Cara Buka Kunci Tongkat TV Api Amazon

Semasa anda membeli kotak set-top baru, anda mungkin akan mendapati pasaran penuh pilihan. Dari rangkaian peranti mesra bajet Roku, hingga Apple TV 4K kelas atas Apple, tidak ada kekurangan pilihan ketika anda ingin membeli peranti streaming untuk televisyen anda. Di antara pilihan utama, anda mungkin akan menemui rangkaian peranti Fire TV Amazon sendiri, dari Fire TV Stick $ 39, hingga Fire TV Stick 4K yang baru dan Fire TV Cube. Di luar sokongan YouTube, barisan Fire TV menawarkan hampir semua yang anda mahukan. Dari perkhidmatan Perdana Video Amazon sendiri ke platform seperti Netflix dan Hulu, Amazon mempermudah streaming hampir semua yang anda mahukan, termasuk sokongan untuk ciri seperti pemutaran Alexa dan Fire Tablet.

Cara Buka Kunci Tongkat TV Api Amazon

Sudah tentu, ada satu sebab lain untuk merebut Amazon Fire TV Stick, di luar harga dan ciri. Seperti Fire Tablets, semua peranti Fire TV menjalankan Fire OS Amazon, sebuah garpu dari Android yang menjadikannya mudah untuk memanfaatkan peretasan dan modding yang mudah disertakan dengan platform. Sama ada anda ingin menambahkan kandungan baru ke Fire TV Stick anda, atau anda hanya ingin mempermudah membuka platform ke sumber luar, memilih untuk menaik taraf peranti anda ke Fire Stick yang tidak terkunci dapat membantu anda mengakses lebih banyak barang anda suka di televisyen anda. Membuka kunci Fire TV Stick cukup mudah, jadi mari kita selami penjelasan mengenai tindakan membuka kunci, status undang-undang membuka kunci peranti anda, dan tentu saja, panduan langkah demi langkah untuk membuka kunci Fire TV Stick anda.

Apa itu Stick TV Api Tidak Berkunci?

Mari kita mulakan dengan asas-asasnya: istilah "membuka kunci" biasanya digunakan secara bergantian dengan "jailbreaking" apabila digunakan pada peranti Fire TV, bermaksud sesuatu yang jauh berbeza daripada yang mungkin anda kenali dari penggunaan kata lain. Selama satu dekad, istilah "jailbreak" sebagian besar berlaku untuk peranti iOS, di mana jailbreak membuka sistem operasi dari kebun berdinding Apple dan membolehkan pengguna memasang kedai aplikasi pihak ketiga, kandungan cetak rompak, dan untuk menukar fail teras peranti . Begitu juga, rooting pada Android juga mewakili jailbreak, walaupun pada peringkat inti. Kedua-dua perkhidmatan biasanya memerlukan sejumlah pengetahuan teknikal. Memecahkan jailbreak pada peranti iOS hampir selalu memerlukan versi iOS yang lebih lama, sementara rooting pada Android biasanya dihentikan pada tahap pembawa, bukan oleh Google.

Walaupun menyebutnya jailbreaking, istilah itu bermaksud sesuatu yang sama sekali berbeza ketika menggunakan Fire TV Stick. Jailbreaking a Fire TV tidak memerlukan melampirkan komponen ke PC anda, menjalankan baris kod, atau bahkan menggunakan perisian yang terdapat di forum rawak. Sebaliknya, orang biasanya merujuk kepada jailbreak sebagai peranti Fire TV sebagai tindakan memasang aplikasi pihak ketiga yang tidak tersedia di Amazon Appstore untuk memperluas perpustakaan kandungan anda, secara amnya melalui penggunaan cetak rompak. Sebilangan besar pengguna beralih ke Kodi untuk perisian jailbreaking mereka, kerana Kodi adalah platform sumber terbuka yang berfungsi dengan baik dengan alat kawalan jauh Amazon Fire TV. Walaupun Kodi sendiri bukan aplikasi cetak rompak, ia membenarkan ribuan daripada beribu-ribu tambahan untuk membina streaming filem segera terus ke peranti anda.

