Cara Membebaskan Seseorang Di Facebook

Platform media sosial membolehkan berjuta-juta orang berinteraksi antara satu sama lain setiap hari. Kadang kala, interaksi tersebut kurang menyenangkan. Emosi boleh berjalan tinggi dan untuk melindungi ketenangan, fungsi penyekat sering digunakan. Fungsi ini berfungsi untuk membungkam kehadiran orang lain dengan cepat atau menghentikan seseorang daripada melihat kemas kini.

Cara Membebaskan Seseorang Di Facebook

Walau bagaimanapun, kadang-kadang kita perlu menyahsekat pengguna lain. Sekiranya anda telah menyekat seseorang secara tidak sengaja, atau anda telah memaafkannya atas kesalahannya, artikel ini adalah untuk anda.

Cara Membebaskan Seseorang di Facebook

Nasib baik, Facebook memberi kami beberapa cara untuk menyahsekat pengguna lain. Kami akan mengkaji masing-masing secara terperinci.

Buka sekatan di Laman Desktop Facebook

Untuk memulakan, mari pergi ke laman web Facebook. Anda perlu log masuk ke akaun anda. Untuk menyahsekat seseorang di desktop, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada ikon anak panah di sudut kanan atas.
 2. Klik ‘Tetapan & Privasi’.

 3. Klik pada 'Tetapan.'

 4. Klik ‘Blocking’ di menu sebelah kanan.

 5. Klik ‘Nyahsekat’ di sebelah nama individu yang ingin anda berhubung.

Sebaik sahaja anda mengesahkan bahawa anda ingin membuka blokir pengguna, anda dapat melihat profil mereka, mengirim permintaan pertemanan kepada mereka, atau bahkan mengirim pesan kepada mereka.

Cara Membebaskan Seseorang di Aplikasi Facebook

Nasib baik, anda tidak memerlukan komputer yang berguna untuk menyahsekat seseorang. Sekiranya anda menggunakan aplikasi, ikuti arahan berikut:

 1. Buka Aplikasi Facebook dan log masuk.
 2. Ketik tiga garis mendatar. Pada iPhone, ini berada di sudut kanan bawah. Pada Android, mereka akan berada di sudut kanan atas.

 3. Ketik ‘Tetapan & Privasi’.

 4. Ketik ‘Tetapan’ di menu lungsur.

 5. Tatal ke bawah dan ketik ‘Sekat.’

 6. Ketik ‘Nyahsekat’ di sebelah nama orang yang ingin anda nyahsekatnya.

Sekarang, anda dapat melihat profil rakan anda dan mereka juga dapat melihat profil anda!

Sudah tentu, kerana anda membaca artikel ini, anda datang ke sini untuk mengetahui cara menggunakan ciri sekatan ini untuk membuka blokir seseorang. Mari berkunjung ke pusat privasi Facebook dengan pantas. Mulakan dengan menuju ke laman utama Facebook dan mengetuk segitiga terbalik kecil di sudut kanan. Ini akan memuatkan menu drop-down yang memaparkan banyak pilihan, tetapi kami ingin melihat tetapan akaun anda. Ketuk "Tetapan" untuk meneruskan.

Di dalam menu tetapan anda, anda akan menemui banyak pilihan di lajur kiri paparan. Di sinilah anda akan menemui semua pilihan privasi untuk akaun anda, tetapi anda ingin mengklik "Sekat" untuk menguruskan akaun yang telah anda blokir sebelumnya. Ini akan memuatkan halaman yang dipenuhi dengan banyak penjelasan mengenai senarai terhad, serta senarai lengkap pengguna yang disekat anda. Anda boleh menggunakan senarai ini untuk membuka blokir pengguna dengan mengetuk "Buka blokir" di sebelah namanya. Ini akan meminta peringatan yang menjelaskan apa yang berlaku jika anda membuka blokir akaun, yang merangkumi:

 • Pengguna yang tidak disekat dapat melihat garis masa anda (jika bersifat umum) atau menghubungi anda.
 • Teg sebelumnya boleh dipulihkan (tag ini dapat dikeluarkan dari log aktiviti anda).
 • Anda tidak akan dapat menyekat semula pengguna selama 48 jam dari saat pembukaan blokir awal.

Semua ini berfungsi sebagai peringatan: teruskan dengan berhati-hati ketika membuka blokir pengguna. Anda mungkin tidak berpuas hati dengan hasilnya sekiranya pengguna tersebut sangat pendendam atau beracun, dan anda tidak dapat menyekatnya lagi selama 48 jam.

Setelah anda memutuskan, konfirmasikan pesan ini dengan menekan "Buka blokir" pada telefon atau tablet anda. Pengguna tersebut akan dibebaskan secara rasmi dari akaun anda, dan sekali lagi dapat melihat nama anda muncul di hasil Facebook dan sebarang komen yang anda tinggalkan di catatan rakan bersama.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Menyekat Kenalan?

Satu soalan yang sering kami tanyakan: apa yang berlaku apabila anda benar-benar menyekat seseorang di Facebook? Beberapa pengguna telah menyekat rakan dan ahli keluarga tanpa benar-benar memahami apa yang telah dilakukan dengan menyekat mereka dari akaun. Oleh itu, mari kita jelaskan apa yang dilakukan sekatan di Facebook. Menyekat bukan keputusan yang terlalu rumit untuk dibuat, tetapi ada baiknya mengetahui apa yang berlaku setelah salah satu kenalan anda disekat.

