Cara Berkawan Seseorang Tanpa Mereka Mengetahui

Anda suka mendengar dari rakan anda di Facebook, tetapi beberapa orang terdekat dan tersayang anda berada di bawah kulit anda. Pasti, rangkaian sosial sangat bagus untuk membantu anda terus berhubung dengan rakan, ahli keluarga dan pengguna lain yang tidak anda temui secara berkala, tetapi kadang-kadang, beberapa rakan dalam senarai anda kerap membuat catatan. Sama ada anda bosan dengan perarakan video kucing yang tidak berkesudahan, sapaan politik yang penuh dengan maklumat yang salah atau retorik yang menimbulkan keradangan, atau anda tidak melihat alasan untuk terus berhubung dengan seseorang dalam talian, mungkin sudah waktunya untuk mengeluarkannya dari senarai rakan anda .

Cara Berkawan Seseorang Tanpa Mereka Mengetahui

Sudah tentu, anda tidak mahu menyakiti perasaan mereka, sama ada mereka adalah saudara jauh atau rakan keluarga lama. Perkara itu menimbulkan beberapa persoalan penting: adakah orang yang anda hapus tahu bahawa anda tidak berteman dengannya dari Facebook? Adakah terdapat cara untuk menyimpan siaran mereka daripada suapan mereka tanpa berteman dengan mereka. Mari kita lihat jawapan kepada soalan-soalan ini dan lebih banyak lagi dalam panduan Facebook ini.

Bolehkah Anda Berkawan dengan Seseorang Tanpa Mereka Mengetahui?

Facebook tidak memberitahu siapa pun ketika mereka tidak berteman, jadi secara umum, semua orang yang tidak anda kenali tidak akan tahu bahawa anda telah mengeluarkannya dari senarai rakan anda. Sudah tentu, sehingga rakan anda mencari nama anda di platform mereka, hanya untuk mengetahui bahawa anda tidak berteman dengan mereka. Sama ada orang yang tidak anda kenali tertanya-tanya di mana catatan anda pergi, atau mereka ingin mengucapkan selamat ulang tahun, ada kemungkinan orang yang anda hapus dari kehidupan dalam talian anda akhirnya akan mengetahui bahawa mereka tidak berteman.

Cara Berkawan Seseorang di Facebook

Sekiranya anda memutuskan bahawa anda ingin mengambil risiko dan mengeluarkan rakan beracun dari senarai anda, anda boleh menguruskannya dalam tiga langkah mudah.

 1. Lawati profil rakan yang ingin anda alih keluar dari akaun anda.

 2. Klik pada butang yang berbunyi “Kawan"Ke bahagian bawah gambar sepanduk mereka.

 3. Pilih Tidak berteman.

Pertimbangkan untuk Membuat Kenalan

Facebook menyediakan beberapa pilihan yang lebih bernas daripada sekadar berkawan dan tidak berteman dengan orang lain. Sekiranya anda tidak mahu menolak orang ini secara terang-terangan, tetapi anda bosan melihat catatan mereka setiap kali anda melayari laman web ini, tambahkan mereka ke senarai kenalan anda. Facebook mengehadkan bilangan siaran yang ditunjukkannya dari senarai kenalan anda, jadi walaupun anda tidak akan mengeluarkan orang ini dari akaun Facebook atau suapan anda, anda tetap dapat melihat beberapa kemas kini mereka sekali-sekala.

Untuk menambahkan seseorang ke senarai kenalan anda.

 1. Lawati halaman mereka.
 2. Klik pada butang yang berbunyi “Kawan”Ke bahagian bawah gambar sepanduk mereka.

 3. Pilih Edit RakanSenaraikan.

 4. Pilih Pengenalan.

Berhenti mengikut Rahsia "Tidak Berkawan"

Terdapat pilihan jalan tengah antara benar-benar menghapus seseorang dari senarai rakan anda sepenuhnya dan menyimpannya untuk terus melihat siaran mereka. Facebook memberi pengguna pilihan untuk berhenti mengikuti pengguna dari halaman mereka, yang memudahkan untuk menyimpan seseorang dalam senarai rakan profil anda dan tidak perlu lagi membaca catatan mereka. Sesuai untuk ahli keluarga yang terpisah, bekas rakan sebilik, atau bekas bos, dengan menggunakan pilihan berhenti mengikuti, suapan anda disesuaikan dengan tepat seperti yang anda inginkan dan juga memastikan anda tidak perlu mengeluarkan pengguna yang mungkin anda perlu hubungi berbulan-bulan atau bertahun-tahun jalan raya.

Inilah cara berhenti mengikuti seseorang di Facebook.

 1. Lawati halaman pengguna.
 2. Klik pada butang yang berbunyi “Kawan"Ke bahagian bawah gambar sepanduk mereka.

 3. Pilih Berhenti mengikut.

Selepas itu, anda akan melihat siaran mereka hilang dari suapan berita anda. Anda sentiasa dapat kembali ke profil mereka jika anda ingin mengetahui apa yang sedang berlaku.

Hadkan Seseorang untuk Mengehadkan Aksesnya

Akhirnya, bergantung pada orang yang anda cuba alih keluar dari akaun anda, anda boleh memilih untuk menggunakan pilihan akaun anda di Facebook untuk membatasi cara mereka menghubungi anda dengan sengaja. Dengan menyekat akses mereka ke akaun anda, anda dapat dengan mudah menyembunyikan catatan anda dari mereka, untuk menghalangnya daripada memberi komen mengenai perkara yang anda hantar di Facebook.

Inilah cara untuk menyekat akses rakan ke akaun anda di Facebook.

 1. Lawati halaman mereka.
 2. Klik pada butang yang berbunyi “Kawan”Ke bahagian bawah gambar sepanduk mereka.

 3. Pilih Edit Senarai Rakan.

 4. Pilih Terhad di bahagian bawah senarai yang ada.

Rakan yang terhad hanya dapat melihat siaran yang telah anda umumkan atau kadangkala siaran yang telah anda kongsi secara khusus dengan rakan bersama. Mereka tidak dapat melihat siaran peribadi atau rakan sahaja, yang bermaksud bahawa mereka tidak dapat menyerang komen anda dengan pemikiran dan pendapat mereka sendiri.

***

Selalu janggal apabila anda harus memutuskan hubungan dengan seseorang melalui media sosial. Ingatlah bahawa Facebook memahami dan mempunyai banyak kaedah yang tersedia untuk menyesuaikan suapan anda, menjadikannya mudah untuk menyesuaikan pengalaman anda di masa hadapan. Oleh itu, apabila anda merasa perlu menghapus seseorang dari akaun anda, ingatlah bahawa Facebook boleh disesuaikan dan modular, memastikan akaun anda selamat daripada mengganggu anggota keluarga dan menyusahkan bekas pekerja.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found