Adakah Sah untuk Membuka Kunci Api TV Api saya?

Proses membuka kunci Fire TV Stick anda adalah melumpuhkan perisian pemasangan keselamatan aplikasi ke peranti anda, oleh itu dalam hal ini, jika tidak, Fire TV Stick anda adalah sah. Walaupun peranti iOS jailbreaking dan rooting perangkat Android kadang-kadang di bawah pengawasan undang-undang, kedua-dua kes tersebut juga didapati mempunyai alasan undang-undang dalam pengguna mengubah keadaan perangkat mereka. Dan tentu saja, perlu diperhatikan bahawa, seperti yang telah kita sebutkan di atas, tindakan sebenarnya melakukan jailbreak dengan Fire Stick tidak berbeza daripada memasang Kodi di komputer anda.

Sekarang, tentunya penting untuk diingat bahawa menambahkan kandungan ke Kodi yang membuat cetak rompak filem, rancangan televisyen, dan kandungan lain adalah ramuan melakukan jailbreak terhadap peranti anda yang boleh dianggap haram. Walaupun syarikat biasanya akan menuntut pengedar kandungan yang dihoskan secara haram dalam talian, selalu ada kemungkinan ISP anda dapat membatasi atau membatalkan penggunaan internet anda kerana penstriman haram. Menggunakan Kodi untuk streaming media yang dihoskan dalam talian harus dianggap sebagai cetak rompak oleh kebanyakan pengguna, dan anda harus memastikan anda memahami risiko dalam streaming kandungan dalam talian. Kodi sendiri bukan aplikasi yang dibuat untuk cetak rompak, dan pasukan pengembangan telah tampil menentang penggunaan aplikasi tersebut untuk perkhidmatan media seperti itu. Seperti biasa, kami tidak mendorong atau memaafkan tingkah laku yang menyalahi undang-undang, termasuk menstrimkan kandungan secara haram secara dalam talian, dan tidak boleh bertanggung jawab atas sebarang kesan negatif yang timbul dari penggunaan perkhidmatan, aplikasi, atau kaedah yang terdapat dalam panduan ini. Rujuk kepada kedudukan negara anda sendiri mengenai hak cipta, serta syarat penggunaan untuk setiap add-on Kodi yang anda gunakan untuk maklumat lebih lanjut.

Bagaimana Saya Buka Kunci TV Api Saya?

Untuk mendapatkan aplikasi jailbreak di Fire TV Stick anda, anda perlu memulakan dengan memasang Kodi. Untuk alasan yang jelas, Kodi tidak disenaraikan di Amazon Appstore sebagai aplikasi yang boleh anda muat turun dengan mudah untuk penggunaan biasa. Tidak seperti Google, Amazon menggunakan pendekatan yang lebih mirip Apple dengan pasaran aplikasinya, hanya membenarkan dalam aplikasi tertentu setelah mereka disetujui untuk digunakan. Walaupun anda akan dapati Kodi sudah tersedia di Google Play Store, ia tidak dapat dijumpai di platform Amazon, telah dikeluarkan pada tahun 2015 kerana kebimbangan mengenai pembajakan. Tetapi, seperti yang kita lihat dengan kebanyakan produk Amazon, mudah menggunakan asas Android mereka sebagai kaedah menentangnya. Oleh kerana Android membenarkan aplikasi dipasang di luar gedung aplikasi, Kodi dihidupkan dan dijalankan di Fire Stick anda tidak memerlukan masa sama sekali. Kaedah ini diuji pada Fire Stick 2016 terbaru dengan Alexa. Kami akan menggunakan tangkapan skrin dari versi 5.2.6.0 Fire OS dan Fire TV Home Version 6.0.0.0-264, lengkap dengan antara muka pengguna 2017 yang lebih baru.