Sebaik sahaja anda menyekat pengguna tersebut, mereka kehilangan kemampuan untuk melihat keseluruhan akaun anda. Ini bermaksud catatan anda, foto anda, tag anda, dan bahkan akaun anda dalam hasil carian. Secara berkesan, anda akan membuang hak istimewa pengguna tersebut untuk dapat melihat nama anda di Facebook.

Semua yang anda hantar, katakan, kongsi, atau lakukan akan disekat sepenuhnya daripada pengguna tersebut. Sekiranya anda sebelumnya diberi tag di pos mereka, nama anda masih akan disebut, tetapi pautan ke akaun anda akan dikeluarkan dari tag (membuat tag kosong yang hanya membaca nama anda). Ini mungkin menimbulkan keadaan pelik bagi pengguna yang disekat. Contohnya, jika anda memberi komen mengenai status rakan kongsi atau siaran yang dikongsi, dan rakan itu memberi respons kepada anda, pengguna yang disekat tidak akan dapat melihat siaran anda yang memberikan konteks balasan. Ini mungkin merupakan petunjuk terbesar bahawa pengguna telah disekat.

Facebook tidak akan memberitahu pengguna bahawa mereka telah disekat, dan tidak seperti pesaing sosial seperti Twitter, ketika anda memuat halaman seseorang yang telah menyekat anda, Facebook tidak akan memaparkan pesan "Anda telah disekat".

Sebaliknya, Facebook akan memuatkan mesej ralat umum yang memberitahu pengguna bahawa pautan yang mereka cuba akses tidak tersedia atau rosak.

Pilihan lain untuk Berurusan dengan Pengguna di Facebook

Menyembunyikan dan berhenti mengikuti pengguna adalah cara yang kurang berhadapan dengan orang yang hanya menggunakan platform dengan cara yang tidak anda setujui. Mari kita lihat.

Cari orang yang anda mahu berhenti ikuti dan pergi ke halaman profil mereka. Di bahagian atas profil mereka, anda akan menemui beberapa pilihan yang berbeza untuk akaun mereka, termasuk pilihan yang berbunyi "Mengikuti". Jatuhkan menu itu dan lihat pelbagai pilihan di sana.

Anda akan melihat tiga pilihan berbeza, dua daripadanya berkaitan dengan mengikuti akaun pengguna, dan yang ketiga bertuliskan "Berhenti mengikuti". Ini akan menghentikan siaran pengguna itu daripada muncul di suapan anda pada bila-bila masa, sambil tetap mengekalkan persahabatan dalam talian anda dengan mereka. Mereka masih dapat melihat siaran anda, suka dan memberi komen, dan anda masih dapat melihat siaran mereka dengan memuatkan profil langsung mereka atau mengikuti pautan.

Menyembunyikan catatan juga merupakan pilihan, mirip dengan berhenti mengikuti pengguna dari profil mereka. Dari suapan berita anda, cari siaran yang ingin anda sembunyikan dan klik segitiga lungsur pada siaran mereka. Anda akan melihat beberapa pilihan yang berbeza.

Yang pertama adalah menyembunyikan siaran itu, dengan itu membuang siaran dari umpan berita anda sendiri. Pilihan kedua adalah berhenti mengikuti pengguna, persis seperti yang kita gariskan di atas tetapi tanpa langkah tambahan untuk memuat profil individu mereka. Akhirnya, anda juga boleh melaporkan catatan jika anda mendapati bahawa ia melanggar beberapa bentuk garis panduan Facebook, yang dapat anda lihat di sini.

Satu pilihan terakhir: jika salah seorang rakan Facebook anda — katakanlah, saudara atau ibu rakan anda — memberi komen mengenai terlalu banyak siaran atau foto anda, atau anda ingin menyembunyikan catatan pilihan daripada mereka untuk mengelakkan rasa malu atau jenis lain reaksi, kami ada penyelesaian yang tepat untuk anda.

Daripada membuang atau menyekatnya dari suapan Facebook anda, pada kali anda pergi untuk menyiarkan sesuatu di akaun Facebook anda, cukup turunkan pilihan "Melihat" pada siaran anda dan klik pada pilihan "Rakan, kecuali ..." atau "Custom" . Anda akan dapat menyembunyikan catatan anda daripada pengguna tertentu dengan memasukkan nama mereka ke dalam kotak carian yang mudah diakses.

Anda boleh menambah atau membuang pengguna ini pada bila-bila masa, dan anda juga boleh menyesuaikan siaran di kemudian hari. Ini adalah kemampuan yang hebat dan kurang digunakan yang memudahkan pengawal melihat kandungan anda.

Soalan Lazim

Facebook boleh menjadi tempat yang pelik dan misteri. Sekiranya anda masih mempunyai soalan, kami telah memasukkan beberapa jawapan lagi di sini!

Sekiranya saya menyekat seseorang di Facebook, adakah saya masih boleh menghantar mesej kepada mereka di Facebook Messenger?

Sebenarnya ya. Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda boleh menyekat dan membuka blokir seseorang di Facebook Messenger. Mengikuti langkah yang sama seperti di atas, anda boleh menambahkan nama ke senarai yang disekat untuk Facebook Messenger. Anda juga boleh menyahsekat seseorang menggunakan menu yang sama ini.

Sekiranya saya menyahsekat seseorang, adakah mereka akan tahu?

Walaupun tidak ada pemberitahuan atau amaran bahawa Anda telah membebaskannya, mudah untuk mengetahui. Yang perlu dilakukan oleh pengguna lain ialah mencari profil anda. Apabila anda telah menyekat seseorang, nampaknya mereka telah menghapus profil anda sepenuhnya.

Sekiranya anda menyekatnya, mereka akan dapat melihat dan berinteraksi dengan mereka lagi.

Recent Posts