Cara Membebaskan Seseorang di Messenger

Facebook Messenger telah menjadi salah satu aplikasi sembang yang paling popular. Seperti yang kami harapkan dari platform yang begitu popular, anda boleh menyekat dan menyahsekat pengguna lain. Walaupun anda dapat menyekat pengguna lain di Facebook, Facebook Messenger juga menawarkan ciri tersebut secara berasingan dari laman media sosial.

Cara Membebaskan Seseorang di Messenger

Sekiranya anda secara tidak sengaja menyekat seseorang di Facebook messenger, atau anda telah memaafkannya kerana tidak mengikut budi bicaranya, anda boleh menyekatnya dengan mudah. Berikut adalah panduan ringkas mengenai cara menyahsekat seseorang di Messenger, merangkumi penyemak imbas iOS, Android dan web.

Peranti mudah alih (iOS & Android)

Facebook Messenger tersedia sebagai aplikasi pada perangkat Android dan iOS. Antaramuka hampir serupa pada iOS dan Android. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit perbezaan.

Cara Membebaskan Seseorang iOS

Pengguna iPhone dan iPad dapat mengikuti langkah-langkah ini untuk membuka blokir pengguna lain di Facebook Messenger:

 1. Buka Facebook Messenger dan ketik ikon profil anda di sudut kiri atas.

 2. Ketik Privasi.

 3. Ketik Akaun Disekat.

 4. Ketik pada akaun yang ingin anda nyahsekatnya.

 5. Ketik Buka sekatan Mesej dan Panggilan.

Seperti kebanyakan perkara iOS, tidak perlu banyak melakukan langkah untuk menyahsekat seseorang.

Android

Sekiranya anda mempunyai telefon atau tablet Android dengan aplikasi Facebook Messenger, ikuti langkah-langkah berikut untuk membuka blokir seseorang:

 1. Buka Facebook Messenger dan ketik ikon profil anda di sudut kanan atas.

 2. Tatal ke bawah ke Keutamaan menuju dan ketik Privasi.

 3. Ketik Akaun Disekat.

 4. Ketik pada akaun yang ingin anda nyahsekatnya.

 5. Ketik Buka sekatan Mesej dan Panggilan.

Seperti yang anda lihat, proses penyahsekatan diselaraskan untuk pengguna iOS dan Android.

Kaedah Penyemak Imbas

Sekiranya anda lebih suka versi penyemak imbas Facebook Messenger, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut untuk membuka blokir akaun:

 1. Gunakan pautan ini untuk log masuk terus ke Facebook Messenger. Anda juga boleh membuka Facebook, mengetuk ikon Messenger di sudut kanan atas.

 2. Ketik tiga titik mendatar di tetingkap pop timbul. Kemudian, ketik Tetapan Sekat.

 3. Anda akan melihat senarai pengguna yang telah disekat di Facebook. Tetapi, jika anda menatal ke bawah, anda dapat melihat senarai pengguna yang telah anda sekat di Messenger. Ketik Buka sekatan di sebelah pengguna yang ingin anda alih keluar dari senarai ini.

Penyemak imbas web menjadikannya sedikit lebih rumit daripada versi aplikasi Facebook Messenger untuk membuka blokir akaun. Tetapi, setelah anda memahami, cukup mudah.

Cara Menyekat Seseorang di Messenger

Berikut adalah petikan ringkas mengenai cara menyekat pengguna di Messenger.

Aplikasi Messenger

Akses Sembang dan arahkan ke yang anda mahu sekat. Masukkan utas sembang dan ketik gambar profil orang yang ingin anda sekat. Kemudian, leret ke bawah dan ketik Blok untuk lebih banyak pilihan.

sekatan

Pilih "Sekat pada Messenger"Di tetingkap berikut dan sahkan pilihan anda dalam pop timbul. Perhatikan bahawa tindakan ini tidak menyekat orang itu di Facebook.

Cara lain untuk melakukannya adalah dengan mengetuk gambar profil anda dalam Sembang, pilih Orang, dan kemudian Dicekal. Ketik "Tambah Seseorang" dan pilih orang di antara kenalan anda.

Nota PENTING

Tidak ada pilihan untuk menyekat mesej dari halaman dan profil komersial; sekurang-kurangnya, ia tidak disebut Blok. Selepas anda mengetuk gambar profil halaman, anda akan melihat Terima Pemberitahuan dan Terima Mesej. Ketuk butang di sebelah Terima Mesej untuk menukarnya.

terima mesej

Kaedah Penyemak Imbas

Terdapat dua cara untuk menyekat seseorang di Messenger di sini. Arahkan ke tab Blokir (seperti yang dijelaskan di atas) dan masukkan nama kontak di kotak di sebelah "Sekat pesan dari."

Pilihan lain adalah mengklik ikon Messenger, memilih rangkaian sembang yang ingin anda sekat, dan klik ikon roda gigi. Pilih Blok, dan anda sudah selesai.

Soalan Lazim

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai membebaskan pengguna di Facebook Messenger, teruskan membaca.

Sekiranya saya menyekat seseorang di Facebook, adakah ia juga menyekatnya di Messenger?

Ya. Sekiranya anda memilih untuk menyekat seseorang di Facebook, anda juga akan menyekatnya di Facebook Messenger secara automatik. Namun, jika anda memilih untuk menyekat seseorang melalui Messenger, itu tidak bermakna mereka disekat di Facebook.

Adakah mesej saya akan muncul semula setelah saya menyahsekat seseorang?

Sekiranya anda menyekat seseorang di Messenger, anda masih dapat melihat semua mesej yang anda hantar dan terima. Ini bermaksud bahawa anda masih dapat melihat semuanya setelah menyahsekat pengguna lain.

Pilihan untuk ‘Buka sekatan Mesej dan Panggilan'Berwarna kelabu. Apa yang sedang berlaku?

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah di atas tetapi butang 'Buka blokir Mesej dan Panggilan' berwarna kelabu, ini kerana anda telah menyekatnya di Facebook dan bukan hanya mesej dan panggilan mereka. Anda boleh mengetuk pilihan ‘Buka blokir di Facebook’ untuk mula berkomunikasi dengan orang lain lagi.

Kunci, Stok, Buka Sekatan

Oleh itu, siapa yang anda fikir layak untuk disekat atau dibebaskan? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan masyarakat lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found