Membolehkan Peranti Anda Memasang Aplikasi Sideloaded

Mulailah dengan membuka paparan Fire TV anda dengan menghidupkan peranti anda dan menahan butang Utama di alat kawalan jauh Fire TV anda untuk membuka menu tindakan pantas. Menu ini mempunyai senarai empat pilihan yang berbeza untuk Fire TV anda: senarai aplikasi, mod tidur, pencerminan, dan tetapan anda. Pilih menu tetapan untuk memuatkan senarai pilihan anda dengan cepat. Sebagai pilihan, anda boleh menuju ke skrin utama TV Kebakaran anda dan menatal hingga ke kanan di sepanjang senarai teratas menu anda, memilih pilihan tetapan.

Tekan anak panah ke bawah pada alat kawalan jauh anda untuk beralih ke menu tetapan pada paparan anda. Fire OS mempunyai menu tetapannya yang disusun secara mendatar dan bukan secara menegak, jadi tatal pada menu tetapan anda dari kiri ke kanan hingga anda menemui pilihan untuk "My Fire TV". (Pada versi Fire OS yang lebih lama, ini dilabel sebagai "Peranti.") Tekan butang tengah pada alat kawalan jauh anda untuk memuatkan tetapan peranti. Bagi kebanyakan pengguna, pilihan ini terdapat untuk menghidupkan semula atau memaksa peranti anda tidur, serta melihat tetapan perisian untuk Fire Stick anda. Namun, ada satu pilihan di sini yang perlu kita ubah sebelum dapat bergerak maju. Klik pada Pilihan Pembangun dari tetapan Peranti; ia adalah yang kedua dari atas, selepas Mengenai.

Pilihan Pembangun hanya mempunyai dua tetapan pada Fire OS: penyahpepijatan ADB dan Aplikasi dari Sumber Tidak Diketahui. Debugging ADB digunakan untuk mengaktifkan sambungan ADB, atau Android Debug Bridge, melalui rangkaian anda. Kami tidak perlu menggunakan ADB untuk ini (alat yang disertakan dalam Android Studio SDK), jadi anda boleh membiarkan tetapan itu sendiri buat masa ini. Sebaliknya, tatal ke tetapan di bawah ADB dan tekan butang tengah. Ini akan membolehkan peranti anda memasang aplikasi dari sumber selain Amazon Appstore, langkah yang perlu jika kita akan memuatkan Kodi ke peranti kita. Peringatan mungkin muncul untuk memberi tahu anda bahawa memuat turun aplikasi dari sumber luar boleh membahayakan. Klik OK pada arahan dan klik butang Laman Utama pada alat kawalan jauh anda untuk kembali ke skrin utama.

Memuat turun Kodi ke Peranti Anda

Dengan kemampuan memuatkan aplikasi yang diaktifkan pada peranti anda, akhirnya kami dapat memuat turun Kodi ke peranti anda. Sekiranya anda pernah menggunakan peranti Android dan harus memunggah aplikasi menggunakan APK dari laman seperti APKMirror atau APKpure, anda mungkin dapat melihat ke mana arah ini. Ya, Amazon Fire Stick anda mungkin menjalankan versi Android khusus, lengkap dengan kedai aplikasi khusus dan batasan tertentu mengenai apa yang boleh dan tidak dapat dipasang, tetapi ketika sistem operasi yang mendasari masih Android, kami dapat memanfaatkan kemampuannya untuk memuatkan aplikasi dan memasukkan Kodi ke peranti anda, sama ada Amazon menginginkannya di sana atau tidak.

Sudah tentu, untuk melakukannya, kita perlu menambahkan kemampuan memuat turun aplikasi ke Fire Stick anda terlebih dahulu. Amazon tidak menyertakan penyemak imbas dengan peranti anda, jadi anda harus memuat turun aplikasi pihak ketiga yang membolehkan anda menggunakan URL pada peranti anda seperti telefon atau tablet biasa. Walaupun tidak ada aplikasi penyemak imbas khusus yang tersedia untuk diunduh di dalam App Store, ada aplikasi yang memungkinkan Anda mengunduh konten langsung ke perangkat Anda.

