Cara Nyahpasang Roku dari TV

Apabila seseorang bercakap mengenai menyahpasang Roku dari TV pintar, terdapat beberapa perkara yang terlintas di fikiran. Anda mungkin mahu menyahpasang OS, membuang beberapa saluran, mengosongkan cache memori, dll.

Cara Nyahpasang Roku dari TV

Oleh kerana cara kerja perangkat Roku, jailbreaking bukanlah pilihan. Tetapi ada beberapa perubahan yang boleh anda buat, walaupun tanpa akses pembangun.

Mengapa Anda Tidak Boleh Memecahkan Jailbreak pada Peranti Roku

OS Roku sangat berbeza dengan ciri-ciri kebanyakan pemain streaming lain. Tidak seperti sistem operasi berasaskan Android, Roku OS adalah OS Linux yang diubah suai yang berfungsi sebagai sistem tertutupnya sendiri. Hanya pembangun yang boleh mengaksesnya dan membuat pengubahsuaian.

roku

Tetapi, apakah implikasi ini? Secara ringkas, ini bermakna banyak perkara yang tidak dapat anda lakukan pada peranti Roku. Contohnya, anda tidak dapat memasang penyemak imbas internet. Anda tidak dapat mengubahsuai aplikasi dan fungsi yang telah dipasang sebelumnya.

Walaupun begitu, keadaan tidak begitu buruk dengan peranti Roku, kerana beberapa sebab. Walaupun anda mungkin melakukan jailbreak pada pemain streaming Android atau OS untuk menggunakan pencerminan layar, transmisi, dan banyak lagi ciri lain, Roku sudah memungkinkan anda melakukan perkara-perkara tersebut.

Oleh itu, kebanyakan sebab yang menyebabkan pengguna ingin melakukan jailbreak pada telefon, TV, atau stik streaming mereka, tidak sah ketika datang ke Roku. Walaupun begitu, terdapat banyak pilihan penyesuaian menarik yang boleh anda mainkan, termasuk mematikan Roku di TV pintar Roku.

Lumpuhkan Roku di TV Roku

Sekiranya anda menggunakan TV pintar Roku, jelas anda tidak dapat melakukan jailbreak, membuang OS Roku, dan kemudian lakukan sesuka hati dengannya. Tetapi, katakan anda boleh mematikan ciri Roku dan menggunakan TV sebagai TV biasa tanpa ciri pintar. Adakah anda akan melakukannya?

TV TCL membolehkan anda melakukan ini. Inilah cara untuk mematikan Roku di TV TCL Roku anda:

Tetapan semula kilang

Anda perlu melakukan rehat kilang di TV TCL Roku jika sebelumnya anda telah mengaktifkan dan mengkonfigurasi fungsi Roku.

 1. Pergi ke skrin utama atau skrin utama dengan menekan butang Utama di alat kawalan jauh anda.
 2. Pergi ke Sistem.
 3. Pilih tetapan sistem Lanjutan.
 4. Pilih Tetapan semula kilang.
 5. Pilih pilihan Factory reset semuanya.

  nyahpasang roku

 6. Masukkan kod yang dipaparkan di skrin hingga selesai.

Melumpuhkan Ciri Roku Semasa Persediaan TV Pintar Awal

Anda memerlukan alat kawalan jauh untuk menavigasi menu.

 1. Tekan butang anak panah kanan.
 2. Dari skrin Mari bermula, pilih bahasa anda.
 3. Pilih pilihan Siapkan untuk kegunaan rumah.
 4. Dari menu baru pilih Sambungkan ke internet kemudian.
 5. Sorotan Lakukan ini kemudian dan tekan butang OK pada alat kawalan jauh anda.
 6. Pasang peranti lain yang mungkin anda mahu gunakan.
 7. Sekiranya tidak, pilih pilihan Segalanya terpasang dan dihidupkan.

Selepas langkah terakhir ini, anda akan diarahkan ke skrin Utama anda. Anda akan melihat bahawa Roku tidak akan tersedia lagi. Ciri-ciri masih boleh dihidupkan di lain waktu.

Sesuaikan Senarai Main Saluran

Walaupun anda tidak dapat menyahpasang sepenuhnya Roku, dan walaupun anda tidak dapat mematikan ciri-cirinya di beberapa TV Roku, anda masih boleh membuang saluran individu untuk menyesuaikan pengalaman anda atau membersihkan sistem.

 1. Tekan butang Utama pada alat kawalan jauh untuk mengakses skrin Utama.
 2. Serlahkan saluran.
 3. Tekan butang Bintang di alat kawalan jauh anda.
 4. Dari skrin pilihan baru pilih pilihan Remove channel.

Terdapat juga untuk membuang saluran streaming:

 1. Tekan butang Utama untuk pergi ke skrin utama.
 2. Pilih Saluran Streaming dengan anak panah kanan anda.
 3. Dari skrin Saluran Saluran pilih mana-mana saluran yang anda mahukan.
 4. Tekan butang OK pada alat kawalan jauh.
 5. Pilih dan sahkan pilihan Buang saluran.

Adakah TV Pintar Roku Layak?

Memandangkan apa yang anda ketahui sekarang, adakah anda fikir TV pintar Roku layak digunakan dengan memasukkan pemain Roku biasa ke TV pintar? Anda tidak akan dapat menikmati banyak ciri yang ditawarkan oleh beberapa TV pintar Android, seperti penyemakan imbas internet percuma, menambahkan pelbagai aplikasi pihak ketiga, dll.

Adakah anda kecewa dengan OS Roku kebal terhadap jailbreaking atau adakah anda menganggap bahawa ini adalah ciri keselamatan yang sangat baik? Tinggalkan pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found