel suara telefon anda.

Bagaimana saya boleh mengetahui jika nombor yang disekat memanggil saya?

Kadang-kadang kita menyekat nombor telefon tetapi kita tertanya-tanya apakah pemanggil telah cuba menghubungi kami. Sekiranya ini anda, hanya ada satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada pengguna menelefon anda dan itu sekiranya mereka meninggalkan anda mel suara.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda tidak akan diberitahu tentang mel suara dari pemanggil sehingga anda perlu memeriksa aplikasi mel suara telefon anda.

Sekiranya saya menyekat nombor telefon daripada memanggil saya, adakah saya masih akan menerima pesanan teks?

Tidak. Paling tidak, bukan di aplikasi pemesejan teks asli telefon anda. Pengguna lain masih boleh menghantar mesej kepada anda di platform lain seperti WhatsApp, media sosial, dll.

Sekiranya anda mahukan teks dari orang lain, anda mesti membatalkan penyekatnya sepenuhnya.

Gunakan Ciri Penuh Telefon Pintar Anda

Sebilangan besar pengguna sebenarnya tidak mengetahui kekuatan penuh peranti telefon pintar mereka. Oleh kerana kita praktikal membawa komputer kecil di dalam poket kita, lebih baik kita belajar menggunakan semua ciri yang ada pada kita.

Artikel ini telah menunjukkan cara mengawal panggilan yang anda mahu terima. Masih banyak lagi yang boleh diterokai dan digunakan, jadi jangan berhenti di sini.

Recent Posts