Dengan menggunakan fungsi carian terbina dalam atau menggunakan Alexa pada alat kawalan jauh Fire Stick anda, cari "Muat turun", "Pengunduh", atau "Penyemak Imbas"; ketiga-tiganya akan memaparkan aplikasi yang sama persis yang kami cari. Aplikasi itu, disebut dengan tepat, Downloader. Ini memiliki ikon oren terang dengan ikon anak panah menghadap ke bawah, dan nama pembangunnya adalah "AFTVnews.com." Aplikasi ini mempunyai ratusan ribu pengguna, dan umumnya dianggap sebagai aplikasi hebat untuk peranti anda. Tekan butang muat turun pada senarai Amazon Appstore untuk Downloader untuk menambahkan aplikasi ke peranti anda. Anda tidak perlu menyimpan aplikasi di Fire Stick anda setelah kami menggunakannya untuk proses pemasangan ini, jadi jangan takut untuk menyahpasang aplikasinya jika anda lebih suka tidak menyimpannya.

Setelah aplikasi selesai dipasang, tekan butang Buka pada senarai aplikasi untuk membuka Pemuat turun pada peranti anda. Klik melalui pelbagai mesej pop timbul dan amaran yang memperincikan kemas kini aplikasi sehingga anda sampai ke paparan utama. Pemuat turun merangkumi sekumpulan utiliti, semuanya digariskan dengan rapi di sebelah kiri aplikasi, termasuk penyemak imbas, sistem fail, tetapan, dan banyak lagi. Yang mengatakan, aspek utama aplikasi yang kami perlukan adalah bidang masuk URL yang menggunakan sebagian besar paparan anda di dalam aplikasi.

Pengunduh akan membolehkan anda memuat turun kandungan dari URL tertentu yang anda masukkan ke dalam aplikasi, menjadikannya mudah untuk mendapatkan APK secara langsung ke peranti anda. Anda mempunyai dua pilihan yang berbeza di sini untuk memuat turun APK Kodi: pertama, anda boleh memuat turun Kodi menggunakan pautan pendek kami di bawah, yang secara automatik akan memuat turun Kodi 18 Leia.

Sebagai pilihan, anda boleh pergi ke laman Muat turun Kodi di sini, klik pada pilihan Android, klik kanan "ARMV7A (32-BIT)" dan salin dan tampal pautan tersebut ke pemendek pautan pilihan anda; kami mengesyorkan bit.ly, untuk pilihan pautan tersuai yang memudahkan membuat sesuatu yang dapat dimasukkan ke dalam peranti anda, walaupun goo.gl, pemendek pautan Google, juga akan berfungsi di sini. Tanpa pemendek pautan, anda harus memasukkan URL panjang hanya menggunakan alat kawalan jauh anda, jadi kami mengesyorkan anda melakukan salah satu daripada dua pilihan di atas.

URL tersuai kami untuk Kodi 18 Leia adalah: //bit.ly/tjkodi18

Dengan memasukkan URL tersebut, atau dengan membuat salah satu dari laman Muat turun yang dipautkan di atas, anda akan membuatnya supaya peranti anda dapat mula memuat turun Kodi secara automatik melalui aplikasi Muat turun anda. Klik butang Seterusnya setelah memasukkan pautan ke dalam peranti anda. Fire Stick anda akan mengesahkan pautan yang ingin anda muat turun; tekan Pilih untuk mengesahkan pilihan Muat turun pada peranti anda dan muat turun anda akan bermula dengan segera dari URL tersebut. Sebilangan besar APK Kodi sekitar 80 atau 90MB, jadi jangkakan muat turun mengambil masa 10 hingga 20 saat, bergantung pada kelajuan sambungan internet anda. Setelah APK selesai dimuat turun, ia akan dibuka secara automatik pada peranti anda. Sekiranya anda menerima arahan untuk membuka pemasang Kodi, tekan OK.

Memasang Kodi ke Peranti Anda

Dengan APK yang telah dimuat turun ke peranti anda, yang tinggal sekarang ialah memasang Kodi terus ke peranti anda. Apabila paparan pemasangan untuk Kodi muncul di layar anda, anda akan disambut dengan paparan yang memberitahu anda tentang maklumat yang dapat diakses oleh Kodi. Bagi sesiapa yang pernah memasang APK pada peranti Android sebelumnya, skrin ini akan kelihatan biasa; walaupun itu adalah versi pemasangan layar bertema Amazon, masih sangat 'Android'. Gunakan alat kawalan jauh anda untuk menyorot dan pilih butang "Pasang" dan peranti anda akan mula memasang Kodi. Kodi itu sendiri adalah aplikasi yang cukup besar, jadi luangkan masa untuk memasang pada peranti anda; dalam pemasangan kami, prosesnya mengambil masa kira-kira tiga puluh saat.

Apabila pemasangan selesai pada peranti anda, anda akan menerima pemberitahuan kecil di sudut kanan bawah paparan anda, memberitahu anda bahawa anda boleh menekan butang menu untuk membuka Kodi pada peranti anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh menekan butang "Buka" pada paparan pemasangan untuk membuka Kodi secara automatik. Anda akan disambut dengan skrin permulaan Kodi, dan setelah Kodi selesai menyiapkan diri selepas but pertama, anda akan berada di paparan utama. Dari sini, anda boleh menambahkan repositori, melihat filem yang disimpan di rangkaian anda dan banyak lagi. Bahagian terbaik dari ini: tidak seperti dengan peranti seperti Apple TV, anda sentiasa boleh kembali ke skrin utama Fire TV standard dengan menekan Laman Utama pada alat kawalan jauh anda. Pada dasarnya, anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia, dengan kedua-dua aplikasi Kodi dan Fire OS wujud secara aman dalam satu platform.

Apa sekarang?

Baiklah, untuk terus terang, itu terpulang kepada anda. Kodi dengan sendirinya adalah platform media yang cukup mampu, dan bahkan mempunyai pilihan untuk menstrimkan kandungan seperti YouTube menggunakan add-on rasmi. Tetapi secara umum, sesiapa yang ingin melakukan jailbreak pada peranti mereka kemungkinan ingin memasang add-on atau membina contoh Kodi mereka. Biasanya, perisian tambahan ini ditambahkan dengan menggunakan penyemak imbas tambahan dalam Kodi, menggunakan pautan ke perisian yang anda dapati dalam talian.

Sekiranya anda ingin tahu di mana untuk memulakan, kami ada banyak panduan yang perlu dikaji semasa memasang alat tambah Kodi terbaik (yang membolehkan anda mengekalkan antara muka Kodi khas sambil menambah aplikasi baru satu demi satu) dan Kodi membina (yang merombak sepenuhnya perisian anda dengan penampilan visual yang baru). Lihat senarai add-on Kodi terbaik kami yang tidak boleh anda lewatkan di sini, dan bagi mereka yang mencari pengalaman penuh, lihat binaan Kodi kegemaran kami dalam senarai ini di sini.

***

Membuka kunci peranti Fire TV anda terdengar sukar di atas kertas, tetapi itu tidak jauh dari kebenaran. Kemudahan untuk menambah kandungan baru yang tidak diluluskan secara rasmi oleh Amazon semudah memasang beberapa aplikasi baru ke peranti anda. Dengan harga hanya $ 40 (atau $ 70 untuk model 4K Fire TV), Fire Stick adalah salah satu peranti terbaik yang boleh anda beli. Walaupun disayangkan bahawa hubungan aplikasi dengan cetak rompak telah mendorong Amazon untuk menghapus Kodi dari Amazon Appstore, itu tidak menghentikan keupayaan untuk memunggah Kodi ke peranti anda. Kombinasi Kodi dan Amazon Fire Stick telah menjadi sangat popular di seluruh dunia, dan mudah untuk mengetahui sebabnya. Dan dengan kemudahan akses untuk memasukkan Kodi ke peranti anda, memasang apl - dan Covenant, dalam hal ini - benar-benar tidak perlu dipertimbangkan.

Recent Posts